Agonia. Lekarze i pacjenci w stanie krytycznym

Paweł Kapusta Wydawnictwo: Wielka Litera reportaż
reportaż
2018-09-19
2018-09-19

Kup Agonia. Lekarze i pacjenci w stanie krytycznym w ulubionej księgarnii

Agonia. Lekarze i pacjenci w stanie krytycznym

Oceny książki Agonia. Lekarze i pacjenci w stanie krytycznym

OPINIE i DYSKUSJE o książce Agonia. Lekarze i pacjenci w stanie krytycznym

Agonia to pieśń wychwalna dla leniwych pielęgniarek. Wreszcie one mogą poczuć się ważne. Wreszcie jest ich czas.

Czy to jest obiektyzna książka? Według mnie zdecydowanie nie.
No kto by się spodziewał, że te biedne pielęgniarki naprawdę są tak zarobione. No ja nie. One biedne muszą chodzić z dyżuru na dyżur. Wszystko zaczynają tak w zajebiście bohaterski sposób. One wspierają, one pomagają, one robią wszystko. Gdyby nie one, to po prostu by te szpitale nie istniały. Pauza, ironia. No przecież to jest porażka. Ile kroć bym nie była w szpitalu? Oczywiście mówię o tych na NFZ.

Bo to prywatnie to jest inna szkoła jazdy. No chyba, że tylko z osobami pracującymi na prywat robili wywiad, to tak mogłabym się zgodzić. Bo niestety, jeżeli chodzi o NFZ, to to tak kolorowo nie wygląda. Książka jest tak przekłamana, że spokojnie mogliby ją w cyrku czytać. Ludzie by się śmiali. Ach, no i oczywiście najważniejsze. Biedne, skrzywdzone, niedocenione pielęgniarki. Nikt ich nie szanuje, ale one całą sobą się poświęcają.

Wszystkich szanują. I wcale nie jest tak, że pielęgniarka podchodzi i ma w dupie, czy akurat umierasz, czy nie. Nie. W ich głowach są bohaterkami. A to najważniejsze.
Ok, kolejny przykład. Teraz będzie z cytatem. "Później kilka godzin walki o życie podławkowej znajdy na oddziale intensywnej terapii. W końcu odzyskuje przytomność, zanim ktokolwiek zdąży mu zakomunikować, gdzie jest, co się wydarzyło". Podławkowa znajda. Tego typu określenie jest dużo więcej. Nie podoba mi się to. Ratownicy oczekują szacunku, ale sami go nie potrafią wyrazić. Cytat z wypowiedzi ratownika, książki Agonia. Ja się spodziewałam, że wtrącenia historii innych ludzi, które oczywiście pojawiają się w tej książce, zwykłych ludzi, będą dotyczyły pielęgniarek, lekarzy, tego jak oni się zachowują w stosunku do nich, a tymczasem one dotyczą systemu.

Po ostatnim rozdziale spodziewałam się dużo więcej.

Nie tego, co ujrzały moje oczy.

To mnie po prostu przerosło i zatkało.

Wybielanie Trynkiewicza, wybielanie gwałcicieli i pedofilów.

Co jeszcze?

Zaczyna mnie również drażnić bajzer, jaki panuje w tej książce. Jest ona napisana bez ładu i składu. Jedna historia się jeszcze dobrze nie skończyła, a tu już jest kolejna. Panuje okropny bałagan.

Książka na prawdę miała potencjał, ale został świetnie zmarnowany!

Czy to jest obiektyzna książka? Według mnie zdecydowanie nie.

Ciekawa, szybko się czyta

Ciekawa, szybko się czyta

Kawał książki, świetnie się to czyta.

Kawał książki, świetnie się to czyta.

4882 użytkowników ma tytuł Agonia. Lekarze i pacjenci w stanie krytycznym na półkach głównych
845 użytkowników ma tytuł Agonia. Lekarze i pacjenci w stanie krytycznym na półkach dodatkowych

Paweł Kapusta
Paweł Kapusta
Dziennikarz, reporter; pracuje w Wirtualnej Polsce od listopada 2016 roku, wcześniej przez kilka lat był dziennikarzem tygodnika „Piłka Nożna”. Za reportaż o ratownikach medycznych w listopadzie ub.r. otrzymał Nagrodę „Newsweeka” im. Teresy Torańskiej w kategorii „Najlepsze w Internecie”. Jego reportaż znalazł się również w finale Nagrody Grand Press 2017, był też nominowany do European Press Prize. W redakcji Wirtualnej Polski nadal zajmuje się głównie tematyką piłkarską.

Duchowni o duchownych Artur Nowak
Duchowni o duchownych
Artur Nowak
Artur Nowak w książce „Duchowni o duchownych” podejmuje temat, który przez lata pozostawał tabu w polskiej debacie publicznej. Autor z rozmachem wnika w kulisy życia duchownych, przybliżając czytelnikowi ich codzienne zmagania, wewnętrzne konflikty oraz moralne dylematy. W efekcie otrzymujemy odważną i głęboko poruszającą opowieść o ludzkiej stronie duchowieństwa, która daleko odbiega od idealizowanego wizerunku. Na pierwszy plan wysuwają się autentyczne relacje byłych księży, zakonników i diakonów. To właśnie one nadają książce niezwykłą wiarygodność. Nowak rozmawia z osobami, które, choć związane z Kościołem, postanowiły mówić otwarcie o trudach tej drogi. Wywiady z byłymi duchownymi pozwalają zajrzeć za zasłonę, która przez dekady ukrywała prawdziwe problemy polskiego duchowieństwa. Największą siłą książki jest szczerość i bezkompromisowość. Nowak nie unika trudnych tematów. Alkoholizm, depresja, konflikty wewnętrzne, hipokryzja, a także kwestie związane z homoseksualizmem i nadużyciami seksualnymi – wszystko to zostaje pokazane z punktu widzenia tych, którzy sami przez to przeszli. Ta odwaga w ukazywaniu niewygodnych faktów sprawia, że książka staje się nie tylko lekturą, ale również swoistym dokumentem społecznym, otwierającym oczy na realia życia duchownych. Styl Nowaka jest przystępny, ale zarazem niepozbawiony literackiego zacięcia. Autor potrafi zainteresować czytelnika, wprowadzając go w świat zamkniętych wspólnot zakonnych i hierarchii kościelnej. Każdy rozdział przyciąga uwagę, balansując między faktami a emocjami. Książka zmusza do refleksji nad kondycją współczesnego Kościoła w Polsce i jego wpływem na społeczeństwo. Pokazuje, jaką cenę płacą duchowni za wymagania stawiane przez instytucję, która często nie zapewnia im odpowiedniego wsparcia. Jednocześnie autor przypomina, że za każdym koloratką kryje się człowiek z jego słabościami, marzeniami i dramatami. „Duchowni o duchownych” to lektura, która może wywoływać skrajne emocje – od zaskoczenia, przez złość, po współczucie. Jest to książka zarówno dla wierzących, którzy chcą lepiej zrozumieć swoich duchowych przewodników, jak i dla tych, którzy krytycznie patrzą na instytucję Kościoła. To ważny głos w polskiej literaturze faktu, który zasługuje na szeroką uwagę.
Bettygreen - awatar Bettygreen

Cytaty z książki Agonia. Lekarze i pacjenci w stanie krytycznym