Jestem dzieckiem książek

Okładka książki Jestem dzieckiem książek autora Oliver Jeffers, Sam Winston, 9788394760083
Okładka książki Jestem dzieckiem książek
2018-11-07
2018-11-07
40 min.
Agata Mietlicka-Osadowska

Kup Jestem dzieckiem książek w ulubionej księgarnii

Oceny książki Jestem dzieckiem książek

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jestem dzieckiem książek

Książka o książkach z innych książek utkana. Mimo wydania i niezbyt obszernego tekstu raczej dla nieco starszych dzieci

Książka o książkach książkami pisana (naprawdę!). W tej krótkiej, niepozornej książeczce znajdziecie fragmenty 42 kultowych książek dla dzieci, z których większość znacie na pewno. Jest tu i Guliwer, i Pinokio, i Alicja w Krainie Czarów.
Większość obrazów w tej książce stanowią słowa ze znanych opowieści. Na nich wędruje mała dziewczynka, którą przeraża świat dorosłych - pełen liczb, w których my, dorośli, zatopiliśmy swoje byty.

Po lekturze tej książki zobaczycie, jaką moc mają słowa, które dziecięce głowy przyswoją w ciągu pierwszych lat swojego życia. Jak wiele zależy od słowa, które potrafi kształtować umysły i poszerzać horyzonty.

Polecam bardzo!

To powinna być pierwsza pozycja zrecenzowana na naszym profilu, wziąwszy pod uwagę tytuł :-) Mówi sam za siebie, prawda? Jeśli ktoś kupuje książki sugerując się tytułem właśnie, to tę na pewno ma w swoich zbiorach. To książka dla dzieci roku 2017, przetłumaczona na ponad 20 języków poetycka opowieść o dziewczynce, która przepływa na swojej tratwie morze słów. Przybywając do domu małego chłopca - zaprasza go na wspólną wyprawę do świata opowieści, w którym dzięki wyobraźni, wszystko może się zdarzyć. Przepiękna historia o potędze wyobraźni. Wisienką na torcie jest coś, czego do tej pory nie odkryłam w żadnej z książek ( a niemało ich przewinęło się przez moje ręce i oczy),mianowicie to, że ilustracje składają się, UWAGA, z tekstów książek! Można tam znaleźć fragmenty z Alicji w Krainie Czarów, legendy o Panu Twardowskim, bajkę o Jasiu i Małgosi, czarnoksiężniku z Krainy Oz i wielu, wieeele innych klasyków, których nie zdradzę, bo co to byłaby za frajda. Ułożone w dowolne, pasujące do treści kształty, co według mnie jest rewelacją! To pierwsza książka, w której dostrzegłam głębię i cała się w niej zanurzyłam. Adresowana do dzieci - dla dorosłych przeczytanie jej stanie się wyjątkowym doświadczeniem. Książka w książce. Niewiele tekstu, chociaż milion słów i drugi milion treści można odkryć i naprawdę, można się naczytać. Wbrew moim przewidywaniom - spędziłyśmy przy niej długie godziny, bo wywiązała się dyskusja na temat innych historii...co pociągnęło za sobą kolejne i kolejne. Lubię takie rozmowy :-) Adresowana dla starszych dzieci, uważam.
Twarda okładka, eleganckie, gustowne wydanie. Cena okładkowa trochę oszałamia, ale jeżeli szukacie czegoś naprawdę wyjątkowego...warto.

111 użytkowników ma tytuł Jestem dzieckiem książek na półkach głównych
32 użytkowników ma tytuł Jestem dzieckiem książek na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Jestem dzieckiem książek

Oliver Jeffers
Oliver Jeffers
Artysta, ilustrator i pisarz z Irlandii Północnej, pochodzący z Belfastu. Obecnie mieszka i pracuje na Brooklynie. Ukończył University of Ulster w 2001. Tworzy malarstwo figuratywne, instalacje, ilustracje do książek oraz autorskie książki ilustrowane (picture-book). Jego prace były prezentowane w takich miastach, jak New York, Dublin, London, Sydney, Washington DC, Belfast i inne.

Dziewczynki latają wysoko Raquel Diaz Reguera
Dziewczynki latają wysoko
Raquel Diaz Reguera
Prześliczna, mądra książeczka , skierowana głównie do dziewczynek. Na przykładzie trzech dziewcząt Amelii, Heleny i Martyny autor ukazuje ,jak wielki mogą mieć talent i jak szybko można go zaprzepaścić. Amelia, najmniejsza z klasy, znikomej wagi ,marzy o tym ,by zostać pilotem samolotu. Helena jest typowym molem książkowym, milczkiem, chce w przyszłości stać się pisarką. Martyna z natury bardziej korpulentna; lecz nie przeszkadza jej to w szybkim bieganiu po schodach ,uczy się na skrzypaczkę. Musi być wybitna. Dziewczynki wierzą w to, wspierają się wzajemnie. Unoszą się na niewidzialnych skrzydłach za pomocą ,,pana- CHCIEĆ TO MÓC''. Dziewczynki z natury są bardziej wrażliwe od chłopców, łatwiej je zranić. I właśnie pojawia się też druga podstępna osoba ,o niecnych zamiarach ,, pan- NIE UDA CI SIĘ'', wprowadzając całkowity zamęt w ich głowach. Chodzi o urodę zewnętrzną. Tak się utarło ,że dziewczyna super powinna być wysoka i szczupła w typie modelki, z idealną twarzą bez okularów itp... Poza tym dziewczynki ciągle rywalizują bezskutecznie z chłopcami o to, że niby są dużo słabsze, mniej odważne i wszystko robią gorzej od nich. I takie stereotypy w społeczeństwie doprowadzają do tego, że dziewczynki stają się rozchwiane emocjonalnie i niepewne siebie. Amelia rezygnuje już ze swych marzeń o pilocie, pozostawia to chłopcom . Myśli już o stewardesie. Martyna podświadomie robi wszystko ,by tylko zeszczupleć, porzucając lekcje skrzypiec. A bohaterki z pierwszych opowiadań Helenki zamieniają się postaciami w męskich bohaterów. Co dalej stanie się z dziewczynkami ? Czy ich marzenia są jeszcze do spełnienia? Czy może mają zbyt wygórowane ambicje? Jaką rolę odegra w ich życiu nowo napotkana koleżanka Emilka? Przeczytajcie, a dowiecie się wszystkiego. Ilustracje piękne i bardzo wymowne dopełniają treści opowiadania. Osobiście polecam lekturę nie tylko dziewczynkom, chłopcom też. A dorosłym pozostaje mi życzyć, żeby wspierali swoje pociechy, utwierdzali w ich marzeniach i nigdy nie przekonywali dziewczynek , że chłopcy tylko mogą wszystko. Dziewczynki też. Nie ma bowiem rzeczy niemożliwych.
Anka - awatar Anka
oceniła na103 lata temu
Mój wieloryb Benji Davies
Mój wieloryb
Benji Davies
Wzruszająca książeczka Benji Daviesa, zdobywcy zasłużonej nagrody Oskar’s First Book Prize 2014, bogato ilustrowana dedykowana jest potrzebie dziecięcej przyjaźni. Głównym bohaterem jest mały chłopiec o imieniu Noi. Mieszka on tylko z tatą w domku nad brzegiem morza. Tata jest rybakiem na kutrze. Codziennie o świcie wypływa daleko w morze, a chłopiec zostaje sam z sześcioma kotami w domu. Tata zawsze wraca po zmroku. Po jednej ze sztormowych nocy, Noi idzie na plażę z wózeczkiem, podbierakiem i innymi sprzętami sprawdzić jakie skarby wyrzuciło morze. Może to będzie bursztyn, butelka z listem, stary but, nie wiadomo. Noi jednak z daleka widzi ,że zupełnie inną tajemnicę skrywa plaża. Biegnie do zarysowującego się z daleka ciemnego kształtu. Oczom nie wierzy. Morze wyrzuciło małego wieloryba. Noi przybiega w samą porę w ostatniej chwili, waleń już jest ledwo żywy bez wody. Chłopiec bierze wiaderko i polewa ssaka dziesiątki razy, aby odżył trochę. Następnie z trudem spycha go na wózek i ciągnie do domu. Na miejscu w chatce, zabiera go do łazienki i wpuszcza do wanny. Chce by gość poczuł się jak u siebie. Opowiada mu historie z życia wyspy, zapoznaje ze swoimi kotkami. Nawet nastawia gramofon z płytą ,,Muzyka na wodzie’’ sesja terapeutyczna oraz ,,Dźwięki morza’’ skomponowane przez George Frideric Handel's w 1717 roku. Pięknie zajmuje się swoim nowym przyjacielem, że zapomina o swojej samotności. Co będzie dalej? Czy tata po powrocie szybko odnajdzie nowego lokatora? Czy bardzo się rozzłości? I jak skończy się ta wielorybia przygoda? Dowiecie się wszystkiego ,czytając lekturę i studiując cudowne marynistyczne obrazki . A dodatkowa gratka dla kociarzy i dzieciaków to poszukiwanie sześciu kotków o różnej maści na wszystkich stronach książki. Zabawa przednia, wcale nie tak łatwo je odszukać. Wszystkich chętnych, którym spodoba się ta książeczka zapraszam do drugiej części ,,Powrót wieloryba’’.
Anka - awatar Anka
oceniła na103 lata temu

Cytaty z książki Jestem dzieckiem książek

Dodaj cytat z książki Jestem dzieckiem książek