Sekrety Adama

- 2012-11-07
- 2012-11-07
- 978-83-7778-205-7
Główny bohater, Adam - inteligentny, wykształcony, ambitny, nienasycony... Człowiek sukcesu. Pracuje w dużej firmie, świetnie zarabia, czuje się ważny i doceniony. Często podróżuje, żyje szybko i komfortowo. Pędzi przed siebie jak pocisk do celu - samoloty, hotele, knajpy, wino i kobiety... Wiele kobiet.
Kiedy go poznajemy, zbliża się do czterdziestki i coraz częściej dopadają go natrętne myśli, których nie potrafi nazwać ani sobie z nimi poradzić. Czuje, że czegoś mu w życiu brakuje, że coś mu umyka. Ale co?
Kup Sekrety Adama w ulubionej księgarni
- Stos 10/2013 październikowy 1
- ( __ ) 1
- Nie dałam rady 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sekrety Adama
Parafrazując krytyka: "pisarstwo Ewie Trojanowskiej nie wychodzi" - prostacka, mocno przyciężkawa proza. Autorka sili się na analizę męskiej psychiki, ale doszukać się tu można tylko głębi na miarę wysychającej kałuży. Plastikowy bohater a'la męska Barbie, dużo wulgarności - od połowy szybko tylko przekartkowałam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka, bardzo wzruszające zakończenie. Wiele uświadamia, poucza, pokazuje, jakie wartości w życiu są najważniejsze...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowoli kończę książkę. Myślę, że autorka poruszyła istotny problem ale jak dla mnie w książce jest za dużo zawirowań i niedopowiedzeń. Miejscami czyta się ciężko. Nie odkładam jej jednak z powrotem na półkę bo tego nie lubię:)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo lubię sięgać po książki polskich "świeżych" autorów, szczególnie tych debiutujących, i w ten sposób natrafiłam na wiele wspaniałych powieści.
Książka nie zrobiła na mnie większego wrażenia i na pewno nie pozostanie w mojej głowie na dłużej. Wiele jest dla mnie w niej niezrozumiałego i nie do zaakceptowania, ale zdaję sobie sprawę, że jest to prawdopodobnie spowodowane przepaścią pokoleniową.
Powieść opowiada o życiu tytułowego Adama - około 40-letniego człowieka sukcesu, który - wydaje się - wiedzie ekscytujące, świetnie opłacane życie korporacyjnego pracownika (częste podróże służbowe, samoloty, hotele, knajpy, alkohole i kobiety... wiele bardzo chętnych kobiet). Adam mimo niezliczonych romansów i przypadkowego, szybkiego seksu dla rozrywki, tęskni za prawdziwą miłością. Jednak w swoich poszukiwaniach błądzi i nie mogąc jej znaleźć, lokuje uczucia w nieodpowiednich kobietach... Zakończenie daje jednak pewną nadzieję.
Język autorki sprawny, soczysty, miejscami - dla mnie - zbyt mocny, ale to kwestia gustu.
Książka może być przestrogą dla tych, którym się wydaje, że bez korporacji nie ma życia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka nie zrobiła na mnie większego wrażenia i na pewno nie pozostanie w mojej głowie na dłużej. Wiele jest dla mnie w niej niezrozumiałego i nie do zaakceptowania, ale zdaję sobie sprawę, że jest to prawdopodobnie...
Dobe. Mocne.
Dobe. Mocne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMądra i znakomicie poprowadzona fabularnie powieść dla tych po drugiej stronie trzydziestki. http://sekretyadama.blogspot.com/