Mam przyjaciółkę weterynarza

Okładka książki Mam przyjaciółkę weterynarza autora Ralf Butschkow, Suzanne Schürmann, 9788372782977
Okładka książki Mam przyjaciółkę weterynarza
Ralf ButschkowSuzanne Schürmann Wydawnictwo: Media Rodzina Cykl: Mądra Mysz (tom 10) literatura dziecięca
24 str. 24 min.
literatura dziecięca
Mądra Mysz (tom 10)
Ich habe einen freund, die ist tierarztin
2008-01-01
2008-01-01
24 min.
Bolesław Ludwiczak

Kup Mam przyjaciółkę weterynarza w ulubionej księgarnii

Oceny książki Mam przyjaciółkę weterynarza

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mam przyjaciółkę weterynarza

O pracy weterynarza w pigułce. może skrótowo, ale dla malucha w sam raz.

O pracy weterynarza w pigułce. może skrótowo, ale dla malucha w sam raz.

MaleWielkieKsiazki,blogspot.com

Kolejna książeczka z serii Mądra Mysz. Tym razem poznajemy pracę weterynarza, a dokładniej pani weterynarz. Odwiedzamy jej gabinet, obserwujemy codzienną pracę. Są oczywiście pacjenci. Najpierw w poczekalni, potem podczas badania, możemy spróbować wyobrazić sobie, jak wygląda dzień przyjęć.
(...)
Jedziemy również z panią weterynarz na wizyty domowe. Co powiecie na pacjentkę - krowę? Też ma swoje problemy, tutaj na szczęście tylko chwilowy brak apetytu.
A wiedzieliście, że malutkie, nowo narodzone świnki muszą dostać zastrzyki?
A to, że dla utrwalenia opatrunku końskiego kopyta trzeba użyć smoły?

Takie i inne ciekawostki czekają na was w książeczce "Mam przyjaciółkę weterynarza". Polecam każdemu maluchowi ciekawemu świata. Rodzicom z pewnością będzie łatwiej odpowiedzieć na wiele pytań, dotyczących profesji mniej nam znanych.

MaleWielkieKsiazki,blogspot.com

(...)
Jedziemy również z panią weterynarz na...

Bardzo ładnie i mądrze zaprezentowana praca weterynarza. Jesteśmy wielbicielami serii Mądra Mysz. Ilustraje, jak zwykle pięknie wpasowane w tekst.

60 użytkowników ma tytuł Mam przyjaciółkę weterynarza na półkach głównych
16 użytkowników ma tytuł Mam przyjaciółkę weterynarza na półkach dodatkowych

Ralf Butschkow
Autor serii bajek dla dzieci pt. Mądra Mysz - Zawody. W kazdej oddzielnej ksiazeczce opisuje maluchom poszczegolne prace, jakie wykonuja dorośli ludzie; uczac szacunku do drugiego czlowieka. Bajki z cyklu "Mam przyjaciela . . ." ciesza sie duza popularnoscia wsrod najmlodszych. Jest autorem takze ksiazeczek "Coś tu nie gra" i Coś tu nie pasuje".

Mam przyjaciela pilota Ralf Butschkow
Mam przyjaciela pilota
Ralf Butschkow
malewielkieksiazki.blogspot.com Na lotnisku było już prawdopodobnie co drugie dziecko w Polsce. Od kilku lat, podróże samolotem stały się nie tylko popularne, ale przede wszystkim znacznie bardziej dostępne dla przeciętnego mieszkańca naszego kraju. Wystarczy spojrzeć na mapy online, gdzie można podglądać loty samolotów pasażerskich. Prawdziwe zagęszczenie na niebie. Dobrze, że jeszcze nie tworzą się długie powietrzne korki :) Tak czy inaczej, wizyta na lotnisku, samolot, załoga i sam lot nie jest już tak niesamowitą tajemnicą, jak na przykład dwadzieścia lat temu. W tej książeczce poznamy jednak nie tylko wszystkie praktyczne aspekty podróży samolotem, które znamy z własnego doświadczenia, ale i to, czego prawdopodobnie nigdy nie będziemy mieli okazji poznać osobiście. Bowiem oprócz hali odpraw, taśm, z których odbieramy walizki, zajrzymy na przykład do sortowni bagażu. Dowiemy się, jak nazywa się paliwo lotnicze, w jaki sposób przygotowuje się i przechowuje posiłki dla pasażerów. Co dzieje się w samolocie, kiedy tylko opuszczą go pasażerowie po wylądowaniu na lotnisku. Oczywiście nie zabraknie wizyty w kokpicie i niespodzianka - odwiedzimy również wieżę kontrolną. Dużo informacji, fachowego słownictwa. A kapitan Stefan, oprowadza i opowiada w interesujący sposób. Książeczka na pewno dla starszych przedszkolaków, bo młodsze nie pojmą całego zakresu wiedzy i słownictwa, ale dla nich znajdziemy kilka innych, łatwiejszych "lotniczych książeczek".
Ida - awatar Ida
oceniła na89 lat temu
Mam przyjaciela marynarza Ralf Butschkow
Mam przyjaciela marynarza
Ralf Butschkow Suzanne Schürmann
MaleWielkieKsiazki.blogspot.com Morze, nasze morze. Szkoda, że nie wszyscy mieszkamy tak blisko niego, by choć raz w miesiącu zobaczyć falującą wodę, statki, port.... Marynarze - zawód bardzo wymagający. Odporność na stres, idealne zdrowie, siła i to zarówno fizyczna, jak i psychiczna. Do tego chyba dobre płuca, bo marynarze co rusz przedstawiani nam są z fajką. Nasz przyjaciel z książki Mądrej Myszy również. Karol, bo tak ma na imię, jest marynarzem, ale pracuje w porcie. Nie wypływa daleko. Jego codziennymi obowiązkami jest obsługa holownika i to o tym statku dowiemy się najwięcej. Szczerze mówiąc, nigdy nie zastanawiałam się, jak ważna jest funkcja holowników, a w tej książeczce Karol opowiedział nam wszystko ze szczegółami. Pokazał jednak nie tylko zajęcia na holowniku, ale zobaczyliśmy wielkie masowce, przewożące towary sypkie. Poznaliśmy sposób, w jaki naprawia się ogromne statki, zwłaszcza w części zwykle zanurzonej pod wodą. Bardzo ciekawy temat i klarownie wytłumaczony. Stocznia jest miejscem, gdzie praca wre całą dobę, pływający dok, frachtowce, port przyjmujący ogromne kontenerowce. Dowiemy się również co przewożą "rorowce". Znajdziemy się też oczywiście wewnątrz statku. Mostek kapitański, ster, echosonda, radar, radiostacja oraz maszynownia ma się rozumieć - obowiązkowe miejsce zwiedzania dla chłopców. Popłyniemy również do dawnej dzielnicy portowej ze starymi magazynami, sięgającymi czasem i siedmiu pięter. Tam można przechowywać towary przywiezione z egzotycznych krajów; kakao, herbatę, orzechy, jedwab, przyprawy. Tam nawet pachnie cynamonowo... Pięknie ilustrowana, edukacyjna książeczka, którą warto mieć w domu. Zaręczam, że temat będzie fascynujący nie tylko dla miłośników morza i statków. Polecam!
Ida - awatar Ida
oceniła na88 lat temu
Czarownica i zimowe szaleństwa Maja Strzebońska
Czarownica i zimowe szaleństwa
Maja Strzebońska
„Czarownica i pierniki” oraz „Czarownica i zimowe szaleństwa” to doskonałe książki na święta. Pełno w nich obrazów srogiej, ponurej i chłodnej zimy, która przy odpowiednim nastawieniu sprawia, że nasze życie zostaje wzbogacone o kolejne zabawy, którymi nie możemy cieszyć się w ciepłe dni. Przyjazna czarownica przypomina troszkę moją babcię, z którą w dzieciństwie w jesienne dni piekłam pierniki. Ich zapach unosił się w całym domu, a kolejne ciasteczka były następnym materiałem na niepowtarzalne dzieło sztuki, które należało stworzyć z dostępnych materiałów. Ceremoniał mieszania składników, obserwowania jak ciasto lekko rośnie pod przykryciem przez całą noc, a później całodniowe pieczenie i obserwowanie jak różnorodne kształty zmieniają się w apetyczne ciasteczka, które po wystygnięciu należy ozdobić towarzyszył wszystkim świętom dopóki babcia miała jeszcze energię na takie wyczyny. „Czarownica i pierniki” to właśnie opowieść o kobiecie, która w bajkach kojarzy się ze złą mocą. W chłodne dni jej dom poddawany jest próbom wytrzymałości. Bohaterka ze swoimi kotami chowa się pod ciepłą pierzynę, ale jak długo można tam leżeć? Całej zimy się nie da tak spędzić. To właśnie motywuje wiedźmę do wstania i zabrania się do przygotowywania wspaniałych pierników, które mają ozdobić jej chatkę, przez co ma stać się bajeczna. Czarownicę z tej bajki od tej z „Jasia i Małgosi” różni to, że wcale się nie gniewa na zwierzęta podjadające słodkie elementy dekoracji. Może i chatka tylko przez chwilę wygląda wspaniale, ale za to sprawiła wiele radości innym. W „Czarownicy i zimowych szaleństwach” mamy do czynienia z kolejnym niepoprawnym i niedorosłym podejściem do życia: zamiast siedzieć w domu i narzekać na śnieg, który zasypał chatkę bohaterka z przyjaciółmi zjeżdża na różnorodnych dziwnych przedmiotach i lepi tłumy bałwanów, które może obserwować z ciepłej chatki podczas delektowania się ciepłym kakao. Pięknie ilustrowane książki z dużą czcionką i pozytywną bohaterką polecam wszystkim maluchom. Jest to doskonała bajka, w której temat przemocy, walki dobra ze złem zostaje zastąpiony opowieścią z codzienności pełnej radosnej zabawy. Przez ten uśmiech każda chwila staje się piękniejsza. Duża czcionka zachęci małych czytelników do samodzielnego czytania, a żywa historia oraz pełne ekspresji ilustracje sprawią, że nasze pociechy chętnie będą poznawały czarownicę i jej świat. Książki szczególnie polecam przedszkolakom, ale powinny też (ze względu na czcionkę) zachęcić i troszkę starsze dzieci do sięgania po książki. Nam marzy się cała seria książek z Czarownicą i wiele , wiele więcej opowieści z nią. Czekamy na kolejne książki Mai Strzebońskiej.
AnnaSikorska - awatar AnnaSikorska
oceniła na1010 lat temu
Lulaki, Pan Czekoladka i przedszkole, czyli ważne sprawy małych ludzi Beata Ostrowicka
Lulaki, Pan Czekoladka i przedszkole, czyli ważne sprawy małych ludzi
Beata Ostrowicka Aneta Krella-Moch
Jaka szkoda, że tak cenne tytuły są tak nieznane... gdyby KAŻDY rodzic w Polsce, choć raz, usiadł z tym tytułem ze swoim dzieckiem chodzącym do przedszkola, i przeczytałby ją od początku do końca (wczuwając się w role, manipulując głosem) to mielibyśmy szczęśliwsze dzieci... myślące i rezolutne... Książka Beaty Ostrowickiej jest po prostu MĄDRA. To najtrafniejszy opis, jaki tylko mogę znaleźć. W tej książce świadomy i MĄDRY rodzic znajdzie wszystko, bo stworzyć dziecku przy czytaniu poczucie bezpieczeństwa, wytworzy tę dziecięcą radość ze wspólnego czytania. To właśnie takie książki, humorystyczne - ale traktujące o podstawowych dziecięcych sprawach - my pamiętamy z lat dziecięcych. Takie tytuły wspomina się potem najcieplej. Niech was nie zmyli nieznana dotąd nazwa "lulaki". Są to bardzo fajni i przyjaźni kolesie, choć z nietypowym wyglądem. Dzieci je polubią, bo i lulaki są miłe dla dzieci. Towarzyszą im rankiem i wieczorem, w najbardziej drażliwych częściach dnia. Bobek też jest super - to taki towarzysz to zabaw i psot. Każde dziecko ma swojego "bobka" w domu i warto poznać oba "bobki" ze sobą. Powyższa książka znajduje się na Złotej Liście fundacji "ABCXXI - Cała Polska Czyta Dzieciom", gdyż wpływa ona korzystnie na rozwój wyobraźni, kształtuje dobre wzorce i stanowi doskonałe wsparcie dla rodziców, którzy poprzez książki edukują swoje dzieci. Cena jest adekwatna do zawartości, nie pożałujecie, zaręczam.
czytampowoli - awatar czytampowoli

Cytaty z książki Mam przyjaciółkę weterynarza

Dodaj cytat z książki Mam przyjaciółkę weterynarza