Mały Książę uczy dobrych manier

Okładka książki Mały Książę uczy dobrych manier autora Antoine de Saint-Exupéry, 9788324039173
Okładka książki Mały Książę uczy dobrych manier
Antoine de Saint-Exupéry Wydawnictwo: Znak emotikon interaktywne, obrazkowe, edukacyjne
32 str. 32 min.
Henryk Woźniakowski

Kup Mały Książę uczy dobrych manier w ulubionej księgarnii

Oceny książki Mały Książę uczy dobrych manier

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mały Książę uczy dobrych manier

Osoby które nie doceniają tej książki prawdopodobnie mieli beznadziejnych nauczycieli z języka polskiego

Książka dla dwuletnicz dzieci 🧒

Książka dla dwuletnicz dzieci 🧒

Mały książę, mimo wielu pięknych cytatów i myśli, pokazuje jedynie rozwydrzone dziecko, lekceważące pytania innych oraz nie odpuszczającym pytania nawet gdy ktoś po prostu nie chce odpowiadać. Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, iż wszystko w tej lekturze trzeba brać ze zmrużonym okiem ale mimo wszystko - sama treść mnie nie zaskoczyła ani nie spodobała.

46 użytkowników ma tytuł Mały Książę uczy dobrych manier na półkach głównych
15 użytkowników ma tytuł Mały Książę uczy dobrych manier na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Mały Książę uczy dobrych manier

Antoine de Saint-Exupéry
Antoine de Saint-Exupéry
Antoine Marie Jean-Baptiste Roger de Saint-Exupéry - francuski lotnik, pisarz i poeta. Na "lotniczym szlaku" - nad Saharą, Andami i Atlantykiem powstały wszystkie jego książki. Był również korespondentem prasy francuskiej podczas wojny domowej w Hiszpanii. Zadebiutował "Pocztą na południe", sławę przyniósł mu "Nocny lot" a w 1939 roku napisał są największą książkę"Ziemia, planeta ludzi". W swojej prozie głosił braterstwo wszystkich ludzi, potrzebę odwagi, prawości i moralnego obowiązku. Podczas wojny brał udział w lotach zwiadowczych nad Francją i w jednej z takich misji zginął. Przedtem napisał piękną opowieść poetycką Mały Książę (1943) oraz rozpoczął pracę nad dziełem życia, traktatem Twierdza. Tej książki nie zdążył dokończyć, ukazała się pośmiertnie w 1948 roku.

Więcej niż klub Paweł Beręsewicz
Więcej niż klub
Paweł Beręsewicz
Autorem książki „Więcej niż klub” jest Paweł Beręsewicz piszący książki dla dzieci i młodzieży, mający na swoim koncie wiele nagród i wyróżnień. Czytelnicy cenią sobie jego trafność spostrzeżeń i celny dowcip. Tytuł na pewno nawiązuje do klubu, w którym grają bohaterowie książki – Filip (Messi) i Marek (Ronaldo). Z drugiej jednak strony może nawiązywać do motto Barcelony, o której w książce jest dość sporo, między innymi o klubie, juniorach i La Masii. Książka opowiada o chłopcach grających w Wojewódzkiej Lidze Przyszłych Gwiazd, w klubie GKS Frutex Pięknogóra. Wyniki nie były za dobre, zespół był nawet na ostatnim miejscu. Po wycofaniu się sponsora przez pożar w mieście i przejściu do klasy pewnej Ewy, wszystko się zmieniło. Ewa stała się agentką trzech młodych piłkarzy, wzięła na siebie rolę kierowniczki zespołu i potrafiła załatwić wiele spraw m.in ciepłą wodę w prysznicach, zmianę gospodarza meczu, trenera czy transfer zawodnika. W pewnym monnecie pojawia się trener, który jest nauczycielem w szkole i grał kiedyś w La Masii z Messim. Pod jego wodzą drużyna się podnosi i wygrywa Mistrzostwo. Na mecz przyjeżdża jego znajomy – agent z Barcelony. Do szkółki dostaje się Filip, który nie może się zdecydować czy wyjechać. Messi, Ronaldo, Casillas, Ibrahimovic, Neymar, Van Persie i Mourinho w jednym klubie? To możliwe. Tylko w w GKS Frutex Pięknogóra. Trener z Barcelony, który grał z Messim, skaut z Katalonii, wyjazd na testy do La Masii, oferta z Barcelony? Tylko w tej książce. Przeczytajcie sami!
SportBooksPl - awatar SportBooksPl
Opowiadania na dobranoc. Polscy pisarze dzieciom (+CD) Wanda Chotomska
Opowiadania na dobranoc. Polscy pisarze dzieciom (+CD)
Wanda Chotomska Beata Ostrowicka Joanna Papuzińska Jola Richter-Magnuszewska
http://www.nieperfekcyjnie.pl/2017/11/na-lepszy-sen-opowiadania-na-dobranoc.html "Opowiadania na dobranoc" to bardzo bogaty zbiór - zawiera aż trzydzieści opowiastek. Książka zawiera historyjki stworzone przez znane i lubiane nazwiska, jak Joanna Papuzińska, Wanda Chotomska, Beata Ostrowicka, Agnieszka Frączek, Grzegorz Kasdepke, Adam Bahdaj, Paweł Beręsewicz, Natalia Usenko, Renata Piątkowska czy Irena Landau, a także te, o jakich wcześniej nie słyszałam - Kazimierz Szymeczko, Paweł Wakuła, Katarzyna Ziemnicka, Wojciech Widłak, Rafał Witek oraz Barbara Gawryluk. Pisarze w owym zbiorze poruszają tematy mniej i bardziej poważne, bohaterami tworząc realistyczne, jak i zupełnie fantastyczne postaci. To opowieści o tym, że mama zawsze pomoże i znajdzie rozwiązanie każdego problemu. Bajka o kurczaku, który nie był kurczakiem uświadamia, że tolerancja to niełatwa sztuka, ale warto akceptować inność. To książka pokazująca, że dorośli też mają w sobie coś z dziecka, co warto pielęgnować każdego dnia. Do tego czas spędzany z ukochanymi osobami jest więcej wart niż wszystkie skarby świata. Treść większości opowiadań mieści się zaledwie na dwóch kartkach, z kolei inne są nieco dłuższe. Są one niezwykle różnorodne, dlatego każdy powinien znaleźć coś idealnego dla siebie. Jeden zachwycają bardziej, aby inne nie wzbudziły ogromu emocji, co jest naturalne w takich zbiorach. Niemniej z każdej historii warto wynieść coś istotnego, o czym warto pamiętać, jak i rozmawiać. Po tej lekturze na pewno bliżej przyjrzę się twórczości autorów, o których nie wiedziałam zbyt wiele. Opowiadania zawarte w tej książce często można odnaleźć w innych powieściach pisarzy, umożliwiając sobie lepsze zapoznanie z danym bohaterem, jakiego w "Opowiadaniach na dobranoc" poznało się jedynie pobieżnie. Z pewnością sięgnę po "Przygody Królewny Florentynki" autorstwa Katarzyny Ziemnickiej, ponieważ tytułowa bohaterka od razu zdobyła moją sympatię. Wydawnictwo Literatura bardzo dba o swoich czytelników, dlatego ich książki zawsze wydane są w świetnym stylu - twarda oprawa, duża czcionka, ilustracje cieszące oko nawet najbardziej wymagającego czytelnika. W przypadku tego zbioru największym atutem jest dołączenie płyty CD ze wszystkimi bajkami czytanymi przez Barbarę Wypych oraz Jakuba Kryształa, studentów łódzkiej Filmówki. Kiedy głos rodzica zaczyna szwankować, a na myśl o czytaniu tej samej bajki po raz setny robi się słabo, wtedy wystarczy sięgnąć po płytkę, dzięki której wszyscy stają się szczęśliwi. Po tę książkę polecam sięgnąć wszystkim, chociaż podejrzewam, że nie sprawi ona cudu - maluchy nie zasną zbyt szybko, ponieważ opowiadania są zbyt interesujące, aby przymknąć oczy. A jeśli rodzic sam zapragnie snu, to wystarczy, że włączy audiobooka - wtedy może zasypiać wraz ze swoją pociechą.
prozaczytana - awatar prozaczytana
oceniła na78 lat temu