Czerwony alert

Okładka książki Czerwony alert autorstwa Bill Browder
Okładka książki Czerwony alert autorstwa Bill Browder
Bill Browder Wydawnictwo: Sonia Draga reportaż
reportaż
Red Notice: A True Story of High Finance, Murder, and One Man’s Fight for Justice
2015-02-04
2015-02-04
Radosław Madejski
Prawdziwa historia o wielkich pieniądzach, zbrodni i samotnej walce o sprawiedliwość.

Oparty na faktach thriller polityczny o perypetiach amerykańskiego finansisty na rosyjskim Dzikim Wschodzie, o skrytobójczej śmierci współpracującego z nim młodego prawnika oraz jego niebezpiecznej misji, której celem jest demaskowanie korupcji wśród najwyższych urzędników państwowych.
Akcja opowieści Billa Browdera ma swój początek w jednej z południowych dzielnic Chicago, potem toczy się na wydziale zarządzania Uniwersytetu Stanforda by przenieść się do bezwzględnego świata funduszy inwestycyjnych lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku. Swój dalszy ciąg znajduje w Moskwie, gdzie Browder zbił fortunę kierując jednym z największych funduszy inwestycyjnych działających w Rosji po upadku komunizmu. Gdy jednak zdemaskował korupcję oligarchów okradających spółki, w które inwestował, Władimir Putin zwrócił się przeciwko niemu i w 2005 roku doprowadził do jego wydalenia z Rosji.
W 2007 roku grupa funkcjonariuszy organów ścigania wkroczyła do moskiewskiego biura Browdera i zagarnęła 230 milionów dolarów, które współpracujące z jego funduszem spółki przeznaczyły na podatek dla rosyjskich władz. Adwokat Browdera, Siergiej Magnitski, zaczął badać to zajście i wpadł na trop grupy przestępczej o daleko sięgających powiązaniach. Miesiąc po złożeniu zeznań przeciwko zamieszanym w tę aferę urzędnikom Siergiej został zatrzymany i osadzony w areszcie śledczym, gdzie przez rok poddawano go torturom. Ostatecznie 16 listopada 2009 roku zaprowadzono go do izolatki, przykuto kajdankami do ramy łóżka i ośmiu strażników więziennych w pełnym rynsztunku bojowym zatłukło go na śmierć.
Browder ujrzał jądro ciemności i to doświadczenie całkowicie odmieniło jego życie. Chcąc oddać sprawiedliwość Siergiejowi przystąpił do uporczywych poszukiwań i wpadł na trop potężnego spisku, który prowadził prosto do Putina. Ta odsłaniająca kulisy afer finansowych, tajemniczych zbrodni i politycznych rozgrywek powieść to historia człowieka, który podjął nierówną walkę, by zmienić świat.

Kup Czerwony alert w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Czerwony alert

Oceny książki Czerwony alert

Opinie i dyskusje o książce Czerwony alert

Do rozdziału o śmierci Siergieja - mocne 8/10, ale im dalej, tym było gorzej. Rozumiem, że bohater miał traumę po konflikcie z Putinem i rosyjskimi służbami, ale druga połowa książki, po śmierci jego kolegi, to istna nuda i festiwal płaczu (nie tylko głównego bohatera).

Zaczęło się znakomicie. Krótki opis sylwetki rodziny bohatera i robienie kariery na prestiżowych uczelniach amerykańskich i korporacjach. Epizod na projekcie konsultingowym w Sanoku, a potem inwestowanie w spółki po prywatyzacji - bardzo dobry. Stawianie pierwszych kroków jako inwestor instytucjonalny na kompletnie nowym i innym rynku giełdowym, jakim była Rosja, również czytało się na jednym wdechu. Ujawnienie korupcji i mafijne rządy... no, dla nas nic nowego, ale dla Jankesa, mogło to być szokujące. Czytało się to jak dobry thriller, aż do śmierci wspomnianego wcześniej Magnitskiego.
Zarządzający funduszem wypowiedział zemstę Federacji Rosyjskiej, i słusznie, ale jednocześnie opowieść zamienia się w festiwal płaczu i nieudolnych prób wypowiedzenia sprawiedliwości na odległość. Ile można tego słuchać? Nic o dalszym zarządzaniu majątkiem swoich klientów, nic o rodzinie, tylko Siergiej, Siergiej, Siergiej. Poszedłem do Financial Times'a - Siergiej, Siergiej, Siergiej. Spotkałem Senatora z Kongresu - Siergiej, Siergiej, Siergiej. Nagraliśmy film na YouTube'ie, po którym Putin zrobił się nerwowy - Siergiej, Siergiej, Siergiej.

Bohater jest oczywiście żydem. Ciekawe czy z takim samym przejęciem przejmuje się losem Palestyńczyków, którzy codziennie są mordowani i głodzeni przez Izrael? Masa cywili umiera i jest palona żywcem, a teraz wysiedlana. Chciałbym poznać jego zdanie na ten temat. Może, gdyby któryś z nich nazywałby się Siergiej, to dopiero by się tym przejął i płakał, jak w niemalże w każdym rozdziale?

Było dobrze, skończyło się słabo.
Przedsiębiorstwo Siergiej.

Nudne jak flaki z olejem. I to ich ciągle płakanie, tam wszyscy plączą! Widać kto pisał te brednie.

Trudno się oderwać od lektury.

Trudno się oderwać od lektury.

1693 użytkowników ma tytuł Czerwony alert na półkach głównych
201 użytkowników ma tytuł Czerwony alert na półkach dodatkowych

Czytelnicy Czerwony alert przeczytali również

Zawód: szpieg. Rozmowy z Aleksandrem Makowskim Paweł Reszka
Zawód: szpieg. Rozmowy z Aleksandrem Makowskim
Paweł Reszka Michał Majewski
Przyznam się ze wstydem, iż książka „Zawód: szpieg. Rozmowy z Aleksandrem Makowskim”, będąca wywiadem rzeką przeprowadzonym z wymienionym w tytule oficerem polskich służb przez Pawła Reszkę i Michała Majewskiego, zdrowo się u mnie przeleżała. Z tego co pamiętam, trafiła do mnie w jednym z pakietów (nagród) z Instytutu Książki. Wciąż brak mi czasu nawet na planowane lektury, więc wylądowała w jednej z toreb z tym, co na później. A później to o niej zapomniałem. Na szczęście podczas porządków w garażu zwróciła moją uwagę. Na szczęście. Rozpocząłem lekturę z nadzieją, lecz nieśmiałą. W końcu tych książek pisanych przez „byłych oficerów służb” mamy ostatnio zatrzęsienie i różnie to z nimi bywa. Od początku wciągnął mnie rytm pytanie-odpowiedź, który nadaje dziełu odpowiednią dynamikę. Krótkie, konkretne pytania i takie same odpowiedzi. Wbrew temu, czego się spodziewałem, rzecz nie traktuje tylko o Polsce i naszej historii (to koloryt kontrwywiadu),ale i (a może przede wszystkim) o zagranicy. Zresztą oba wątki się łączą niczym dwie strony tej samej monety i są równie interesujące. Nie będę streszczał ani omawiał – wymienię tylko hasłowo szczególiki, które wyjątkowo utkwiły mi w pamięci: - migawka o upadku Sajgonu (szkoda, że taka krótka) - sytuacja wywiadów w Austrii - Afganistan i Bin Laden - dużo interesujących rzeczy o USA Z ciekawostek – zagadka: ile lat pracuje się na emeryturę w ONZ? Kto zgadnie :) Pytania czasami się ślizgają po temacie, a Makowski czasami krótko je ucina. Widać, że z wywiadu nigdy się nie odchodzi. Mimo tego książka bardziej niż ciekawostkami przemawia nie tylko wspomnieniami Makowskiego, lecz i konkretną wiedzą historyczną rozmówców, ukazywanym tłem, związkami między faktami, datami, osobami i motywami. Pojedyncze źródło jest jak wąska wiązka latarki oświetlającą coś w nocy, ale to dzieło jest taką kolejną latarką, która doświetla obraz jawiący się na podstawie innych publikacji o tej tematyce, wydobywa z mroku szczegóły, nadaje obrazowi głębię. Poziom rozmowy jest bardzo wysoki, zarówno merytorycznie, jak i stylu. Szkoda tylko, że przy fragmencie o Wałęsie zabrakło puenty, iż dla Polski nie jest ważne, co robił przed, tylko co robił po. Lektura nie jest wesoła. Skoro nawet wywiad takiego siermiężnego i ubogiego państwa jak PRL był w stanie zrobić agenta z premiera w zasadzie wrogiego rządu, to co mogą mocarstwa? Po lekturze tym bardziej się dziwię tym publicznym debatom o agenturalnej, lub nie, przeszłości różnych osób. Niech się tym zajmują historycy, ale my i media? Skoro Kowalskiego oceniamy nie po deklaracjach, a po czynach (nie jest porządny ten, kto kradnie, choćby się kreował na świętego),to dlaczego nie stosujemy normalnych kryteriów wobec polityków i innych znanych ludzi? Skoro nie wiemy, czy ktoś jest agentem, to zamiast nad tym dyskutować, może przyjrzyjmy się jego działaniom? Co robi, na czyją korzyść i na czyją szkodę? Sądźmy po czynach, a nie po deklaracjach... Rozumie się samo przez się, że pewne pytania i pewne odpowiedzi paść nie mogły, ale mądrej głowie dość po słowie, więc dzieło niesie sporą wiedzę dla zainteresowanych tematyką nie tylko służb, ale w ogóle polityką i historią, można powiedzieć, że samą rzeczywistością. Tym bardziej, że jak to się mówi, kultura korporacyjna raczej się nie zmienia, więc to, czego się dowiadujemy o przeszłości, wiele nam mówi o teraźniejszości i przyszłości służb, polityki i innych „korporacji”. To niestety też nie rysuje optymistycznego obrazu… Reasumując – pozycja wyjątkowo interesująca, chyba dla każdego, kto choć trochę czasem zastanawia się nad polityką i historią, krajową i międzynarodową. Gorąco polecam źródło: https://klub-aa.blogspot.com
Andrew Vysotsky - awatar Andrew Vysotsky
Nadchodzi III wojna światowa Piotr Zychowicz
Nadchodzi III wojna światowa
Piotr Zychowicz Jacek Bartosiak
Książka Jacka Bartosiaka i Piotra Zychowicza pt. „Nadchodzi III wojna światowa. Czy Ameryka porzuci Polskę na pastwę Rosji?” to ciąg wywiadów (rozmów),które czołowy polski geopolityk Jacek Bartosiak swego czasu przeprowadził z Piotrem Zychowiczem – znanym publicystą historycznym. W treści publikacji przewijają się tematy poruszające zagadnienia geopolityczne w wymiarze światowym, a także regionalnym – europejskim – z perspektywy tak nazywanego pomosty bałtycko-czarnomorskiego, który obejmuje zarówno terytorium Polski, jak i Ukrainy. Autorzy poczynili szereg bardzo trafnych geopolitycznych rozważań, które przedstawili w kontekście II wojny światowej. Książka została wydana w 2021 r. w okresie, kiedy wojska USA z kretesem zakończyły swoja dwudziestoletnią obecność na terenie Afganistanu. Przyznaję, iż spora część podjętych przez nich tematów z perspektywy roku 2026 okazała się trafna. J. Bartosiak w 2021 r. przewidywał eskalację konfliktu pomiędzy Federacją Rosyjską i Ukrainą, a także bierną początkowo postawę Zachodu wobec działań Rosji podjętych wiosną następnego roku. Lektura tej konkretnej pozycji niewątpliwie rozszerza horyzonty, zmienia zakodowane w naszych umysłach przestarzałe mapy mentalne sprzed paru dekad, a także ułatwia zrozumienie, a nawet przewidywanie sytuacji na świecie. Dość znamiennie na kartach tej publikacji została przez autorów ukazana rola Chińskiej Republiki Ludowej w zmieniającym się układzie sił na świcie. Kolejna książka wydana przez tych autorów pt. „Wojna o Ukrainę. Wojna o Świat” jest nieplanowaną wcześniej przez autorów kontynuacją tej pozycji.
donekT - awatar donekT
ocenił na711 dni temu
Pozdrowienia z Warszawy: Polski wywiad, CIA i wyjątkowy sojusz John Pomfret
Pozdrowienia z Warszawy: Polski wywiad, CIA i wyjątkowy sojusz
John Pomfret
Rzadko czytam ksiazki o szpiegach, CIA itp. ale akurat dostalem ta ksiazke w prezencie, bylem na wakacjach, skonczyly mi sie ksiazki, wiec zasiadlem do lektury. A tu prosze niespodzianka, jest to bowiem napisana szybkim sprawnym jezykiem, doskonale udokumentowana pozycja. Wszystko co sie w tej ksiazce dzieje stalo sie w okresie mojego zycia, bylem bowiem swiadkiem i uczestnikiem zmian systemowych w Polsce. Ta ksiazka to jest jak gdyby powtorka z historii, ale z CIA i polskim wywiadem w tle. Autor zawsze analizuje wszystkie poruszane tematy z kilku perspektyw, od strony polskiej (ktora wcale nie jest i nigdy nie byla jednolita) i od strony amerykanskiej (tez urozmaiconej),a wiec czyta sie to wszystko z ogromna ciekawoscia i poczuciem, ze autor opowiada nam to wszystko uczciwie, nie unikajac trudnych pytan. Idac szlakiem tej historii nie da sie uniknac wrazenia ze pokojowe przekazanie przez komunistow wladzy w 1989 roku z roku na rok kladzie sie cieniem na polska scene polityczna. To co bylo ogromnym sukcesem w latach 1989-91 jest teraz wykorzystywane w grach politycznych i prezentowane jako oszustwo i porazka sterowana z zagranicy. Ksiazka dotyka tematyki strefy szarej, gdzie szpiedzy zmieniaja strony, sa uznawani i uwazani za bohaterow lub zdrajcow. Kwestie lojalnosci, kwestie dobra i zla, sama definicja profesjonalizmu w tej dziedzinie, sama idea wspolpracy miedzy krajami i potrzeba ograniczonego zaufania,. wszystkie te kwestie zmuszaja czytelnika do ciaglej refleksji. Ksiazka dobitnie pokazuje ze nie wszyscy wspolpracownicy komunistow byli zdrajcami. Myslenie w ten sposob jest niebezpiecznym uproszczeniem, mysleniem na skroty. Sama Polska Ludowa byla tez przedziwnym tworem, niby to Polska a niby nie Polska. Ksiazka wzbogacila mnie prezentujac nieznany mi przedtem wymiar szarej strefy, cos, czego przedtem nie byłem w pelni swiadomy. W ksiazce wystepuja tez osoby ktore sa dzisiaj bardzo aktywne na polskiej scenie politycznej, i ciekawie czyta sie o ich zachowaniu i opiniach sprzed 30 lat. Trzeba tez dodac, ze autor mial z Polska kontakt stosunkowo krotki, zaledwie kilkuletni, a zdolal wejsc w sprawy polskie naprawde bardzo gleboko. Jestem pod wrazeniem. A sama opowiesc to polski James Bond z wielka polityka w tle!
Witoldzio - awatar Witoldzio
Szpiedzy Mossadu i tajne wojny Izraela Yossi Melman
Szpiedzy Mossadu i tajne wojny Izraela
Yossi Melman Daniel Raviv
Tajne służby Izraela uchodzą bowiem za jedne z najlepszych. Mają znakomite możliwości techniczne oraz agenturalne. "Szpiedzy Mossadu i tajne wojny Izraela" to pasjonująca lektura. Opisane są kulisy brawurowych akcji – likwidowania liderów organizacji terrorystycznych, odbijania zakładników itd.. Izrael to nie tylko procesory i humus, ale także szpiedzy. Dan Raviv oraz Yossi Melman pokazują w swojej książce, dlaczego ta sława jest w pełni zasłużona. Autorzy zdradzają kulisy najważniejszych operacji izraelskich agencji szpiegowskich. Opisują działania Amanu, czyli wywiadu wojskowego, Szin Bet, czyli agencji bezpieczeństwa działającej wewnątrz Izraela czy mało znanych w polskiej literaturze jednostek tajnej służby imigracyjnej Natiw i Bitzur. Jak przystało na książkę o Izraelu, w „Szpiegach Mossadu” znajdziemy wiele polskich wątków. Autorzy opisują szczegółowo na przykład legendarną operację przekazania ściśle tajnego referatu Chruszczowa z XX kongresu KPZR, która w 1956 roku rozsławiła izraelski wywiad. Mało, kto wie, że ten tekst do Tel Awiwu trafił z warszawskiej ambasady Izraela. Autorzy nie opisują, jedynie spektakularnych sukcesów Izraela, ale także równie spektakularne klęski. To swoista kronika izraelskich działań wywiadowczych, którym zdaje się przyświecać motto: „Za nic nie przepraszaj, niczego nie żałuj, nigdy nie mów nigdy i to niemożliwe”. Polecam.
Stefan Horn - awatar Stefan Horn

Cytaty z książki Czerwony alert

Wszystko to było komedią przywodzącą na myśl wioski potiomkinowskie.Taka jest współczesna Rosja.Ciasna sala rozpraw, skorumpowany sędzia, adwokaci ściągnięci do sądu tylko po to, by nadać tej farsie pozory autentycznego procesu, i bezmyślni strażnicy pilnujący klatki, w której nie ma oskarżonych.Miejsce, w którym niepodzielnie rządzą kłamstwa.Miejsce, gdzie dwa i dwa to wciąż pięć, czarne jest białe, a wszystko stoi na głowie.Miejsce, w którym wyroki są z góry ustalone, a wina nie podlega wątpliwości.Gdzie można skazać cudzoziemca in absentia za przestępstwo, którego nie popełnił.Miejsce, gdzie niewinny człowiek, który został zamordowany przez władzę, którego jedynym grzechem było to, że zbyt mocno kochał swój kraj, może być jeszcze sądzony po śmierci.Taka jest współczesna Rosja".

Rozwiń
Bill Browder Czerwony alert Zobacz więcej

W Rosji tylko baśnie dobrze się kończą.

W Rosji tylko baśnie dobrze się kończą.

Bill Browder Czerwony alert Zobacz więcej

(...) kiedy w Rosji coś za­czy­na się psuć, za­zwy­czaj psuje się już na dobre.

(...) kiedy w Rosji coś za­czy­na się psuć, za­zwy­czaj psuje się już na dobre.

Bill Browder Czerwony alert. Jak zostałem wrogiem numer jeden Putina Zobacz więcej