Ziarnko bobu. Rosyjskie bajki ludowe w opracowaniu Aleksego Tołstoja

Okładka książki Ziarnko bobu. Rosyjskie bajki ludowe w opracowaniu Aleksego Tołstoja autora Aleksy Tołstoj, 8370180841
Aleksy Tołstoj Wydawnictwo: Współpraca literatura dziecięca
59 str. 59 min.
literatura dziecięca
Bobowoje ziornyszko
1988-01-01
1988-01-01
59 min.
Stanisław Ulicki

Kup Ziarnko bobu. Rosyjskie bajki ludowe w opracowaniu Aleksego Tołstoja w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ziarnko bobu. Rosyjskie bajki ludowe w opracowaniu Aleksego Tołstoja

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ziarnko bobu. Rosyjskie bajki ludowe w opracowaniu Aleksego Tołstoja

Moja ulubiona bajka- o chlebku. Książka zapamiętana ze względu na ilustracje. Niestety zaginęła.

Jedna z moich ulubionych książek z dzieciństwa!

Jedna z moich ulubionych książek z dzieciństwa!

Przepiękne ilustracje i fajne historyjki. Mój synek najbardziej lubi tę o chlebku, a ja o braciszku i siostrzyczce.

78 użytkowników ma tytuł Ziarnko bobu. Rosyjskie bajki ludowe w opracowaniu Aleksego Tołstoja na półkach głównych
25 użytkowników ma tytuł Ziarnko bobu. Rosyjskie bajki ludowe w opracowaniu Aleksego Tołstoja na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Ziarnko bobu. Rosyjskie bajki ludowe w opracowaniu Aleksego Tołstoja

Okładka książki Duchy nocy świętojańskiej Edward Benson, Mikołaj Gogol, Mychajło Kociubynski, Vincent O'Sullivan, Aleksy Tołstoj, Roman Zmorski
Okładka książki Ogromna rzepa. Pierwsze czytanki Georgien Overwater, Aleksy Tołstoj
Ogromna rzepa. Pierwsze czytanki Georgien Overwater, Aleksy Tołstoj
Okładka książki Bajki, bajeczki Korniej Czukowski, Iwan Kryłow, Aleksander Puszkin, Aleksy Tołstoj, Lew Tołstoj
Aleksy Tołstoj
Aleksy Tołstoj
Rosyjski pisarz, dramaturg i publicysta. Przedstawiciel nurtu realistycznego, pisał również utwory w konwencji socrealizmu (Czarne złoto),powieści fantastyczno-naukowe (Aelita, Związek pięciu) oraz dramaty, często o tematyce historycznej. Był propagandzistą komunistycznym, idealizował Stalina jako następcę Piotra Wielkiego. W latach 1917–1923 przebywał za granicą. Podczas II wojny światowej Tołstoj był członkiem Państwowej Komisji Nadzwyczajnej badającej zbrodnię katyńską. Komisja ta odpowiedzialnością za masakrę Polaków obarczyła Niemców. Był również członkiem Komitetu Wszechsłowiańskiego w Moskwie, jednym z najgorętszych zwolenników utworzenia Komitetu, z inspiracji władz ZSRR zaangażowany w program antyfaszystowskiego frontu narodów słowiańskich i połączenia idei słowiańskiej z ideą internacjonalizmu proletariackiego. Najbardziej znany jako autor Drogi przez mękę (1922–1941),trylogii rozgrywającej się w czasach rewolucji październikowej i poświęconej losom inteligencji. Aleksiej Nikołajewicz Tołstoj był synem hrabiego Nikołaja Tołstoja i Aleksandry z domu Turgieniew. Jego matka uciekła z kochankiem Aleksym Apollonowiczem Bostromem, będąc w drugim miesiącu ciąży. Pisarz wychował się bez kontaktu z rodziną Tołstojów, odziedziczył jednak 30 000 rubli i nazwisko. Jego wnuczką jest pisarka Tatiana Tołstoj. Iwan Bunin przedstawił życiorys pisarza w tekście Trzeci Tołstoj opublikowanym m.in. w Gazecie Wyborczej w 2007. Spoczywa pochowany na Cmentarzu Nowodziewiczym w Moskwie.

Gdyby... Piotr Wojciechowski
Gdyby...
Piotr Wojciechowski
W czasie deszczu dzieci się nudzą. To ogólnie znana rzecz. Tak obwieszczają słowa pewnej piosenki i od tego problemu ta książeczka się rozpoczyna. Dziś za moim oknem też głównie widziałem deszczowe chmury i przyszła mi na myśl ta książeczka z dzieciństwa. Cóż zrobić w czasie nudnych słotnych godzin? Może uruchomić wyobraźnie i zagrać w "Gdyby"? Wyobraźnia to lek na różne smutki, to droga do niesamowitych przygód. O sile wyobraźni ta książka głównie opowiada. Jak zbudowana jest książka? Na jednej stronie znajduje się tekst. Na drugiej dopasowany do tekstu całostronicowy rysunek. Ilustracje są autorstwa Krystyny Wojciechowskiej. Proste, lecz świetnie dopasowane, znakomicie współgrające z tekstem i kolorowe. Tekst znakomity w każdym calu. Ciekawie skonstruowany: fragmenty pisane prozą i rymowane przeplatają się wzajemnie. Wspaniale się go czyta. Nawet gdy nudno i pada można zadać sobie pytanie, takie jak w książce: "A gdyby deszcz, co tak leje przestał padać dopiero w niedzielę?". Puśćmy wodze fantazji z tą książeczką i postarajmy się niebanalnie odpowiedzieć na takie pytanie. Kolejne pytania zaczynające się od słowa gdyby, mogą doprowadzić do stworzenia ciekawej historii. Tak dzieje się w książce. Jedna z piosenek dla dzieci mówi, że fantazja jest od tego, aby bawić się na całego. Zabawa w "Gdyby" opiera się na nieskrępowanej wyobraźni i można z powodzeniem z dziećmi w nią zagrać. Można spędzić wspaniale czas, jak bohaterowie tej wybitnej książeczki. Książka dla dzieci, która zasługuje na wielką ilość pochwał i na uznanie.
Jarosław Wiśniewski - awatar Jarosław Wiśniewski
Kurczę blade Wanda Chotomska
Kurczę blade
Wanda Chotomska Edward Lutczyn
Są takie książki dla dzieci, które mimo upływu lat wciąż nas zachwycają, oczarowują swoją fabularną i ilustracyjną wymową oraz bawią w iście magiczny sposób... Do grona tych pozycji zalicza się z pewnością wspaniała opowieść Wandy Chotomskiej pt. „Kurczę blade”, której to nowe i niezwykle efektowne wydanie ukazało się właśnie nakładem Wydawnictwa Babaryba. Zapraszam do poznania recenzji tej literackiej bajki. To bajkowa, wierszowana, przezabawna i niezwykle klimatyczna opowieść o małym kurczaku i pewnym dziadku. A wszystko bierze swój początek od zakupu dorodnego jajka przez wspomnianego dziadka, który ma ochotę na pyszny kogel mogel... Tyle tylko, że nagle jajko pęka, a z jego wnętrza wydostaje się rezolutny kurczak! I tak też rozpoczyna się barwna, zabawna i wypełniona wielką przygodą batalia między tymi dwoma bohaterami, którą zwieńczy prześmieszny finał... Nieodżałowana Wanda Chotomska oddała tu w ręce czytelników piękną, przystępną dla dziecięcego odbiorcy i raz jeszcze to podkreślę – zabawną, bajkę. To prosta historia, która nawiązuje do tradycji wierszowanej bajki właśnie, oferując odbiorcom ciekawą, klimatyczną i porywającą opowieść. A treści jej dopełniają kultowe już ilustracje Edwarda Lutczyna, które są po prostu piękne i jedyne w swoim rodzaju. Ba! - na tym oferta tego tytułu bynajmniej się nie kończy, gdyż dodatkowo mamy tu obok polskiego tekstu jego anglojęzyczne tłumaczenie, co może stanowić wspaniałą lekcję tego obcego języka. Fabularna strona książki jest naprawdę wspaniałą i niezwykle efektowną, gdy oto poznajemy kolejne perypetie małego kurczaka i dziadka, który robi wszystko, by pozbyć się natręta, a przy okazji i zaspokoić głód... Jednakże wszystko to jest podane z humorem, gracją i w niezwykle ciepłej atmosferze, dzięki czemu nie ma tu mowy o jakimkolwiek zagrożeniu dla dziecięcego odbiorcy na polu przemocy itd. To przede wszystkim zabawna bajka oraz piękno polskiego słowa, rymu i znaczeń, które pozostają na długo w naszej pamięci. Mianem pięknych trzeba określić również ilustracje Edwarda Lutczyna, które obrazują nam tę zabawną opowieść. A przybierają one postać kolorowego, jednolitego tła całej strony oraz umiejscowionej w centralnym miejscu osoby dziadka, kurczaka lub babci wraz z różnego rodzaju domowymi sprzętami. To płynna i lekka kreska, bardzo bajkowy klimat i oczywiście wspaniałe, niezwykle intensywne kolory. Do tego warto wspomnieć o efektownym, kartonowym wydaniu tej pozycji, które z pewnością zachwyci każde dziecko. Dlaczego warto sięgnąć po tę wspaniałą bajkową opowieść…? Przede wszystkim z uwagi na fakt, iż stanowi ona prostą, zabawną, ze wszech miar bezpieczną i jakże bardzo naszą polską historię, która od lat bawi czytelników w naszym kraju. Poza tym lektura tej książeczki niesie sobą znacznie więcej, aniżeli samą zabawę i rozrywkę, gdyż jest to także cenna lekcja polskiego i angielskiego języka. Mało…? Zatem dodajmy do tego również piękny i cenny morał o tym, iż zawiść i złość nigdy nie jest dobrym doradcą, o czym to przekonuje się na własnej skórze jeden z głównych bohaterów opowieści… Książka Wandy Chotomskiej pt. „Kurczę blade”, to kwintesencja mądrej i zabawnej bajki dla dzieci. To wspaniały pomysł, jego znakomite przełożenie na język wiersza oraz piękne ilustracje, które dopełniają sobą pełni dzieła. Z tych wszystkich względów gorąco polecam i zachęcam was do podarowania waszym pociechom tego świetnego tytułu, który okaże się idealnym prezentem na każdy czas.
Uleczkaa38 - awatar Uleczkaa38
Kanapka i innych wierszy kapka Agnieszka Frączek
Kanapka i innych wierszy kapka
Agnieszka Frączek
Agnieszka Frączek zdaje się jedną z najlepszych i najfajniejszych dzieciopoetek u nas. Książeczek z dziecięcymi wierszykami naprodukowano tony, tylko że część z nich zasługuje na wysokie mandaty za kompletny brak talentu i kompletny brak dystansu do tego braku, a inna część jest tylko poprawna - to już coś, jednak chcielibyśmy więcej. No to to więcej, o wiele więcej, znajdziemy tutaj (nie bałbym się postawić autorki w jednym rzędzie z Danutą Wawiłow, z jej najgenialniejszą poezją dla dzieci, i z Brzechwą i Tuwimem, oczywiście. Jak wiadomo, Frączek Tuwima ceni i Tuwimem się karmi, i tuwimowski w charakterze humor w jej wierszach znajdujemy. To jednak nie znaczy, że te utwory to wyłącznie humoreski, jak zdaje się sugerować inna opinia o książce. Idzie w nich o edukację językową dzieci, ale nawet nie o to głównie, bo głównie to idzie o to, o co ma iść w poezji - o poetyckość. O melodię wiersza, rytm, rym także (jeśli rymowane),o to, byśmy się zachwycali. Moje dzieci, sześciolatka i czterolatek, słuchały tych wierszy jak zaczarowane, nawet jeśli nie rozumiały (szczególnie to młodsze) wielu znaczeń. Następnego wieczoru chciały jeszcze raz, z wyjaśnieniami, a kolejnego dnia znowu. Nie ma lepszej rekomendacji nich zasłuchanie dzieci. Zasłuchanie, nie śmiech (ten też, czasami). To lektura równie przyjemna dla dzieci, jak i dla czytającego rodzica.
Mario - awatar Mario

Cytaty z książki Ziarnko bobu. Rosyjskie bajki ludowe w opracowaniu Aleksego Tołstoja

Dodaj cytat z książki Ziarnko bobu. Rosyjskie bajki ludowe w opracowaniu Aleksego Tołstoja