E=mc2: Historia najsłynniejszego równania

Okładka książki E=mc2: Historia najsłynniejszego równania autora David Bodanis, 8385458859
Okładka książki E=mc2: Historia najsłynniejszego równania
Piotr Amsterdamski

Kup E=mc2: Historia najsłynniejszego równania w ulubionej księgarnii

Oceny książki E=mc2: Historia najsłynniejszego równania

OPINIE i DYSKUSJE o książce E=mc2: Historia najsłynniejszego równania

O Albercie Einsteinie słyszał każdy. Ten genialny fizyk zapisał się na zawsze na kartach historii. Jakkolwiek jego największym osiągnięciem było sformułowanie ogólnej teorii względności, to powszechnie jest kojarzony z niewielkim, krótkim wzorem opisującym równoważność masy i energii.

David Bodanis podjął się wyjaśnienia tego wzoru w sposób przystępny, jego książka jest adresowana do każdego czytelnika, a w szczególności do osób nieposiadających wykształcenia w dziedzinie fizyki. Zamiar autora się powiódł, jego wyjaśnienia są klarowne i zrozumiałe.

Myliłby się jednak ten, kto widziałby w książce jedynie jeszcze jedną pozycję popularyzującą fizykę. Znaczna jej część jest poświęcona twórcy słynnego wzoru, poznajemy dość dokładnie życie Einsteina oraz okoliczności powstania jego teorii. Niejako przy okazji autor wspomina też innych uczonych, których praca w mniejszym lub większym stopniu wiązała się z tytułowym wzorem. Poznajemy też okoliczności stworzenia pierwszej bomby atomowej, która w szczególnie spektakularny i tragiczny zarazem sposób zilustrowała znaczenie wzoru.

Polecam książkę wszystkim. Laicy bez problemu zrozumieją znaczenie wzoru E=mc2, a teoria względności przestanie być dla nich jedynie hasłem. Osoby rozumiejące te pojęcia z przyjemnością zapoznają się z wątkami historycznymi i wieloma ciekawostkami, które autor umieścił w książce.

Historia równania Einsteina nie wyjaśnia jedynie jak odczytać samo równanie, ale i do czego doprowadziło jego sformułowanie oraz w jak wielu dziedzinach jest wykorzystywane.
Prócz próby przedstawienia samego równania w książce zawarte są historię osób, które w jakiś sposób były z nim związane. Głównie jednak prowadzące do konstrukcji bomby atomowej.
Co najważniejsze wszystko podane w sposób na tyle przystępny, że można zrozumieć tak samo równanie, jak i wciągnąć się w historię osób, które chciały je wykorzystać.
Dla zainteresowanych samym równaniem, jak i historią z czasów II wojny światowej.

Co najważniejsze...

No cóż. Czyta się trochę jak dobry kryminał. Dostaje się w sumie proste wyjaśnienia trudnych teorii. Solidna dawka wiedzy i o fizyce i o historii.

209 użytkowników ma tytuł E=mc2: Historia najsłynniejszego równania na półkach głównych
58 użytkowników ma tytuł E=mc2: Historia najsłynniejszego równania na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki E=mc2: Historia najsłynniejszego równania

Cytaty z książki E=mc2: Historia najsłynniejszego równania