Sexiest Vampire Alive

Okładka książki Sexiest Vampire Alive autora Kerrelyn Sparks, 9780061958052
Okładka książki Sexiest Vampire Alive
Kerrelyn Sparks Wydawnictwo: Avon Cykl: Miłość na kołku (tom 11) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans

Kup Sexiest Vampire Alive w ulubionej księgarnii

Sexiest Vampire Alive

Oceny książki Sexiest Vampire Alive

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sexiest Vampire Alive

Ten tom skupia się na Gregorim, najmłodszym wampirem w rodzinie. Który jest też jednym z tych najprzystojniejszych. No i w końcu jego trafiła strzała Amora. Ale łatwo nie jest bo zakochał się w córce prezydenta USA. Są też inne problemy. Po opublikowaniu na YouTube pewnego filmiku fakt istnienia wampirów ujrzał światło dzienne. Nieumarli muszą teraz zrobić wszystko, by jakoś naprawić ten błąd. Decydują się na współpracę z amerykańskim rządem a Gregori ma być ich przedstawicielem w negocjacjach. Ale jest też inny problem. Żona prezydenta jest śmiertelnie chora a ich córka nie cofnie się przed niczym by jej pomóc.

Książka trzyma poziom poprzednich części. Jest trochę akcji, romansu, czarnego humoru. Powiela też pewien schemat, przez który łatwo przewidzieć zakończenie. Czyta się szybko i dobrze. Ale w sumie to już chyba powtarza wszystko co było. Ale dla poprawy humoru można przeczytać.

No i się Radinka doczekała....

No i się Radinka doczekała....

Mam mieszane uczucia po przeczytaniu tego tomu. Fabuła ciekawa, podoba mi się, że akcja kolejnych części zaczyna dziać się "w terenie", a nie tylko na miejscu. Podobają mi się nowe paranormalne postaci, które wprowadza autorka. Ale w tym tomie bardzo przeszkadzała mi postać głównej bohaterki. O ile Gregoriego bardzo polubiłam już od pierwszego tomu i tu jeszcze bardziej zyskał w moich oczach, to Abby ciągle mnie strasznie irytowała. Niby rozumiem, że całe jej zachowanie było powodowane strachem o matkę, ale mimo to podczas lektury ciągle miałam odczucie, że jest strasznie samolubna i prawie nie zwraca uwagi na osoby wokół niej. Jest ona dla mnie dużym minusem tej części. I kolejnym rozczarowaniem okazał się Russell. Fakt, że w poprzednich tomach był tylko wspominany i jeszcze nie było możliwości wyrobic sobie o nim opinii, ale po zakończeniu tego tomu ma u mnie ogromny minus.

1836 użytkowników ma tytuł Sexiest Vampire Alive na półkach głównych
346 użytkowników ma tytuł Sexiest Vampire Alive na półkach dodatkowych

Kerrelyn Sparks
Kerrelyn Sparks
Pierwszą swoją powieść zaliczaną do gatunku "paranormal romance" zatytułowaną How to Marry a Millionaire Vampire, wymyśliła w jaskini pełnej nietoperzy. Zadebiutowała nią w roku 2005. Szybko jej powieści stały się bestsellerami USA Today. Kiedy jej czwarta książka The Undead Next Door trafiła na listę bestsellerów zaczęła się obawiać zemsty Nieumarłych. Obecnie mieszka na terenie Greater Houston, z mężem, dziećmi i domem pełnym czosnku. Wciąż deklaruje, że w jej rodzinie nie ma wampirów i wilkołaków.

Szalone życie wampira Nancy Haddock
Szalone życie wampira
Nancy Haddock
Z początku miałem ochotę po paru stronach wyrzucić książkę w kąt, ponieważ opornie się ją czytało. Miałem czasem po dwa dni przestoju od tej lektury, ale z czasem akcja się rozwija i było już mi trudniej odejść od powieści. Jest coraz lepsza. Powieść oprócz fantasy przypomina mi kryminał, w końcu bohaterka bardzo lubi kryminały co świadczą filmy i książki jakie ogląda i czyta. Ogólnie Cesca przypominała ludzi, których często brakuje w naszym świecie, czyli wszystko zaplanowane, jednak znajduje czas na swoje przyjemności. Pomimo wydarzeń znajduje czas na swoje zajęcia i stara się żyć normalnie jak człowiek. Nie traci głowy nawet w trudnych chwilach. Jest nietypowym wampirem co jest oryginalne i delikatnie zabawne. Związek, który się rozwija jest bardzo niedobrany do siebie zabójca i wampir, na ale jak to w książkach się dzieje zawsze powstają dziwne połączenia. Fabuła jest przedstawiony w dobry sposób, może trochę kuło w oczy, że to wampirzyca bardziej starała rozwiązać śledztwo, a nie Saber, który jest policjantem śledczym. Nie jestem jakimś wielkim znawcą kryminałów, ale ten mi w wersji fantasy się spodobał. Autorka już w pierwszej części budowała fabułę pod kolejne. W kliku rozdziałach pojawiała się tajemnicza kotka i czarodziej, którzy dbali o bezpieczeństwo nieświadomej o tym Franceski i starali się bezpiecznie sprowadzić do domu jej przyjaciela z dzieciństwa. Niestety mało dowiadujemy się o nim w pierwszym tomie. Dzięki temu pisarka zachęca nas po sięgnięcie do kolejnych część, problemem może być fakt, że nie dostaniemy w Polsce kolejnych tomów. Postanowiłem jednak znaleźć w wersji angielskiej i myślę, że jak znajdę czas to przeczytam takie wersje.
franek25 - awatar franek25
Wieczne Pragnienie Laura Wright
Wieczne Pragnienie
Laura Wright
„Wieczne pragnienie” to pierwsza część historii o trzech przyrodnich braciach, żyjących samotnie , czyli w odosobnieniu od swoich pobratymców od stu lat. Wcześniej bracia żyli w credenti, czyli wampirzej społeczności, z której jednak uciekli powodowani złym, krzywdzącym i bolesnym traktowaniem. Nikolas to świetny tropiciel. Wysoki, barczysty o oczach koloru nocnego nieba i szorstkiej, mrocznej powierzchowności. Lucian z kolei jest wyjątkowo popędliwy, najpierw działa a potem myśli. Nigdy za nic nie przepraszał. To przerażający anioł z burzą białych włosów, który nigdy nie zaufał żadnej kobiecie mając w pamięci to, jak obeszła się z nim jego własna matka. Jest najokrutniejszym z braci. I wreszcie Alexander Roman. Ten najstarszy z braci liczy sobie trzysta lat. Jest wysoki, potężny i głęboko zraniony w dzieciństwie przez najbliższych. Bracia żyją wśród ludzi, prowadzą interesy w wielkich miastach, które pozwalają na takie odosobnienie. Wiodą egzystencję z dala od uwłaczających więzów credenti i wścibskich oczu Zakonu. Zakon Wieczności to dziesięciu czystej krwi wampirów, które przeniosły się do międzyświatów. Dziesiątka ta rządziła wszystkimi credenti na całej kuli ziemskiej, ustanawiała prawa i karała tych, którzy się do nich nie stosowali. Ich siedzibą jest Otchłań Cieni. Bracia skutecznie kryją się przed Zakonem, jednak do czasu. Wieczna Rasa staje w obliczu wielkiego zagrożenia, jakim jest działalność pewnego mieszańca, pół człowieka – pół wampira. Ethan Dare to wróg wampirzej rasy, mieszaniec z poczuciem misji, który pragnie skalać czystość wampirzej krwi. Z tego powodu członkowie Zakonu przyspieszają transformację Alexandra, żeby go namierzyć i zmusić do zabicia Ethana. Alexander zgadza się zniszczyć występnego mieszańca w zamian za spokój swoich braci. Wampir po transformacji jest nieodporny na światło słoneczne, wygłodniały i pożądliwy, ale też niezwykle silny i szybki. Alexander, jak przystało na syna Rasowego Samca zaczyna szukać prawdziwej partnerki. Przeznaczenie postawi go na drodze pięknej pani doktor, Sary Donohue, kobiety o traumatycznych przeżyciach z dzieciństwa, żyjącej z poczuciem winy za śmierć ojca i okaleczenie brata, noszącej w sobie zaskakującą tajemnicę. Szuka jej ktoś, kto z chorego uczucia do niej stał się imiti. Pijąc krew wampira stracił całe swoje człowieczeństwo, stał się istotą zdeprawowaną. Kryjąc się przed nim, Sara znajdzie ochronę pod opieką Alexandra. W tym czasie również kusząca Bronwyn Kettler, wampirzyca czystej krwi postanowi zaręczyć się z najstarszym z braci Romanów, będąc przekonaną, że genetycznie są idealną parą. Którą z nich Alexander postanowi naznaczyć jako swoją partnerkę, śmiertelną kobietę czy veanę – wampirzycę z Wiecznej Rasy? Prawdziwy wampir musi zdać się na wybór swojej krwi. Laura Wright to autorka licznych książek z serii Harlequin i jeśli ktoś czytał tego typu książki wyraźnie odczuje ten klimat przy lekturze „Wiecznego pragnienia”. Być może sprawiają to zbyt anatomiczne i szczegółowe jak dla mnie opisy scen erotycznych. Z ich powodu nie polecę z czystym sumieniem tej książki czytelnikom niepełnoletnim. Poza tym książkę czyta się lekko i szybko. Jest tu sporo pożądania, namiętności, niespełnionych pragnień, gorącej tęsknoty, zazdrości i słodkich dreszczy. Jak na romans ( nawet ten z gatunku paranormalnych) przystało. Akcja toczy się sprawnie i jest wciągająca, mimo że momentami jest zbyt przewidywalna. Charaktery postaci skonstruowane są dosyć czytelnie i jasno, można szybko zorientować się kto jest dobry a kto zły, co nie dla wszystkich będzie plusem. I jeszcze słowo o okładce. Ładna i miła dla oka. Niezbyt oryginalna, na półce sklepowej może zlewać się z innymi utrzymanymi w podobnej stylistyce. Jednak takie chyba są teraz trendy.
Faledor - awatar Faledor
W pół drogi do grobu Jeaniene Frost
W pół drogi do grobu
Jeaniene Frost
Ach, ten klimacik paranormalnych romansów z późnych lat 2000 <3 Podejrzewam, że książka sama w sobie jest raczej po prostu do przeczytania (chyba że się lubi podgatunek, to jest imo całkiem porządną jego przedstawicielką),ale ja jej nie czytałam. Ja, biedna i schorowana, puściłam sobie audiobooka. O. Mój. Borze. Zielony. Narratorka podkręcająca do 480% angielski akcent i brzmiąca jak nastoletni goblin-chuligan (“oi, ‘dat fookin mate’s a total bloke, innit”) kiedy odgrywa głównego bohatera (czyli oczywiście seksownego ponad 200-letniego wampira) dodaje książce tyle charakteru, że nie jestem w stanie się doczepić niczego w fabule. (Nadmienię, że ogólnie książka jest super odegrana i widać umiejętności narratorki, nie próbuję jej tu w żaden sposób umniejszać). Przez sporą część książki czekałam aż zostanie wprowadzony jakiś romans, bo to przecież niemożliwe, że koleś odgrywany jak jakiś skrzeczący wujek z bebzonem to nasz faktyczny partner głównej bohaterki. Nie wiem, jak wyrazić, jak wiele rechotu wydusiło ze mnie słuchanie tak zagranego alvaro. Niepowtarzalny vibe, szczególnie w scenach erotycznych. Polecam całym serduszkiem, choć zdaję sobie sprawę, że być może docenienie piękna absurdu tej pozycji może wymagać minimum 38 stopni gorączki. W skrócie: fabuła - standardzik; postacie - główni bohaterowie spoczko, postacie poboczne raczej słabo zarysowane; styl - nie byłam w stanie się skupić, narratorka audiobooka skradła show.
Suimori Kagami - awatar Suimori Kagami
Edukacja Kopciuszka Gina L. Maxwell
Edukacja Kopciuszka
Gina L. Maxwell
,,Czemu, ilekroć wyobrażał sobie, jak Lucie robi coś z innym facetem, nie wspominając już o tym dupku lekarzu, na którym tak jej zależało, ściskało go w dołku tak, jak gdyby właśnie oberwał od boksera wagi ciężkiej?" Lucie jest bardzo niepewną siebie kobietą.Kiedy przychodzi do niej Stephen lekarz,który ją zainteresował,jest pewna,że zrobi krok w jej stronę,a ten zamiast powiedzieć,że Lucie mu się podoba pyta o numer do jej przyjaciółki,przez co poczucie wartości kobiety spada i nie wie,czy po nieudanym małżeństwie,a teraz doktorze dla którego jest niewidzialna,czy jest jakaś szansa,żeby Lu mogła poderwać Stephena,więc,żeby nie rozmyślać o tym zajmuje się swoją pracą,a jej nowym pacjentem okazuje się przyjaciel jej brata Reid mężczyzna,który doznał kontuzji i potrzebuje pomocy Lucie.On potrzebuje,żeby ktoś z nim pracował przez dłuższy okres czasu i proponuje Lucie,że ona będzie jego fizjoterapeutką przez 24 godziny,7 dni w tygodniu,a w zamian za to on pomoże jej by poderwała lekarza by wreszcie dostrzegł Lucie.Czy Lucie zgodzi się na układ z Reid'em facetem za którym kiedyś wodziła wzrokiem? Lucie to świetna fizjoterapeutka,zna się na swojej pracy i się w niej spełnia,ale w relacjach z mężczyznami Lucie czuje się niepewnie, ponieważ jest mąż okazał się zdradliwym dupkiem,a teraz wydaje się jej,że skoro z doktorem łączy ją praca to może jest jakaś szansa zbliżyć nie do niego,a więc decyduje się zostać z Reid'em jako jego fizjoterapeutka,a on w zamian ma ją nauczyć jak ma uwodzić by osiągnąć cel jakim jest sprawienie by Stephen zwrócił na nią uwagę.Czy Reid pomoże wydobyć z Lucie wewnętrzne piękno? Reid facet,który na ringu jest bestią,a kobieta w jego oczach jest jak dzieło sztuki.Kiedy widzi młodszą siostrę przyjaciela,która ma być jego fizjoterapeutką, proponuje jest układ ona pomoże mu dojść do takiej sprawności fizycznej by nie położył następnej walki,a ponieważ Lucie nie chce się zgodzić,on sprawi by nietylko Stephen ją zauważył,ale też uczyni z Lucie kusicielkę której mężczyzna się nie oprze.Reid prowadzi Lucie by z niepewnej siebie stała się kopciuszkiem,który błyszczy.Uczy ją jak ma się zachowywać,ubierać,a nawet jak flirtować z mężczyznami,a przy tym wyglądać seksownie,bo Lucie ukrywała się pod okropnymi ciuchami, ponieważ uważa,że jej ciało nie nadaje się dla widoku mężczyzn,przez co Lucie wpadła w kompleks patrzenia na siebie ze wstrętem,podczas,gdy Reid dostrzega,że ukryła się pod paskudnimi ciuchami,bo nie czuje się piękna,a on pierwszego dnia,gdy ją zobaczył spodobała mu się potargana, bez makijażu,co z tego że to młodsza siostra kumpla,skoro Reid staje się jej nauczyciel w sztuce uwodzenia, samemu nie będąc odpornym na to jak działa na niego ta przepiękna kobieta😌Coraz bardziej czuje,że nie powinien się do niej zbliżać,bo to tylko lekcje,ale z czasem Reid dostrzega,że to jak na nią patrzy,jak ona na niego reaguje,jak się śmieje i co z nim robi przebywanie z Lucie staje się dla Reid'a wewnętrzną walką co ma z sobą zrobić czy oprzeć się Lucie i wykonać zadanie by jego Kopciuszek wpadł w ręce innego mężczyzny,czy spróbować przekonać się na własnej skórze czy to co się dzieje między nimi podczas lekcji to coś więcej niż tylko pożądanie i chemia,skoro przez nią dostaje szału,że inny mężczyzna mógłby choćby jej dotknąć,skoro przy swoim nauczycielu uwodzicielu traci zmysły.Czy Lucie w nowym wcieleniu zdecyduje na doktorze wykorzystać sztuczki Reid'a czy jednak postanowi pokazać Reid'owi co się dzieje kiedy lekcje zmianią się w plan uwiedzenia samego nauczyciela?🤔 Lucie i Reid uznali,że skoro znają się do dziecka,to teraz,gdy są dorośli nadal mogą się traktować jak przyjaciele.Ona chce uwieść faceta,który na nią nie zasługuje🙈ten doktorek to straszny nudziarz,nie dostrzegł jej,bo oczywiście zwrócił uwagę na przyjaciółkę Lucie Vanessę a do Lucie przyszedł by wyciągnął nr telefonu do Nessie,bo mu się spodobała,przez co Lucie czuje się zdruzgotana,że Stephen chociaż jesy facetem,który ją zainteresował to on nie uważa ją za atrakcyjną kobietę,przez co Lu jest załamana i taką załamaną,płacząca widzi ją Reid.Kiedy dla doktora jest w trybie ,,niewidzialna" Reid dostrzega ją,uważa,że Lu bez makijażu,potargana,w ciuchach,które nie podkreślają jej kształtów i zapłakana dla Reid'a nadal jest najpiękniejszą kobietą i tak samo jak Reid uważam,że doktorek jest kretynem,że nie dostrzega Lucie,a Reid nie dość,że pamięta,że w czasach dzieciństwa miała pluszowego królika, którego ostrzelał z jej bratem strzałkami to jeszcze jest w stanie sprawić by się uśmiechnęła.Reid widzi ją cały czas,stara się być tylko nauczycielem,ale nie może się oprzeć pokusie, jaką staje się dla niego Lucie,która nie jest mu obojętna,Reid się broni przed uczuciami,do Lu,bo chce ją zdobyć,a jednocześnie dociera do niego,że ma niebawem walkę,więc może pora odpuścić.Jego ojciec nakładł mu do głowy,że boks dla faceta to jedyne zajęcie w którym widzi Reid'a😔,bo rzeźbienie które kochał jego syn uważa,za stratę czasu.Czy Reid wybierze dalszą karierę na ringu,czy kobietę,która sprawia,że Reid czuje się kimś wyjątkowym? Powiem tak historia jest owszem przewidywalna,chociaż motyw kopciuszka i ci bohaterowie sprawili,że naprawdę dobrze mi się to czytało. Reid i Lucie to naprawdę bardzo ciekawe połączenie bokser i pani fizjoterapeutka,a tak naprawdę ludzie, którzy znają się w czasów dzieciństwa i pomimo,że dorośli,to wspomnienia które mają,ta chemia,która między nimi jest,chociaż ona nadal próbuje traktować go jak przyjaciela jej brata,a on jak nieosiągalną dla niego młodszą siostrę Jacksona to nie mogą zaprzeczyć,że czują się dobrze w swoim towarzystwie przez co teraz,gdy są pod jednym dachem nie mogą przestać myśleć o sobie, patrzeć pożądliwie,chociaż Reid próbuje oddzielić lekcje od pożądania,które budzi w nim tylko Lucie,podczas,gdy Lucie każdą kolejną lekcje traktuje jak zadanie do odchaczenia przed spotkaniem ze Stephenem. Nie wiem co ona widzi w nudziarzu lekarzu ten facet jest kompletnie beznadziejny i nie nadaje się dla Lucie,tylko gada o pracy,a pacjenci szczególnie Ci znani przez niego ,, ciekawym przypadkiem” są tylko kluczem do zostania światowym lekarzem,jakby niby obchodzą go,ale traktuje ich jak świnki doświadczalne,bo on może na tym się wybić🙄chociaż jego powołaniem powinno być niesienie pomocy.
carolyndarkdesires - awatar carolyndarkdesires

Cytaty z książki Sexiest Vampire Alive