Michalina Wisłocka. Sztuka kochania gorszycielki

Okładka książki Michalina Wisłocka. Sztuka kochania gorszycielki autora Violetta Ozminkowski, 9788378397410
Okładka książki Michalina Wisłocka. Sztuka kochania gorszycielki
Violetta Ozminkowski Wydawnictwo: Prószyński i S-ka biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
2014-05-20
2014-05-20

Kup Michalina Wisłocka. Sztuka kochania gorszycielki w ulubionej księgarnii

Michalina Wisłocka. Sztuka kochania gorszycielki

Oceny książki Michalina Wisłocka. Sztuka kochania gorszycielki

OPINIE i DYSKUSJE o książce Michalina Wisłocka. Sztuka kochania gorszycielki

Wiedziałam o bulwersującym trójkącie miłosnym Wisłockiej, bo oglądałam film „Sztuka kochania. Historia Michaliny Wisłockiej” z Magdaleną Boczarską w roli głównej, który jest raczej opowieścią o bohaterce niż próbą pełnego rozliczenia jej życia. Reżyserka Maria Sadowska wyraźnie stawia na narrację emancypacyjną — przedstawia Wisłocką jako kobietę walczącą z systemem i tabu.
Natomiast książka „Michalina Wisłocka. Sztuka kochania gorszycielki” ma bardziej reporterski, kolażowy charakter. Mozaika z fragmentów dzienników, wypowiedzi, rozmów i relacji córki sprawia, że czytelnik otrzymuje wiele głosów zamiast jednej, uporządkowanej interpretacji. To nie jest klasyczna, linearna biografia, lecz zbiór kawałków, z których samodzielnie trzeba ułożyć obraz bohaterki. Dla jednych będzie to zaletą — daje poczucie autentyczności, dla innych wadą — brak spójności.
Z tej mozaiki wyłania się bardzo negatywny obraz Wisłockiego jako odpychającego egoisty, który wyrzekł się nawet własnych dzieci, czego zupełnie nie zapamiętałam z filmu.

„Michalina Wisłocka. Sztuka kochania gorszycielki” została napisana na podstawie odnalezionych, bardzo intymnych dzienników bohaterki, jej osobistej korespondencji, wypowiedzi jej córki Krystyny oraz innych bliskich jej osób. Połączenie informacji z tych kilku źródeł pozwoliło autorce tej publikacji na niezwykle precyzyjny, wielobarwny, nie wybielony z błędów życiowych obraz Michaliny Wisłockiej. Poznajemy ją jako kobietę ambitną, pracowitą, pewną siebie. Jednocześnie barwną, kontrowersyjną, nieco szaloną, łamiącą stereotypy. Ale również kruchą, łaknącą ciepła i miłości, bliskości i namiętnych uniesień.
Młodość Michaliny Wisłockiej przypadła na okres II wojny światowej. Aby móc przeżyć ten trudny czas, zarobkowo zajmowała się wraz z mężem Stanisławem hodowaniem na własnej krwi wszy, które były wykorzystywane do tworzenia szczepionek. Jeszcze podczas trwania wojny, wraz z młodym małżeństwem zamieszkała przyjaciółka Michaliny, Wanda. Stworzyli oni, bardzo kontrowersyjny trójkąt partnerski. Po wojnie, całą trójką przeprowadzili się do Łodzi, gdzie bohaterka książki zapisała się na pierwszy rok Wydziału Lekarskiego. W tym okresie żona Stanisława, jak również Wanda, zachodzą w ciążę. Krysia – córka Michaliny i Krzysztof – syn Wandy, rodzą się mniej więcej w tym samym czasie. Dzieci zarejestrowano jako bliźniaki, narodzone z małżeństwa Wisłockich. Życie w tej specyficznej symbiozie toczy się pod jednym dachem jeszcze przez kilka lat, podczas których Michalina studiuje, a opiekę nad dziećmi przejmuje Wanda. Taki układ nie przetrwał jednak próby czasu i wzajemnej wyrozumiałości - Wanda z Krzysiem wyprowadzają się z Łodzi, (co odbiło się na nieświadomych niczego przez długi czas dzieciach). Małżeństwo Wisłockich również nie przetrwało, przede wszystkim przez liczne romanse Stanisława i brak jego zainteresowania rodziną.
W 1953 roku Wisłocka rozpoczyna pracę jako lekarz na oddziale ginekologiczno – położniczym i pnie się cały czas po szczeblach kariery lekarskiej i naukowej. Była ona współzałożycielką Towarzystwa Świadomego Macierzyństwa, w którym zajmowała się leczeniem niepłodności i antykoncepcją. Kierowała Poradni Świadomego Macierzyństwa w Instytucie Matki i Dziecka w Warszawie. W latach 70. XX wieku kierowała Pracownią Cytodiagnostyczną Towarzystwa Planowania Rodziny, w tym samym czasie obroniła doktorat poświęcony zagadnieniom cytohormonalnym. Doktor Wisłocka była również autorką wielu publikacji z dziedziny seksuologii takich jak: "Sukces w miłości", "Kalejdoskop seksu", "Kultura miłości", "Sztuka kochania" (1978),"Sztuka kochania – w 20 lat później" (1988),"Sztuka kochania – witamina M" (1989),była również autorką pamiętników "Miłość na całe życie. Wspomnienia z czasów beztroski". Doktor Wisłocka przez cały okres aktywności zawodowej walczyła o prawa kobiet – o prawo do antykoncepcji, do odczuwania przez kobiety satysfakcji podczas zbliżeń seksualnych, uświadamiała w tym zakresie kobiety, jak i ich partnerów.
Jednak życie osobiste Michaliny Wisłockiej nie było ciągiem szczęśliwych chwil. Po rozstaniu z mężem nie związała się już z żadnym mężczyzną na stałe, chociaż było w jej życiu ich jeszcze kilku. Wiele trudu kosztowało ją pogodzenie pracy zawodowej z życiem rodzinnym, tym bardziej, ze jej córka okazała się być dzieckiem bardzo chorowitym. Sama Wisłocka również nie cieszyła się dobrym zdrowiem, przebyte choroby, min. tyfus, gruźlica, zapalenie mięśnia sercowego, znacznie osłabiły jej kondycję. Bezpośrednie zachowania Wisłockiej wobec znajomych, a nawet przełożonych i profesorów, mogą sugerować, że zmagała się z niezdiagnozowanym zespołem Aspergera. Jej mało taktowne zachowania i spontaniczne wypowiedzi nie zawsze były dobrze odbierane, szczególnie w życiu zawodowym.
Największą popularność przyniósł Wisłockiej napisany przez nią poradnik z dziedziny seksuologii - „Sztuka kochania”. Była to pierwsza taka publikacja w Polsce, która uczyła jak wielką przyjemnością jest seks, był to również podręcznik dokształcający w tematyce życia intymnego, macierzyństwa i antykoncepcji. „Sztuka kochania” znalazła bardzo wielu odbiorców, stała się ona lekturą obowiązkową niemal w każdym domu. Poradnik w kraju i za granicą sprzedano w liczbie 7 milionów egzemplarzy, co było nieprawdopodobnym sukcesem.
Książkę „Michalina Wisłocka. Sztuka kochania gorszycielki” przeczytałam z dużym zainteresowaniem. Wiele faktów z życia bohaterki tej biografii mogą szokować nawet dzisiaj. Bez wątpienia popełniła ona w swoim życiu wiele błędów, „walnęła” wiele gaf, nie ze wszystkimi udawało się jej polubić, nie była też idealną matką. Jednak bezspornie jej działania na rzecz kobiet przetarły drogę do dostrzegania ich potrzeb seksualnych, zapewnienia im możliwości korzystania z antykoncepcji. Wisłocka to także kolorowy ptak ówczesnych jej czasów, niezmiennie wierna swojemu stylowi, zawsze z kolorową chustką na głowie.
Książka zwraca na siebie uwagę wyjątkowo barwną, przyciągającą wzrok, twardą okładką. Jej wnętrze jest równie wysokiej jakości, do druku użyto papieru wysokiej klasy, a między rozdziałami biografii znajdziemy klika zdjęć przedstawiających Michalinę Wisłocką w prywatnych sytuacjach.
Ja ze swojej strony książkę „Michalina Wisłocka. Sztuka kochania gorszycielki” gorąco polecam jako spotkanie z nietuzinkową kobietą, prekursorką seksuologii i antykoncepcji czasów PRL-u. Jej wyjątkowo ciekawe, ale i trudne życie jest z pewnością warte poznania.

Warto przeczytać choćby po to, żeby wiedzieć jak bardzo można szaleć w życiu. Wyobrażałam sobie, że takie przygody w tamtych czasach, mogła mieć Marilyn Monroe, a nie nasza polska Michalina.

1264 użytkowników ma tytuł Michalina Wisłocka. Sztuka kochania gorszycielki na półkach głównych
224 użytkowników ma tytuł Michalina Wisłocka. Sztuka kochania gorszycielki na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Michalina Wisłocka. Sztuka kochania gorszycielki

Violetta Ozminkowski
Violetta Ozminkowski
Przez dwanaście lat dziennikarka i redaktorka „Newsweeka”, szefowa działu „Społeczeństwo”. Współautorka biografii Marka Edelmana „Pan Doktor i Bóg”, autorka wywiadu rzeki z Grzegorzem Miecugowem „Szkiełko i oko”, ostatnio redaktorka książki Moniki Jaruzelskiej „Towarzyszka Panienka”.

#Sława Karolina Korwin Piotrowska
#Sława
Karolina Korwin Piotrowska
Książka ta jest moim zdaniem zwieńczeniem pracy pani Karoliny w programie "Magiel Towarzyski". Program ten miał charakter przede wszystkim rozrywkowy, ale uważam też, że w jakimś stopniu kształtował również gust widzów i robił to całkiem dobrze. "#Sława" jest według mnie jedną ze słabszych pozycji w katalogu książek pani Karoliny, ale nie jest książką złą. Ma po prostu pewne niedostatki, momentami czytając miałem wrażenie, iż można było lepiej. Można było sięgnąć jeszcze głębiej zamiast pływać po powierzechni. Zdecydowanie największym rozczarowaniem są ostatnie jej części, zaczynając od działu "Ikony". Są one po prostu przedłużeniem książki "Bomba" i niczym więcej. Aczkolwiek, pani Karolina jest trafną obserwatorką i komentatorką showbiznesu w Polsce, to trzeba przyznać i jej oceny często doskonale odzwierciedlają rzeczywistość. Myślę sobie, że przypuszczalnie to może był chwyt marketingowy i choć czytając np. dział "Plankton" czułem pewną satysfakcję, że ktoś dał co poniektórym "gwiazdom" pstryczka w nos, tak ostatecznie uważam, że bez tej końcowej części książka by wiele nie straciła. A może nawet i zyskała. Wolałbym by te strony poświęcono innym rzeczom, bo i pewne kwestie nie są wyczerpane. Jestem zdania, że książka powinna być dłuższa. Mimo wszystko polecam, bo chyba nie ma na polskim rynku książkowym podobnej książki. I książka ta ma zdecydowanie pewien walor edukacyjny i wydaje mi się, że może dobrze przybliżyć pewne mechanizmy działające w showbiznesie i wyjaśnić co nieco przeciętnemu odbiorcy czym jest ta cała sława i dlaczego jest tak uzależniająca. Tak na marginesie, w jednym z wywiadów, chyba promujących książkę "Chwilowa Anomalia", Tomasz Michniewicz wspomniał, że myśli o książce o zjawisku sławy. Fajnie gdyby to doszło do skutku, bardzo ciekawe jak on by do tego podszedł. Dziennikarz, który na codzień zajmuje się zupełnie inną tematyką. Jego perspektywa mogłaby być niezwykle cenna. Tak mi się wydaje..
Blue - awatar Blue
Wisłocka, czyli jak to ze sztuką kochania było Konrad Szołajski
Wisłocka, czyli jak to ze sztuką kochania było
Konrad Szołajski
[...] – Siadajcie, Dominiak... Przeczytałem wasz raport. Ładnie napisany. Wy jesteście z wykształcenia filozof? – Nie. Filolog dwudziestolecia. Magisterkę Machała z uznaniem kiwał głową. pisałem z literatury– No... filolog. I dobrze o was słyszałem... Mówili: świetnie rozpracowuje, przykłada się, żadnego szczegółu nie przepuści, przenikliwy niczym Sherlock Holmes... [...] – Samiec jest tylko samcem – mawiała. – Czasem można w nim jednak dostrzec zalążki uczuć wyższych, które warto pielęgnować. [...] – Michasia – zaczęła Teresa, ale szybko się poprawiła: znaczy pani doktor Wisłocka jako autorka po wielu dyskusjach zgodziła się, zresztą na moje usilne prośby, znacznie złagodzić wiele sformułowań i używać eufemizmów. Zrezygnowała też z nadmiernych kolokwializmów, ale o seksie, panie dyrektorze, nie można pisać tak, jak przemówienia na plenum, bo wyjdzie z tego groteska – dodała Teresa z powagą. – To musi być lekkie, bezpośrednie i właśnie teraz takie jest. Czy chce pan zmienić tytuł na Sztuka kochania w socjalizmie? A może Zagadnienia miłości w świetle zadań ideowych ostatniego plenum? To by brzmiało jak zapowiedź skeczu w studenckim kabarecie, a nie erotycznego poradnika. Takie jest moje zdanie. 𝐙 𝐂𝐘𝐊𝐋𝐔 "𝐎𝐂𝐀𝐋𝐈Ć 𝐎𝐃 𝐙𝐀𝐏𝐎𝐌𝐍𝐈𝐄𝐍𝐈𝐀" ! Przeczytana ponownie po latach, również z przyjemnością teraz wysłuchana w formie słuchowiska w adaptacji i reżyserii: Konrada Szołajskiego; Realizacja akustyczna: Andrzej Brzoska Muzyka: Adam Walicki 𝐖𝐘𝐁𝐎𝐑𝐍𝐀 𝐎𝐁𝐒𝐀𝐃𝐀 : Sławomir Pacek – Dominiak Krzysztof Kowalewski – Machała Kamilla Baar-Kochańska – Bożena Patrycja Soliman – Wisłocka Izabela Dąbrowska – Wanda Adam Ferency – Wisłocki Stefan Friedmann – Kądziela Dla niektórych szeroko pojęty temat seksualności to wciąż tabu, więc może "podany" w formie kryminalno-sensacyjnej I ze sporą dozą wyśmienitego humoru, będzie łatwiejszy do przełknięcia. A później to już tylko sięgnąć po "Sztukę kochania" i chłonąć przydatną wiedzę, bo kto wie czym może jeszcze zaskoczyć 👩👍 𝐂𝐙𝐘𝐓𝐀𝐉𝐂𝐈𝐄 - 𝐒Ł𝐔𝐂𝐇𝐀𝐉𝐂𝐈𝐄 - 𝐏 𝐎 𝐋 𝐄 𝐂 𝐀 𝐌 - 𝐖𝐀𝐑𝐓𝐎 ! ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 𝗗𝗟𝗔 𝗖𝗜𝗘𝗞𝗔𝗪𝗦𝗞𝗜𝗖𝗛 : Konrad Szołajski to reżyser i scenarzysta filmowy, autor wielu głośnych utworów fabularnych i dokumentalnych, a prywatnie przyjaciel Michaliny Wisłockiej. W 2001 roku nakręcił film, w którym pani Michalina opowiedziała o swoim barwnym życiu; dzięki temu mogła później powstać biograficzna powieść Szołajskiego. Na kanwie życia Michaliny Wisłockiej powstał film Sztuka kochania. Historia Michaliny Wisłockiej Oprócz książek z dziedziny seksuologii takich jak: Sukces w miłości, Kalejdoskop seksu, Kultura miłości, Sztuka kochania (1978),Sztuka kochania – w 20 lat później (1988),Sztuka kochania – witamina M (1989),była również autorką pamiętników Miłość na całe życie. Wspomnienia z czasów beztroski. Jej popularnonaukowy poradnik z dziedziny seksuologii Sztuka kochania wydany w 1978 stał się bestsellerem (nakład łączny 7 mln egzemplarzy) i zapoczątkował większą otwartość w sprawach seksu i życia seksualnego w Polsce. info. wiki i internet
꧁ᙏᗣᙃⱿꙆᗣ꧂ - awatar ꧁ᙏᗣᙃⱿꙆᗣ꧂
Kobieta dość doskonała Sylwia Kubryńska
Kobieta dość doskonała
Sylwia Kubryńska
"Kobieta dość doskonała" jest ostatnią książką jaką przeczytałam w marcu. I tego co skrywa w środku było mi trzeba. Ale nie tylko ja. Po reakcjach na story z fragmentami książki śmiało mogę stwierdzić, że większość nas babeczek odnalazła by siebie w tej książce. _ "Nie wstydź się. Nie zasłaniaj rękami ust. Nie rezygnuj z własnych potrzeb. Nie ustępuj. Nie staraj się dopasować. Nie wytrzymuj. Nie oddawaj najlepszej porcji tiramisu żadnemu facetowi, który ma focha, w nadziei, że zobaczysz na jego twarzy uśmiech wdzięczności. Nie zobaczysz. Jego foch jest jego sprawą. Twoją sprawą jest twoje życie." _ Pamiętam swój gniew na społeczeństwo i sprzeciw. Dlaczego chłopiec może krzyknąć "moje jaja", ale dziewczynka już nie. Facet patrzy w lustro i co? I nic! Ja spojrzę w lustro i już widzę zmarszczki, drugi podbródek jezu kolejny siwy włos... Dlaczego to ja mam być tą, która siedzi w garach, z dziećmi, która musi wyglądać jak miss poloni i mieć nieskazitelnie czyste mieszkanie? Czemu temat kobiecości i miesiączkowania jest nadal tematem tabu? I najgorsze. Dlaczego my kobiety same sobie to robimy? I dlaczego wychowujemy tymi bzdurnymi stereotypami nasze córki? Kobiety jesteście wspaniałe! Kobiety jesteście wystarczające! _ #kobietadoscdoskonala autorstwa #sylwiakubryńska jest głosem wielu kobiet. Napisana tak jak jest. Tak, aby dać upust naszym frustracją. Tak, by kończąc każda kobieta mogła powiedzieć "pieprzyć to! Jestem wystarczająca". Robi to używając historii, które zna każda z nas. Opowiada z humorem i ironią jak same siebie ograniczamy i pozwalamy na to innym. Nie raz popłakałam się ze śmiechu podczas lektury i nie raz miałam ochotę cisnąć nią w mojego narzeczonego. Zdecydowanie polecam każdej kobiecie. ❤️
odcieniestron - awatar odcieniestron
Oddech Monika Jaruzelska
Oddech
Monika Jaruzelska
Po kolejną książkę Moniki Jaruzelskiej sięgnęłam z nadzieją na przyjemną lekturę, która z jednej strony dzięki stylowi autorki, charakteryzującemu się lekkością i dowcipem, przyniesie wytchnienie, z drugiej będzie okazją do snucia refleksji własnych. O życiu rzecz jasna. Czy się zawiodłam? Na pewno nie, ale z pewnością lektura była nieco inna, aniżeli poprzednim razem, kiedy sięgnęłam po książki Jaruzelskiej. Początek był nieco przytłaczający. Przeżycia autorki wzmagają refleksje trudne, wzbudzają empatię. A kiedy odczuwamy empatię, bierzemy na barki emocje i uczucia innej osoby. Jaruzelska podjęła tematykę jej na ówczesny moment bliską, a związaną nie tylko z upływem czasu, ale przede wszystkim ze stratą i tym momentem w życiu, kiedy dopada nas niemoc czy bezdech, żeby użyć adekwatnego słowa. W przypadku Moniki Jaruzelskiej taki stan spowodowany był śmiercią ojca. Żałoba po stracie bliskiej osoby była - co dziwić nie może - bardzo silna. Wpłynęła na różne aspekty życia codziennego. Chociaż z pewnością nie tylko to determinowało zmianę. Jaruzelska pisała każdą z trzech książek w innym momencie życia, z innej perspektywy. Możemy obserwować zmianę jej myślenia, dowiedzieć się więcej o przeszłości, przy okazji rozmyślając nad własną. Miałam wrażenie, że rozmawiam z kimś przy kawie, opowiadamy o swoich doświadczeniach, dzielimy rzeczami przykrymi i radosnymi. https://www.instagram.com/justynaczytuje/?hl=pl https://www.facebook.com/JustynaCzytuj
justynazwanaruda - awatar justynazwanaruda
oceniła na71 rok temu

Cytaty z książki Michalina Wisłocka. Sztuka kochania gorszycielki

Violetta Ozminkowski Michalina Wisłocka. Sztuka kochania gorszycielki Zobacz więcej