ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać411
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać7
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać14
LubimyCzytać12
La mécanique du coeur

- fantasy, science fiction
- 2009-04-01
- 2009-04-01
- francuski
- 978-2290012451
Edimbourg, 1874 : le jour le plus froid du monde. Lorsque Jack naît, son cœur gelé se brise immédiatement. La sage-femme le remplace par une horloge et le sauve. Depuis lors, il doit prendre soin d'en remonter chaque matin le mécanisme. Mais gare aux passions ! Le regard de braise d'une petite chanteuse andalouse va mettre le cœur de Jack à rude épreuve...
Kup La mécanique du coeur w ulubionej księgarnii
La mécanique du coeur
Książka dziwna, nieco intrygująca, skoro nazwana została baśnią dla dorosłych. I z całą pewnością nie jest adresowana do najmłodszych odbiorców, gdyż jest przejmująca, smutna i ma nietypowe dla gatunku zakończenie (które, nawiasem mówiąc, wcale nie przypadło mi do gustu). Mimo iż utwór zawiera wiele elementów fantastycznych, zabrakło mi w nim uczuciowego klimatu - a to dziwne, bo przecież akcja ogniskuje się wokół tytułowego serca i wewnętrznych przeżyć bohatera. Jak dla mnie, było zbyt drętwo, czasem jakby na siłę, dlatego oceniłam całość na 6 gwiazdek. Czy warto sięgnąć po tę książkę? Na pewno tak, gdyż nie jest nudna, są momenty, gdy trzyma w napięciu, czyta się ją szybko, daje nieco do myślenia, może zadziwiać pobudzającymi wyobraźnię opisami, ale nie należy liczyć na wielkie uniesienia i ucztę duchową.
Oceny książki La mécanique du coeur
3031 użytkowników ma tytuł La mécanique du coeur na półkach głównych- Przeczytane 1 955
- Chcę przeczytać 1 051
- 2011 19
- 2013 18
- 2014 16
- 2012 16

Cytaty z książki La mécanique du coeur
Zawód miłosny może zmienić ludzi w potwory przepełnione smutkiem.
Zawód miłosny może zmienić ludzi w potwory przepełnione smutkiem.
Cała przyjemność i radość, które daje miłość, muszą któregoś dnia odbić się cierpieniem. A im mocniej się kocha, tym ból będzie silniejszy. Doświadczysz pustki, potem udręki zazdrości, niezrozumienia, poczucia odrzucenia i niesprawiedliwości. Doznasz chłodu aż w kościach, a krew zamieni sie w kostki lodu, które poczujesz pod skórą. Zegar twojego serca rozpadnie się.
Rozwiń ZwińTej nocy wdrapię się na księżyc, ułożę się na rogaliku jak w hamaku i wcale nie będę musiał zasypiać, żeby śnić.

OPINIE i DYSKUSJE o książce La mécanique du coeur
Liczyłam na atmosferę baśni i z początku tak to też wyglądało. Trzymałam kciuki za głównego bohatera, chłopca z zegarem zamiast serca. Ale z czasem można było się przekonać, że główny bohater jest po prostu krnąbrny. O Miss Acacci też trudno cokolwiek powiedzieć. Musiałam cały czas sobie przypominać, ile ci bohaterowie właściwie mają lat. W pewnym momencie zrobiło się naprawdę dziwnie, aż zacytuję "Pewnego dnia wyślą mi ją na Księżyc, aby sprawdzić reakcje ufoludków na erotyzm". Zamiast filozoficznych, poetyckich przemyśleń i wzruszającej powieści drogi w pogoni za miłością, wyszła z tego drama między nastolatkami.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawy pomysł i baśniowy klimat, ale wykonanie dziwne, język też taki sobie.
Ciekawy pomysł i baśniowy klimat, ale wykonanie dziwne, język też taki sobie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to60/161 stron
60/161 stron
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoczątkowo widziałam film animowany, w którym oczarowały mnie piosenki, jakaś intymność między bohaterami. W książce tego nie widzę. Momentami wydawała mi się niesmaczna i obleśna. Miałam za duże oczekiwania co do pióra autora - liczyłam na więcej poetyckości, a mam wrażenie, że słowa są szorstkie i pragmatyczne.
Dziwna książka, ale ogólnie nie najgorsza, mi się dobrze czytało
Dziwna książka, ale ogólnie nie najgorsza, mi się dobrze czytało
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZaciekawiłem się tą pozycją, gdyż obejrzałem film. Ze względu na różne końcówki ocena dla filmu dwie gwiazdki w górę, a książki w dół.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCóż nie spodziewałam się chyba takiej fabuły jaką zastałam. Choć, na okładce pisze, że jest to bajka dla dorosłych, miałam nadzieję, że jednak pozwoli ona uciec trochę realiom rzeczywistości.
Niestety każdy musi kiedyś dorosnąć.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJednak książka jest bardzo oryginalna, a mechanizm jaki Jack nosi w (na) swoim sercu jest również swego rodzaju katalizatorem, przed złem tego świata.
Niestety każdy musi kiedyś...
Motyw ograniczania kogoś przez własny strach, że ta osoba umrze, skojarzył mi się z filmem "Balonowy chłopak". Tyle że film był komedią. Tam z obawy przed chorobą zamknięto chłopaka w plastikowej bańce. W książce mechanizm zegara chroni słabe serce. Czy jednak życie pełne ograniczeń można nazwać życiem? Czy nasz bohater się zakocha?
Książka miała potencjał, jednak sam pomysł był lepszy, niż wykonanie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka miała potencjał, jednak sam...
Piękna i smutna historia wielkiej miłości, namiętności i złośliwości losu. Autor w bajkowy sposób ukazuje siłę uczucia drzemiącego w człowieku i do czego są oni zdolni w imię miłości.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla mnie to opowieść o marzeniach o miłości i o tym że niektórzym nie udaje się dorasnąć. Czytajac o miłości bohaterów miała wrażenie że śledze losy osob którym niegdy nie udaje sie przekroczyć pewnego progu i dojrzeć. Nie potrafią poradzic sobie z darem miłości i ja niszczą. Są jak ktoś kto otrzymawszy piękną róże zaczyna jej obrywac płatki. Nadal majac płatki i łodyżke, nie mają już pięknego kwiatu. To dosyć przygnębiające że postacie nie potrafia sie zmienić i nie pozwalają sobie na zmiane. Ciągle tkwią w tym samym miejscu. Przez to opowieść nie ma punktu kulminacyjnego i czytelnik pozostaje z pewnym niedosytem. Często miałam wrażenie że postacie chodzą po własnych śladach, nie mogąc się na nic zdecydować. Nie każdemu czytelnikowi sie to spodoba. Ale jako studium niedojrzalosci i stracony szans ta opowiesc jest świetna. Najbardziej w tej historii spodobał mi sie początek opowiesci który miesza magie i sporą dawką czarnego humoru oraz nieświadomego okrucieństwa.
Dla mnie to opowieść o marzeniach o miłości i o tym że niektórzym nie udaje się dorasnąć. Czytajac o miłości bohaterów miała wrażenie że śledze losy osob którym niegdy nie udaje sie przekroczyć pewnego progu i dojrzeć. Nie potrafią poradzic sobie z darem miłości i ja niszczą. Są jak ktoś kto otrzymawszy piękną róże zaczyna jej obrywac płatki. Nadal majac płatki i łodyżke,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo tu się wydarzyło? Zaskakująco dobre oceny innych czytelników na temat książki, która jest moim zdaniem naprawdę słabo napisana. Nie dobrnęłam do końca, ponieważ bardzo irytowały mnie użyte metafory i próby wprowadzenia przez autora elementów dość słabego humoru. Całość sprawia wrażenie napisanej na kolanie opowiastki, której nikt nie zredagował przed drukiem.
Skąd w historii opowiadanej przez narratora pierwszoosobowego, czyli 11-letniego chłopca urodzonego w 1874 roku, porównania wzięte z XX. wieku?
Skąd prostytutki ubrane w stroje z wzorem w panterkę, skąd porównania w stylu "zupełnie jakby strzeliła karniaka w finale mistrzostw świata" (pierwsze mistrzostwa odbyły się w 1930),lub "można odnieść wrażenie, że są to przebrane plastikowe kury"(pierwszy masowo sprzedawany plastik wprowadzono w 1907 roku),skąd erotyczne fantazje na temat piersi małej dziewczynki u 11-letniego chłopca? Jeśli miało się okazję obserwować dzieci w tym wieku, widać wyraźnie, że nawet 12-13-latkowie nie chcą mieć za dużo kontaktu z płcią przeciwną, nawet jeśli chodzi o siedzenie obok siebie w czasie lekcji...
Nie polecam, jest dużo lepszej literatury dla dorosłych lubiących baśnie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSkąd w...