Zdążyć przed Panem Bogiem

- reportaż
- 1989-01-01
- 1989-01-01
Kup Zdążyć przed Panem Bogiem w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Zdążyć przed Panem Bogiem
"Zdążyć przed Panem Bogiem" Hanny Krall to moja lektura z klasy maturalnej. Mimo zainteresowania tematem IIWŚ i Holokaustu, nie przeczytałam wtedy, tej dość krótkiej książki, ze zbyt szczególnym zainteresowaniem, późniejsze wałkowanie jej na lekcjach również pozostawiło mało pozytywne wrażenia. Zabierałam się za nią po raz drugi z jednej strony z ciekawością, ale z drugiej z trochę negatywnym nastawieniem. Jak wypadło to spotkanie po latach? Na pewno lepiej niż zapamiętane wrażenia po przeczytaniu w liceum. Mimo wszystko jednak nadal wolę książki o tej tematyce bardziej nastawione na przedstawianie faktów, opracowania naukowe. Z tych mniej na to nastawionych wyjątkowo wysoko oceniam "Medaliony" Nałkowskiej, chyba z sentymentu. "Zdążyć przed Panem Bogiem" oczywiście nie jest książką złą czy niewartą uwagi. Powinniśmy pamiętać o tamtych wydarzeniach, więc czytanie o nich w każdej formie jest słuszną sprawą. Wspomnienia Marka Edelmana są bardzo ważne, jak każde świadectwo o okrucieństwie tamtych czasów. Wszystkie wydarzenia opisane są językiem oszczędnym, dla wielu czytelników stanowi to duży plus. I ja zgadzam się z tym, że przesadna heroizacja powstańców była zbędna, bo prawda o nich jest wystarczająco tragiczna, cenię Edelmana za odwagę mówienia prawdy bez ubarwiania, nawet jeżeli niektórym ludziom się to nie podobało. Nie dziwię się też, że wolał on opowiadać o pracy lekarza niż o piekle przeżytym w getcie.
Oceny książki Zdążyć przed Panem Bogiem
32913 użytkowników ma tytuł Zdążyć przed Panem Bogiem na półkach głównych- Przeczytane 28 182
- Chcę przeczytać 4 579
- 2014 140

Inne materiały dotyczące książki Zdążyć przed Panem Bogiem

Urodzinowy hołd dla Hanny Krall. Złóż życzenia i wygraj książkę

Czytamy w weekend

Dzień Sybiraka i najważniejsze książki o doświadczeniu wojennym

Kogo czytają Polacy? Poznaj TOP 10 autorów według najnowszego raportu Biblioteki Narodowej

Prezydent Zełenski przeczyta „Zdążyć przed Panem Bogiem”

Najpopularniejsze książki w Google. Jakich tytułów szukają internauci?
Cytaty z książki Zdążyć przed Panem Bogiem
Pan Bóg już chce zgasić świeczkę, a ja muszę szybko osłonić płomień, wykorzystując Jego chwilową nieuwagę. Niech się pali choć trochę dłużej, niż On by sobie życzył.
Rozwiń ZwińNiegodna śmierć jest tylko wtedy, kiedy się próbowało przeżyć cudzym kosztem.
Niegodna śmierć jest tylko wtedy, kiedy się próbowało przeżyć cudzym kosztem.
Nie poświęca się życia dla symboli.
Nie poświęca się życia dla symboli.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zdążyć przed Panem Bogiem
Nie wiem czemu, ale z opowieści Edelmana zapamiętałem nie tyle rzeź powstania w getcie warszawskim, ile to, jak sobie radził po wojnie (świetny fragment o tym, jak koledzy ze studiów medycznych przyklejali mu nad głową plakaty anatomiczne, żeby zdał). Tak czy inaczej bardzo przystępny reportaż.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tobardzo mi się podobała napisana przystępnie dla czytelnika tylko musiałam się z nią spieszyć i czuję że nie zrozumiałam jej do końca
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to“Cóż to za piękne życie i piękna śmierć. Prawdziwie estetyczna śmierć. Tylko tak należy umierać. Ale tak żyją i umierają piękni i jaśni ludzie. Czarni i brzydcy żyją i umierają nieefektownie: w strachu i ciemności.”
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka nie potrzebuje komentarza ani recenzji.
Książka nie potrzebuje komentarza ani recenzji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toIm częściej wracam, tym wydaje się lepsza i lepsza.
Im częściej wracam, tym wydaje się lepsza i lepsza.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnakomita książka.
Znakomita książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytałam reportaż Hanny Krall prawie za jednym zamachem. Być może dlatego, że wcale taki długi nie jest, ale kolejnym tego powodem było to, że całkowicie przykuł moją uwagę - nie tylko poruszoną tematyką, ale też wyjątkowym sposobem przekazu informacji. Dla mnie jest to ten rodzaj literatury, który aż się prosi o rozgłos czy nawet wyniesienie na książkowe ołtarze. Zresztą jest też lekturą dla szkół średnich (i bardzo słusznie).
„Zdążyć przed Panem Bogiem” to opowieść Marka Edelmana o wydarzeniach getta warszawskiego – powstaniu w getcie w 1943 roku; jego życiu po zakończeniu wojny; pracy kardiochirurga i ciągłej walce, nieustannym wyścigu z Panem Bogiem o życie człowieka. Czytając ma się wrażenie, jakby śledziło się wywiad, ale nie w takim wydaniu, jakie znamy np. Z telewizji. W rozmowie Hanny Krall z Edelmanem nie ma żadnej wzniosłości, patosu. Nie ma mowy o wielkości wydarzeń wojny. Jest to po prostu relacja niby zwykłego człowieka, a jednak jednego z dowódców żydowskiego powstania, który musiał zmierzyć się ze światem, w jakim się znalazł. Który razem z innymi zamkniętymi w getcie musiał podjąć ryzyko, aby nie dać się obedrzeć z resztek godności.
Uważam, że jest to dzieło, z którym warto się zapoznać. Mogłabym jeszcze więcej o nim pisać, ale czuję, że bierze mnie przygnębienie, więc na tym zakończę.
Przeczytałam reportaż Hanny Krall prawie za jednym zamachem. Być może dlatego, że wcale taki długi nie jest, ale kolejnym tego powodem było to, że całkowicie przykuł moją uwagę - nie tylko poruszoną tematyką, ale też wyjątkowym sposobem przekazu informacji. Dla mnie jest to ten rodzaj literatury, który aż się prosi o rozgłos czy nawet wyniesienie na książkowe ołtarze....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedna z najlepszych książek jakie w życiu przeczytałam. Historia jest dość tragiczna ale napisana w bardzo przystępny sposób.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRecenzja,, Zdążyć przed Panem Bogiem" to kolejna książka zapadająca w pamięci na lata. Piękna opowieść o życiu ludzi po II wojnie światowej. Książka choć nie zbyt długa potrafi zaszokować na długie godziny. Czytając nie mogłam uwierzyć w ogron okrucieństwa i w siłę ducha walki bohaterów. Warto przeczytać choćby tylko po to by przypomnieć sobie ile poświęcili nasi przodkowie dla naszego bezpieczeństwa i spokoju ducha. Doceniajmy życie póki trwa.
Recenzja,, Zdążyć przed Panem Bogiem" to kolejna książka zapadająca w pamięci na lata. Piękna opowieść o życiu ludzi po II wojnie światowej. Książka choć nie zbyt długa potrafi zaszokować na długie godziny. Czytając nie mogłam uwierzyć w ogron okrucieństwa i w siłę ducha walki bohaterów. Warto przeczytać choćby tylko po to by przypomnieć sobie ile poświęcili nasi przodkowie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStraszne, co ludzie zrobili ludziom. Mam dużo szacunku dla Pana Edelmana za to, że znalazł w sobie na tyle siły by nadal ratować ludzi po tym co przeszedł