Okładka książki Ötzi - klątwa człowieka lodu: 7 tajemniczych śmierci wokół mumii sprzed 5300 lat : śledztwo autorstwa Guy Benhamoux, Johana Sabroux
Guy BenhamouxJohana Sabroux Wydawnictwo: Klub dla Ciebie popularnonaukowa
popularnonaukowa
La malédiction d'Ötzi. 7 morts mystérieuses autor d'une momie de 5300 ans. l'Enqute
2008-01-01
2008-01-01
978-83-7404-779-1
Piotr Wrzosek
Przerażająca historia jednego z największych odkryć XX wieku
Zmumifikowane przez mróz ciało spędziło w alpejskich lodach 5 300 lat. Zajmujący się nim badacze giną jeden po drugim, niedługo po„s potkaniu" z Otzim. Przypadek czy klątwa?
Nawrót choroby, upadek z urwiska, kolizja samochodowa... To tylko kilka sposród nieszczęść, które spotkały mikrobiologów, archeolog ów i genetyków pragnących zgłębić zagadkę człowieka lodu. W jaki sposób umarł? Co szczególnego jest w jego DNA? Jak to możliwe, że c iało zachowało się w tak dobrym stanie? Błyskotliwie napisana książka odsłania szczegóły „śledztwa" na temat Człowieka Lodu. Prezent uje sylwetki zmarłych naukowców i ich najważniejsze odkrycia. Jest rzetelną relacją z badań i jednocześnie beletryzowaną biografią s iedmiu niezwykłych ludzi. Opowieść o badaniach nad Otzim jest równie wstrząsająca, jak historie ludzi, którzy niegdyś ginęli w zagad kowych okolicznościach po zbliżeniu się do mumii Tutenchamona!

Kup Ötzi - klątwa człowieka lodu: 7 tajemniczych śmierci wokół mumii sprzed 5300 lat : śledztwo w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Ötzi - klątwa człowieka lodu: 7 tajemniczych śmierci wokół mumii sprzed 5300 lat : śledztwo

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ötzi - klątwa człowieka lodu: 7 tajemniczych śmierci wokół mumii sprzed 5300 lat : śledztwo

Bardzo się zawiodłem. Po kilkunastu stronach tak naprawdę odechciało mi się czytać. Bardzo naciągana ta "kląwa".

Przeciętna, polecam fanom teorii spiskowych o wirusach sprzed paru tysięcy lat ;)

68 użytkowników ma tytuł Ötzi - klątwa człowieka lodu: 7 tajemniczych śmierci wokół mumii sprzed 5300 lat : śledztwo na półkach głównych
27 użytkowników ma tytuł Ötzi - klątwa człowieka lodu: 7 tajemniczych śmierci wokół mumii sprzed 5300 lat : śledztwo na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Ötzi - klątwa człowieka lodu: 7 tajemniczych śmierci wokół mumii sprzed 5300 lat : śledztwo

Naziści i Okultyzm. Ciemne moce III Rzeszy Paul Roland
Naziści i Okultyzm. Ciemne moce III Rzeszy
Paul Roland
Przeczytanie tej książki wymaga spełnienia przez czytelnika następujących warunków: posiadania otwartego umysł pozbawionego uprzedzeń lub podstawowej wiedzy z zakresu ezoteryki oraz psychologii. Jeżeli ktoś ich nie spełnia, może sobie dać spokój z tą pozycją. Tylko będzie rozgoryczony. Autor w dosyć interesujący sposób przedstawił powiązania ruchu nazistowskiego z tajnymi stowarzyszeniami okultystycznymi (Zakon Germanów, Thule),a także zainteresowanie samych nazistów okultyzmem. Biorąc poprawkę, iż część przedstawionych historii może faktycznie mijać się po części z prawdą, to i tak uderzające było to, że ci okrutni architekci ludobójstwa mogli okazywać się takimi naiwnymi ekscentrykami. Ekscentrykami, którzy byli zdolni przekręcić nauki ezoteryczne, aby pasowały do ich ideologii i udowadniały "wyższość rasy aryjskiej". Ekscentrykami gotowymi zaakceptować każdą absurdalną doktrynę "naukową" (Teoria lodowa Hannsa Hörbigera),którą uważali za przeciwwagę dla nauki "żydowskiej". Za duży plus należy uznać to, iż autor od pierwszych stron prezentuje definicje magii oraz okultyzmu, które powinny przekonać nawet najbardziej zagorzałych sceptyków. Nie skupia się jednak tylko i wyłącznie na samej teorii. Na przykładzie uroczystości odbywających się podczas Norymberskiego Zjazdu Partyjnego opisuje zastosowanie magii ceremonialnej w praktyce. Polecam!
Korneliusz - awatar Korneliusz
Duch. Nauka na tropie życia pozagrobowego Mary Roach
Duch. Nauka na tropie życia pozagrobowego
Mary Roach
Książka lekka, łatwa i przyjemna w odbiorze mimo pozornie niełatwego tematu, jakim jest śmierć i to, co może czekać po niej. Na kolejnych stronach poznajemy zagadnienie reinkarnacji i historię poszukiwań duszy za pomocą skalpela i mikroskopu, odwiedzamy medium i staramy się rozwikłać tajemnicę ektoplazmy, dowiadujemy się jaki jest związek duchów z elektromagnetyzmem oraz przyglądamy się zagadnieniu EVP, w końcu trafiamy do laboratoriów naukowców, którzy wywołują doświadczenia śmierci sztucznie lub chcą badać doświadczenie wyjścia z ciała (OOBE). Ilość zebranego przez autorkę materiału, wywiadów, faktów i anegdot robi wrażenie, a lekki styl i przewijający się przez całość humor sprawia, że nie czujemy się tym wszystkim przytłoczeni. Dodatkowo, jeżeli ktoś interesuje się zagadnieniami "okołośmiertnymi" czy ogólnie paranormalnymi i zgłębił nieco temat, "Duch" pozwala poznać niektóre historie z innego punktu widzenia (Chociażby opowieść o bucie, przytoczona przez Iana Wilsona w 'Życiu po śmierci", u Mary Roach okazuje się dwiema podobnymi historiami z obuwiem w roli głównej, ale jest tego więcej, więc spokojnie, nie zdradziłem wszystkiego). Z przykrością muszę jednak zauważyć, że zarówno niektóre ciekawostki, jak i żarty, zwłaszcza te umieszczone w przypisach, wydają się dodane na siłę, przez co mocno odstają od reszty. Innym mankamentem - chociaż pewnie jest to sprawa indywidualna - jest rozwleczenie niektórych wątków i wkradająca się przez to nuda. Tak jest chociażby z przydługim, moim zdaniem, rozdziałem o sztuczkach spirytystycznych mediów oraz historią pewnego testamentu. Zmierzając do końca, jest to najbardziej przyziemna książka dotykająca tak metafizycznego tematu jakim jest życie po śmierci. Autorka w sposób jasny i przejrzysty (i nie zapominajmy - zabawny) przedstawia nam różne sposoby, w jakie ludzie starali i starają się nadal ugryźć problem śmierci i życia pozagrobowego. Nie spekuluje i nie konfabuluje, ale też nie stara się na siłę obalić wszystkiego, na co współczesna nauka nie potrafi znaleźć odpowiedzi. Tkwi w pewnego rodzaju zawieszeniu, balansując między sceptycyzmem a wiarą, pchana to w jedną, to w drugą stronę dowodami o różnej sile rażenia, nigdy jednak do końca nie wybierając żadnej ze stron - a wraz z nią to samo robi czytelnik. Może czasami zbytnio się rozwleka, czasami zbytnio popada w dygresje, mimo wszystko sprawia naprawdę przyjemne wrażenie i daje rozrywkę na godnym poziomie na kilka dobrych godzin.
Łukasz Janowski - awatar Łukasz Janowski
Największe kłamstwa w historii William Weir
Największe kłamstwa w historii
William Weir
Na wielki plus zaliczam to, że książka jest pięknie wydana i wspaniale zilustrowana - w każdym rozdziale jest kilka reprodukcji pokazujących albo bezpośrednio omawiane postaci albo dane wydarzenie. Na drugi plus - ciekawy język opowieści, które wciągają i absolutnie nie są "suchą historią z faktami". Na minus niestety - autor jest amerykańskim dziennikarzem, byłym korespondentem wojennym. Oznacza to (i to daje się odczuć),że chwilami ponosi go lekko wyobraźnia, gdyż raczej nie ma dowodów historycznych, co mówił Neron, gdy Rzym się palił, albo co myślał król Edward I lub Jessie James. Na końcu książki jest wprawdzie podana bibliografia, ale jakoże składająca się głównie z amerykańskich wydawnictw - podchodzę do niej z niejaką nieufnością. Tym niemniej książkę czytało się wyśmienicie - historie wciągały i były podane w sposób interesujący, również wizualnie. Po prostu nie należy tego traktować bardzo dosłownie :). Oczywiście niektóre rozdziały bardziej mnie zainteresowały, inne mniej, ale to na pewno zależy od tego, który okres historii światowej nas interesuje. Dla zainteresowanych podaję spis treści - widać, że zostały wybrane tematy i postaci bardzo ciekawe: SPIS TREŚCI: Wstęp CZĘŚĆ I KŁAMSTWO, Z KTÓRYM ZAPOZNALIŚMY SIĘ JUŻ W WIEKU SZKOLNYM ROZDZIAŁ I Czy cesarz Neron grał na skrzypcach podczas pożaru Rzymu? (64 n.e.) CZĘŚĆ II KŁAMSTWA STAROŻYTNYCH ROZDZIAŁ II Ramzes II: pierwszy mistrz mistyfikacji (1279-1213 p.n.e.) ROZDZIAŁ III Goci: barbarzyńcy tylko z nawy? (300-700 n.e.) CZĘŚĆ III KŁAMSTWA EPOKI RENESANSU ROZDZIAŁ IV Robert de Bruce: pajęczak i monarcha (1314) ROZDZIAŁ V Krwawa historia Hernana Cortesa ( XVI wiek) ROZDZIAŁ VI Sprawa Galileusza: historyczne zderzenie nauki, religii i ego (1633) CZĘŚĆ IV KLAMSTWA CZASÓW REWOLUCJI ROZDZIAŁ VII Paul Revere: nie do końca samotny jeździec (1775) ROZDZIAŁ VIII Bastylia: represyjne więzienie czy luksusowy hotel? (1789) CZĘŚĆ V KŁAMSTWA Z AMERYKAŃSKIEGO DZIKIEGO ZACHODU ROZDZIAŁ IX Jesse James: amerykański Robin Hood czy seryjny morderca? (druga połowa XIX wieku) ROZDZIAŁ X Wyatt Earp: przedstawiciel prawa czy szeryf szerzący bezprawie? (1881) CZĘŚĆ VI KŁAMSTWA W HISTORII NAJNOWSZEJ ROZDZIAŁ XI Powstanie na Filipinach: przeciw komu? (1898-1902) ROZDZIAŁ XII Protokoły Mędrców Syjonu: kłamstwo śmiertelne (wiek XIX i pierwsza połowa XX wieku) ROZDZIAŁ XIII Harold Lasseter: odkrywca żyły złota? (lata trzydzieste XX wieku) ROZDZIAŁ XIV John Dillinger: żywy czy martwy? (1934) ROZDZIAŁ XV Niepokonany Afganistan? CZĘŚĆ VII Materiały dodatkowe Bibliografia O autorze Źródła ilustracji Indeks
Goldie - awatar Goldie

Cytaty z książki Ötzi - klątwa człowieka lodu: 7 tajemniczych śmierci wokół mumii sprzed 5300 lat : śledztwo

Ciekawostki historyczne