Muminki. Wielka wyprawa

Okładka książki Muminki. Wielka wyprawa autora Tove Jansson, 8310104820
Okładka książki Muminki. Wielka wyprawa
Tove Jansson Wydawnictwo: Nasza Księgarnia Cykl: Muminki (tom 17) literatura dziecięca
24 str. 24 min.
24 min.

Kup Muminki. Wielka wyprawa w ulubionej księgarnii

Oceny książki Muminki. Wielka wyprawa

OPINIE i DYSKUSJE o książce Muminki. Wielka wyprawa

Muminki to seria przygód białych trolli z Doliny Muminków. To opowieść o przyjaźni, rodzinie, naturze. Pokazuje różnorodność charakterów bohaterów, pokazuje ich emocje i sposoby radzenia sobie z nimi.

Wspaniała seria dla dzieci, muminki wciągają i zachęcają do sięgnięcia po całą serię

Dwa opowiadania: "Wielka wyprawa" i "Niewidoczne dziecko", oba jakby wzięte z oryginałów literackich, co jest wielkim plusem.

43 użytkowników ma tytuł Muminki. Wielka wyprawa na półkach głównych
13 użytkowników ma tytuł Muminki. Wielka wyprawa na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Muminki. Wielka wyprawa

Tove Jansson
Tove Jansson
Tove Marika Jansson (ur. 9 sierpnia 1914 w Helsinkach, zm. tamże 27 czerwca 2001) – fińska pisarka szwedzkojęzyczna, malarka, ilustratorka i rysowniczka komiksowa, znana najbardziej jako autorka książek o Muminkach. Publikacja pierwszej powieści Jansson, Małe trolle i duża powódź, napisanej w 1939, miała miejsce w 1945 (wyd. polskie 1995),jednak największą sławę przyniosły jej utwory przedstawiające świat Doliny Muminków. Kometa nad Doliną Muminków ukazała się w 1946, odnosząc znaczący sukces, podobnie jak kolejne powieści z serii. Dolina Muminków w listopadzie, ostatnia z cyklu, została wydana w 1980. Seria o Muminkach zyskała szczególną popularność dzięki unikatowej atmosferze świata w niej przedstawionego, bezpośredniemu i humorystycznemu językowi, bez przesadnego moralizatorstwa, niespotykanemu dotąd w literaturze dziecięcej, a także ilustracjom autorstwa samej Jansson. W latach 1947–1948 oraz 1954-1959 Jansson stworzyła (czasem współtworzyła z bratem Larsem) 22 komiksy o przygodach Muminków. Później seria była kontynuowana przez Larsa Janssona, który był samodzielnym autorem kolejnych 52 komiksów. Oprócz cyklu o Muminkach Jansson jest także autorką książek dla dorosłego odbiorcy, twórczynią dzieł plastycznych (obrazów i fresków) i ilustratorką książek, takich jak m.in. Hobbit, czyli tam i z powrotem Tolkiena, czy Alicja w Krainie Czarów Lewisa Carrolla. Tove Jansson została uhonorowana Nagrodą Szwedzkiej Akademii w 1994 (nagrody takie otrzymali również m.in. Astrid Lindgren i Ingmar Bergman). W 1966 została odznaczona Medalem Hansa Christiana Andersena – międzynarodową nagrodą dla twórców książek dla dzieci. Książki o Muminkach zostały przetłumaczone na 34 języki i wydane w milionach egzemplarzy. Po fińskim eposie Kalevala i utworach literackich pisarza Miki Waltariego są one najczęściej tłumaczonymi dziełami literatury fińskiej. Fińskim wydawcą książek Tove Jansson jest Schildts Forlags Ab.

Muminki i urodzinowy guzik praca zbiorowa
Muminki i urodzinowy guzik
praca zbiorowa
Muminki podbijają serca kolejnych pokoleń czytelników. Chyba nie ma osoby, która nie znałaby Muminków. Kojarzone z serialem animowanym postacie w 1939 roku do życia powołała Tove Jansson. Pierwsze przygody opublikowano w 1945 roku. Dwa lata później ukazał się komiks z tymi małymi trollami. Nietypowi bohaterzy szybko odnieśli sukces. Książki fińskiej pisarki przetłumaczono na trzydzieści języków. Do tego powstawały wersje teatralne, filmowe i radiowe, a nawet muzea i parki rozrywki. Muminki stały się częścią kultury kilku pokoleń. Dziadkowie i rodzice zarażają dzieci miłością do tych istot. I w sumie nawet nie musieliby, bo mają one w sobie coś takiego, że młodzi czytelnicy i widzowie chcą wchodzić w świat ich przygód. W stworzonym przez Tove Jansson świecie spotkamy całe mnóstwo dziwnych istot: Paszczaki, Mimble, Hatifnatowie, Buka i wiele innych. Każdy z nich na swój niepowtarzalny temperament i sposób widzenia świata, każdy ma inne zainteresowania i zdolności. Są tak bardzo różnorodni jak każdy z nas. My sięgamy po kolejne przygody właśnie przez duże zróżnicowanie charakterów postaci. W świecie muminków jest wiele wad, ale najważniejsza jest tu akceptacja innych, przyjmowanie innych z całym barażem ich dziwactw. Nawet tych, którzy czasami czynią nam zło, mają wady. Mamy tu sporą dawkę pozytywnych wzorców i dość spokojną akcję toczącą się wokół zwykłych i niezwykłych rzeczy. Znane dzieciom rzeczy kontrastują z magią i nietypowymi bohaterami. Dolina Muminków to taka ostoja, w której wszystko jest dobrze znane. Rozległe tereny poznawane przez bohaterów tylko czasami zaskakują ich złem, które czasami okazuje się dobre. Życie toczy się tu zgodnie z porami roku, ale w tej przewidywalności jest też miejsce na zaskoczenie i przede wszystkim dobre zakończenie i budowanie dobrych relacji z przyjaciółmi. Historie Muminków zawierają pozytywne przesłania i czasami traumatyczne wydarzenia, konflikty między bohaterami. To sprawia, że stają się świetnymi lekturami do przepracowania problemów naszych pociech, ich rozterek na temat zmian, zawłaszczania rzeczy, kontaktu z osobami złośliwymi, przyjaźni. Niezwykli bohaterzy pozwalają też wejść w świat wyobraźni, rozwijać kreatywność, koncentrację, a czytanie pozwala na rozbudowanie zasobu słów, którymi posługuje się nasza pociecha. Upersonifikowane postacie mające odmienne temperamenty pomagają oswajać się z innymi spojrzeniami na określony problem, uświadamiają, że nie wszyscy musimy chcieć tego samego, że każdy człowiek może mieć inne zdanie i upodobania. Nawet, kiedy oparte są na tej samej bazie wiedzy. Plusem tych opowieści jest to, że wychodzą one poza gender i skupiają się na niesamowitej różnorodności charakterów. Do tego przygody Muminków pozwalają na uczenie dzieci otwartości. I to jest szczególnie widoczne w najnowszych adaptacjach zabierających młodych czytelników w ten baśniowy świat. Dziś zabieram Was na spacer po trzech tomach z serii „Muminek”. Sama seria zawiera już całkiem sporą ilość tomów pozwalających na poruszenie różnorodnych tematów. Pojawia się w nich problem wiary w słowa przyjaciół, poświęcenia dla nich, umiejętności podejmowania ryzyka, odkrywania uroków różnych pór roku, docenianiu małych rzeczy, bo skarby mogą być złudzeniem. Z podobnym podejściem mamy do czynienia w najnowszych tomach: „Muminek i tajemnica lata”, „Muminek i nowy przyjaciel”, „Muminek i pieśń oceanu” oraz „Muminek i urodzinowy guzik”. Głównym bohaterem wszystkich adaptacji jest Muminek. To z jego perspektywy widzimy zadziwiające i czasami bardzo bliskie dzieciom przygody. „Muminek i pieśń oceanu” zabiera nas w świat pamiątek i wspomnień Taty Muminka. To właśnie jego bogata kolekcja stanie się inspirację do wyruszenia w świat i poszukiwania własnych skarbów. Co Muminkowi uda się odkryć na wyspie nawiedzaną przez Hatifnatów? „Muminek i urodzinowy guzik” pokazuje nam dzień urodzin Muminka. Bohater cieszy się z kartki z wierszem od taty oraz pięknego, złotego guzika do kolekcji od mamy. Szczególnie drugi podarek jest dla niego cenny i chce się informacją o nim podzielić z przyjaciółmi. Okazuje się, że niestety nikt nie jest zainteresowany. Każdy robi coś ważnego i nie ma czasu. Co tak bardzo zajmowało przyjaciół w ten niezwykły dzień? Wszystkie książki z serii wprowadzają dzieci w świat dobrych relacji społecznych, miłości, zrozumienia, otwartości, pomocy. Nie ma tu bezsensownego oskarżania się, przemocy, ale współpraca i eksperymentowanie, wspólne odkrywanie świata, pokonywanie trudności. Pojawiają się też takie emocje jak strach, smutek i rozczarowanie, ale każda przygoda kończy się dobrze. Elastyczna, ale usztywniona okładka sprawiają, że książka jest lekka i jest cienka. Publikacje mają piękne ilustracje, niewielką ilość tekstu, średniej wielkości litery, dzięki czemu dziecko chętnie będzie sięgało po nie samo. Całość jest bardzo kolorowa, a poszczególne tomy świetnie wprowadzają w kolejne pory roku i problemy w relacjach z innymi, wyzwania. Zdecydowanie polecam.
AnnaSikorska - awatar AnnaSikorska
oceniła na103 lata temu
Muminek i zaginiona luneta praca zbiorowa
Muminek i zaginiona luneta
praca zbiorowa
Pożyczanie czyichś przedmiotów bez wcześniejszego zapytania się właściciela o zgodę jest równoznaczne z kradzieżą, zwłaszcza jeśli zbyt długo zwlekamy z ich oddaniem. Oczywiście chwilowe zabranie komuś rzeczy podczas jego nieobecności, a w wymagającej tego sytuacji usprawiedliwia ten czyn. Tak czy inaczej zawsze należy powiadomić o zabraniu lub użytkowaniu czyjejś własności, tak aby ktoś nie miał do nas pretensji, nie obraził się lub nasze z nim relacje nie zostały zniszczone. Zarys fabuły W książce spotykamy Muminka, który wraz z nadejściem wiosny obudził się i zrozumiał, że niebawem jego przyjaciel Włóczykij powróci do Doliny Muminków. Czekał na niego na moście nad rzeczką, ale dni mijały, a Włóczykija nie było widać. Przygnębiony Muminek postanowił odwiedzić Too-Tiki, która zdecydowała się mu pomóc pożyczając lunetę, przez którą zobaczy poszukiwanego już z daleka. Muminek skorzystał z przedmiotu na drzewie i bardzo szybko udało mu się zlokalizować Włóczykija zmierzającego do niego. Do czego jeszcze Muminek będzie używał lunety? Kto będzie nią zainteresowany i zabierze ją bez pytania? Dzięki komu trafi ona z powrotem do tymczasowego właściciela? Jak zakończy się ta opowieść? O tym w książce „Muminek i zaginiona luneta” autorstwa Tove Jansson. Przyjaźń i pomoc Autorka ukazała tęsknotę Muminka za Włóczykijem, co było jedną z oznak prawdziwej przyjaźni, bowiem takimi uczuciami obdarowujemy tylko ważne osoby w naszym życiu. Bohater uwielbiał przygody, których z nim doświadczał, zawsze mógł się go o coś poradzić, a czas spędzony z nim nigdy nie był stracony. Muminek mógł także liczyć na innych, gdyż przykładem tego jest pomoc zaoferowana ze strony Too-Tiki, która nie zostawiła go w potrzebie widząc jego przygnębienie. Każdy z nas powinien liczyć na wsparcie ze strony drugiej osoby, nie powinniśmy zostawiać kogoś z cierpieniem lub problemami, jeśli potrafimy pomóc, a czasem nawet słowa otuchy wiele uczynią dobrego. Kradzież Do sprawy zaginięcia lunety, a w zasadzie jej kradzieży częściowo przyczynił się brak znajomości właściwego wzorca postepowania, bowiem nikt ich nie nauczył tego, co czuje osoba okradziona, a także tego, że można pożyczyć taki przedmiot pytając się o zgodę danego właściciela. Obecnie problem jest dość powszechny i nadal dość często dzieci zabierają sobie rzeczy bez pytania, a gdy znajdą coś w miejscu publicznym, to od razu przywłaszczają to sobie, zamiast pomyśleć, czy może dana rzecz była dla kogoś wartościowa i stara się ją odnaleźć. Warto najmłodszych uświadamiać, by później ktoś cierpiący nie posądził ich o przywłaszczenie mienia lub celową kradzież. Podsumowanie Myślę, że bajka spodoba się dzieciom, dzięki wciągającej akcji i wspaniałym, kolorowym ilustracjom nadającym jej przyjazny charakter. Po lekturze warto omówić z młodym odbiorcą morały występujące w tekście, po to, by jeszcze bardziej wywarły na nim pozytywny wpływ. Okładka przedstawiająca bohaterów z lunetą na tle Doliny Muminków dzięki swej kolorystyce zdecydowanie jest zachęcająca i przykuwająca sobą uwagę. Gorąco polecam książkę wszystkim dzieciom, gdyż po przeczytaniu tej pozycji łatwiej zrozumieją pojęcie cudzej własności, a także zobaczą, że warto pomagać innym w potrzebie.
Grzechuczyta - awatar Grzechuczyta
oceniła na1027 dni temu