Jasność. Podręcznik świadomego śnienia i medytacji

Okładka książki Jasność. Podręcznik świadomego śnienia i medytacji autora Adam Bytof, Robert Stein, 839127151X
Okładka książki Jasność. Podręcznik świadomego śnienia i medytacji
839127151X

Kup Jasność. Podręcznik świadomego śnienia i medytacji w ulubionej księgarnii

Oceny książki Jasność. Podręcznik świadomego śnienia i medytacji

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jasność. Podręcznik świadomego śnienia i medytacji

Kupiłem tę książkę powodowany ciekawością.
Czy moja ciekawość została zaspokojona ? Raczej nie. Książka jest ciekawa, ale czy prawdziwa...?

Kupiłem tę książkę powodowany ciekawością.

Dobra dla początkujących, dużo wiedzy nie tylko praktycznej ale też teoretycznej. Podobna do książki samego Adama Bytofa - Oneironautyka, która bardziej przypadła mi do gustu od tej.

Bardzo pomocna książka dla zainteresowanych świadomym snem. Dobrze opisana.

Bardzo pomocna książka dla zainteresowanych świadomym snem. Dobrze opisana.

95 użytkowników ma tytuł Jasność. Podręcznik świadomego śnienia i medytacji na półkach głównych
20 użytkowników ma tytuł Jasność. Podręcznik świadomego śnienia i medytacji na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Jasność. Podręcznik świadomego śnienia i medytacji

Eksterioryzacja - Istnienie poza ciałem Roman Bugaj
Eksterioryzacja - Istnienie poza ciałem
Roman Bugaj
Czy można za życia opuścić swoje ciało fizyczne? Czy człowiek jest zdolny – myślą, duszą, ciałem astralnym czy jakkolwiek byśmy to nazwali zależnie od naszych przekonań – wyzbyć się z uwikłania w materię, wydobyć na dłużej lub krócej z własnej fizyczności, czy jest w stanie przebyć setki kilometrów, odwiedzić najbliższych i komunikować się zupełnie bez kiwnięcia palcem? W swojej pracy – znakomitej i popularnonaukowej (tak, „naukowej”, to bardzo istotna tutaj cząstka!) – Roman Bugaj stara się niemal wszelkimi możliwymi sposobami przekonać czytelnika, że na każde z powyższych pytań istnieje odpowiedź twierdząca. Autor, pisząc z autentyczną pasją, polotem i bezspornym znawstwem tematu, prowadzi nas przez fascynujące meandry eksterioryzacji, tytułowego zagadnienia, które najkrócej można zdefiniować – jak czyni to Bugaj – jako „migrację świadomości poza obręb organizmu fizycznego”. Na przestrzeni ostatnich lat upowszechnił się również skrótowiec OOBE (Out-of-the-Body Experiences) i dotyczy on tego samego zagadnienia, które naukowo stara się badać dziedzina zwana psychotroniką. Dzieło Bugaja jest niejako dwuczęściowe: z jednej strony autor prezentuje rzecz od strony teoretycznej (a czyta się to naprawdę z zapartym tchem!),wymieniając aktualne typologie, obecny stan badań, dotychczasowe osiągnięcia psychotroniczne i przyszłe cele tej nauki, z drugiej wchodzi w dziedzinę „praktyczną”: podaje nam fakty, zdjęcia, przytacza i opisuje relacje i doświadczenia poszczególnych osób, które z ciała rzekomo zdołały się wydobyć albo które zetknęły się z zagadnieniem pokrewnym, tj. materializacją (a więc np. gdy podczas eksterioryzacji jesteśmy w stanie komuś fizycznie się ukazać). Bugaj stwierdza, że fenomen istnienia poza ciałem opisywany był od najdawniejszych czasów i we wszystkich zakątkach świata: jego obecność notuje „Biblia”, eksterioryzację praktykować miał Hermes Trismegistos, wspomniał o niej Heinrich Heine w wierszu „Sobowtór”, interesowali się nią dogłębnie tacy cenieni badacze jak Ochorowicz, Świtkowski czy William Crookes, a nawet… Maria Skłodowska-Curie i jej mąż Piotr! Autor nie ma żadnych wątpliwości co do tego, że eksterioryzacja jest po prostu faktem: i jego zaciętość, jego siła wywodu, przekonywający i energiczny dyskurs prawdziwie inspirują czytelnika. Polecam tę pozycję wszystkim zainteresowanym rzeczoną tematyką, bo jest to dzieło przygotowane prawdziwie rzetelnie, a przy tym – mimo swojego naukowego charakteru – bardzo przystępne i interesujące.
M_Plejump - awatar M_Plejump
Zwiastuni Świtu. Nauki Plejadian Barbara Marciniak
Zwiastuni Świtu. Nauki Plejadian
Barbara Marciniak
Autorka jest Amerykanką, której rodzina pochodzi z Polski. We wstępie do książki z wielkim szacunkiem i nostalgią wspomina swoją polską babcię. Od 1988 roku prowadzi ona tak zwany channeling, czyli jest de facto przekaźnikiem wiadomości od istot pozaziemskich. Istoty te nazywają siebie Plejadianami. W stosunkowo niewielkiej objętościowo książce zawarty jest bogaty przekaz i historia ludzkości oraz naszej planety według tychże Plejadian. Wielokrotnie jest wymieniony Najwyższy Stwórca, który stwarzał świat samodzielnie oraz przy pomocy innych, super inteligentnych istot, genetyków. Są w tej książce zapowiedzi wielkich zmian na skalę ogólnoświatową, które wystąpią w ciągu najbliższych dwóch dekad: zachwianie ładu politycznego, migracje ludności czy anomalie pogodowe. Przypominam, że książka została wydana w 1992 roku, kiedy to ład miał się dobrze, nie było kryzysu uchodźców, a klimat nie wariował. Trochę więc daje do myślenia. Autorka, czy też raczej Plejadianie za jej pośrednictwem nawołują do okazania szacunku i miłości naszej planecie, przyrodzie oraz położenie nacisku na wyciszenie się i wgląd w siebie. Powinniśmy więcej czasu spędzać na medytacji, być świadomymi siebie i kochać siebie. Niejako zawrzeć pokój z samymi sobą zamiast ciągle gonić za dobrami materialnymi i żyć w iluzji. Powinnyśmy się uspokoić, uduchowić co ma nas doprowadzić na wyższe stany świadomości i w bardziej zaawansowany byt. Co ciekawe, teraz często można spotkać różne inspirujące memy o tym jak to nie powinnyśmy żyć pod dyktando innych osób, czy przejmować się ich krytyką, bo krytyka ta odzwierciedla ograniczenia i ułomności krytykujących, a nie nasze. To też jest jeden z przekazów tej książki. Zawiera ona również ostrą krytykę kościołów i hierarchów kościelnych. Nie wymienia jakichś konkretnych religii, ale przestrzega przed ślepym słuchaniem się zakazów i nakazów zorganizowanych grup religijnych. Nawołuje de facto do uwolnienia się od wielu religijnych i społecznych norm. Na kartach książki pojawia się wątek Świetlanej Rodziny, która ma za zadanie przebudzić siebie i resztę świata. Ma spowodować wejście na wyższy szczebel ewolucji, częstotliwości i globalnej świadomości. To nasze zadanie. Zdaję sobie sprawę, że jest to pozycja niszowa i że do sporego grona czytelników tego rodzaju publikacje nie przemawiają. Na stronach anglojęzycznych wylano mnóstwo jadu pod adresem pani Marciniak odsądzając ją od czci i wiary. Tak na dobrą sprawę, to jest mnóstwo niezbadanych zjawisk na świecie i my po prostu nie wiemy co jest, a co nie jest prawdą. Ci co twierdzą, że jest to jedna wielka ściema, też tego nie wiedzą. Naukowo udowodniony był talent jasnowidztwa naszego rodaka Stefana Ossowieckiego, o którego książce też tu kiedyś zamieściłam opinie. Ezoteryką i niewytłumaczalnymi zjawiskami interesuję się od dawna, więc i do tej książki podeszłam z otwartym umysłem. Myślę, że w ogólnym rozrachunku jest to wartościowa lektura, która zachęca do samorozwoju duchowego i zastanowienia się nad sobą i swoją rolą w świecie i nie tylko. Książkę mogę polecić czytelnikom o szerokich horyzontach i otwartych na idee będące w sprzeczności z tym, co my obecnie uważamy za rzeczywistość i niepodważalne fakty. Nie oznacza to oczywiście, że każde słowo należy uważać za prawdę objawioną i wierzyć w zawarty w tej książce przekaz. Jedni uwierzą we wszystko, inni tylko w część, a jeszcze inni całkowicie odrzucą zamieszczoną w niej treść. Ja w niej znalazłam wartościowe aspekty dla siebie, ale zdaję sobie sprawę, że jest to sprawa bardzo indywidualna. Zachęcam jednak do poszukiwań.
Gosia_7 - awatar Gosia_7
Alchemia uwodzenia, czyli jak hipnotycznie kontrolować umysły, uczucia i zachowania seksualne kobiet Andrzej Batko
Andrzej Batko Lech Dębski Paweł Sowa
Z ciekawości sięgam po tę książkę, bo kiedyś o niej słyszałem (gdy ukazało się pierwsze wydanie),że jest warta uwagi; wydaje mi się, że wtedy to było efektem oddziaływania reklamy w środowisku młodzieńców. Teraz w moje ręce trafia wydanie drugie, rozszerzone, z 2018 roku, z oczekiwaniem, że jest lepsze, ciekawsze. Moje przypuszczenia nie do końca sprawdzają się podczas poznawania treści książki. Według mnie, to książka dla nieśmiałych mężczyzn, żeby po prostu "uwierzyli w siebie" i nawiązali zwykłą rozmowę z kobietą, co obecnie jest dla nich ogromną barierą. Jednak czy ten podręcznik pozwala rozwijać relacje? Myślę, że nie pomaga zbudować właściwych relacji męsko-damskich, gdyż bardzo skupia się na innym aspekcie. Najważniejszym celem jest doprowadzenie siebie do seksu z kobietą... i to nie jedną, bo nawet kilkoma pod rząd tego samego wieczoru! Pomocne okazują się w tym techniki NLP (Neurolingwistycznego Programowania) i hipnozy. W wielu sytuacjach nigdy nie czuję się tak, jak w tu opisywanych, ani nawet nie mam okazji brać udziału w identycznych zdarzeniach – i nie żałuję, bo nawet nie ma czego. Natomiast niektóre tu przytaczane wzbudzają we mnie gromki śmiech i wydają mi się kretyńskie. Przykładowo czasem można się spodziewać takiej oto odpowiedzi od kobiety, że "Jak śmiesz odzywać się nieproszony do kogoś tak pięknego jak ja". Kobieta jest postrzegana jako przedmiot, ponieważ raczej jest głupia. Jeśli mężczyzna przeważnie jest mądry, to po prostu ma możliwość ją wykorzystać. Taki oto rodzaj motywacji do działania dla mężczyzny pojawia się wśród porad. Ponadto "(...) żyjesz w krainie seksualnej obfitości pełnej pięknych kobiet, z których jednak nie każda zasługuje na takiego mężczyznę, jakim jesteś" oraz "(...) wiele kobiet wokół Ciebie marzy o gorącym romansie z kimś takim jak Ty" albo świetny uwodziciel "zawsze zostawia kobietę w lepszym stanie, niż zastał" (ach, jak dużo w tym emanacji dobra, że można się wzruszyć, nieprawdaż?!). A następna prawda, że to bardzo podbudowuje męskie ego?! Oprócz tego jest mnóstwo innych treści motywujących i niemoralnych propozycji. Jeśli jesteś praktykującym chrześcijaninem, to nie zaglądaj do tej książki, bo się zgorszysz jej przesłaniem oraz poradami co do postępowania i manipulacji. A przykłady zawierają wulgaryzmy. Uwodzenie, to bawienie się drugą osobą – jest to niemoralne, przeciwne katolickim przekonaniom. Natomiast jeśli kobieta zdaje sobie sprawę od początku tej "gierki", że ma do czynienia z flirtem, zabawą, to moralność jest odkładana na bok przez obie strony i sytuacja nie wydaje się krzywdząca. Książka w sam raz dla tych, którzy chcą stać się uwodzicielami o typowo hedonistycznym spojrzeniu. Jeśli kobieta czyta tę książkę (ale... zaraz, zaraz... to jest treść dedykowana tylko mężczyznom!),to w jej głowie kreuje się nieprawdziwy obraz mężczyzny, a jeśli się on jej utrwali, to współczuję tej kobiecie i mężczyznom, z którymi ma kontakt; z pewnością myśli: Wszyscy faceci to świnie! To bardzo dobrze opracowany podręcznik z przemyślaną kolejnością i porządkiem informacyjnym. Autorzy odpowiednio się tym zajmują, solidnie grupują zagadnienia – poprzez to bardzo rzetelnie przygotowują ten poradnik. Pod tym względem są wzorem dla innych autorów i edytorów. Autorzy namawiają do zapisania się na kurs NLS, ale absolutnie nie czuję takiej potrzeby i nie mam problemu z nawiązaniem rozmowy z płcią przeciwną. Wystarcza mi mój status quo i wybieram normalną głębszą relację z kobietą – to daje długoterminowe szczęście, a przygodny seks dostarcza radość jednie na godzinę, dobę, no może tydzień i tylko tyle. Następnym razem pominę tę książkę, a sięgnę po inną, bardziej naukową, czyli z opisem grupy badanej, charakterystyką, obranym celem szczegółowym i wszystkim co się z tym tematem łączy.
Miłośnik-Książek - awatar Miłośnik-Książek

Cytaty z książki Jasność. Podręcznik świadomego śnienia i medytacji