Wyspa z mgły i kamienia

Okładka książki Wyspa z mgły i kamienia autora Magdalena Kawka, 9788377790977
Okładka książki Wyspa z mgły i kamienia
Magdalena Kawka Wydawnictwo: Wydawnictwo MG literatura piękna
2013-07-31
2013-07-31

Kup Wyspa z mgły i kamienia w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wyspa z mgły i kamienia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wyspa z mgły i kamienia

Na półkach: , , , , ,

Julia jest po pięćdziesiątce, ma dorosłe dzieci, jest przepracowana i właśnie rozstała się z partnerem. To wszystko sprawia, że postanawia sprzedać swój majątek i wyjechać na jedną z greckich wysp. Marzy o spokoju i odpoczynku. Udaje jej się kupić wymarzony dom i poznaje całkiem interesujących ludzi. Niestety nie wszystko przebiega po jej myśli, wplątuje się bowiem w aferę kryminalno - archeologiczną, której korzenie sięgają do czasów II wojny światowej.
Bardzo przyjemna lektura, miło spędziłam czas i myślę że sięgnę po inne książki tej autorki. Polecam.😁

Sympatyczna historia o dojrzałej kobiecie, która wreszcie chce zrobić coś dla siebie, więc sprzedaje odziedziczone w spadku kamienice, rzuca pracę anestezjologa w szpitalu i leci na Kretę, gdzie kupuje dom. Tam spotyka różnych ludzi, wplątuje się w kryminalną historię, smakuje miejscowego jedzenia i pogłębia swoją wiedzę o historii Krety, tej niedawnej, sięgającej II wojny, i tej związanej z wykopaliskami. Powieść z serii: Polka sobie poradzi, Polka rozpoczyna nowe życie, stereotypy mają się dobrze i trzeba je trochę przełamać. Lektura dobra na urlop.

Na półkach: , , , , , ,

BLISKIE SPOTKANIE Z KRETĄ

Kolejny tegoroczny audiobook to "Wyspa z mgły i kamienia" przepięknie przeczytany przez Monikę Chrzanowską. Bardzo się cieszę, że wreszcie sięgnęłam po pierwszą książkę Magdaleny Kawki, bo wybór ten okazał się strzałem w dziesiątkę. "Wyspa z mgły i kamienia" ma w sobie wszystko to, czego poszukuję w powieściach obyczajowych - ciekawą akcję, barwnych i wyjątkowych bohaterów, pewien element zaskoczenia wyzwalający dreszczyk emocji oraz przepiękną, malowniczą scenerię, która sprawia, że w tytułowej wyspie można się zakochać, albo po prostu odwiedzić ją pewnego dnia.

Julia jest kobietą 50+, anestezjologiem z dwiema dorosłymi córkami i dwojgiem wnuków. Mąż odszedł twierdząc, że już jej nie kocha i to było główną przyczyną zmian, do jakich Julia dojrzewała już od jakiegoś czasu. Spory zastrzyk gotówki ze sprzedaży kamienic odziedziczonych w spadku po rodzicach otworzył przed bohaterką nowe możliwości. Kobieta decyduje się na kupno domu i przeprowadzkę na Kretę. Ta spontaniczna decyzja nie podoba się córkom, a od Julii wymaga odwagi i determinacji, ale... bohaterka umawia się z agentką nieruchomości i udaje się do Falasarny, gdzie mogłaby zamieszkać. I to tu, na greckiej wyspie, pośród rdzennych mieszkańców, Julia próbuje odnaleźć samą siebie. Jako miłośniczka historii starożytnej, wykopalisk archeologicznych i greckich ciekawostek odkrywa intrygującą przeszłość domu związaną z jego poprzednim właścicielem...

Uwielbiam książki, które odkrywają przede mną nowe zakątki, przenoszą do ciekawych, egzotycznych miejsc, które były mi dotąd zupełnie obce i nieznane. Taką perełką jest Falasarna położona u zachodniego krańca półwyspu Gramvousa na Krecie. Tutaj bez problemu można połączyć zwiedzanie i zgłębianie tajemnic przeszłości, do czego zachęca lektura tej powieści. Magdalena Kawka w niezwykle obrazowy sposób pokazała piękno wyspy oraz egzotykę jej wyjątkowych zakątków. Doskonale połączyła je z bogatą wielowiekową historią Krety wplatając do fabuły całe mnóstwo intrygujących wydarzeń, także tych z okresu II wojny światowej. Powieściowa fikcja tak znakomicie współgra z miejscem zdarzeń, że ani przez moment nie poddajemy w wątpliwość ich prawdziwości, czy autentyzmu. Jedynym momentem mało wiarygodnym jest moim zdaniem odziedziczony przez Julię spadek, ale odkąd akcja przenosi się na wyspę wszystkie wątpliwości znikają. Dlaczego?... Ponieważ to Kreta - wyspa z mgły i kamienia - jest tak naprawdę główną bohaterką tej opowieści.

Historia jest bardzo dokładnie przemyślana, napięcie wzrasta stopniowo, aż do momentu kulminacji. Od samego początku z niecierpliwością czekamy na rozwój wypadków i mimo, że w naszej głowie pojawia się kilka scenariuszy, żaden tak naprawdę nie jest do końca zgodny z zamysłem autorki.

"Wyspa z mgły i kamienia" to kawałek dobrej prozy, ładnie napisanej, emocjonującej i wartej uwagi. Elementy obyczajowe, romantyczne, historyczne i kryminalne przeplatają się ze sobą tworząc niezapomnianą opowieść z całą gamą interesujących bohaterów. Dzięki temu wyspa z mgły i kamienia staje się kolejnym miejscem na mapie naszych podróży, czy to samolotowych, czy za sprawą turystycznego przewodnika. Warto skorzystać z takiej możliwości.

BLISKIE SPOTKANIE Z KRETĄ

263 użytkowników ma tytuł Wyspa z mgły i kamienia na półkach głównych
65 użytkowników ma tytuł Wyspa z mgły i kamienia na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Wyspa z mgły i kamienia

Cytaty z książki Wyspa z mgły i kamienia

Magdalena Kawka Wyspa z mgły i kamienia Zobacz więcej
Magdalena Kawka Wyspa z mgły i kamienia Zobacz więcej