Agonia. Lekarze i pacjenci w stanie krytycznym

Okładka książki Agonia. Lekarze i pacjenci w stanie krytycznym autorstwa Paweł Kapusta
Paweł Kapusta Wydawnictwo: Wielka Litera reportaż
reportaż
2018-09-19
2018-09-19
2240,00 zł (dwa tysiące dwieście czterdzieści złotych, zero groszy).
Oto wypłata za ponad 80 interwencji w miesiącu, w tym wyjazdy do czterech ciężkich wypadków samochodowych, pięć reanimacji i cztery osoby własnoręcznie skradzione śmierci. Paragon na ludzkie życie opiewa w Polsce na 14 złotych netto za godzinę.

Ratownicy medyczni, lekarze, lekarze rezydenci, pielęgniarki, transplantolodzy, funkcjonariusze służby więziennej, wreszcie – pacjenci. Opowiadają o rzeczywistości rodem z filmu akcji, w którym grają bagatelizowane role drugoplanowe. Na pierwszym planie zawsze jest jednak system. Oni z kolei, oprócz wkładania nadludzkiego wysiłku w ratowanie ludzkiego życia, próbują na co dzień ratować systemowe niedoróbki. Za wszelką cenę, czasem wbrew procedurom walczą, by zminimalizować straty. Również w ludziach.

Paweł Kapusta śledzi ciąg skandalicznych absurdów i procedur utrudniających życie zarówno pacjentom, jak i lekarzom. Absurdów stanowiących często bezpośrednie zagrożenie dla ludzkiego życia, wycenianego przez urzędników niżej niż dzień pracy na kasie w supermarkecie. Lekarze – chronicznie zmęczeni, lawirujący między rzucanymi przez system kłodami – popadają we frustrację. Albo po prostu – wyjeżdżają na Zachód.

Bliskie spotkania z codziennością personelu medycznego w reportażach Kapusty tworzą przejmujący obraz polskiej rzeczywistości szpitalno-ratunkowej. I bezlitośnie wskazują systemowe czarne dziury, za które płaci się zdrowiem, a czasem życiem.

Kup Agonia. Lekarze i pacjenci w stanie krytycznym w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Agonia. Lekarze i pacjenci w stanie krytycznym

1602 525

Oceny książki Agonia. Lekarze i pacjenci w stanie krytycznym

Opinie i dyskusje o książce Agonia. Lekarze i pacjenci w stanie krytycznym

Agonia to pieśń wychwalna dla leniwych pielęgniarek. Wreszcie one mogą poczuć się ważne. Wreszcie jest ich czas.

Czy to jest obiektyzna książka? Według mnie zdecydowanie nie.
No kto by się spodziewał, że te biedne pielęgniarki naprawdę są tak zarobione. No ja nie. One biedne muszą chodzić z dyżuru na dyżur. Wszystko zaczynają tak w zajebiście bohaterski sposób. One wspierają, one pomagają, one robią wszystko. Gdyby nie one, to po prostu by te szpitale nie istniały. Pauza, ironia. No przecież to jest porażka. Ile kroć bym nie była w szpitalu? Oczywiście mówię o tych na NFZ.

Bo to prywatnie to jest inna szkoła jazdy. No chyba, że tylko z osobami pracującymi na prywat robili wywiad, to tak mogłabym się zgodzić. Bo niestety, jeżeli chodzi o NFZ, to to tak kolorowo nie wygląda. Książka jest tak przekłamana, że spokojnie mogliby ją w cyrku czytać. Ludzie by się śmiali. Ach, no i oczywiście najważniejsze. Biedne, skrzywdzone, niedocenione pielęgniarki. Nikt ich nie szanuje, ale one całą sobą się poświęcają.

Wszystkich szanują. I wcale nie jest tak, że pielęgniarka podchodzi i ma w dupie, czy akurat umierasz, czy nie. Nie. W ich głowach są bohaterkami. A to najważniejsze.
Ok, kolejny przykład. Teraz będzie z cytatem. "Później kilka godzin walki o życie podławkowej znajdy na oddziale intensywnej terapii. W końcu odzyskuje przytomność, zanim ktokolwiek zdąży mu zakomunikować, gdzie jest, co się wydarzyło". Podławkowa znajda. Tego typu określenie jest dużo więcej. Nie podoba mi się to. Ratownicy oczekują szacunku, ale sami go nie potrafią wyrazić. Cytat z wypowiedzi ratownika, książki Agonia. Ja się spodziewałam, że wtrącenia historii innych ludzi, które oczywiście pojawiają się w tej książce, zwykłych ludzi, będą dotyczyły pielęgniarek, lekarzy, tego jak oni się zachowują w stosunku do nich, a tymczasem one dotyczą systemu.

Po ostatnim rozdziale spodziewałam się dużo więcej.

Nie tego, co ujrzały moje oczy.

To mnie po prostu przerosło i zatkało.

Wybielanie Trynkiewicza, wybielanie gwałcicieli i pedofilów.

Co jeszcze?

Zaczyna mnie również drażnić bajzer, jaki panuje w tej książce. Jest ona napisana bez ładu i składu. Jedna historia się jeszcze dobrze nie skończyła, a tu już jest kolejna. Panuje okropny bałagan.

Książka na prawdę miała potencjał, ale został świetnie zmarnowany!

Czy to jest obiektyzna książka? Według mnie zdecydowanie nie.

Ciekawa, szybko się czyta

Ciekawa, szybko się czyta

Kawał książki, świetnie się to czyta.

Kawał książki, świetnie się to czyta.

4887 użytkowników ma tytuł Agonia. Lekarze i pacjenci w stanie krytycznym na półkach głównych
844 użytkowników ma tytuł Agonia. Lekarze i pacjenci w stanie krytycznym na półkach dodatkowych

Paweł Kapusta
Paweł Kapusta
Dziennikarz, reporter; pracuje w Wirtualnej Polsce od listopada 2016 roku, wcześniej przez kilka lat był dziennikarzem tygodnika „Piłka Nożna”. Za reportaż o ratownikach medycznych w listopadzie ub.r. otrzymał Nagrodę „Newsweeka” im. Teresy Torańskiej w kategorii „Najlepsze w Internecie”. Jego reportaż znalazł się również w finale Nagrody Grand Press 2017, był też nominowany do European Press Prize. W redakcji Wirtualnej Polski nadal zajmuje się głównie tematyką piłkarską.

Czytelnicy Agonia. Lekarze i pacjenci w stanie krytycznym przeczytali również

Świąteczny dyżur Adam Kay
Świąteczny dyżur
Adam Kay
Lektura znacznie bardziej gorzka i pesymistyczna niż jego debiutanckie „Będzie bolało”, mimo że objętościowo jest o połowę skromniejsza. Autor z rozbrajającą szczerością oddaje się ponurym refleksjom nad czasem spędzonym w szpitalnych murach, podczas gdy reszta świata oddawała się radosnej celebracji. Specyficzna sytuacja osobista Kaya – fakt, że był wówczas bezdzietnym, niepraktykującym Żydem oraz często zmieniał placówki – sprawiała, że w oczach przełożonych stawał się idealnym kandydatem do obsady grafiku w Boże Narodzenie. W efekcie autor zaliczył aż sześć takich dyżurów z rzędu, balansując między ratowaniem życia a mierzeniem się z trudną do pojęcia ludzką pomysłowością w kwestii przedmiotów umieszczanych w różnych otworach ciała. Książka zachowuje formę pamiętnika, w którym medyczny absurd nieustannie miesza się z autentycznym smutkiem. Choć autor nie stracił swojego charakterystycznego, ciętego poczucia humoru, z kart bije wyraźne przygnębienie. Kay lojalnie ostrzega czytelnika przed najbardziej drastycznymi opisami procedur, sugerując pominięcie niektórych fragmentów, co przypomina, że medycyna bywa brutalna i całkowicie odarta z bożonarodzeniowej magii. Można odnieść wrażenie, że pisanie o tamtych latach było dla autora bolesną konfrontacją z rzeczywistością, z której ostatecznie udało mu się uciec. Dziś, gdy może w końcu cieszyć się spokojną Gwiazdką, jego wspomnienia stają się donośnym głosem w obronie przepracowanych medyków. Najważniejszym elementem książki jest jej finałowe przesłanie, uderzająco aktualne również w polskich realiach. Autor apeluje o elementarną rozwagę, prosząc, byśmy nie eksperymentowali z własnym zdrowiem, unikali znanych nam alergenów i nie jedli ponad siły. Lekarze dyżurujący w tym szczególnym czasie to ludzie, którzy tak jak my chcieliby być teraz ze swoimi bliskimi, dlatego warto okazać im cierpliwość i zrozumienie zamiast dokładać pracy wynikającej z braku odpowiedzialności...
Joanie - awatar Joanie
Będzie bolało. Sekretny dziennik młodego lekarza Adam Kay
Będzie bolało. Sekretny dziennik młodego lekarza
Adam Kay
Książka jest szczerym, odartym z iluzji wglądem w codzienność ginekologa i położnika, który zamiast powielać podręcznikowe ideały, ukazuje surową rzeczywistość szpitalnych korytarzy. Autor otwarcie ostrzega przyszłych medyków przed wyzwaniami, z jakimi przyjdzie im się mierzyć, brutalnie weryfikując górnolotne wyobrażenia o etosie lekarskim. Choć relacja osadzona jest w brytyjskim systemie ochrony zdrowia, zawarte w niej spostrzeżenia okazują się uderzająco trafne również w kontekście polskich realiów. Narracja sprawnie balansuje między błyskotliwym humorem a głębokim dramatem. Pod warstwą ironii i zabawnych anegdot kryje się przejmujący obraz zderzenia zawodowych ambicji z bezduszną biurokracją oraz brakami kadrowymi. Medycyna jawi się tutaj jako jedna z najbardziej obciążających profesji, wymagająca nie tylko ogromnej wiedzy, ale przede wszystkim specyficznej odporności psychicznej. Cena za wybór tej drogi bywa ogromna – to chroniczny stres, przytłaczająca odpowiedzialność za ludzkie życie oraz postępująca erozja relacji prywatnych i własnego zdrowia. Tekst dobitnie pokazuje, że praca na pierwszej linii frontu publicznej służby zdrowia stała się dla wielu, zwłaszcza młodych lekarzy, swoistą walką o przetrwanie. Od medyków oczekuje się niemal nadludzkiej sprawności: muszą wykazywać się empatią i wychodzić poza schematy, jednocześnie funkcjonując w rygorze narzuconym przez politykę szpitalną i limity czasu. Ostatecznie publikacja ta jest bolesną diagnozą systemowych wad kształcenia i funkcjonowania opieki medycznej. Rezygnacja z zawodu po latach wyrzeczeń jawi się jako akt odwagi, będący konsekwencją zderzenia marzeń z niszczącym systemem. Te pełne absurdów i autentycznych emocji zapiski stanowią bezcenną lekturę dla każdego, kto wiąże przyszłość z medycyną – pozwalają bowiem sprawdzić, czy jest się gotowym na konfrontację z tak trudnym światem i czy uda się w nim zachować niezbędny do życia dystans....
Joanie - awatar Joanie

Cytaty z książki Agonia. Lekarze i pacjenci w stanie krytycznym

To ogromna odpowiedzialność życ z myślą, żę wybrzebano cię z grobu tylko dzięki oddaniu przez drugiego człowieka cząstki siebie.

Paweł Kapusta Agonia. Lekarze i pacjenci w stanie krytycznym Zobacz więcej

,,Pamiętam jego słowa: lepiej człowiekowi ulżyć, niż na siłę trzymać przy życiu".

Paweł Kapusta Agonia. Lekarze i pacjenci w stanie krytycznym Zobacz więcej

Pochodzi z Orzechówki na podkarpaciu. Czy Orzeczówka jest z niego dumna?
- Nie wiem.
- Po co to robisz?
- Kawę robię dla pieniędzy, życie ratuję dla pasji.

Pochodzi z Orzechówki na podkarpaciu. Czy Orzeczówka jest z niego dumna?
- Nie wiem.
- Po co to robisz?