Pocałunek demona

Okładka książki Pocałunek demona autora Lynn Raven, 9788376680149
Okładka książki Pocałunek demona
Lynn Raven Wydawnictwo: Foka Cykl: Dawn i Julien (tom 1) fantasy, science fiction
Dawn i Julien (tom 1)
Der Kuss des Dämons (2008)
2011-03-15
2011-03-15
Monika J. Dykier

Kup Pocałunek demona w ulubionej księgarnii

Pocałunek demona

Oceny książki Pocałunek demona

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pocałunek demona

"Pocałunek demona" to opowieść pełna tajemnic, emocji i niebezpieczeństwa. Dawn, po stracie rodziców, szuka miłości i nieoczekiwanie znajduje ją w Julianie, przystojnym, nowym uczniu w liceum. Ich uczucie rozwija się, jednak z ukrycia obserwuje ich mroczna tajemnica, która odsłania świat wampirów.

Lynn Raven zabiera czytelnika w niezwykłą podróż do świata paranormalnego, gdzie miłość i zagrożenie przeplatają się w jedno. Opisywane emocje między Dawn a Julienem budzą sympatię, ale niestety nie udaje się pełni wykorzystać potencjału tej historii.

Wydaje się, że autorce zabrakło głębszego rozwinięcia fabuły i bohaterów, co sprawia, że niektóre momenty są przewidywalne i płaskie. Ponadto, tempo narracji czasami traci swój impet, co może sprawiać trudności w utrzymaniu zainteresowania czytelnika.

Mimo tych wad "Pocałunek demona" ma swoje momenty, które wciągają i wywołują emocje. Raven posiada talent do tworzenia atmosfery, w której żywe są emocje i napięcie. Jednakże całkowicie nie wykorzystuje tego potencjału, co pozostawia smak niedosytu.

Dla miłośników paranormalnej romansy "Pocałunek demona" może dostarczyć pewnych przyjemności, ale warto mieć świadomość, że nie jest to historia, która w pełni wykorzystuje swoje możliwości. Ocena 4/10 odzwierciedla pewne rozczarowanie, ale nie zamyka drogi do odkrywania innych dzieł Lynn Raven, które mogą okazać się bardziej satysfakcjonujące.

Lynn Raven zabiera czytelnika w niezwykłą podróż do świata paranormalnego,...

Bardzo słabo!!! Dawno nie czytałam tak kiepskiej książki. Dotrwałam do końca tylko siłą woli :-) Schematyczna i bardzo przewidywalna.

Przeczytałam tą książkę na jednym wdechu. Jestem nią bardzo pozytywnie zaskoczona. Jak szalona szukam kolejnych dwóch części by kontynuować tą serię. Niestety bezskutecznie :(
Gorąco polecam i zachęcam do jej przeczytania.

Gorąco polecam i zachęcam do jej przeczytania.

1819 użytkowników ma tytuł Pocałunek demona na półkach głównych
360 użytkowników ma tytuł Pocałunek demona na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Pocałunek demona

Ciemność przed świtem J.A. London
Ciemność przed świtem
J.A. London
Okay, opowiem Wam historię, jak przez przypadek natknęłam się na historię którą czytałam 8 (!!) lat temu, jeszcze w gimnazjum, wypożyczoną z biblioteki miejskiej (również przez przypadek xd - polski tytuł to "Ciemność przed świtem" i jest tylko pierwszy tom przetłumaczony) biorąc pod uwagę, z jakim teraz tekstem pracuję, czytam wszystko jak leci z wampirami, więc się mega ucieszyłam, że w czeluściach czytnika wygrzebałam ebooka z nimi, którego jeszcze nie czytałam - tylko że to była druga część. I się zastanawiam, a halo, gdzie mam pierwszą? Także popełniłam jej zakup w ciągu ułamka sekundy (w oryginale) i zaczęłam czytać niczego nie świadoma. Czytam, czytam prolog i mam istne deja vu. Jakby... co jest? Dochodzę do pierwszego rozdziału, bohaterka ma na imię Dawn... miasto otoczone murem przed wampirami. I tak sobie myślę: "Kurde, jeśli tu będzie TA scena w kinie, na koniec się coś zesra mocno, a ten fajny typ będzie mieć na imię Vincent albo Victor, to ja chyba świętego Graala odnalazłam!" Kończę pierwszy rozdział, Dawn jest delegatką Denver w sprawach ludzko-wampirowych (wampirzych?),by rodzina starych (czy tam Stara Rodzina) wampirów sprawująca tak jakby władzę nad miastem była szczęśliwa, że mają odpowiednie dostawy krwi od dawców z miasta. Mamy jej przyjaciółkę Tegan (która swoją drogą w drugiej części razem z Faith to taki mood, że o nie wiem xd),z którą wybrała się na imprezę blisko muru. Wiecie jak typowe 17 latki. Tegan w międzyczasie odurzono, więc dziewczęta zabrały się stamtąd do trambambaja. Okazuje się, że są tam wampiry i noszenie kołka przy sobie na niewiele się zdaje Dawn. (A, może zapomniałam wspomnieć, że Dawn jest po uszy zakochana w Michaelu, swoim przyjacielu z dzieciństwa i tworzą szczęśliwą parę *ekhu* do czasu). Szczęście chciało, ze wampiry zostają zabite (Lessers to chyba będą po prostu niższe wampiry) przez nieznajomego, który zabiera dziewczyny w bezpieczne miejsce... do kina! Koniec historii. Znaczy mojej bawienia się w Indiana Jonesa. Bo to była TA książka, przez którą tyle tygodni nie mogłam spać, bo nie umiałam wtedy zbytnio angielskiego, a na drugi tom się nie zapowiadało, a do tego historia kończy się w takim momencie, że aż nie wypada. (chociaż ja tego Z PEWNOŚCIĄ nie powinnam mówić xd - kto wie, ten wie) Wybawiciel to Victor (także z pamięcią jednak nie tak źle) i wiecie co? Victor Valentine jest w mojej topce książkowych chłopaków. Był, jest i myślę, że jeszcze na trochę się tam utrzyma. Uwielbiam typa, aczkolwiek w 3 tomie mi nieco podpadł, ale o tym innym razem. Dawn można zarzucić, że to taka typowa Mary Sujka, ale mi aż tak nie przeszkadzała, bo historia jest taka napakowana akcją oraz zwrotami akcji (kilka poważniejszych można się domyślić, ale i tak sprawiały ogromną radochę!). Chyba świadczy o tym najlepiej fakt, że z cała trylogia uporałam się w 2,5 dnia. Także przez książkę się dosłownie płynie i świetnie się przy niej bawiłam, jeśli ktoś potrzebował odmóżdżacza z wampirami oraz dystopią.
Lekyol - awatar Lekyol
Scarlett Barbara Baraldi
Scarlett
Barbara Baraldi
Scarlett ma szesnaście lat i właśnie przeprowadziła się do Sieny. Zostawiła za sobą wakacje, swoją najlepszą przyjaciółkę i kiełkującą miłość do Matteo… W nowej szkole poznaje Umberto, który od razu okazuje jej zainteresowanie, jednak Scarlett odkrywa, że jej koleżanka z ławki Caterina jest w nim skrycie zakochana. Co wybrać: miłość czy przyjaźń? Odpowiedź przychodzi sama podczas szkolnego koncertu, kiedy na scenę wchodzi chłopak o oczach jasnych jak lód i ich wzrok spotyka się w tłumie. Mikael, basista zespołu Dead Stones, pojawia się przy niej w najbardziej niespodziewanych momentach, by za chwilę zniknąć, a Scarlett nie potrafi oprzeć się jego magnetycznemu spojrzeniu. Jednak Mikael jest zbyt piękny i zbyt niezwykły, by mógł być prawdziwy: tylko Umberto zdaje się znać jego sekret, lecz nie udaje mu się ostrzec Scarlett… Niedługo potem w szkole ma miejsce niewyjaśnione morderstwo, a Scarlett pada ofiarą przerażającego ducha o płonących oczach. Kim naprawdę jest Mikael? Jej aniołem stróżem czy prześladującym ją demonem? Miałam tak jakby rozkład co będę czytać. Taka lista kolejności. "Scarlett" znajdowało się bardzo wysoko. Miałam ją zacząć dawno temu, ale co po chwile pojawiały się kolejne książki, których odłożyć nie umiałam, więc "Scarlett" spadało co raz to niżej. Dopiero teraz gdy nie mogłam się zdecydować co dalej czytać,a moja lista dobiegła końca stwierdziłam, że nie będę więcej szukać i zacznę "Skarlett". Nie rozumiałem Cateriny. Irytowało mnie jej zachowanie. Ciągle powtarzała, że Umberto się jej nie podoba, ale rzeczywistość była całkiem inna. Wyglądało jak by wcale nie miała zamiaru zmienić swojego nastawienia i powiedzieć chłopakowi co czuje.. Możliwe że nie chciała tego zrobić bo podświadomie wiedział że ją odrzuci i wolała żyć złudzeniami, że może kiedyś coś z tego wyjdzie... Na początku myślałam że Vincent, Mikael i Ofelia są tymi złymi. Tacy magnetyczni, przyciągający. Myślałam że ten cały zespół to taka przykrywka by złapać podczas koncertów jakąś ofiarę. Po morderstwie Edoardo i wcześniejszym dziwnym ostrzeżeniu Vincenta byłam tego niemal pewna. Chciał on odstraszyć ją, jak by oni wszyscy mieli niemiły sekret. Stwierdziłam że to było jego ostrzeżenie, że to on zabił bibliotekarza, by Scarlett porzuciła Mikaela. Ale ten lodowooki chłopak wydawał się taki dobry, opiekuńczy i zainteresowany Skarlett jako coś więcej niż zdobycz. Wydawał się ją naprawdę lubić. Miałam mętlik w głowie, nie wiedziałam kim tak naprawdę są bohaterowie. Polecam!
cosmolas - awatar cosmolas
Pokusa Lisa Desrochers
Pokusa
Lisa Desrochers
Zapraszam na bloga po więcej recenzji :) https://bookslikeroses.blogspot.com/ Książka opowiada o młodej dziewczynie wywodzącej się z katolickiej rodziny, która boryka się z pewną tragedią. Mimo wszystko stara się żyć normalnie. Chodzi do szkoły, spotyka się z przyjaciółmi, przeżywa pierwsze zauroczenia i snuje plany na przyszłość. Pewnego dnia, zupełnie niespodziewanie pojawia się na jej drodze dwóch chłopaków. Z pozoru wydaje się to zwykłym wydarzeniem; Ot w szkole zjawiają się "Nowi". Z czasem jednak Luc i Gabe zaczynają odgrywać coraz większą i bardziej znaczącą rolę w życiu Franne. Dziewczyna zaczyna być świadkiem dziwnych wydarzeń, niektóre rzeczy już jej znane przybierają na sile, co wprawia ją w niemałą konsternację. Pojawiają się dylematy i rozterki miłosne. Franne przekonuje się, że świat to jedna, wielka tajemnica; To miejsce w którym egzystują nie tylko ludzie, co skutkuje u niej niemalże szokiem. Miłość wzbierająca w sercu bohaterki poniekąd odkrywa dla niej rzeczy nieznane, jak również odpowiada na pytania, na które wcześniej nie znajdywała odpowiedzi. Pod wpływem tego czego doświadczyła, Franne dowiaduje się że posiada niezwykły dar, w związku z którym Niebo i Piekło podejmują walkę o jej duszę, będąc gotowymi złamać wszelakie zasady! To typowa młodzieżówka, w której odnajdujemy wątki takie jak problemy sercowe, nastoletni bunt, niezrozumienie świata i kształtujący się w zakamarkach umysłu, własny plan na życie. To również historia, w której ukazana jest odwieczna walka dobra ze złem, walka o duszę ludzi którzy szybciej lub wolniej posuwają się po ścieżce ku jednemu ze światów czekających po śmierci (O ile istnieje jakiekolwiek życie pozagrobowe!) Treść napisana jest naprawdę przystępnym a wręcz bardzo prostym w odbiorze językiem. Im dalej w las, tym tylko utwierdzamy się w tym, że nie jest to lektura skierowana dla starszych i powiedziałabym, poważniejszych czytelników. Zawiera słowa i wyrażenia, dotyka problemów i traktuje o życiu typowego nastolatka. Tym nie mniej czytało się to przyjemnie, nawet mimo czasem pojawiających się błędów w strukturze słów, co jak podejrzewam wyniknęło z drobnych pomyłek podczas korekty tłumaczenia. Ponad to również lekko irytowały mnie pewne zachowania bohaterki, która jak na członka rodziny, w której religia stanowi niebywale ważny aspekt, jest bardzo niedomyślna i nawet po dłuższym czasie, nie może połączyć czy nijak skojarzyć pewnych faktów, tyczących się tego kim rzeczywiście są jej nowi koledzy. Generalnie bohaterowie byli dość dobrze wykreowani, choć mogłabym się także trochę przyczepić do tego jak był opisany świat w którym funkcjonowali ci bohaterowie. Moim zdaniem mógłby być nieco bardziej rozbudowany, wzbogacony o trochę więcej opisów. Odnosząc się już do ogółu fabuły – Dla mnie była ona ciekawa, w związku z czym pochłonęłam książkę dość szybko. Lekka, niewymagająca, pewne kwestie trochę zastanawiające. Generalnie okej. Pozycja godna polecenia głównie nastolatkom. Na koniec odpowiadając na pytanie wpisane w okładkę – Wybrałabym niebo, nie tylko ze względu na te błękitne oczy i zapach śniegu latem ;)
Elizabeth_Warren - awatar Elizabeth_Warren
Wybrańcy losu Gabriella Poole
Wybrańcy losu
Gabriella Poole
,,Wybrańcy losu'' to 1 z 4 tomów cyklu Akademia mroku. Autorka: Gabriella Poole Główna bochaterka: Cassandra Bell(Cassie Bell) Fabuła: Cassandra z uwagi na jej inteligętność została przyjęta do Akademi Darkea, do której uczęszczają piękni i bogaci uczniowie.Na początku nie jest jej łatwo anbowiem jest osobą pochodzącą z domu dziecka, a nie dzieckiem bogaczy i do tej szkoły dostała się ze względu na stypendium.Lecz gdy zaprzyjaźnia się ze swoją współlokatorką Isabellą,wszystko zaczyna się układać.Wszysto jest dobrze do momentu gdy panna Bell nie posłuchała rady by trzymać się z daleka od Wybranych...W tym semestrze Akademia Darkea znajduje się w Paryżu. Cassie postanawia odkryć tajemnice Wybranych.Jednym ze sposobów jest zostaniem jedną z nich co staje się celem głównej bochaterki.I w dodatku Cassandrze zaczyna podobać się pewien chłopak z grona Wybranych.Czy Cassie uda się zostać Wybraną?Jaki mroczny sekret skrywa ta akademia? Kim są Wybrańcy?Czy Cassandra robi dobrze próbując do nich dołączyć?W jakim chłopaku zakochała się stypendystka? Dokąd zaprowadzi ją te zakochonia? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w 1 tomie cyklu Akademia Mroku pod tytółem ,,Wybrańcy losu'' Moja opinia: Cudowna książka. Mrok, groza, tajemnice, miłość, przyjaźń, wspaniali bohaterowie i fantastyczny humor. Kocham tą książkę. Jak dla mnie nie ma tutaj coś takiego jak nuda, wciąga i porywa czytelnika do świata niby normalnego a jednak przeciwnie. Można tutaj znaleźć coś takiego jak lojalność wobec bliskich co strasznie mi się podoba. Na pewno osoby lubiące książki typu groza z zastrzykiem miłości i prawdziwej przyjaźni nie będą zawiedzione tą książką. Wątek miłosny nie rozrasta się jest go tyle ile jak na mój gust w książkach powinno być. Ja nie rozczarowałam się na niczym. Polecam, Polecam i jeszcze raz Polecam. Books-are-my-life
Books-are-my-life - awatar Books-are-my-life

Cytaty z książki Pocałunek demona