Tu się nie zabija

- Mirska i Budryś (tom 1)
- Mroczna Seria
- 2017-06-14
- 2017-06-14
Morderstwo w samym sercu zabytkowego kampusu? Tego jeszcze nie było!
Młoda sierżant Iga Mirska nie ma lekko: w pierwszym dniu nowej pracy przydzielono ją do arcytrudnego śledztwa. Brutalne morderstwo profesora Zawistowskiego wstrząsnęło naukowym światkiem, bo przecież na uniwersytecie się nie zabija. W dodatku każdy ze współpracowników ofiary ukrywa swoje mroczne sekrety... Czy Mirskiej uda się przeciąć ten gordyjski węzeł kłamstw i niedomówień i udowodnić nowemu szefowi, że nadaje się do pracy w wydziale kryminalnym?
Kup Tu się nie zabija w ulubionej księgarni
Oceny książki Tu się nie zabija
522 użytkowników ma tytuł Tu się nie zabija na półkach głównych- Przeczytane 289
- 2018 8
- 2021 7
- 2017 7
- Kryminał 6
- Z biblioteki 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tu się nie zabija
Całkiem udany debiut, którego akcję osadzono w szacownym, co nie znaczy bez skazy, środowisku naukowym- w Instytucie Archeologii UW. Śledztwo prowadzi zespół Budryś- stary wyga i Mirska- która dopiero zaczyna pracę w Pałacu Mostowskich. Samego kryminału tu niewiele, raczej łopatologiczne tłumaczenie, jak bardzo zbędni są humaniści i dlaczego szkoda pieniędzy na ich kształcenie, choć książka wydana już kilka lat temu. Budryś obowiązkowo odstręczający, Mirska - córunia tatunia, której wydaje się, że postawiła na swoim idąc do policji i odcięła od inteligenckich korzeni. Taki standardowy zespół, w którym młoda musi wywalczyć swoja pozycję. Bohaterowie z IA UW wypadają jakoś blado, z wyjątkiem nieboszczyków. No i ta gwara wciśnięta na siłę, niby z Woli, niby z Pragi, a w zasadzie raczej fantazja pt. jak autorka sobie gwarę warszawską wyobraża.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajchętniej bym dała ocenę 6,5 bo jest tak pomiędzy 6 a 7, więcej niż dobra, ale nie bardzo dobra. Pomysł umiejscowienia akcji w świcie archeologów był bardzo ciekawy i oryginalny, a co za tym bohaterowie też byli bardzo fajni. Podobnie jak policjanci, każdy inny, z innym charakterem i przywarami. Ponadto całość napisana jest w lekko komediowej narracji, co dodaje uroku opowieści. Czyta się dobrze, choć faktycznie czasem niektóre wtrącenia były nudnawe, ale ogólnie książka przypadła mi do gustu.
Najchętniej bym dała ocenę 6,5 bo jest tak pomiędzy 6 a 7, więcej niż dobra, ale nie bardzo dobra. Pomysł umiejscowienia akcji w świcie archeologów był bardzo ciekawy i oryginalny, a co za tym bohaterowie też byli bardzo fajni. Podobnie jak policjanci, każdy inny, z innym charakterem i przywarami. Ponadto całość napisana jest w lekko komediowej narracji, co dodaje uroku...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to5/10
Młoda policjanta Iga trafia do wydziały zabójstw, gdzie jej pierwszym poważnym śledztwem jest śmierć dyrektora działu Archeologi na Uniwersytecie. Wielu podejrzanych, wiele za uszami, osób wysoko wykształconych, każdy coś ukrywa i trzeba dowieść kto.
Jest to pierwsza cześć o sierżant Mirskiej, jednak po kolejne zdecydowanie nie sięgnę. No chyba że kiedyś przypadkiem. Nie zachwyciła mnie aż tak by chcieć wiedzieć więcej.
5/10
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka mocno średnia, dłużyła mi się w nieskończoność, chociaż co trzeba jej przyznać to sam pomysł bardzo fajny i przyciągający uwagę.
Książka miejscami fajna miejscami nudna. Brakuje jej tego "coś". Niby fajna para policjantów. Niby ciekawie zbudowane postacie, ale nie do końca ma polot.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwszy raz mam styczność z autorką, zainteresował mnie pamiętam opis i kupiłam książkę i tak leżała na półce sobie, aż dojrzała. W końcu sięgnęłam po nią, aby przeczytać i jak na debiut to ciekawie napisana historia.
Jest intryga, która wciąga i wchodzimy w fabułę powolutku i czekamy na rozwiązanie. Historie poboczne głównych bohaterów, ukazują nam ich z różnych stron, ale też możemy w pewien sposób ich poznać i ulepić ich w swojej plastelinie
Ogólnie dobry kryminał, ale jeśli bym miała porównać do moich ulubieńców i speców w tej dziedzinie to jest on przeciętny. Lecz jeśli patrzeć na autorkę, która ma dopiero kilka książek na koncie i dopiero zaczyna swoją przygodę z tym tematem, to uważam, że poszło bardzo dobrze i na pewno sięgnę po kolejną część, jak i po inne książki.
Mocna 6 na zachętę i na dobry początek drogi z autorką, bo ma coś w sobie i naprawdę czuję, że jeszcze zaskoczy swoimi książkami.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest intryga, która wciąga i wchodzimy w fabułę powolutku i czekamy na rozwiązanie. Historie poboczne głównych bohaterów, ukazują nam ich z różnych stron,...
Szybko się czytało, nie dłużyła się historia, ale zaskoczenia nie było. Brakowało mi dogłębniejszego zrozumienia mordercy. Jakoś nie przekonał mnie motyw w książce. Mimo to, czas nie uznaję za stracony.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMorderstwo w samym sercu zabytkowego kampusu. Ofiarą jest profesor Zawistowski. Na naukowy światek pada blady strach, bo przecież na uniwersytecie się nie zabija, prawda?
Powieść przesłuchałam i realizacja zasługuje na pochwałę. Książka rownież. To było moje pierwsze spotkanie z Anną Bińkowską i od razu udane. Działo się tu sporo, a osadzenie powieści w realiach uczelni było niczym powiew świeżości.
To jest jedna z tych historii, gdzieś im dalej w las, tym trudniej z niego wyjść. Kawał dobrego, rasowego kryminału godnego polecenia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowieść przesłuchałam i realizacja zasługuje na pochwałę. Książka rownież. To było moje pierwsze spotkanie z Anną Bińkowską i od razu udane. Działo się tu sporo, a osadzenie powieści w realiach uczelni...
On to doświadczony śledczy, po rozwodzie i z dzieckiem co drugi weekend. Ona świeżaczek, może nie pierwszy rok w policji, ale jeszcze z bardzo idealistycznym podejściem do służby. Przełożeni łączą ich w zespół mający rozwikłać sprawę zabójstwa w Instytucie Archeologii. Okazuje się, że szanowni akademicy niejednego trupa w szafie chowają.
Może i jest tu wszystko schematyczne ale autorka stworzyła galerię postaci tak pełną uroku i charakteru, że książka sama się czytała. I nie mówię tu tylko o lekko bucowatym komisarzu Budrysiu i ambitnej sierżant Mirskiej. Wszystkie postaci drugoplanowe odmalowane są tak plastycznie, że cała akcja jak film przewija się przed oczami. Na pewno sięgnę po drugi tom tego cyklu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoże i jest tu wszystko...
"Tu się nie zabija" to debiutancka powieść Anny Bińkowskiej i trzeba przyznać, że bardzo udana.
Główna bohaterka zaczynająca nowy rozdział życiowy i zawodowy - komisarz Iga Mirska, wchodzi w świat wielkich śledztw, a na początku czeka ją nie lada wyzwanie - śledztwo w sprawie zabójstwa profesora na Uniwersytecie Warszawskim. Jej partnerem podczas tej sprawy będzie niejaki Jerzy Budryś. Partnerzy nie darzą siebie początkowo zbytnią sympatią szybko się to jednak zmienia.
Książka wywiera na czytelniku bardzo dobre wrażenie. Czytając ją mamy uczucie, że jest staranna. Ukazuje też ona ciemną stronę ludzką, którą warto podczas lektury tej książki poznać.
Reasumując, powieść nie jest oczywista, a nawet czasami zaskakuje, zwrotami akcji. Cieszy też z pewnością, że autorka zdecydowała, iż nie będzie to nasze ostatnie spotkanie z głównymi bohaterami. Debiut literacki zdecydowanie na plus!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłówna bohaterka zaczynająca nowy rozdział życiowy i zawodowy - komisarz Iga Mirska, wchodzi w świat wielkich śledztw, a na początku czeka ją nie lada wyzwanie - śledztwo w sprawie zabójstwa profesora na Uniwersytecie Warszawskim. Jej partnerem podczas tej sprawy będzie niejaki...
Całkiem dobry kryminał :) Zwłaszcza, jak na debiut. Trochę się wątki plączą i momentami nie bardzo wiadomo o co lub kogo chodzi. Ale i tak dobrze się czyta