Okładka książki Cel snajpera. Historia najniebezpieczniejszego snajpera w dziejach amerykańskiej armii autora Chris Kyle, Scott McEwen, 9788324026180
Chris KyleScott McEwen Wydawnictwo: Znak biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
American Sniper: The Autobiography of the Most Lethal Sniper In U.S. Military History
2012-07-23
2012-07-23
Michał Romanek

Kup Cel snajpera. Historia najniebezpieczniejszego snajpera w dziejach amerykańskiej armii w ulubionej księgarnii

Oceny książki Cel snajpera. Historia najniebezpieczniejszego snajpera w dziejach amerykańskiej armii

OPINIE i DYSKUSJE o książce Cel snajpera. Historia najniebezpieczniejszego snajpera w dziejach amerykańskiej armii

6.5 ocena.

6.5 ocena.

Biografia Chrisa Kyle', która uchyla rąbka tajemniczy działań Seals Team 3 w której służył Kyle, jak i opisuje sporo kwestii około militarnych. Diabeł z Ramadi dzieli się przemyśleniami na temat wojny, zabijania i patriotyzmu.
Czasem trąci patetyzmem i taką (przynajmniej na pozór) bezrefleksyjną i skrajną postawą umiłowania ojczyzny, ale koniec końców był żołnierzem, a wojna rządzi się swoimi prawami. Solidna pozycja, warta uwagi. Jeśli mnie pamięć nie myli, w książce jest wspomniana współpraca z Kyla z operatorami JW GROM.

Kristo - krótko.
Na szczęście najpierw przeczytałem książkę a potem obejrzałem film Eastwooda. Dzięki temu sprawnie wyłapałem wszystkie filmowe półprawdy i zmyślenia dla "uatrakcyjnienia" akcji - min. nieistniejącego snajpera muzułmanina i jego "pojedynek" z Kyle'm.
To sprawnie napisana autobiografia żołnierza, który osiągnął dużą skuteczność w Iraku, bo nie miał rozterek, był precyzyjny, skupiony, profesjonalny i odporny na trudy pustynne. Chichot dziejów - został zabity przez innego weterana ze zrytą psychiką, któremu pomagał po zakończeniu służby w ramach pomocy zagubionym weteranom USA.

Kristo - krótko.

4369 użytkowników ma tytuł Cel snajpera. Historia najniebezpieczniejszego snajpera w dziejach amerykańskiej armii na półkach głównych
1054 użytkowników ma tytuł Cel snajpera. Historia najniebezpieczniejszego snajpera w dziejach amerykańskiej armii na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Cel snajpera. Historia najniebezpieczniejszego snajpera w dziejach amerykańskiej armii

Cytaty z książki Cel snajpera. Historia najniebezpieczniejszego snajpera w dziejach amerykańskiej armii

Chris Kyle Cel snajpera. Opowieść najbardziej niebezpiecznego snajpera w dziejach amerykańskiej armii Zobacz więcej