Drabina Dionizosa

La scala di Dioniso
2008-01-01
2008-01-01
Karolina Dyjas-Fezzi
Koniec XIX wieku. Wielka europejska metropolia, miasto przemysłu i postępu, ale też dekadencji i grzechu. W ponurej dzielnicy na peryferiach grasuje tajemniczy morderca, budzący powszechną grozę. Kim jest człowiek, który włamuje się do willi bogatych przemysłowców i podczas osobliwych, krwawych i makabrycznych misteriów zabija ich żony, zostawiając na ciałach kobiet enigmatyczne symbole swej zemsty? I czy na pewno jest człowiekiem?
Jego tropem rusza młody inspektor policji, Milton Germinal, nie spodziewając się, ze trafi do świata, który wydaje się rodem z sennego koszmaru lub narkotycznych wizji. Spotka tam kalekiego doktora Noverre, budzącego lęk dyrektora Instytutu Upośledzeń, Scirona, właściciela cyrku osobliwości, chemika Stigle'a, a także piękną tancerkę Ignes, zwaną Królową Mgieł.
W dusznej atmosferze grozy i zmysłowości zarazem, Luca di Fulvio szczebel po szczeblu prowadzi czytelnika na szczyt drabiny Dionizosa, przyglądającego się z góry nadejściu nowego wieku, w którym objawią się wszystkie choroby ludzkich dusz.
'Drabina Dionizosa' to mroczny, stylowy kryminał, w którym makabra, metafizyka i miłość tworzą niezwykłą mieszankę, odurzającą niczym absynt.

Kup Drabina Dionizosa w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Drabina Dionizosa

579 119

Oceny książki Drabina Dionizosa

OPINIE i DYSKUSJE o książce Drabina Dionizosa

Raczej słaby kryminał. Ostatnie dni grudnia 1899 roku. W poetycko brzydkiej i szarej dzielnicy bliżej nieokreślonego miasta ma miejsce kilka rytualnych morderstw. Autor postawił na działające na wyobraźnie postaci i otoczenie - sprawę rozwiązuje inspektor-narkoman przy pomocy zdeformowanego, bezrękiego doktora, a mordercą okazuje się schizofrenik. W dodatku wszystko jest brudne, szare i zamglone. Aż za bardzo, bo to nienaturalne, przerysowane. Sama fabuła niestety nie porywa.

Bardzo wciągająca.Byly co prawda fragmenty trochę nużące ,ale generalnie super. Męczy mnie tylko,czy rozruchy pracowników i imiona Germinal i Zola to przypadek,czy zamierzone wplecenie innej powieści ,do której oczywiście zachęcam 😁

Mam wrażenie po przeczytaniu, że ja już gdzieś to widziałem i miało tytuł "Z piekła rodem".

810 użytkowników ma tytuł Drabina Dionizosa na półkach głównych
214 użytkowników ma tytuł Drabina Dionizosa na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Drabina Dionizosa

Luca di Fulvio
Luca di Fulvio
Włoski pisarz, mieszka i tworzy w Rzymie. Pisze krwawe thrillery, jak i bajki dla dzieci, które publikuje pod pseudonimem. Studiował dramaturgię w Rzymie. Współpracował m.in. z Paolą Borboni czy Andrzejem Wajdą. Jego pierwsza powieść to Zelter - historia wampira wydana w 1996 r. Światową popularność przyniósł mu mroczny kryminał L’impagliatore z 2000 r., który w dwa miesiące miał dwa wydania i był tłumaczony na wiele języków, m.in. na angielski i niemiecki, a we Francji został okrzyknięty najlepszą europejską powieścią kryminalną roku 2003.

Oko Księżyca Bourbon Kid
Oko Księżyca
Bourbon Kid
Dawno nie czytałem tak kompetentnego sequelu. Akcja nie spowalnia, charakter książki się nie zmienia - dalej mamy do czynienia z groteskową, czarną komedią pełną w najlepszym razie antybohaterów, w najgorszym razie totalnych degeneratów w akcji niczym z Kill Billa. Za to pojawia się kilka odpowiedzi na pytania pozostawione w księdze bez tytułu. Fabularnie akcja znowu skaczę pomiędzy kilkoma bohaterami, oraz kilkoma różnymi okresami, zaczynając się na kilka dni po wydarzeniach z Księgi Bez Tytułu, by później przeskoczyć o 15 lat do tyłu i w końcu wylądować dobry rok po wydarzeniach. W zgrabnie napisanych rozdziałach poznajemy początki jednego z głównych bohaterów. Co prawda całość jest zrobiona trochę na zasadzie klasycznego "power vaccum" - po zniknięciu głównego przeciwnika z Księgi Bez Tytułu w półświadku dochodzi do swoistego wyścigu, kto teraz będzie rządził na dzielni. Pojawia się kilka nowych twarzy, z czego jedną jest... pierwotny właściciel Oka Księżyca. Który powrócił i jest bardzo zdeterminowany aby go odzyskać. Zresztą nie on jeden, ponieważ rząd USA też chciałby posiadać kamień posługując się w tym celu indywiduami bardzo wątpliwymi moralnie. Całość jest zamknięta w bardzo przyjemny sposób, dzięki czemu nie jest człowiekowi jakoś bardzo przykro, że polskie tłumaczenia tomów od czwartego do dwunastego nigdy się nie pokazały. Równie dobrze, można skończyć przygodę z cyklem na tej części. Choć oczywiście kilka wątków pozostaje zamkniętych, a czytelnikowi zostaje pewien niedosyt. Możliwe że sięgnę po kolejne tomy.
zegis - awatar zegis

Cytaty z książki Drabina Dionizosa

,,(...) jeśli czymś zawiniliśmy, to tym, że nie słuchamy naszych instynktów, że nie jesteśmy posłuszni sobie samym, żyjemy nie życiem, ale złudzeniami, nie czynami, ale hipotezami, nie teraźniejszością, ale przeszłością albo przyszłością. Jeśli czymś zawiniliśmy... to tym, że nie jesteśmy sobą.

Luca di Fulvio Drabina Dionizosa Zobacz więcej

,, Nie cierpi pan na nic innego, tylko na newralgię psychiki. Nie jest pan ani zdrowy, ani chory. Znajduje się pan tam, pośrodku, w nieistniejącym świecie, zagubiony w labiryncie, który dzień po dniu wymyśla pan pod mikroskopem. Nie jest to ani szaleństwo, ani jasność umysłu. Ma pan stargane nerwy, ale pana nerwom nic nie dolega. Jest pan chory na głowę, ale pana umysł jest zdrowy. Pana psyche kuleje, ale potencjalnie jest pan w stanie biec i pokonać wszelką przeszkodę. Pan sam, z tym swoim drobiazgowym obserwowaniem pod mikroskopem, jest chorobą.

Luca di Fulvio Drabina Dionizosa Zobacz więcej

,,Płaci pan łzami...kto panu daje prawo do zadufanego myślenia, że to dobry środek płatniczy? Uważa się pan za tak cennego, że płaci mi pan słoną wodą?.