ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać4
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać10
ArtykułyUmrę, jeśli tego nie polubisz - weź udział w konkursie i wygraj wspomnienia influencerki
LubimyCzytać42
Pogoda dla puchaczy. Jesień

- literatura dziecięca
- 2018-09-20
- 2018-09-20
Dziób dobry, Czytelniku! Zanim wylecisz z domu, sprawdź prognozę pogody…
Łacińska nazwa puchaczy to Bubo bubo. Nie należy się więc dziwić, że gdy w rodzinie państwa Puchaczy wykluły się upragnione puchate pisklęta, rodzice nazwali je: Bubisia, Bubuś, Bubbo i Bubel. Małe puchacze szybko muszą się usamodzielnić. Ruszają w świat, by każdy z puchaczy znalazł dla siebie swój własny wymarzony kawałek lasu.
Bubuś, jako najodważniejszy z rodzeństwa, przemierza świat z najszerzej otwartymi bursztynowymi oczami – czasami ze zdziwienia, ale częściej z podziwu dla zjawisk przyrody, które odkrywa. To on decyduje się na lot na chmurę. I jesienią odkrywa lato. Babie lato. A że w życiu ptaków pogoda odgrywa ważną rolę, przy okazji poznajemy to, co dla jesieni charakterystyczne: jesienne ciężkie chmury i mgły. Dowiemy, się, dlaczego żółkną liście. I dlaczego zmieniają się pory roku. A przede wszystkim – co to jest pogoda i jak ją przewidzieć.
O prognozowaniu pogody czytelnik dowie się więcej dzięki komentarzom i wyjaśnieniom (w znaczącej części w wersji filmowej) popularnego prezentera pogody, Bartka Jędrzejaka, z którym nauczymy się chodzić po chmurach. Zaraz, zaraz, czy to na pewno jest możliwe?
Ilustracje: Małgorzata Osieleniec
Kup Pogoda dla puchaczy. Jesień w ulubionej księgarnii
Pogoda dla puchaczy. Jesień
❓Co najbardziej lubicie w jesieni❓ 📚Dzięki uprzejmości @bumcykcyk miałam niezwykłą przyjemność poznać razem z moimi córkami przezabawną historię Puchacza Bubusia z "Pogody dla puchaczy. Jesień" autorstwa Marcina Kozioł. 📚Książeczka podzielona jest na 7 rozdziałów przybliżających funkcjonowanie puchaczy oraz zjawiska, które zachodzą w przyrodzie. Dzięki "Pogodzie dla Puchaczy" moje córki dowiedziały się m.in. kiedy wykluwają się małe sówki, czy puchacze mają uszy, czym się żywią oraz o co chodzi z tym białym puchem pokrywającym pisklęta. Historia wyjaśnia również m.in. mechanikę pogody i pór roku, czym są chmury i babie lato oraz jak to się dzieje, że jesienią żółkną liście. 📚"Pogoda dla Puchaczy" to nie tylko książeczka edukacyjna, ale też fantastyczna opowieść z życia leśnych sów uzupełniona zabawnymi gagami oraz pięknymi ilustracjami. 📚Gdy zapytałam córek, co najbardziej im się podobało, to jedna z nich odpowiedziała, że zabawna historia o pierwszym spacerze piskląt i konfrontacji z kretem oraz jeżem. Druga z córek wybrała opowiastkę o tym, jak Bubuś został wystrzelony z czubka drzewa niczym z katapulty. Dziewczynki zaśmiewały się wtedy w głos. Mi z kolei podobało się porównanie mamy i taty puchaczy z funkcjonowaniem w prawdziwym małżeństwie. Tutaj ja się zaśmiewałam 😅 📚Gorąco polecam tę książeczkę - mądre przesłanie, walor edukacyjny, cudne wydanie i przyjemnie spędzony czas z dziećmi. #współpracareklamowa
Oceny książki Pogoda dla puchaczy. Jesień
50 użytkowników ma tytuł Pogoda dla puchaczy. Jesień na półkach głównych- Przeczytane 37
- 2025 3
- Serie 1
- Dziecionkowe 1
- Półka Tymka 1
- Do kupienia 1
- Ciekawe książki dla dzieci 1
Tagi i tematy do książki Pogoda dla puchaczy. Jesień

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pogoda dla puchaczy. Jesień
Jest to wyjątkowa pora roku w której dzieje się baaaaardzo wiele. W poznaniu wielu pogodowych zagadnień związanych z tą porą roku pomoże Waszym Pociechom "Pogoda dla Puchaczy - Jesień" 🫶🏻.
Czy potraficie odpowiedzieć na te pytania?
- Czego początkiem jest 23 września?
- Czym są Bubu Bubo?
- Do czego służy roślinom chlorofil?
- Z czego składa się Cumulus?
- Jak przygotować się dobrze gdy planujemy wycieczkę lub spacer?
- Co to jest babie lato?
Na te i wiele innych pytań odpowiedzą Wam specjaliści w tej dziedzinie, czyli rodzina Puchaczy (Oj mają Wam tak wiele do opowiedzenia!) wraz z Maluchami - Bubuś (nasz główny bohater 🦉),Bubusia, Bubel, oraz Bubbo to maluchy, które właśnie teraz gdy jesień w pełni staną przed ogromnym wyzwaniem - wyfrunięciem z gniazda i rozpoczęciem własnego, całkiem samodzielnego życia ❤️.
Wewnątrz książki odnajdziecie śliczne ilustracje, bardzo mądre notatki Bubusia skrobane pazurem i sowie przygody 🍂❤️.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy potraficie odpowiedzieć na te pytania?
- Czego początkiem jest 23 września?
- Czym są Bubu Bubo?
- Do czego służy roślinom chlorofil?
- Z czego składa się Cumulus?
- Jak...
Miałam ostatnio ogromną przyjemność uczestniczyć z córkami w spotkaniu autorskim z Marcinem Koziołem, autorem książek, które moje dzieci tak bardzo lubią. Byłam po całym dniu trudnego szkolenia, kilkukrotnie złapałam się na tym, że nie umiem się poprawnie wysłowić, a wyszłam z biblioteki odprężona i zachwycona. I wiecie, co zrozumiałam?
Literatura zaczyna się od ciekawej opowieści.
Autor „Pogody dla Puchaczy” angażuje odbiorcę swojej wypowiedzi tak samo, jak robi to z czytelnikami. Wzbudza ich ciekawość, rozwija wyobraźnię, by edukować, zachęca do sięgania po książki w sposób naturalny, doceniając młodego odbiorcę i jego umiejętności. Jeszcze nigdy nie widziałam, by autor tak profesjonalnie przygotował się do swojego spotkania, zebrał ogromną ilość materiałów w różnych formach. Ale w sumie przeczytaliśmy z dzieciakami już sporo jego książek, nie powinno więc mnie to dziwić.
Ze spotkania autorskiego wyszłyśmy bogatsze o 4 nowe przygody, moja córka powiedziała już chyba wszystkim w szkole, że dostała imienne autografy, co również jest dobrą formą promowania czytelnictwa, bo, wbrew pozorom, książek z autografami nie ma w naszym domu zbyt wiele.
A co z „Pogodą dla Puchaczy”?
Jej bohaterem jest Bobuś – najmniejszy członek rodziny Puchaczy, któremu nie brakuje odwagi i dociekliwości. Wyprawa do Motylego Wzgórza i hen, po Żabią Wólkę okazała się znakomitym pretekstem do opisania leśnego krajobrazu i opowieści o warunkach atmosferycznych. Bobo to puchacz, któremu nie obce jest bujanie w obłokach, mam więc nadzieję, że podzieli się swoimi umiejętnościami z niejednym dzieckiem.
„Pogoda dla Puchaczy” to seria książek opisująca zmieniające się pory roku wiosną, latem, jesienią i zima. My mamy tę o jesieni i mocno przebija się tu wątek edukacyjny, co myślę, że stanowi bardzo dobre uzupełnienie wiedzy z ekologii czy przyrody. I, jak to zwykle bywa w przypadku książek autorstwa Pana Marcina, znajdziecie w nich przestrzeń na głośny śmiech, ale też potrzebną refleksję. Czytelnicze „kombo”, które po prostu się sprawdza.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLiteratura zaczyna się od ciekawej...
Hej, hej! 💚
Bubuś, Bubisia, Bubbo i Bubel to rodzeństwo Puchaczy czyli największych sów. Mieszkają wraz z rodzicami wiodąc w miarę spokojne życie, które zakłóca jedynie audycja ptasiego radia. Ich puch sprawia, że wyglądają jak małe słodkie kuleczki, lecz gdy ustępuje miejsca pięknym piórom nadchodzi czas na wielkie zmiany. Rodzice ogłosili swym pociechą, że jesień to czas, gdy muszą odnaleźć swój własny kawałek ziemi i zacząć żyć na własny rachunek.
Cała czwórka wyruszyła we wspólną podróż, by odnaleźć swoje miejsce w świecie. Trzeba przyznać, że ze wsparciem rodzeństwa na pewno podróż w dorosłość staje się łatwiejsza, jednakże nie jest to bezproblemowa droga. Jak myślicie, czy któryś Puchacz odnajdzie nowy dom? 🤔
Nie mogę przecież zdradzić Wam tutaj całej książki!
Muszę jednak przyznać, że jest to książka, która w przepiękny sposób ukazuje i opisuje zmianę pór roku i zwyczaje zwierząt. I te przepiękne ilustracje, takie naturalne. Tylko spójrzcie jak pięknie zilustrowana jest tutaj piękna złota jesień. 🍂
Między rozdziałami znajdziemy również różne ciekawe notatki, które tłumacza zachowania zwierząt, zagadnienia meteorologiczne oraz dendrologiczne.
To jedna z tych książek, która edukuje, wciąga, zachwyca, a za razem skłania do refleksji.
Hej, hej! 💚
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZastanawialiście się kiedyś jak to będzie, gdy Wasze dzieci opuszczą domowe gniazdo? Spokojnie, spokojnie w końcu mamy na oswojenie się z tą myślą średnio jakieś 18 lat, w porównaniu do Puchaczy, u których jest to tylko kilka miesięcy! 🦉
"Pogoda dla puchaczy. Jesień" to ciepła i mądra lektura dla dzieci, która w przystępny sposób łączy przygodową opowieść o uroczej sowiej rodzinie z solidną dawką wiedzy przyrodniczej i meteorologicznej.
Głównymi bohaterami są członkowie rodziny puchaczy: Mama i Tata Puchacze oraz czwórka ich rodzeństwa – Bubisia, Bubel, Dubbo i uroczy narrator, najmniejszy z rodzeństwa, Bubuś. Akcja książki koncentruje się na ważnym dla młodych sów etapie – opuszczeniu rodzinnego gniazda i poszukiwaniu swojego miejsca na ziemi. Jesień, ze swoimi zmianami w przyrodzie, staje się idealnym tłem dla tej pierwszej, wielkiej podróży, pełnej wyzwań i nowych odkryć.
Opowieść przeplata się z ciekawostkami dotyczącymi życia puchaczy, a także zjawisk pogodowych i zmian zachodzących w przyrodzie jesienią. Z niezwykłą lekkością zostało wytłumaczone, dlaczego żółkną liście, czym jest babie lato czy skąd biorą się mgły. Co ważne, wiedza ta jest podawana językiem dostosowanym do kilkulatka.
Ilustracje są niezwykle urocze i nastrojowe. Pięknie oddają jesienny klimat, pełen ciepłych barw złota, brązu i czerwieni, sprawiając, że książka pachnie lasem i szeleszczącymi liśćmi. Estetyka książki jest dużą zaletą, która przyciąga wzrok i zachęca do sięgnięcia po nią.
"Pogoda dla puchaczy. Jesień" to wspaniała propozycja dla dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym (ok. 4-9 lat). To nie tylko emocjonująca opowieść o dorastaniu, ale też pierwsza lekcja przyrody w pięknym wydaniu. Jest idealna do wspólnego czytania z rodzicami, ale dzięki dużej czcionce i podziałowi na krótkie rozdziały, świetnie sprawdzi się również dla dzieci stawiających pierwsze kroki w samodzielnej lekturze. Zdecydowanie polecam jako wartościową, edukacyjną i pełną humoru pozycję na długie jesienne wieczory!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłównymi bohaterami są członkowie rodziny puchaczy: Mama i Tata Puchacze oraz czwórka ich rodzeństwa – Bubisia, Bubel, Dubbo i uroczy narrator, najmniejszy z rodzeństwa,...
Macie ochotę na Jesień w zupełnie nowej odsłonie? Co powiecie na Pogodę dla Puchaczy?
Przed Bubusiem i jego rodzeństwem szykuje się niesamowita podróż w nieznane po swój kawałek lasu.
Puchacze wykluwaja się na przedwiośniu, w lecie bawią się i uczą jak przetrwać a jesienią wykruszają ku nowemu.
Bubuś i jego ekipa nie tylko opowiedzą Wam o sobie, ale również nauczą Was jak korzystać z wiedzy o pogodzie.
Dowiecie się również dlaczego pory roku się zmieniają i jaki ma to wpływ na środowisko.
Kolejną ciekawostka będą nauki o chmurach, jakie są rodzaje, jak je rozróżnić i co niosą ze sobą.
Wiecie czemu naprawdę zółkną liście? Jeśli nie to tu znajdziecie odpowiedź.
A może chcecie poznać tajemnice mgły i babiego lata?
Te ciekawostki jak i wiele innych znajdziecie w tej uroczej książeczce. Audiobook jest też dostępny na Legimi i również polecam Wam odsłuchać bo naprawdę umila czas.
Coś pięknego , autor @marcinkoziolautor miał świetny pomysł jak ukazać wszystko z zupełnie innej perspektywy i wyszło mu to genialnie 😍
Za egzemplarz do recenzji dziękujemy wydawnictwu @wydawnictwo_bumcykcyk 🦉
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzed Wami Bubuś uroczy mały Puchacz który jako bohater owej historii opowie Wam o swojej rodzinie oraz o tym jakie zmiany przynosi Jesień.
Puchacze wykluwaja się na przedwiośniu, w lecie...
„Pogoda dla puchaczy. Jesień” autorstwa Marcina Kozioła i Bartka Jędrzejaka to ciepła, dowcipna i pełna wiedzy opowieść o małych puchaczach, które wyruszają w wielki świat, by odnaleźć swoje miejsce w lesie. Już od pierwszych stron książka zachwyca urokiem i lekkością narracji. Poznajemy Bubisia, Bubusia, Bubbo i Bubla — urocze rodzeństwo o wielkich bursztynowych oczach, które z dziecięcą ciekawością odkrywają otaczającą je naturę. Najodważniejszy z nich, Bubuś, staje się głównym bohaterem tej jesiennej przygody. To on wyrusza w podróż, by z wysokości — dosłownie i metaforycznie — zrozumieć zjawiska pogodowe, które towarzyszą zmianom pór roku.
Fabuła książki została zbudowana w sposób niezwykle przemyślany: łączy historię o dorastaniu i poznawaniu świata z rzetelną, przystępną edukacją o pogodzie. Jesienne mgły, żółknące liście, babie lato czy ciężkie chmury — każde z tych zjawisk staje się dla puchacza okazją do nauki, a dla czytelnika do odkrycia, jak fascynująca może być przyroda. Humor pojawia się tu naturalnie, szczególnie w sposób, w jaki bohaterowie obserwują świat: z odrobiną naiwności, zaskoczenia i puchaczej nieporadności, która sprawia, że uśmiech nie schodzi z twarzy podczas lektury.
Ogromnym atutem książki są komentarze Bartka Jędrzejaka — jednocześnie fachowe, interesujące i podane z energią, która sprawia, że prognozowanie pogody przestaje być nudnym tematem, a staje się fascynującą przygodą. Filmowe wstawki i dodatkowe wyjaśnienia dodają książce interaktywności, dzięki czemu młodzi czytelnicy mogą jeszcze lepiej zrozumieć zmieniający się jesienny świat.
Styl Marcina Kozioła jest lekki, pełen humoru i ciepła. Autor świetnie balansuje między literacką historią a edukacyjną treścią, dzięki czemu książka bawi, wzrusza i uczy jednocześnie. Ilustracje Małgorzaty Osieleniec dodają całości magii, wprowadzając dzieci w świat przyrody widziany oczami małych puchaczy.
„Pogoda dla puchaczy. Jesień” to doskonała propozycja dla dzieci w wieku wczesnoszkolnym, rodziców, nauczycieli i wszystkich, którzy kochają mądre, piękne książki łączące przygodę z nauką. To również idealna lektura do wspólnego czytania — pobudza ciekawość, wywołuje uśmiech i zachęca do obserwowania świata wokół.
Jest to ciepła, pogodna i edukacyjna opowieść, która zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. Zdecydowanie polecam — to jedna z tych książek, które nie tylko rozbudzają wyobraźnię, ale też uczą, jak piękna i fascynująca jest nasza przyroda.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiecie co najbardziej lubię w książeczkach dla dzieci? To, że sama w pewnym sensie odkrywam świat na nowo i dowiaduję się kilku nowych ciekawostek!
Ta książka przeznaczona jest dla trochę starszych dzieci niż mój syn. Myślę, że ciekawski czterolatek i nawet siedmio-ośmiolatek będą zadowoleni z tej historii.
W zabawny sposób – narratorem jest jedna mała sówka – dowiadujemy się o zwyczajach tych pięknych zwierząt. Szczególnie, gdy nastaje jesień i małe Puchacze muszą stać się samodzielne. Przyglądanie się przygodom rodzeństwa było bardzo relaksujące.
Każdy rozdział jest dość krótki, a na początku każdego mamy stronę z ciekawostkami, np. o pogodzie czy o chmurach. Super wyjście do rozmowy z dzieckiem na dany temat.
Jestem bardzo na tak i będę polować na kolejne pory roku.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiedzieliście, że samica sowy Puchacza jest większa od samca? Ja nie! A dzięki książce Marcina Kozioła Pogoda dla Puchaczy. Jesień., dowiedziałam się o tym. Jak i o kilku innych sprawach.
Ta książka przeznaczona jest dla...
„Pogoda dla puchaczy. Jesień” to niezwykle ciepła i klimatyczna książka, która wprowadza dzieci (i dorosłych!) w magiczny nastrój tej kolorowej pory roku. Autorka w prosty, ale bardzo obrazowy sposób pokazuje, jak w świecie przyrody wszystko się zmienia – liście spadają z drzew, dni stają się krótsze, a zwierzęta przygotowują się do zimy. Towarzyszymy sympatycznym puchaczom, którzy z ciekawością odkrywają jesienne zjawiska i uczą się cieszyć z tego, co przynosi każda pora roku.
Tekst jest napisany z humorem i czułością, dzięki czemu świetnie sprawdza się do wspólnego czytania z dziećmi. Ilustracje są pełne barw, ciepła i detali, które przyciągają wzrok i zachęcają do rozmów o tym, co dzieje się na obrazkach. To nie tylko piękna opowieść, ale też wartościowa lekcja uważności i dostrzegania piękna w codzienności.
Nasze dzieci słuchały z ogromnym zainteresowaniem, a po skończeniu książki długo rozmawialiśmy o tym, jak wygląda jesień w naszym otoczeniu i jakie zmiany widzimy w przyrodzie. „Pogoda dla puchaczy. Jesień” to pozycja, do której z przyjemnością będziemy wracać co roku, gdy za oknem pojawią się pierwsze kolorowe liście. 🍁🦉📖
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNowa pora roku, nowa opowieść! 🍂🦉
Wyobraźcie sobie: cztery urocze, choć bardzo różne puchacze – Bubisia, Bubel, Bubbo i najmniejszy, ale pełen wigoru Bubuś – muszą opuścić rodzinne gniazdo. Jesień puka do drzwi, a to oznacza, że czas na wielką, ekscytującą, a czasem trochę straszną przygodę w poszukiwaniu własnego miejsca na świecie.
W tej historii nie tylko śledzimy losy rodzeństwa, ale przede wszystkim... odkrywamy świat! 🌿 Dlaczego liście zmieniają kolor? Czym jest babie lato? A co to ta mgła? Ta książka to genialny sposób, by w prosty i wciągający sposób wytłumaczyć dzieciom fascynujące zjawiska przyrody. Każdy rozdział to nowa przygoda i kolejna przyrodnicza ciekawostka, która rozwiewa wszelkie wątpliwości.
Piękne ilustracje (które dodają magii każdej stronie!),masa przemyconych ciekawostek przyrodniczych i uroczy bohaterowie, z którymi łatwo się zżyć. Moje dzieciaki pokochały te leśne zwierzątka i z wypiekami na twarzy śledziły ich wyprawę.
Jeśli szukacie idealnej lektury na jesienne wieczory, która połączy wzruszającą opowieść z solidną dawką wiedzy - to jest TO!
A dla fanów audiobooków mam super wiadomość: znajdziecie ją na Legimi, czytaną przez samego Jarosława Boberka! Czy może być lepiej? 😍
Nowa pora roku, nowa opowieść! 🍂🦉
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGotowi na podróż pełną przygód i jesiennych tajemnic? Przedstawiam Wam prawdziwą perełkę, która podbiła serca moich dzieci (i moje własne!) – "Pogoda dla Puchaczy. Jesień" od @marcinkoziolautor i @wydawnictwo_bumcykcyk !
Zastanawialiście się co sprawia, że liście jesienią żółkną? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie właśnie w tej książce. Przeczytamy tu o rodzinie Puchaczy. Tytuł ten pokazuje w uroczy sposób jak te wyklute z jaj pisklęta zmieniają się w dorosłe ptaki.
Znajdziemy tu też ciekawą lekcje przyrody.
Autor nie dość, że napisał książkę w sposób zabawny i zrozumiały, która zachwyciła nie tylko mnie, ale też moje dzieci
Polecam
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnajdziemy tu też ciekawą lekcje przyrody.
Autor nie dość, że napisał książkę w sposób zabawny i zrozumiały, która...