Cudowny chłopak i ja. Trzy cudowne historie

Okładka książki Cudowny chłopak i ja. Trzy cudowne historie autorstwa R. J. Palacio
R. J. Palacio Wydawnictwo: Albatros literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
Auggie and me
2018-03-14
2018-03-14
2015-08-27
Maria Olejniczak-Skarsgård
„Cudowny chłopak i ja. Trzy cudowne historie” pozwala czytelnikom spojrzeć na świat Auggiego z trzech nowych punktów widzenia. Czytelnicy widzą go oczami Juliana, szkolnego rozrabiaki; Christophera, najstarszego przyjaciela; i Charlotte, nowej koleżanki. Te trzy opowieści dopełniają historię niezwykłego chłopca, jakim jest August Pullman. Są szczególnie cenne dla tych, którzy wciąż jeszcze nie chcą rozstać się z Auggiem i mają ochotę na kilka nowych opowieści o wyzwaniach codzienności i triumfie przyjaźni.

Kup Cudowny chłopak i ja. Trzy cudowne historie w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Cudowny chłopak i ja. Trzy cudowne historie

265 143

Oceny książki Cudowny chłopak i ja. Trzy cudowne historie

Opinie i dyskusje o książce Cudowny chłopak i ja. Trzy cudowne historie

To wartościowa książka z przesłaniem, która uczy tolerancji i przestrzega przed uprzedzeniami. Czytamy o Auggiem Pullmanie, zwykłym chłopcu, który urodził się z anomaliami twarzoczaszki z perspektywy trzech osób ze szkoły podstawowej Beechera w Nowym Jorku do której zaczął uczęszczać mając jedenaście lat. Widzimy go oczami popularnego szkolnego rozrabiaki, przyjaciela z dzieciństwa, który nie ukrywał, iż jest z nim czasem trudno, oraz oczami koleżanki, która była chodzącą dobrocią i uwielbiała taniec. Każda z nich miała swoje powody, by traktować Auggiego tak, a nie inaczej. Natomiast on wzbudzał w uczniach, jak i w ludziach, z którymi się spotykał przeróżne emocje. Niektórzy się go bali, inni w jego otoczeniu czuli się nieswojo, a inni się z niego naśmiewali i nazywali go dziwolągiem. On akceptował siebie taki, jakim był od urodzenia, co sprawiało, że rozbudzał życzliwość. Swoim podejściem sprawił, iż zmieniło się dotychczasowe życie tych trojga. Natomiast ja z tej książki wyniosłam ważną myśl, otóż, gdy nie wiadomo jak się zachować i co robić w jakiejś sytuacji, to zawsze kierujmy się życzliwością. Ta historia porusza ważne tematy i polecam ją każdemu.

Przyjemna lektura niosąca za sobą wartościowe przesłanie. Trzy części, trzy perspektywy, trzech narratorów, których losy w jakimś stopniu splatają się z Auggiem Pullmanem. Największych emocji dostarczyła mi opowieść Juliana. Ode mnie 8/10, polecam. Uważam, że książki z tej serii powinny znaleźć się w kanonie lektur szkoły podstawowej.

Super opowieść, mam tylko wrażenie że w opowieści Charlotte mało było opowiedziane o samej Charlotte.

979 użytkowników ma tytuł Cudowny chłopak i ja. Trzy cudowne historie na półkach głównych
269 użytkowników ma tytuł Cudowny chłopak i ja. Trzy cudowne historie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Cudowny chłopak i ja. Trzy cudowne historie

R. J. Palacio
R. J. Palacio
Amerykańska pisarka graficzna, autorka mieszkająca wraz z mężem Russelem oraz dwoma synami Calebem i Josephem i dwoma psami na nowojorskim Brooklynie. Jest autorką kilku powieści dla dzieci, a ej debiutancka powieść "Cudowny chłopak", odniosła międzynarodowy sukces – została opublikowana w 45 krajach i sprzedała się w ponad 6 milionach egzemplarzy. Zachęcające do czynienia dobra i bycia życzliwym przesłanie książki stało się inspiracją do zorganizowania kampanii społecznej o nazwie „Choose Kind”, która spotkała się z ogromnym zainteresowaniem i poparciem ze strony zarówno dzieci, jak i dorosłych, i to nie tylko w Stanach Zjednoczonych. R.J. Palacio, pochodzi z rodziny emigrantów o korzeniach kolumbijskich, urodziła się w Nowym Jorku. Pisarka ukończyła Wyższą Szkołę Sztuki i Projektowania na Manhattanie, a także Parsons School of Design, gdzie rozwijała swoje umiejętności ilustratorskie. Z sukcesem rozwijała karierę ilustratorki. W swoim CV Palacio ma również stanowisko dyrektora artystycznego w kilku dużych wydawnictwach książkowych. Zaprojektowała tysiące okładek dla rzeszy pisarzy tworzących zarówno w gatunku fikcji literackiej, jak i prozy non-fiction. Na swoim koncie ma m.in. projekty okładek dla: Paula Austera, Thomasa Pynchona, Salmana Rushdiego, Louise Erdrich, Sue Grafton, Johna Fowlesa.

Czytelnicy Cudowny chłopak i ja. Trzy cudowne historie przeczytali również

Krzywda. Historia moich blizn Eve Ainsworth
Krzywda. Historia moich blizn
Eve Ainsworth
Opisana w tej książce problematyka to historia nastoletniej dziewczyny, która ucieka od swoich życiowych problemów w samookaleczanie się. Tematyka jest więc nie tylko ciekawa, ale i bardzo potrzebna, bo przecież taki problem dotyka całej masy dzieciaków - i nie tylko - na całym świecie. Sęk jednak w tym, że moim zdaniem Autorka zupełnie tę opowieść skopała. Główna bohaterka tej powieści, Gabi, boryka się ze stratą swojego ukochanego dziadka. Nie potrafi otworzyć się przed swoimi rodzicami (którzy zdają się zbyt zajęci swoją pracą, niż własnym dzieckiem),nie może dogadać się ze swoją matką (którą oskarża o chłód, jeśli nie wręcz o brak uczuć wobec siebie czy własnego ojca),wstydzi się przyznać do swoich problemów przyjaciołom (którzy co i rusz wyciągają do niej pomocną dłoń). Ja wiem, że można się aż tak zamknąć we własnym cierpieniu i depresji. Ale jeśli Autorka chciała napisać książkę, która mogłaby pomóc dzieciakom, zmagającym się z podobnymi problemami, to powinna chyba swoją bohaterkę skonstruować nieco inaczej. Pojawia się tu całe mnóstwo problemów - depresja poporodowa, alkoholizm, porzucenie przez rodziców. Ale mam wrażenie, że wszystkie te wątki potraktowane zostały bardzo pobieżnie. Aż się prosi o zagłębienie w temacie, o więcej treści. A już samo zakończenie rozwaliło mnie na łopatki. Znaczy - ja rozumiem, że tak wyszło może prawdziwiej, bardziej wiarygodnie. Ale bez postawienia tej finalnej kropki, wydaje mi się, że cała ta opowieść nie spełni swojego celu. Nikogo nie przekona, że warto szukać innych sposobów na radzenie sobie z problemami, niż skorzystanie z żyletki. Szkoda. Książka z potencjałem i bardzo potrzebna. Ale w takiej formie nie spełni swojej funkcji...
goskrzys - awatar goskrzys
Psiego najlepszego. Był sobie pies na święta W. Bruce Cameron
Psiego najlepszego. Był sobie pies na święta
W. Bruce Cameron
"Kiedy przygarniasz zwierzaka, musisz mieć świadomość, że kiedyś jego strata złamie ci serce. Psy są z nami tak krótko... To nasi najlepsi przyjaciele, ale są z nami tylko dekadę, może półtorej, a potem odchodzą. Ich strata jest nieuchronna i musimy pogodzić się z nią. Ale posłuchaj, naprawdę wierzę, że jedna z lekcji płynących z ich głębokiej miłości, gdy są przy nas, jest taka, żeby cieszyć się życiem, póki trwa, i że wszystko kiedyś się kończy, a my musimy wtedy rozpoczynać nowy rozdział". Josh Michaels to samotny i bardzo wrażliwy mężczyzna. Cały swój czas spędza w domu, pracując przy komputerze. Próbuje też pozbierać się po zakończeniu długoletniego związku z ukochaną Amandą. Kiedy sąsiad prosi go o opiekę nad swoją suczką, zdecydowanie odmawia. Nie lubi psów i nie wyobraża sobie mieć psa w domu. Kiedy jednak zgadza się przygarnąć Lucy okazuje się, że jest ona ciężarna. Życie Josha zostaje wywrócone do góry nogami. Ale Lucy obdarza Josha ogromną i bezinteresowną miłością i wdzięcznością, a jego serce na jej widok zaczyna mięknąć. Niestety zaczynają pojawiać się też problemy bo opieka nad psem nie należy do łatwych. Na domiar złego w jego domu pojawia się pięć słodkich szczeniaków całkowicie zależnych od niego. Mężczyzna zgłasza się po pomoc do najbliższego schroniska, gdzie poznaje uroczą pracownicę Kerri. Dziewczyna uczy go opieki nad zwierzętami i pomaga w ich wychowaniu. Ale przygotowuje je też do adopcji ponieważ prawo stanowe zabrania trzymania więcej niż trzech psów na posesji. Pomiędzy Joshem i psiakami rodzi się niesamowita więź. Zbliża się Boże Narodzenie czy Josh pogodzi się z tym, że musi szukać nowych rodzin dla swoich psiaków? "Biegły do niego, gdy przyklękał, szukały dotyku jego dłoni. Uwielbiał podnosić je i całować w ich małe noski. Nigdy wcześniej o tym nie myślał, ale teraz musiał przyznać: psy kochają człowieka. Nawet przez myśl by im nie przeszło szukanie "nowego związku". Zachęcam Was do przeczytania tej książki. To była cudowna odskocznia od tego co czytam. Autor pokazuje nam co możemy zyskać przygarniając psa i jaka niezwykła więź potrafi połączyć psa i jego właściciela. Niesamowicie pozytywna i wzruszająca lektura na zimowy wieczór. Otuli swym ciepłem i rozczuli najtwardsze serca.
Maria Manterys-Storma - awatar Maria Manterys-Storma
oceniła na71 rok temu
Drugie bicie serca Tamsyn Murray
Drugie bicie serca
Tamsyn Murray
Ciągłe przebywanie w szpitalu to żadne życie jednak tak wygląda szara rzeczywistość Jonnego. Od długiego czasu czeka na nowe serce które z jego grupa krwi i wiekiem bardzo ciężko zdobyć. Tak naprawdę jego życie jest tylko w szpitalu.To tutaj ma przyjaciół z którymi wiele przeszedł. Niektórym udaje się wyjść, a niektórzy jak on spędzają w szpitalu większość życia. Jednak w końcu nastaje ten wymarzony i wyczekany dzień, kiedy udaje się znaleźć dawce. Mimo radości, że w końcu się udało, chłopak wiele myśli kim była osoba, która zginęła, a on może dzięki niej dalej żyć. Wie, że nie dowie się nic o dawcy bo to tajne informacje ale próbuje znaleźć rodzinę tej osoby na własną rękę. W ten oto sposób poznaje Niamh. Niamh i Leo to bliźniaki, którzy jak to rodzeństwo często się ze sobą spierają. Ciągła rywalizacja między nimi dla zabawy niestety doprowadza do tragedii, która zabiera Leo. Dziewczyna obwinia siebie, że dała się sprowokować do wyścigu. Gdyby nie to nic by się nie stało. Lekarzom udaje się namówić rodzinę aby syn mógł uratować innych poprzez pobranie narządów. Trudna decyzja ale wiedzieli czego chciał ich syn. Niamh bardzo to wszystko przeżywa szczególnie. Gdy jakiś nieznajomy pisze do niej w sprawie Leo jest wściekła, że ktoś chce wykorzystywać jego śmierć do jakichś celów. Jednak daje się namówić na spotkanie z chłopakiem bo jest ciekawa co ma do powiedzenia. Smutna historia, która już na pierwszych stronach powoduje łzy. Historia, która wciąga i napisana jest w ciekawy sposób, który powoduje, że szybko się czyta. Okładka zdecydowanie dopasowana do całego sedna historii. Wiele emocji, które nie nadają się dla zbyt wrażliwych bo ja musiałam ją kilka razy przerywać by dojść do siebie. Wielkim plusem są dość spore litery jak na książkę tego formatu przez co rozdziały potrafią być mega krótkie ale ilość stron jest zdecydowanie mało odczuwalna. Oczywiście wszystko podzielone jest na perspektywę Niamh i Jonnego. Fajnie wyszczególnione są wiadomości, które później między sobą wymieniają czy kilka listów, które się pojawiają. Od razu widać, że to coś innego. Podsumowując ogromnie polecam bo jest to pozycja, która powinna zostaw w waszych sercach na dłużej.
Zaczytanaola90 - awatar Zaczytanaola90
W blasku nocy Trish Cook
W blasku nocy
Trish Cook
„W blasku nocy” to emocjonalna podróż, która momentami wręcz przytłacza swoją intensywnością. Już od pierwszych rozdziałów czuć, że nie będzie to lekka lektura, ale raczej opowieść, która zmusza refleksji. Największą siłą tej książki są zdecydowanie bohaterowie. Ojciec głównej bohaterki to postać niezwykle autentyczna — z pozoru spokojny i opanowany, a w rzeczywistości po prostu przerażony wizją utraty własnego dziecka. Jego emocje są prawdziwe i bardzo ludzkie. Z kolei przyjaciółka głównej bohaterki to przykład bezwarunkowego wsparcia — taka osoba, którą każdy chciałby mieć obok siebie w najtrudniejszych momentach. Nie sposób nie wspomnieć też o chłopaku, który pojawia się w życiu bohaterki. To ktoś więcej niż tylko romantyczny wątek — to osoba, która wnosi do jej świata światło, sens i uczy ją naprawdę żyć. Dzięki niemu codzienność nabiera kolorów, a chwile stają się bardziej znaczące. Sama główna bohaterka jest postacią wyjątkową — dojrzałą, świadomą, a przy tym niesamowicie silną. Jej pogodzenie z własnym losem nie jest oznaką rezygnacji, ale głębokiego zrozumienia i odwagi. Całość jest poruszająca i piękna w swojej prostocie. To książka, która nie tylko wyciska łzy, ale też otwiera oczy — przypomina, jak kruche, a jednocześnie cenne jest życie. Emocje, które towarzyszą czytaniu, są bardzo intensywne, a po zakończeniu zostaje coś więcej niż tylko wspomnienie fabuły — zostaje uczucie.
Pesymistka JuliaJakubiak - awatar Pesymistka JuliaJakubiak
ocenił na101 miesiąc temu

Cytaty z książki Cudowny chłopak i ja. Trzy cudowne historie

Ucieszyłem się, że znów jestem w swoim pokoju. Nic się w nim nie zmieniło. Natomiast miałem wrażenie - sam nie wiem - że ja jestem trochę inny. Nie umiem tego wyjaśnić. Czułem się tak, jakbym naprawdę zaczynał od nowa.

Rozwiń
R. J. Palacio Cudowny chłopak i ja. Trzy cudowne historie Zobacz więcej

Bycie miłym jest pierwszym krokiem do okazywania życzliwości. To kapitalny początek.

R. J. Palacio Cudowny chłopak i ja. Trzy cudowne historie Zobacz więcej

Bywa tak, że nie znosimy tego, czego się boimy.

Bywa tak, że nie znosimy tego, czego się boimy.