Piątka z Zakątka

Okładka książki Piątka z Zakątka autora Krystyna Drzewiecka, 8372553947
Okładka książki Piątka z Zakątka
Krystyna Drzewiecka Wydawnictwo: JustLuk, Prószyński i S-ka Cykl: Piątka z Zakątka (tom 1) Seria: Hipopotam literatura dziecięca
literatura dziecięca

OPINIE i DYSKUSJE o książce Piątka z Zakątka

bardzo przyjemna książka przygodowa dużo akcji zakupiłam kolejną część

bardzo przyjemna książka przygodowa dużo akcji zakupiłam kolejną część

Piątka z Zakątka...

Książka nie była naprawdę zła! Zdaję sobie sprawę, że jestem na nią za stara, ale trochę się razy zaśmiałam.

Dla 7-9 latków wydaję mi się, że będzie ona bardzo dobrą książką. Ma z 60-70 stron.

6/10

Piątka z Zakątka...

6/10

Przeczytałam "Piątkę z Zakątka" już jako dorosła osoba i też z tej perspektywy oceniam ją jako przyjemną lekturę, choć nie jest ona pozbawiona wad.

Książka opowiadana jest z perspektywy rezolutnego, wygadanego dziewięciolatka, ucznia klasy III. W krótkich rozdziałach i w dość zabawny sposób przedstawia on siebie i swoich dziecięcych przyjaciół, a także przygody, jakie ich spotykają. Spotkałam się z porównaniem tej książki do przygód Mikołajka i faktycznie widać podobieństwa, ale codzienność, w jakiej żyją nasi bohaterowie, jest na wskroś polska z lat 90. XX wieku. Z tej perspektywy jej wady, czyli np. to, że spośród sławnych polskich kobiet uczniowie są w stanie wymienić tylko Marię Curie-Skłodowską albo stereotypowe postrzeganie koleżanek, są bardziej zrozumiałe.

Na plus jednak oceniam przykłady dziecięcej spostrzegawczości, która odsłania hipokryzję dorosłych, a także naukę właściwego podejścia do zwierząt. Nie bez znaczenia jest humor, z jakim wszystkie wydarzenia są opowiedziane - sprawia on, że także dorosły czytelnik nieraz parsknie śmiechem przy lekturze.

408 użytkowników ma tytuł Piątka z Zakątka na półkach głównych
80 użytkowników ma tytuł Piątka z Zakątka na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Piątka z Zakątka

Okładka książki Słup soli. Jak powstrzymać szkolnych dręczycieli Anna Ładecka, Elżbieta Zubrzycka
Okładka książki Nowe przygody Bolka i Lolka Wojciech Bonowicz, Grzegorz Gortat, Ewa Karwan-Jastrzębska, Joanna Olech, Anna Onichimowska, Michał Rusinek, Wojciech Widłak, Maciej Wojtyszko
Okładka książki Jest taka historia. Opowieść o Januszu Korczaku Beata Ostrowicka, Jola Richter-Magnuszewska
Okładka książki Wielki wybuch, czyli K kontra K Grzegorz Kasdepke, Barbara Kosmowska
Wielki wybuch, czyli K kontra K Grzegorz Kasdepke, Barbara Kosmowska

Cytaty z książki Piątka z Zakątka