Okładka książki Cryptonomicon autorstwa Neal Stephenson
Neal Stephenson Wydawnictwo: Mag fantasy, science fiction
2010-11-19
2010-11-19
Wojciech Próchniewicz
Cryptonomicon Neala Stephensona, nagrodzony HUGO, to pochwalna pieśń wolności idei.

Stephenson prowadzi narrację swojej książki dwutorowo - część akcji rozgrywa się w czasie drugiej wojny światowej, a część współcześnie, w czasach komputerowych hakerów walczących o nieskrępowaną swobodę internetu.
W roku 1942 Lawrence Pritchard Waterhouse - geniusz matematyczny i młody kapitan Marynarki Wojennej USA - zostaje przydzielony do Jednostki 2702. Ta formacja jest tak tajna, że o jej istnieniu wie zaledwie garstka ludzi; niektórzy z nich noszą nazwiska w rodzaju Roosevelt czy Churchill. Misja Waterhouse′a i Jednostki 2702 dowodzonej przez żołnierza piechoty morskiej Bobby′ego Shaftoe: utrzymać Niemców w niewiedzy, że aliancki wywiad złamał legendarną Enigmę, to rodzaj gry, kryptograficznej partii szachów między Waterhouse′em a jego niemieckim odpowiednikiem, tłumaczonej na język akcji wojskowych przez dzielnego Shaftoe i jego żołnierzy.

Kup Cryptonomicon w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Cryptonomicon

Opinie i dyskusje o książce Cryptonomicon

Po kilku tygodniach w końcu „zmęczyłem” tę książkę. Zabierałem się do niej ponad 20 lat, głównie z powodu odstręczającego mnie od niej hype`u, kultowości, legend, które okazują się potem wydmuszką. I też po prostu z powodu jej…obszerności. Znając zacięcie grafomańskie Autora - nie myliłem się. Historię można zawrzeć z powodzeniem w maks. 300 stronach, jednak w Jego przypadku, to tak nie da się 😊. Musi być z tysiąc stron, aby zamęczyć czytelnika nic nie wnoszącymi historiami pobocznymi. Absolutnie nic! Wyraźnie odczuwa się, jak na siłę Autor rozwijaj nic nie znaczące wątki, tylko po to, aby zwiększyć objętość. Pisał na akord?

To prawda, że potrafi bawić się słowem, jednak ja, prosty człowiek, tego nie zrozumiałem. Nie macie tak czasami, że czytając jakąś historię bolą Was zęby z powodu idiotycznych dłużyzn? Tak właśnie jest z tą historią. Do tego ta toporna i irytująca wielowątkowość, która koreluje z naprzemiennością rozdziałów książki, pod kątem czasu i opisywanych bohaterów. Męcząca i często spotykana konstrukcja obecnych fabuł. Trzeba mieć przygotowany obok notatnik do zapisywania streszczeń poprzednich rozdziałów 😊. No prawie, ale jak się czyta taką książkę przez 1,5 miesiąca, to przydaje się 😊.

Tak naprawdę ciekawe są tylko rozdziały opisujące fabułę podczas WWII. Te „współczesne” tło (sprzed ćwierć wieku) - mocno obecnie się zestarzały (zwłaszcza pod kątem informatycznym) i budzą uśmiech z powodu wyobrażeń o sieciach i…naiwności Autora.

To nie jest jakąś skrajnie zła pozycja, absolutnie nie! Po prostu Autor przesadził z grafomaństwem i całkowicie niepotrzebnym komplikowaniem fabuły i konstrukcji powieści. Boję się teraz zabrać za „7EW” czy „Peanatemę”, które czekają...

Dla mnie „Cryptonomicon” to bezlitosny test na cierpliwość i intelektualną wydolność. Stephenson nie idzie na skróty. Serwuje twardą kryptografię, złożone systemy i historię technologii, przez co większość czytelników pewnie odpadnie po pierwszych stu stronach. Jeśli szukasz lekkiej rozrywki na wieczór, nawet tego nie otwieraj. Ale jeśli kręci Cię brutalny konkret i rozumienie mechanizmów od absolutnych podstaw, ta lektura wynagrodzi Ci każdą zainwestowaną godzinę.

Wspaniały autor, nie schodzi poniżej pewnego poziomu.

Wspaniały autor, nie schodzi poniżej pewnego poziomu.

2474 użytkowników ma tytuł Cryptonomicon na półkach głównych
423 użytkowników ma tytuł Cryptonomicon na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Cryptonomicon

Neal Stephenson
Neal Stephenson
Studiował na Uniwersytecie Bostońskim, najpierw fizykę, a następnie geografię. Po ukończeniu studiów pracował naukowo, ale również imał się tak różnych zajęć jak naprawa samochodów czy uprawa ziemi.

Czytelnicy Cryptonomicon przeczytali również

Kwarantanna Greg Egan
Kwarantanna
Greg Egan
„Kwarantanna” – cyberpunkowa zagadka rzeczywistości - to jedna z tych powieści science fiction, które wciągają nie tylko akcją, ale przede wszystkim intelektualnym ładunkiem. Greg Egan, znany z zamiłowania do twardej SF i spekulacji na temat natury świadomości, serwuje tu czytelnikowi futurystyczną zagadkę na pograniczu fizyki kwantowej, neurobiologii i filozofii. Akcja rozgrywa się w niedalekiej przyszłości, w świecie odizolowanym od reszty kosmosu przez tajemniczą „Bańkę” – nieprzenikalną barierę wokół Układu Słonecznego. Główny bohater, Nick Stavrianos, były policjant pracujący jako prywatny detektyw, zostaje wplątany w śledztwo, które szybko przeradza się w coś znacznie większego – intrygę na skalę całej ludzkości, a może nawet rzeczywistości jako takiej. Egan umiejętnie łączy wątki kryminalne z twardą, miejscami bardzo wymagającą nauką. „Kwarantanna” to nie lektura „do poduszki” – wymaga skupienia, ale nagradza czytelnika intrygującymi konceptami: od mechaniki kwantowej po pytania o wolną wolę i tożsamość. Pomimo skomplikowanej tematyki, powieść utrzymuje napięcie i tempo charakterystyczne dla klasycznego thrillera SF. To książka dla tych, którzy w literaturze szukają nie tylko rozrywki, ale też intelektualnej prowokacji. Nie każdemu przypadnie do gustu – styl Egana bywa chłodny, a dialogi oszczędne – ale ktoś ceni science fiction ambitne, filozoficzne i dalekie od banału, „Kwarantanna” z pewnością niejednego zaintryguje.
Grzech - awatar Grzech
Gniazdo światów Marek S. Huberath
Gniazdo światów
Marek S. Huberath
Powieści takie jak Gniazdo Światów trudne są do kategoryzacji. Ujmijmy, że jest to, fantastyka ale jak to u Huberatha bywa, jest ona tylko pretekstem do zabawy formą, treścią i przesłaniem które dalece głębsze jest niż tylko gra wyobraźnią. Twórczość Huberatha jest dla mnie zawsze czymś zaskakującym – nie wiem czego się spodziewać. A do tego autor bardzo dobrze umie w zakończenia. Czasem ma się wrażenie, że książka trochę nuży, dąży donikąd ale to tylko złudzenie – bo za rogiem czeka nagroda, a do tego bardzo nieoczywista. Huberath w swojej książce, jak przynajmniej mi się wydaje, rozprawia się z kilkoma mitami, używa jednocześnie płaszczyka dość przecież znanego w tego typu literaturze ale potem dokonuje absolutnej wolty i zaczynami się zastanawiać, co jest tu jawą, a co snem – co jest powieścią, a co nią nie jest? Kto czyta? A kto jest czytany? Bo ubiór tej powieści jest nam przecież znany. Gniazdo Światów to opowieść, wbrew pozorom, o miłości i poświęceniu. Gavein wraz ze swoją żoną Ra Mahleine przenoszą się do nowej krainy, po spędzeniu w poprzedniej 35 lat (wiecie, że według GUS po osiągnięciu 35 roku życia wkracza się w wiek średni?). A w zasadzie – Gavein skończył 35 lat, a jego żona jest cztery lata młodsza więc żeby go dogonić z wiekiem płynie statkiem, który podąża do nowej krainy ich zamieszkania cztery lata. W tym czasie Gavein leci samolotem i dla niego mijają zaledwie 2 tygodnie. Więc w Davabel spotykają się już jako równolatkowie. Kraina ta to kraina nierówności – podział społeczny jest tam realizowany na podstawie koloru włosów – czarne są najbardziej pożądane, blond – najmniej. Więc Ra Mahleine jest na samym dnie drabiny społecznej. Niezwykle istotnymi są też Imiona Ważne (pamiętacie Ziemiomorze?). W tym wszystkim pojawia się jeszcze jeden rekwizyt – powieść pt. Gniazdo Światów. Czym jest? Czy Gavein zrozumie ten koncept? Huberath znów bierze nas pod włos i stawia przed niezwykle trudnym zadaniem – czy weźmiemy odpowiedzialność za czyjeś życie, nawet jeżeli jesteśmy błagani, żebyśmy tego nie robili?
StrongSilentType__ - awatar StrongSilentType__
ocenił na814 dni temu

Cytaty z książki Cryptonomicon

- Wyszedłem z tego oskubany do ostatniego centa, bez domu, bez niczego, oprócz dziewczyny i znajomości Uniksa.
- No, to już coś - wtrąca Avi. - Przeważnie te dwie rzeczy się wykluczają.

- No, to już coś - wtrą...

Rozwiń
Neal Stephenson Cryptonomicon Zobacz więcej

Chester przez cały czas kiwa głową, ale nie przerywa po chamsku, jak uczyniłby każdy młodszy jajogłowy. Młodszy jajogłowy szybko się obraża, kiedy ktoś obok zaczyna wypowiadać zdania oznajmujące, ponieważ odbiera je jako insynuację, że on same jeszcze tego nie wie. Natomiast starszy wiekiem jajogłowy ma więcej pewności siebie, a poza tym rozumie, że czasami ludzie potrzebują głośno pomyśleć. Z kolei wysoce zaawansowani jajogłowi rozumieją także, że wypowiadanie zdań oznajmujących, których treść jest juz znana wszystkim obecnym, staniowi proces społeczny zwany nawiązywaniem rozmowy, nie powinno być zatem pod żadnym pozorem odbierane jako agresja.

Rozwiń
Neal Stephenson Cryptonomicon Zobacz więcej