Kaidan. Japońskie opowieści niesamowite epoki Edo

Okładka książki Kaidan. Japońskie opowieści niesamowite epoki Edo autora Marcin Tatarczuk, 9788374362658
Okładka książki Kaidan. Japońskie opowieści niesamowite epoki Edo
Marcin Tatarczuk Wydawnictwo: TRIO, Biblioteka Fundacji im. Takashimy Seria: Oblicza Japonii horror
horror
Oblicza Japonii
2011-01-01
2011-01-01

Kup Kaidan. Japońskie opowieści niesamowite epoki Edo w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kaidan. Japońskie opowieści niesamowite epoki Edo

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kaidan. Japońskie opowieści niesamowite epoki Edo

Ciekawa, przystępnie napisana, a przy tym naszpikowana informacjami. Plus za ilustracje, obszerną bibliografię oraz słowniczek w języku japońskim.

Bardzo ciekawa książka w temacie japońskiej mitologii oraz kultury okresu Edo, a przy tym mimo naukowego stylu pisana bardzo przystępnym językiem, który pozwala pochłonąć lekturę w błyskawicznym tempie. Oczywiście nie bez znaczenia są tu obszerne przytoczenia legend i wyjątków z literatury, co bynajmniej nie umniejsza jej wartości. Mam jednak pewne wrażenie niekompletności - nie jestem specjalistką w temacie, ale czy w literaturze okresu Edo w ogóle nie pojawiają się tengu ani diabły oni? Te stwory zostały kompletnie przez autora pominięte. Również skład książki zaliczył parę potknięć - zdarzyło się całkiem sporo literówek oraz błędnie oznaczone przypisy (podejrzewam, że w manuskrypcie była numeracja ciągła przypisów, a w książce zastosowano osobną dla każdego rozdziału - stąd bałagan). Nie umniejsza to jednak ani wartości książki, ani jej zalety jako ciekawej lektury. Polecam gorąco.

Będąc w temacie Mitologii japońskiej, chciałam zaczerpnąć informacji o japońskich potworach oraz ich klasyfikacji. Książka bardzo prosto i krótko opisuje klasyfikacje stworów japońskich. Dowiedziałam się, czym różni się youkai od yurei i w jaki sposób łączą się z naszym światem. Przybliżona jest także klasyfikacja najpopularniejszych w kulturze japońskiej istot typu wodniki kappa czy lisy. Bardzo przydatna lektura przed rozpoczęciem czytania mang czy oglądania anime. Dodatkowo zagłębiamy się w kilka znanych historyjek, od których powstały znane filmy typu "The ring". Na końcu mamy słowniczek , w jaki sposób zapisywać nazwy stworów (w tym kanji). Naprawdę dobra pozycja.

429 użytkowników ma tytuł Kaidan. Japońskie opowieści niesamowite epoki Edo na półkach głównych
71 użytkowników ma tytuł Kaidan. Japońskie opowieści niesamowite epoki Edo na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Kaidan. Japońskie opowieści niesamowite epoki Edo

Cytaty z książki Kaidan. Japońskie opowieści niesamowite epoki Edo