Gdybyś miał przed sobą rok życia. Eksperyment na świadomości

Okładka książki Gdybyś miał przed sobą rok życia. Eksperyment na świadomości autora Stephen Levine, 9788388141171
Okładka książki Gdybyś miał przed sobą rok życia. Eksperyment na świadomości
Stephen Levine Wydawnictwo: Wydawnictwo Szafa poradniki
poradniki
A Year to Live: How to Live This Year as If It Were Your Last
2015-07-30
2001-01-01
2009-10-05
Joanna Posoch, Piotr Kołyszko

Kup Gdybyś miał przed sobą rok życia. Eksperyment na świadomości w ulubionej księgarnii

Gdybyś miał przed sobą rok życia. Eksperyment na świadomości

Oceny książki Gdybyś miał przed sobą rok życia. Eksperyment na świadomości

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gdybyś miał przed sobą rok życia. Eksperyment na świadomości

Niezwykle mądry człowiek.

Niezwykle mądry człowiek.

Nie warto traktować tej książki jak poradnika, bardziej jako zwierzenia znajomego buddysty, który dokonuje świadomego pożegnania ze światem. Lektura uruchamia oczywiście pytania co ja bym myślał, czuł, działań w takiej sytuacji jak autor co dla mnie było najciekawszym aspektem tego spotkania. Kilka przemysleń, postanowień, praktyk chciałbym u siebie wdrożyć, inne przeczytałem z zaciekawieniem a z wzbudziły niezgodę... jak to w życiu.

Dużo czytam na temat śmierci i muszę powiedzieć, że ta książka mnie nie zachwyciła. Jest ciekawa, ale zawiera dużo powtórzeń. Autor przeprowadził ciekawy eksperyment, który szczegółowo opisuje i do którego namawia: przeżyj rok tak, jakby to miał być twój ostatni. Na koniec książki otrzymujemy szczegółowe streszczenie, jak to zrobić miesiąc po miesiącu. Skupienie się nie na śmierci, ale na życiu tu i teraz - śmierć tak naprawdę nie istnieje, a nasze ciało to tylko tymczasowe opakowanie - taka idea przyświeca autorowi.

537 użytkowników ma tytuł Gdybyś miał przed sobą rok życia. Eksperyment na świadomości na półkach głównych
32 użytkowników ma tytuł Gdybyś miał przed sobą rok życia. Eksperyment na świadomości na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Gdybyś miał przed sobą rok życia. Eksperyment na świadomości

Stephen Levine
Stephen Levine
Amerykański poeta, pisarz i nauczyciel buddyjski żydowskiego pochodzenia. Urodził się w mieście Albany w stanie Nowy Jork. Absolwent University of Miami. Był jedną z kilku (obok m.in. Jacka Kornfielda i Josepha Goldsteina) osób żydowskiego pochodzenia, które w latach 50. i 60. przeszły na buddyzm i zaczęły zgłębiać tajniki szkoły Therawady. Autor książek pozwalających spojrzeć na umieranie i samą śmierć z perspektywy buddyzmu. Nie należy go mylić z innymi znanymi osobami o podobnym nazwisku: Stephenem B. Levine'em (ur. 1942),amerykańskim psychiatrą; oraz Steve'em Levine'em, brytyjskim producentem muzycznym. Wybrane publikacje książkowe: " Who Dies? An Investigation of Conscious Living and Conscious Dying" (1989, pierwsze polskie wydanie: "Kto umiera? Sztuka świadomego życia i świadomego umierania", Wydawnictwo Szafa, 1999),"A Gradual Awakening" (1989),"Guided Meditations, Explorations and Healings" (1991),"A Year to Live: How to Live This Year as If It Were Your Last" (1998, pierwsze polskie wydanie: "Gdybyś miał przed sobą rok życia. Eksperyment na świadomości", Wydawnictwo Szafa, 2001). Żona: Ondrea (do 17.01.2016, jego śmierć),syn Noah (ur. 1971).

Sztuka szczęścia. Poradnik życia Dalajlama XIV
Sztuka szczęścia. Poradnik życia
Dalajlama XIV Howard C. Cutler
„Umysł przypomina trochę wartko płynąca rzekę, której dna nie widać. Jeśli bylibyśmy w stanie powstrzymać bieg rzeki w obu kierunkach – tam, dokąd płynie, i tam, skąd wypływa - moglibyśmy ujrzeć jej dno. W medytacji możemy powstrzymać umysł goniący za obiektami zmysłowymi i myślami o przeszłości i przyszłości, aby zobaczyć, co kryje się pod burzą myśli. W ten sposób możemy odnaleźć ogromny spokój i jasność. Powinniśm y spróbować doświadczyć tego sami…” (s. 313) JEGO ŚWIĘTOBLIWOŚĆ DALAJLAMA. Howard C. Cutler, „Sztuka szczęścia”. Poradnik życia. Przekł. Joanna Grabiak, Dom Wyd. REBIS, Poznań 2024. Z NOTKI AUTORA: Poradnik życia wyrasta z rozmów (długich i szczegółowych) z Dalajlamą (Arizona i Indie). Jak przeczytamy: „celem naszej wspólnej pracy nad tym projektem było przedstawienie poglądów Jego ŚWIĘTOBLIWOŚCI Dalajlamy na temat szczęśliwego życia, wzbogaconych moimi osobistymi obserwacjami i komentarzem z perspektywy psychiatry żyjącego i pracującego na Zachodzie”.(s. 9) Jest miejsce na: • Cel życia. • Ciepło i współczucie. • Przekształcanie cierpienia. • Pokonywanie przeszkód. • Życie duchowe. Z życia Dalajlamy: „Bardzo łatwo przychodzi mi nawiązywanie kontaktów z ludźmi, nie jestem tylko zbyt dobry w dochowywaniu tajemnic! – zaśmiał się”.(s. 89) Z obserwacji autora: „Owa podwójna perspektywa, jednoczesny ogląd „wielkiego świata” i naszego własnego „małego światka” może pomóc nam oddzielić ziarno od plew- to, co jest naprawdę ważne w życiu, od tego, co zupełnie nieistotne”. (s. 200) „O sztuce szczęścia”- z duchowym przywódcą Tybetu – książką dla Każdego. Warto pamiętać: • nie jest to jedyny poradnik – autorów, z tak odległych kręgów kulturowych; • „Sztuka szczęścia w pracy”, „Sztuka szczęścia w trudnych czasach” –to także ich dokonania. 7/10
zoe - awatar zoe
Cyfrowy minimalizm. Jak zachować skupienie w hałaśliwym świecie Cal Newport
Cyfrowy minimalizm. Jak zachować skupienie w hałaśliwym świecie
Cal Newport
Myślę, że „Cyfrowy minimalizm” to jedna z pozycji, którą w obecnych czasach powinien przeczytać każdy. Niemal wszyscy, niezależnie od wieku, mają Facebooka czy konto w innych mediach społecznościowych. Są one stworzone w taki sposób, aby – wykorzystując naszą ludzką naturę – maksymalnie skupić naszą uwagę na sobie. Cel jest jasny: platforma jest za darmo, więc to my jesteśmy nieświadomym produktem całej tej machiny. Skalę tego uzależnienia widać na każdym kroku: spacerujący ludzie, goście w kawiarniach czy kierowcy pojazdów są wpatrzeni w telefony, nie mogąc się od nich oderwać. Przerażające jest to, jak sami dajemy się w to wciągnąć i trwamy w tym bez zastanowienia się, jak bardzo nam to szkodzi. Książka ciekawie opisuje problem z uzależnieniem od nowych technologii. Podaje konkretne przykłady, jakie zmiany można poczynić, aby pomóc sobie i zaznać lepszego życia. Myślę, że w obecnych czasach nie jest to łatwe, ale warto pochylić się nad tematem i wprowadzić sobie pewne ograniczenia. Pozwolą nam one być bardziej obecnymi, skupić się na rzeczach istotnych, zyskać więcej wolnego czasu, a co najważniejsze – wolną od ciągłego szumu głowę. Stawka jest wysoka, więc spróbuj i Ty! Ja w trakcie czytania książki usunąłem FB oraz kilka innych aplikacji z telefonu, wyłączyłem sporo powiadomień i wyciągnąłem cenne wnioski.
rafix1993 - awatar rafix1993
ocenił na91 miesiąc temu
Alchemia duchowego rozwoju Jarosław Gibas
Alchemia duchowego rozwoju
Jarosław Gibas
Audiobook. Na początku ta książka wydała mi się niezwykle interesująca. Połączenie alchemii i filozofii Junga było niezwykle tajemnicze. Niestety wraz z upływem lektury rozbudowanie tego modelu wydało mi się niezwykle trudne. Odniosłem wrażenie, że samą ideę tej książki zrozumiałem - ale rozbudowany przekaz nieco zatarł dobre wrażenie. W trakcie słuchania audiobooka co rusz przychodziły mi na myśl przesłania Religii Wschodu choć Gibas odwołuje się raczej do uniwersalnego metasystemu, w którym wyznawana religia nie ma związku z rozwojem duchowo-osobistym. Są w tej książce rzeczy, które na pewno zapadną mi w pamięci m.in. to by nie pozostawać zbyt długo pod wpływem mistrza, bo należy dążyć samemu do "mistrzostwa". Kolejną rzeczą, która na pewno ze mną zostanie jest pogląd, że na drodze rozwoju towarzyszy nam samotność (nie w tym złym sensie, który nadaje temu słowu słownik relacji międzyludzkich). Czymś naciąganym wydaje mi się jednak pogląd, że średniowieczna czy wręcz starożytna alchemia, która była prapoczątkiem chemii była tylko "przykrywką" do rozwoju duchowego, a receptury alchemiczne miałyby być w zamyśle recepturami duchowego rozwoju. jak dla mnie za dużo w tej książce "duchowych wymiarów", "duchowych pokoi". Nie jestem specjalistą takiej duchowości dlatego nie potępiam autora za zamysł - po prostu do mnie nie trafia on w tej chwili. Reasumując - książka początkowo mocno mnie zaciekawiła by wraz z kolejnymi rozdziałami ten zapał przygasał. Czytelnikom, którzy rozmiłowani są w Religiach Wschodu (celowo nie używam konkretnych nazw) może ona wydać się interesująca. Dla mnie jednak jest ona zbyt trudna - do czego "trudno" mi się przyznać.
maly1394 - awatar maly1394

Cytaty z książki Gdybyś miał przed sobą rok życia. Eksperyment na świadomości

Stephen Levine Gdybyś miał przed sobą rok życia. Eksperyment na świadomości Zobacz więcej