Krzywe zwierciadło

Okładka książki Krzywe zwierciadło autora Alan Dean Foster, 8371692269
Okładka książki Krzywe zwierciadło
Alan Dean Foster Wydawnictwo: Amber Cykl: Przeklęci (tom 2) fantasy, science fiction
Przeklęci (tom 2)
The False Mirror
1997-01-01
1997-01-01

Kup Krzywe zwierciadło w ulubionej księgarnii

Oceny książki Krzywe zwierciadło

OPINIE i DYSKUSJE o książce Krzywe zwierciadło

Noc z głowy, na szczęście jedna :) Pierwszy tom nie wciągał tak bardzo, ten drugi jest bardziej energetyczny, jest więcej konkretów. Tym razem autor skupił się na wąskim kręgu głównych bohaterów i problemie lojalności wobec swojej rasy. Trzeba przeczytać pierwszy tom, żeby w drugim rozumieć, kto jest kim i cieszyć się opowieścią ze wszystkimi jej niuansami.

Polityczna space - opera. Pokazanie wojny i tego, że w imię zwycięstwa można dokonać wszystkiego. Trochę rażą szybkie wolty co niektórych postaci ( zwłaszcza że były po długim uwarunkowaniu ),ale całość jest dość dobrze wyjaśniona - i co mi się najbardziej podoba - cały czas obecna jest ta warstwa polityczna.

Wszystko, co napisałem o "Sojusznikach", tutaj pozostaje aktualne. Autor konsekwentnie kreśli wizję ludzkości na tle wszechświatowego konfliktu zbrojnego, gdzie to ludzie są rasą o najlepszych perspektywach przetrwania, co zapewne ma znaleźć rozwiązanie w ostatnim tomie trylogii.
Dodam tylko poboczną uwagę, że średni autor wziął się za zbyt duży temat, jak na swoje możliwości, który go przerósł, przez co "Krzywe zwierciadło" to zaledwie wydmuszka czegoś, co spod pióra dobrego pisarza mogłoby być świetną space operą. Nie jestem jednak w stanie dać niższej oceny, bo doceniam starania autora, aby stworzyć coś więcej, niż tasiemiec spod znaku Star Wars.

92 użytkowników ma tytuł Krzywe zwierciadło na półkach głównych
25 użytkowników ma tytuł Krzywe zwierciadło na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Krzywe zwierciadło

Alan Dean Foster
Alan Dean Foster
Ma na swoim koncie imponującą listę publikacji z różnych gatunków literackich: od twardej fantastyki naukowej, poprzez fantasy,, powieści grozy, historie detektywistyczne, westerny i ksiązki historyczne, aż po współczesną fikcję. Znalazł się w gronie bestsellerowych pisarzy „New York Timesa” jako autor „Star Wars: Nadchodzącej burzy”, popularnych powieści z serii Pip & Flinx, a także adaptacji książkowych filmów, między innymi „Transformers”, „Star Wars”, trzech pierwszych części serii „Obcy” oraz „Alien Nation”. Jego powieść „Cyber Way” jak pierwsza pozycja spod znaku SF zdobyła nagrodę Southwest Book Award w kategorii fikcji. Obecnie autor mieszka z żoną JoAnn Oxley w Prescott, w Arizonie.

Cytaty z książki Krzywe zwierciadło

Dodaj cytat z książki Krzywe zwierciadło