Tu się nie zabija

Okładka książki Tu się nie zabija autora Anna Bińkowska, 9788328037267
Okładka książki Tu się nie zabija
Anna Bińkowska Wydawnictwo: W.A.B. Cykl: Mirska i Budryś (tom 1) Seria: Mroczna Seria kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Mirska i Budryś (tom 1)
Mroczna Seria
2017-06-14
2017-06-14

Kup Tu się nie zabija w ulubionej księgarnii

Oceny książki Tu się nie zabija

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tu się nie zabija

Całkiem udany debiut, którego akcję osadzono w szacownym, co nie znaczy bez skazy, środowisku naukowym- w Instytucie Archeologii UW. Śledztwo prowadzi zespół Budryś- stary wyga i Mirska- która dopiero zaczyna pracę w Pałacu Mostowskich. Samego kryminału tu niewiele, raczej łopatologiczne tłumaczenie, jak bardzo zbędni są humaniści i dlaczego szkoda pieniędzy na ich kształcenie, choć książka wydana już kilka lat temu. Budryś obowiązkowo odstręczający, Mirska - córunia tatunia, której wydaje się, że postawiła na swoim idąc do policji i odcięła od inteligenckich korzeni. Taki standardowy zespół, w którym młoda musi wywalczyć swoja pozycję. Bohaterowie z IA UW wypadają jakoś blado, z wyjątkiem nieboszczyków. No i ta gwara wciśnięta na siłę, niby z Woli, niby z Pragi, a w zasadzie raczej fantazja pt. jak autorka sobie gwarę warszawską wyobraża.

2032

Najchętniej bym dała ocenę 6,5 bo jest tak pomiędzy 6 a 7, więcej niż dobra, ale nie bardzo dobra. Pomysł umiejscowienia akcji w świcie archeologów był bardzo ciekawy i oryginalny, a co za tym bohaterowie też byli bardzo fajni. Podobnie jak policjanci, każdy inny, z innym charakterem i przywarami. Ponadto całość napisana jest w lekko komediowej narracji, co dodaje uroku opowieści. Czyta się dobrze, choć faktycznie czasem niektóre wtrącenia były nudnawe, ale ogólnie książka przypadła mi do gustu.

5/10

Książka mocno średnia, dłużyła mi się w nieskończoność, chociaż co trzeba jej przyznać to sam pomysł bardzo fajny i przyciągający uwagę.

Młoda policjanta Iga trafia do wydziały zabójstw, gdzie jej pierwszym poważnym śledztwem jest śmierć dyrektora działu Archeologi na Uniwersytecie. Wielu podejrzanych, wiele za uszami, osób wysoko wykształconych, każdy coś ukrywa i trzeba dowieść kto.

Jest to pierwsza cześć o sierżant Mirskiej, jednak po kolejne zdecydowanie nie sięgnę. No chyba że kiedyś przypadkiem. Nie zachwyciła mnie aż tak by chcieć wiedzieć więcej.

5/10

522 użytkowników ma tytuł Tu się nie zabija na półkach głównych
90 użytkowników ma tytuł Tu się nie zabija na półkach dodatkowych

Okładka książki 1920 Nadzieja nie umiera nigdy Anna Bińkowska, Krzysztof Bochus, Marcin Ciszewski, Joanna Jax, Edyta Świętek, Sylwia Zientek
Okładka książki Stulecie kryminału Anna Bińkowska, Wojciech Chmielarz, Ryszard Ćwirlej, Sebastian Imielski, Margota Kott, Rafał Lewandowski, Robert Małecki, Rafał Pawlak, Grzegorz Skorupski, Ewa Spławska, Łukasz Szuster, Stefan Weisbrodt, Marcel Woźniak
Anna Bińkowska
Anna Bińkowska
Anna Bińkowska (ur. 1987) – laureatka konkursów na opowiadanie kryminalne w latach 2015 i 2016 oraz konkursu na treatment filmowy w roku 2017 w ramach Międzynarodowego Festiwalu Kryminału; jest też laureatką konkursów literackich „Złoczyńcy w uzdrowisku” oraz na opowiadanie kryminalne pod honorowym patronatem Komendanta Policji Stołecznej. Miłośniczka kina i literatury. Upodobanie do kryminałów ma prawdopodobnie w genach, po pradziadku policjancie.

Cytaty z książki Tu się nie zabija

Video

Video