Psierociniec

Okładka książki Psierociniec autora Małgorzata Pietralik, Agata Widzowska, 9788328018808
Okładka książki Psierociniec
Agata WidzowskaMałgorzata Pietralik Wydawnictwo: Grupa Wydawnicza Foksal Cykl: Psierociniec (tom 1) Seria: Psierociniec literatura dziecięca
56 str. 56 min.
56 min.

Kup Psierociniec w ulubionej księgarnii

Oceny książki Psierociniec

OPINIE i DYSKUSJE o książce Psierociniec

To książka o niezwykłym psie poecie, którego wiersze mają magiczną moc, gdy ułoży on wiersz dla jakiegoś psa, po chwilii ten pies znajduje nowy dom. Remik (tak się nazywa główny bohater) doświadcza agresji, zmaga się z głodem, brakiem akceptacji ze względu na "inność"..

W książce pojawia się wątek miłości, tęsknoty, samotności, bardzo krótki wątek o walce psów, o zaczepkach. Pokazane jest, że psy też mają uczucia: uśmiechają się, tęsknią, płaczą, że trzeba je szanować. Książka uświadamia dzieciom los biednych zwierząt w schroniskach i nie tylko..

Jakie to było kochane. Smutne, ale kochane. Historyjka o pieskach ze schroniska, które wyczekują dnia, aż znajdą się w nowym domu. Jeden z lokatorów wyczekiwał tego szczególnie, ale myślał również o innych, dlatego, mając w głowie centrum poezji, postanowił tworzyć piękne rymowane wiersze. Wierzył, że pomogą one wszystkim ze schroniska znaleźć nowe domki. Historii tej towarzyszą wspaniałe ilustracje, dzięki czemu wszystko do siebie pięknie pasuje. (´∩。• ᵕ •。∩`) ♡

Niezwykle urocza książka. Dzięki niej jesteśmy w stanie dowiedzieć się o istnieniu rozczulającego miejsca jakim jest psierociniec. Zdecydowanie wartościowa zarówno dla dzieci jak i straszych czytelników!!

151 użytkowników ma tytuł Psierociniec na półkach głównych
41 użytkowników ma tytuł Psierociniec na półkach dodatkowych

Agata Widzowska
Agata Widzowska
Agata Widzowska urodzona w Poznaniu, pisarka, autorka książek dla dzieci. Z wykształcenia jest instruktorem teatralnym i absolwentką bibliotekoznawstwa na UW. Ważniejsze pozycje w dorobku literackim: Bitelsiaki (książka dla dzieci o The Beatles) Dreptak i pępek świata Seria Myszka Precelka Trylogia Koń na receptę Seria Psierociniec Podspodek Laureatka wielu konkursów literackich, między innymi: 2001 r. II nagroda w konkursie Andrzeja Wajdy „Pomysł na film współczesny” 2007 r. III nagroda w konkursie im. Astrid Lindgren, Cała Polska Czyta Dzieciom Ulubioną formą literacką autorki są wiersze i proza dla dzieci, jednak nie obca jej jest twórczość dla dorosłych: poezja, publicystyka, dramat. Cyklicznie pisuje mini-sztuki o bibliotekarzach pt. "Kabaret Strasznych Panów”. Pisze także opowiadania, inscenizacje, słuchowiska, teksty piosenek, scenariusze zajęć biblioterapeutycznych. Od lat współpracuje z wydawnictwami szkolnymi PWN, WSiP i MAC Edukacja, tworząc teksty do podręczników szkolnych, przedszkolnych oraz przewodników metodycznych dla nauczycieli.

Drzewo życzeń Katherine Applegate
Drzewo życzeń
Katherine Applegate
Spodziewałam się po tej książce jakiejś typowej baśni dla dzieci czy bajki na przeczytanie na dobranoc. Więc kiedy zagłębiłam się w historię, z zaskoczenia uniosłam brwi. Książka przedstawia nam od samego początku, z czym będziemy się mierzyć i z jakiego punktu będziemy obserwować. A właściwie — od kogo będziemy tę historię słuchać, ponieważ w tej książce nie jesteśmy obserwatorami wydarzeń, a raczej słuchaczami. Drzewo życzeń opowie nam jak się nim stało, jak mierzy się z pewnymi regułami i pewną dwójką dzieci. Wokół nich będziemy błądzić i im kibicować. A dlaczego mówię my? Ponieważ drzewo nie zwraca się tylko do mnie (np. drogi czytelniku) tylko do wszystkich, którzy go słuchają (“Może zastanawiacie się,...”). Jednak pod koniec to się zmienia i ta zmiana mocno uderza. Mogę też rzec, że sama się wcieliłam w drzewo. Wszystkie niepowodzenia i sukcesy jakie się pojawią u drzewa odebrałam jakby były moje własne. Czas na fabułę. Jest jak kot — raz chodzi tam i z powrotem, i nagle skręca gdzieś indziej, a czasem zatrzymuje się i wyleguje w jednym miejscu. Inaczej, jest ona ciekawie przedstawiona i łapała mnie, nie chcąc mnie puścić. Sama w sobie jest też ważną rzeczą dla człowieka, ponieważ przedstawia różne jego aspekty. Jednak nie będę się zbytnio rozpisywać na ten temat, bo na tyle książki jest napisane: “Zabawna i ciepła historia o inności i tolerancji”. Zdanie jest w stu procentach prawdziwe. Książka ma w sobie też obrazki i zwykle w innych lekturach mi przeszkadzają, jednak w tej nie były problemem. I nie chodzi tylko o ich cudowny wygląd. One faktycznie dodają wyjątkowości historii, a przy ostatnim z nich, brzuch mi się zacisnął i prawie się popłakałam. I nie tylko przez rysunki, ale miałam chwile kiedy i litery dawały mi takie doznania. Relacje między bohaterami wywoływały u mnie uśmiech i niekiedy się z nich śmiałam (w dobrym sensie),ale tu zostawię lukę dla czytelnika jakie one były. Podsumowując. Książka jest dla każdego. Dziecko, nastolatek, dorosły, czy osoba starsza. Każdy z nich coś wyciągnie i (myślę) że nie będzie się nudził. Ja sama zapewne wrócę do niej niejeden raz. Dziękuję autorce za napisanie tak niezwykłej książki.
Bóbr - awatar Bóbr
ocenił na101 miesiąc temu
Damy, dziewuchy, dziewczyny. Podróże w spódnicy Anna Dziewit-Meller
Damy, dziewuchy, dziewczyny. Podróże w spódnicy
Anna Dziewit-Meller
Niby to książka, ale jakby gazeta, bo w takiej formie stworzona została ta pozycja, która nie tylko w nietuzinkowy sposób przybliża sylwetki kobiet podróżniczek, ale pokazuje młodym czytelnikom jak wyglądała prasa, która w dobie Internetu nie już tak powszechna. Książka zawiera to, co powinno zawierać typowe czasopismo, czyli m.in. ogłoszenia, reklamy, horoskop, felieton, wywiad, historie i wydarzenia, recenzję, list od czytelniczki, porady, a nawet prognozę pogody, a wszystko to wzbogacone kolorowymi ilustracjami (pierwsze wydanie opatrzone było w czarno białe ilustracje),a wszystko to w totalnie podróżniczym klimacie. Ten specjalny numer gazety zaczyna się nawet felietonem Nellie Boy, dziennikarki podróżniczki z krwi u kości, która odbyła podróż dookoła świata w 72 dni! W każdym elemencie książki zawarte zostały historie i wzmianki o różnych przedstawicielkach płci pięknej, związanych z szeroko rozumianymi podróżami. W takiej właśnie wyjątkowej publikacji z niebywałym polotem przedstawione zostały niezwykłe kobiety: podróżniczki, pisarki, archeolożki, himalaistki, lotniczki, czy znana z piosenki Walentyna Tiereszkowa, która poleciała w kosmos lub dzielna Sacagawea, dziewczyna z plemienia Szoszonów. Dzięki tej publikacji bliżej poznajemy ich odważne wyczyny, wkład w odkrywanie tego co nieznane i pokonywania przeciwności. Moim zdaniem mini biografie przedstawione w takiej formie są znacznie atrakcyjniejsze niż sam suchy tekst, z którym zazwyczaj mamy do czynienia w tego rodzaju publikacjach. Szczerze polecam !
malipasjonaci - awatar malipasjonaci
Mój wieloryb Benji Davies
Mój wieloryb
Benji Davies
Wzruszająca książeczka Benji Daviesa, zdobywcy zasłużonej nagrody Oskar’s First Book Prize 2014, bogato ilustrowana dedykowana jest potrzebie dziecięcej przyjaźni. Głównym bohaterem jest mały chłopiec o imieniu Noi. Mieszka on tylko z tatą w domku nad brzegiem morza. Tata jest rybakiem na kutrze. Codziennie o świcie wypływa daleko w morze, a chłopiec zostaje sam z sześcioma kotami w domu. Tata zawsze wraca po zmroku. Po jednej ze sztormowych nocy, Noi idzie na plażę z wózeczkiem, podbierakiem i innymi sprzętami sprawdzić jakie skarby wyrzuciło morze. Może to będzie bursztyn, butelka z listem, stary but, nie wiadomo. Noi jednak z daleka widzi ,że zupełnie inną tajemnicę skrywa plaża. Biegnie do zarysowującego się z daleka ciemnego kształtu. Oczom nie wierzy. Morze wyrzuciło małego wieloryba. Noi przybiega w samą porę w ostatniej chwili, waleń już jest ledwo żywy bez wody. Chłopiec bierze wiaderko i polewa ssaka dziesiątki razy, aby odżył trochę. Następnie z trudem spycha go na wózek i ciągnie do domu. Na miejscu w chatce, zabiera go do łazienki i wpuszcza do wanny. Chce by gość poczuł się jak u siebie. Opowiada mu historie z życia wyspy, zapoznaje ze swoimi kotkami. Nawet nastawia gramofon z płytą ,,Muzyka na wodzie’’ sesja terapeutyczna oraz ,,Dźwięki morza’’ skomponowane przez George Frideric Handel's w 1717 roku. Pięknie zajmuje się swoim nowym przyjacielem, że zapomina o swojej samotności. Co będzie dalej? Czy tata po powrocie szybko odnajdzie nowego lokatora? Czy bardzo się rozzłości? I jak skończy się ta wielorybia przygoda? Dowiecie się wszystkiego ,czytając lekturę i studiując cudowne marynistyczne obrazki . A dodatkowa gratka dla kociarzy i dzieciaków to poszukiwanie sześciu kotków o różnej maści na wszystkich stronach książki. Zabawa przednia, wcale nie tak łatwo je odszukać. Wszystkich chętnych, którym spodoba się ta książeczka zapraszam do drugiej części ,,Powrót wieloryba’’.
Anka - awatar Anka
oceniła na103 lata temu
Cudowna wyspa dziadka Benji Davies
Cudowna wyspa dziadka
Benji Davies
Przemijanie, pożegnanie, rozstanie, wreszcie śmierć - to tematy trudne dla osób dorosłych, które teoretycznie powinny rozumieć i radzić sobie z emocjami towarzyszącymi takim sytuacjom. Jak o tych delikatnych rzeczach rozmawiać z dziećmi? Jak przybliżać im trudne tematy z właściwą wrażliwością? Oczywiście tu z pomocą przychodzą książki. Podczas ostatniej wizyty w bibliotece uwagę Oli zwróciła piękna, kolorowa książka o tytule "Cudowna wyspa dziadka". Na pierwszy rzut oka wydała mi się pięknie wydana, a i tytuł niewiele zdradzał, więc zdecydowałyśmy, że wróci z nami do domu. Kiedy zasiadłyśmy do czytania, okazało się, że książka ta to nie tylko piękne, kolorowo ilustrowane rozkładówki, ale przede wszystkim głęboka, metaforyczna treść. Poznajemy w niej małego chłopca, Syda, który wraz z dziadkiem wyrusza we wspaniałą podróż statkiem🚢 Zgrana para dopływa do wyjątkowej wyspy, na której powoli zaczyna się aklimatyzować🏝️Czas mija i nadchodzi moment powrotu - wtedy dziadek mówi chłopcu, że pozostanie na wyspie. Malec martwi się, czy dziadek nie będzie samotny, ale ten zapewnia go, że wszystko będzie dobrze. Chłopiec wraca do domu i choć wszystko co dotyczyło dziadka jest takie jak przed podróżą, to jego samego nie ma... 📔Dla nas "Cudowna wyspa dziadka" stała się przyczynkiem do zastanowienia się, co oznaczało "pozostanie dziadka na wyspie". Dzięki temu tekstowi w sposób łagodny i delikatny mogłyśmy porozmawiać o pożegnaniach i rozstaniach, których każdy z nas prędzej czy później doświadczy. Jeśli potrzebujecie wsparcia w tej kwestii to polecamy tę książkę. A jednocześnie podkreślę, że treść jest tak zbudowana, że można ją pokazać bez problemu młodszym dzieciom, bez wgłębiania się w metaforę "pozostania na wyspie". Wtedy odbierana może być jako ciekawa opowieść o podróży. Uniwersalność tej opowieści pozwala wracać do niej przy wielu okazjach.
codzisczytamy - awatar codzisczytamy

Cytaty z książki Psierociniec