ArtykułyPremiera 8 maja! Wygraj bilet na seans filmu „Sprawiedliwość owiec”
LubimyCzytać3
Artykuły„Zamknięte w lodzie” – kryminał otwierający nową serię Izabeli Janiszewskiej. Weź udział w akcji recenzenckiej!
LubimyCzytać2
ArtykułyCzy masz dość odwagi, by wejść w ciemność? Zrecenzuj "Aurorę" Pauliny Świst!
LubimyCzytać9
ArtykułyNowa superprodukcja Kena Folletta „Krawędź wieczności” już dostępna w Audiotece
LubimyCzytać1
Francuski ogrodnik

- literatura obyczajowa, romans
- French gardener
- 2009-01-01
- 2009-01-01
- Anna Dobrzańska-Gadowska
Kup Francuski ogrodnik w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Francuski ogrodnik
Santa – Montefiore – angielska pisarka, autorka poczytnych powieści dla kobiet. Autorka m.in.: „ Spotkamy się pod drzewem ombu”, „ Szkatułka z motylem”, „ Sonata o niezapominajce”, „ Jaskółka i koliber”, „ Ostatnia podróż Valentiny”, „ Cygańska madonna”, „Morze utraconej miłości”. W odróżnieniu od czytanej przeze mnie „ Cygańskiej madonny”, „ Spotkamy się pod drzewem ombu” oraz „Sonaty o niezapominajce”, powieść „ Francuski ogrodnik” trochę zawiodła moje oczekiwania pod względem raczej przewidywalnej akcji. Jest to historia życia dwóch rodzin , jednej współcześnie – w latach 2004 -6 naszego stulecia, druga pod koniec lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku, z akcją umiejscowioną w sielskiej posiadłości Hartington House, Dorset. Osobą łączącą dwie historie jest francuski biznesmen zatrudniający się u dziennikarki Mirandy jako ogrodnik przywracający dawną świetność i magię w otaczającym domostwo ogrodzie. Powieść o sile pożądania i prawie do uczuć ze skrywaną tajemnicą w tle akcji . Spodobały mi się przepiękne opisy przyrody, tytuły poszczególnych rozdziałów jak np.: - „ Widok oblepionych kotkami gałązek wierzby napełnia radością. Pierwszy żonkil przebija się przez glebę”, czy inny opis rozdziału: - „ Radość, jaką dają świeże zioła i warzywa wyhodowane we własnym ogrodzie, zasiane przy udziale naszej własnej tajemnej magii”. Całkowicie zgadzam się z opinią „ Daily Express” : To cudowna life – stylowa opowieść z duszą ….będziecie urzeczeni urokiem tej książki.”
Oceny książki Francuski ogrodnik
1938 użytkowników ma tytuł Francuski ogrodnik na półkach głównych- Przeczytane 1 173
- Santa Montefiore 11
- Obyczajowe 10
- 2013 10
- 2014 9
Tagi i tematy do książki Francuski ogrodnik

Czytelnicy Francuski ogrodnik przeczytali również
Cytaty z książki Francuski ogrodnik
Miłość wymaga wysiłku, pracy i siły woli. Nie zbudujemy prawdziwej miłości, jeśli nie kochamy samych siebie. Miłość to nie tylko uczucie, ale i akt woli. Przesiadujący w barze mężczyzna, który stale zaniedbuje rodzinę, potrafi ze łzami w oczach opowiadać, jak bardzo kocha żonę i dzieci. O miłości świadczą czyny, nie słowa, (...).
Rozwiń ZwińMagia to miłość, moja droga. Gdy kogoś kochasz, obdarzona uczuciem osoba staje się coraz piękniejsza i pewniejsza siebie, dosłownie rozkwita na twoich oczach. Kobieta o zupełnie przeciętnej urodzie staje się piękna w cieple miłości, z ogrodem jest tak samo. Miłość pozwala mu wzrastać, rozwijać się i rozmnażać. Miłość i magia są proste i nieskomplikowane, ich potęgę ogranicza tylko nasz brak odwagi i wiary w siebie.
Magia to miłość, moja droga. Gdy kogoś kochasz, obdarzona uczuciem osoba staje się coraz piękniejsza i pewniejsza siebie, dosłownie rozkwita...
Rozwiń ZwińNigdy dotąt nie widziała tęczy tak wyraźnie, ze wszystkimi kolorami, nawet delikatnym, ulotnym różem, który zawsze znajduje się między zielonym i turkusowym, tak rozmyty i przejrzysty, że prawie niewidoczny.(...)Zawsze jest w tęczy, ale trzeba go uważnie wypatrywać
Nigdy dotąt nie widziała tęczy tak wyraźnie, ze wszystkimi kolorami, nawet delikatnym, ulotnym różem, który zawsze znajduje się między zielo...
Rozwiń Zwiń

Opinie i dyskusje o książce Francuski ogrodnik
dość fajna książka o miłości, zdradach i uczuciach różnych, dobrze się czyta, zakończenie nie jest całkiem oklepane
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOdkąd odkryłam Santę Montefiore, czytam każdą jej książkę po kolei. Nie będzie to moja ulubiona pisarka ale coś w tym jest, że nie jestem w stanie teraz porzucić czytania jej książek. Francuski Ogrodnik jest kolejną z jej przyjemnych, ale nie jakoś super porywających książek. Jest natomiast coś co u Santy notorycznie ma miejsce i jest to ,,nieszablonowe pisanie", które może nie dodaje książce dynamiki, ale jest coś w tym, że mamy w głowie utarte schematy jak powinny potoczyć się losy bohaterów lub jak powinna książka się skończyć, a Santa zawsze robi jakiegoś fikołka który albo mnie oburza albo szokuje. Za każdym razem jednak gratuluję jej tych fikołków bo dzięki temu jej książki są ciut inne niż wszystkie podobne jakie czytałam. W tej było to oczywiście to że Miranda nie miała romansu z JP, oraz to że Ava nie żyje i nie doczekała nigdy ponownego spotkania z ukochanym. W konwencjonalnych książkach by się to nie godziło!!! :)
Odkąd odkryłam Santę Montefiore, czytam każdą jej książkę po kolei. Nie będzie to moja ulubiona pisarka ale coś w tym jest, że nie jestem w stanie teraz porzucić czytania jej książek. Francuski Ogrodnik jest kolejną z jej przyjemnych, ale nie jakoś super porywających książek. Jest natomiast coś co u Santy notorycznie ma miejsce i jest to ,,nieszablonowe pisanie", które może...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMyślałam, że zabieram się za jakąś lekką książkę, taki tam romans. Ale teraz gdy skończyłam jestem zachwycona. Bardzo piękna i wciągająca historia. Autorka pisze ładnie i poprawnie. Zdecydowanie polecam i z ciekawości sięgnę jeszcze kiedyś po twórczość tej autorki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie chciałam jej czytać, ale koleżanki mi ją gorąco polecały. Pierwszy raz od dłuższego czasu, książka sprawiła, że przeżyłam całą paletę uczuć. Była piękna, nostalgiczna, wzruszająca. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiby czytało się nieźle, ale momentami mnie nudziło. Ot, romans - moim zdaniem lekko przesłodzony, z mocno wyidealizowanymi bohaterami. W sumie najbardziej podobał mi się wątek zakompleksionej sklepikarki ciągle wyglądającej mężczyzny swojego życia i fryzjera geja.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toksiążka mnie zachwyciła, zwłaszcza opisami przyrody...
książka mnie zachwyciła, zwłaszcza opisami przyrody...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAkcja książki toczy się dwutorowo, czasy współczesne i lata wstecz. Jak to u autorki, temat trudnej miłości, trudnych wyborów, dużo opisów przyrody. Czyta się przyjemnie i spokojnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie rozumiem fenomenu i wysokich ocen. Bardzo płytka książka, opiewa romans i przedstawia go w cudownym świetle. A przy tym jest infantylna. Spodziewałam się jakiejś większej magii świata itp. Zawiodłam się niestety...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękna powieść o miłości, bardzo wzruszająca.
Piękna powieść o miłości, bardzo wzruszająca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpisy przyrody piękne, jednak liczyłam na coś więcej. Główny motyw wielkiej miłości był oparty na zdradzie, co sprawiło, że nie mogłam temu kibicować. Próba idealizowania głównych bohaterów niestety była nieudana. Jak można kogoś kochać i jednocześnie zdradzać i oszukiwać? Moim zdaniem się nie da. Ale doczytałam książkę do końca, więc jednak w jakiś sposób mnie wciągnęła .