Spirala

Kup Spirala w ulubionej księgarnii

Oceny książki Spirala

OPINIE i DYSKUSJE o książce Spirala

Na półkach: , , , ,

Spiralę czytałam już ponad 10 temu, zapamiętałam ją jako ciekawy, wartki kryminał, ale jak dla mnie zbyt wiele pomysłów na jeden raz. Co widać w treści, Autor - profesor fizyki, nanotechnolog, w swoim debiucie przekazuje wszystkie koncepty jakie wpadły mu w ręce podczas pisania, co trochę przytłacza. Pomysł oddychania 'tym samym atomem' te lata temu zrobił na mnie wrażenie :)

"Żaden honor, samo cierpienie. W obliczu bakterii, zarodnika, wirusa, które wnikają w ciebie z wodą, dotykiem lub oddechem, odwaga jest nieprzydatna. Nie sposób odważnie stawić czoło niebezpieczeństwu, kiedy niebezpieczeństwa nie można dojrzeć" (str.304)

To przede wszystkim książka bardzo, bardzo filmowa. Uważam, że film nakręcony na jej podstawie byłby naprawdę świetny i mocny. Pościgi, morderstwa, zagrożenie bronią biologiczną, zabawy w Boga. Jednak aby nie zrobiono z tego taniej sensacji i filmu klasy B, musiałby się za to wziąć naprawdę wysokiej klasy reżyser. Książka jest rewelacyjna i szkoda by było ją "zepsuć" marnym filmem.

"Historia się powtarza. Silni słabną. Słabi rosną w siłę. Strach popycha do różnych rzeczy" (str.199)

Mimo iż jest to już "stara" książka, bo swoją premierę miała w roku 2011 i mimo iż jest to beletrystyka, a nie reportaż, to porusza bardzo ważne tematy i problemy i niestety nie zupełnie fikcyjne. Czyli, znowu niestety, jak najbardziej realne, a nawet realniejsze niż były te prawie 15 lat temu. Autor przywołuje wyścig zbrojeń, a także owianą niechlubną sławą jednostkę 731, do której istnienia i tego co się tam działo Japonia podobno przyznała się dopiero w latach 80-tych ubiegłego wieku. Pojawia się też we wspomnieniach ojciec bomby atomowej, Robert Oppenheimer.

Kiedy zaczęłam ją czytać, doświadczyłam pewnego dyskomfortu, ponieważ wydawało mi się, że wiele nazw biologiczno technicznych różnych badań grzybów itd. będzie dla mnie zbyt niezrozumiałych. Jednak na szczęście dyskomfort minął, a ja wciągnęłam się w tę książkę na całego. Jest świetnie napisana i spokojnie mogę ją polecić, ale uprzedzam, to nie jest lektura z gatunku tych szybkich łatwych i przyjemnych.

Wszelkie porównania do Crichtona są nieporozumieniem. Crichton (w każdym razie w swych najlepszych latach) pisał o zagrożeniach wynikających z pychy, której nie potrafi się wyzbyć nauka, używając pretekstu w postaci sensacyjnej lub przygodowej fabuły. McEuen popełnił miałką sensacyjną fabułkę z pęknięciami logicznymi i papierowymi postaciami, sięgając po pretekst w postaci nauki. Bardzo słabe.

346 użytkowników ma tytuł Spirala na półkach głównych
116 użytkowników ma tytuł Spirala na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Spirala

Cytaty z książki Spirala

Paul McEuen Spirala Zobacz więcej