Dam im imię na wieki

- historia
- 2011-01-11
- 2011-01-11
- 978-83-7257-497-8
Książka jest swoistą Encyklopedią Treblinki. Jest ona owocem kilkunastoletnich badań naukowych prowadzonych przez dra Edwarda Kopówkę, kierownika Muzeum w Treblince i ks. Pawła Rytel-Andrianika, studenta biblistyki oraz judaistyki na Uniwersytecie w Oxfordzie.
Publikacja zawiera informacje nt. Polaków ratujących Żydów z powiatów: bialskiego, bielskiego, brańskiego, garwolińskiego, łomżyńskiego, łosickiego, łukowskiego, mińskiego, ostrowskiego, parczewskiego, radzyńskiego, siedleckiego, siemiatyckiego, sokołowskiego, węgrowskiego, wysokomazowieckiego. Zawiera ona relacje i świadectwa dotyczące ponad 250 zamordowanych, głównie za pomoc Żydom (w tym 18 księży),prawie 350 Sprawiedliwych Wśród Narodów Świata i ponad 300 osób, które z narażeniem życia niosły efektywną pomoc.
Książka ta nie jest publikacją polemiczną, ale faktograficzną. Dlatego też komentarze są ograniczone do minimum, aby pozostawić Czytelnikowi zupełną swobodę interpretacji dokumentów archiwalnych czy też relacji świadków. Autorzy napisali w zakończeniu: “Ufamy, że niniejsza monografia Treblinki i okolic poszerzy wiedzę na temat badanego terenu, jak również przyczyni się do oddania hołdu Męczennikom i Bohaterom, którzy z narażeniem życia, niejednokrotnie płacąc najwyższą cenę, ratowali Żydów”.
Kup Dam im imię na wieki w ulubionej księgarni
Oceny książki Dam im imię na wieki
16 użytkowników ma tytuł Dam im imię na wieki na półkach głównych- Chcę przeczytać 11
- BIBLIOTEKA DYSK ZEWNĘTRZNY - ZBIORCZE 1
- Historia 1