Chichot losu

- 2007-01-01
- 2007-01-01
- 978-83-60717-28-8
Czy wiesz, że odbierając telefon w środku nocy możesz przewrócić całe swoje życie do góry nogami? Chichot losu opowiada taką właśnie historię. Bohaterką powieści jest kobieta wyzwolona, mająca dobrą pracę i atrakcyjnego partnera...
Kup Chichot losu w ulubionej księgarni
Oceny książki Chichot losu
- 2014 18
- Literatura polska 11

OPINIE i DYSKUSJE o książce Chichot losu
Do lektur
Zapewne pisarz staje często przed problemem, jak "ugryźć" poważny temat, w swej powieści na przykład. Możliwości ma wiele. Może napisać dramat psychologiczny, tragedię, popisać się czarnym humorem.... itd. itp. Może też napisać utwór lekki, łatwy i przyjemny. I tak jest w przypadku "Chichotu losu"... Powieść zaczyna się od tragedii. W normalnych okolicznościach ronilibyśmy łzy, rwali włosy z głowy. Ale nie w literaturze pięknej. Tu możemy trochę się zdenerwować, poczuć się zakłopotanym i zastanawiać się, co z tym fantem zrobić. Pomogą oczywiście niezastąpione koleżanki. No i tak sobie przez całą powieść działamy. Oczywiście wiadomo, że nastąpi "hoolywodzki" happy end, bo trudno żeby nie nastąpił, jak wszystko ku temu zmierza. Oczywiście działania głównej bohaterki okraszone są komentarzami prosto z gabinetu chyba psychologa i to takiego od.... Właśnie , od dzieci i młodzieży!
Bo... jako były nauczyciel polskiego stwierdzam z cała odpowiedzialnością, że książkę można wpisać do nowego kanonu lektur! Fajnie by się nad nią pracowało w takie siódmej lub ósmej klasie. Utwór napisany jest językiem prostym i zrozumiałym, co powinno zachęcić nieczytających lektury uczniów do przeczytania. (Czytający zrobią to bez specjalnej zachęty). Tragedia, o której mowa w książce nie jest przedstawiona w sposób tragiczny i żaden uczeń się nie zestresuje czytając jej opisy. Jedną lekcję można poświecić na wyszukiwanie cytatów mogących być "mądrościami" lub aforyzmami. Temat takie lekcji "Pieniądze to nie wszystko"....
A wy dorośli możecie zabrać książkę w podróż, nawet jeśli zabraknie dla was biletów w wagonie ciszy w Pendolino. Nawet rozmawiający ze swym szwagrem przez telefon współpasażer nie zakłóci wam lektury....
Do lektur
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZapewne pisarz staje często przed problemem, jak "ugryźć" poważny temat, w swej powieści na przykład. Możliwości ma wiele. Może napisać dramat psychologiczny, tragedię, popisać się czarnym humorem.... itd. itp. Może też napisać utwór lekki, łatwy i przyjemny. I tak jest w przypadku "Chichotu losu"... Powieść zaczyna się od tragedii. W normalnych okolicznościach...
Książka łatwa, lekka I przyjemna. Ale w trakcie czytania miałam wrażenie, że to wszystko już było.
W sumie jest to dość fajna komedia romantyczna. Lektura dobra na zimowy wieczór. Nie jest zbyt długa, szybko się czyta.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZapracowana kobieta sukcesu na kilka dni podejmuje się opieki nad dwójką dzieci. Niestety wskutek nieszczęśliwego wypadku zostaje ich jedynym opiekunem. Całe jej dotychczasowe życie staje na głowie.
W sumie jest to dość fajna komedia romantyczna. Lektura dobra...
W porównaniu z teraźniejszymi książkami obyczajowymi "Chichot losu" jest niemal wybitna. Bardzo mi się podobała.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTak książka przecinek. Fajnie napisane wydarzenia z życia młodej kobiety.
Tak książka przecinek. Fajnie napisane wydarzenia z życia młodej kobiety.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTemat zapowiadał się bardzo ciekawie, jednak książka zawiodła mnie, nie wywołała u mnie żadnych emocji, nie brakowało w niej absurdów i niedopowiedzeń, często niezgodnych z aktualnym prawem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa plus to, że przeczytałam ją szybko, gdyż pisana jest bardzo prostym jeżykiem, jest krótka, więc nie "zmarnowałam" na nią dużo czasu.
"Chichot losu" Hanki Lemańskiej czyta się jednym tchem. To zabawna, błyskotliwa, lekka a jednocześnie głęboka książka, która dostarczy i rozrywki i refleksji. Zwłaszcza mamom, którym macierzyństwo przewróciło świat do góry nogami.
Bohaterką książki jest Joanna -młoda, ambitna, przebojowa dziewczyna, której dnie całkowicie wypełniała praca a rozrywki i namiastkę bliskości dostarczały jej cotygodniowe spotkania z zakręconymi koleżankami i rutynowe schadzki z Markiem.
I to dawało jej spełnienie.
Aż do momentu, gdy odbiera nocny telefon od swojej znajomej, który całkowicie odmieni jej życie i zmieni priorytety.
Czytałam drugi raz. Lemańska bawi i wzrusza. I pozwala przejrzeć się w zwierciadle. Czy krzywym?
Bardzo polecam 😍
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBohaterką książki jest Joanna -młoda, ambitna, przebojowa dziewczyna, której dnie całkowicie wypełniała praca a rozrywki i namiastkę bliskości...
Całkiem przyjemna. Niezbyt długa, taka w sam raz.
Całkiem przyjemna. Niezbyt długa, taka w sam raz.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrawdziwy chichot losu przemiana singielki której życie w biegu - bez zobowiązań, pędu do kariery burzy przemiana w opiekunkę dwójki dzieci, troski dnia codziennego, stabilizacja i obdarzenie zaufaniem innych osób z jej otoczenia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBo w życiu nie da się wszystkiego zaplanować. Tego właśnie doświadczyła Joanna i dzieciaki. Warto przeczytać,nie tylko dla głównego wątku, ale również z powodu historii, decyzji innych bohaterów. Książka niesie przesłanie, wszakże autorka jest terapeutką.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajpierw była książka, po jakimś czasie serial. Jestem na tak! :)
Najpierw była książka, po jakimś czasie serial. Jestem na tak! :)