Co Twój kot próbuje Ci powiedzieć ? Poznaj tajemnice kociej psychologii.

Okładka książki Co Twój kot próbuje Ci powiedzieć ? Poznaj tajemnice kociej psychologii. autora Arden Moore, 9788324624676
Arden Moore Wydawnictwo: Septem poradniki
poradniki
2007-01-01
2007-01-01
Emilia Hahn

Kup Co Twój kot próbuje Ci powiedzieć ? Poznaj tajemnice kociej psychologii. w ulubionej księgarnii

Co Twój kot próbuje Ci powiedzieć ? Poznaj tajemnice kociej psychologii.

Oceny książki Co Twój kot próbuje Ci powiedzieć ? Poznaj tajemnice kociej psychologii.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Co Twój kot próbuje Ci powiedzieć ? Poznaj tajemnice kociej psychologii.

Poradnik w miękkiej oprawie dotyczący kociej psychologii. Szata graficzna – błękit, szarości, czerń.
Fotografii brak. Ilustracje czarno - białe z odcieniami szarości.
Ramki, wyróżnienia tłustą czcionką, tła z tekstem, tabele. Zachowana przejrzystość.
Tekstu jest dużo, opracowania poszczególnych zagadnień nieszablonowe, przekaz pełny i wyczerpujący. Dużo przykładów wziętych z życia, przedstawionych na konkretnych osobnikach , z podanym imieniem kota .

Książka raczej dla początkującego ,ale trochę obeznanego w temacie. Tekst jest bardziej rozwleczony i ten co szuka krótkich porad na już, to tak szybko ich nie znajdzie.

Objęta została tematyka kocich zmysłów, zachowania, garść opisu niektórych ras – tu bardzo skrótowo i wybiórczo, przygotowanie domu na przyjęcie kota, mowa kociego ciała, wydawane dźwięki, kocie zwyczaje, problemy behawioralne związane z kuwetą i jak je rozwiązać, podstawy z zakresu żywienia i pielęgnacji, zabawy z kotem, przeprowadzka, wizyty weterynaryjne, koci bagaż na wakacje.

Nie zapomniano też o kocich ciekawostkach , których też dużo odnajdziemy w trakcie wertowania lektury.
Przykładowo:
,,W 1952 roku pręguska z Teksasu o imieniu Dusty ustanowiła rekord pod względem liczby wydanego na świat potomstwa. Kotka urodziła ponad 420 kociąt, a ostatni miot miała w wieku 18 lat’’.

Na końcu podano źródła literatury, zalecane pozycje do przeczytania oraz wolne kartki na prowadzenie własnych notatek.

Ogólnie polecam zainteresowanym felinologiczną tematyką!

Fotografii brak. Ilustracje czarno - białe z odcieniami szarości.

Osoby, które nigdy nie miały do czynienia z kotami, powinny sięgnąć po tę książkę. Pomaga zrozumieć zachowanie kota, nawiązać bardzo dobrą więź z kotem.

Całkiem fajna, chociaż dość zachodnia.

Całkiem fajna, chociaż dość zachodnia.

212 użytkowników ma tytuł Co Twój kot próbuje Ci powiedzieć ? Poznaj tajemnice kociej psychologii. na półkach głównych
69 użytkowników ma tytuł Co Twój kot próbuje Ci powiedzieć ? Poznaj tajemnice kociej psychologii. na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Co Twój kot próbuje Ci powiedzieć ? Poznaj tajemnice kociej psychologii.

Arden Moore
Arden Moore
Arden Moore jest pisarką i wydawcą. Prowadzi wykłady z dziedziny zachowań zwierząt. Wydała także kilkanaście własnych książek na ten temat. Mieszka w Kalifornii z pięcioma bardzo dobrze wychowanymi zwierzakami.

Kot. Instrukcja obsługi Sam Stall
Kot. Instrukcja obsługi
Sam Stall David Brunner
Poradnik mniejszego formatu dotyczący felinologii. Zastosowano chwyt marketingowy, przyciągający uwagę w tytule – instrukcja obsługi , dalej... procedury operacyjne itd. Sama treść nie ma w sobie elementów humoru i można ją nazwać podręcznikiem. Kot w nomenklaturze tej książki potraktowany jest jak model samochodu czy coś w tym stylu. Długość życia kota nazwana jest tu przykładowo : okresem użytkowania produktu, rasa – wariantem sprzętowym czy też modelem. Tak jest przez całą lekturę. Okładka miękka. Grafika w kolorze granat, odcienie niebieskiego, wrzos, odcienie brązu, pomarańcz. Czcionka w większości tekstu granatowa, o różnej grubości i wielkości. Dla podkreślenia ważności wstawki czcionki pomarańczowej. Ten fakt jest bardzo ważny w czytaniu , gdyż mnie akurat lepiej czyta się czcionkę czarną niż granatową. Ale i tak jest dużo lepsza niż zielona, jak zastosowano w podobnym poradniku tego autora o psach . Książeczka nie zawiera fotografii, ale mnóstwo obrazków w wyżej wymienionych kolorach z dodatkiem czarnego. Zastosowano kolorowe tła w części tekstu, ramki, zakreślacze, by zachowana została przejrzystość. Omówiono szeroko między innymi następującą problematykę: budowa kota, historia kotów, rasy, test przed nabyciem kociaka, test przed nabyciem kota dorosłego, wybór płci, przygotowanie domu na przybycie czworonoga, zakup akcesoriów, kontakt dziecko-kot, kot – pies, kot – kot; wybór imienia, kocia mowa, wychowanie, socjalizacja, żywienie, pielęgnacja, rozwój kota od kociaka do dorosłego, weterynaria , leki, choroby, zapobieganie pasożytom, pomoc w nagłych wypadkach, wystawy, reprodukcja, rozmnażanie, ciąża, poród, kot w podróży, opieka nad seniorem, problemy behawioralne. Na końcu znajduje się do samodzielnego wypełnienia certyfikat dla posiadacza kota, słowniczek pojęć, indeks . Może te nazwy są i dowcipne. Ale jak przychodzi co do czego ,żeby na szybko znaleźć, to nie ułatwia sprawy. Jedzenie nazwano tu paliwem , pielęgnację - konserwacją obudowy itd. co wcześniej już pisałam. Szukanie tego typu haseł powinno się w poradniku odbywać błyskawicznie. Z tego względu jako pomocnik , który ma leżeć pod ręką nie znajduje zastosowania. Ot! tak raz sobie przeczytać dla beki i zastanowienia się , co też ludzie nie wymyślą, aby zwrócić na siebie uwagę na rynku wydawniczym. Polecam jedynie jako ciekawostkę, choć jest tu naprawdę sporo wiedzy. Przeszkadzały mi te pokrętne przydomki – nazywanie czynności wychowania kota jako programowania komputerowego. Podobnie jak w poradniku o psach. Poza tym musicie sobie zdawać sprawę ,że publikacja wydana w 2009 roku. Niektóre rzeczy straciły już na aktualności jak żywienie kota. Poza tym uważam, że ,,Kot instrukcja obsługi’’ udała się lepiej autorom niż ,, Pies instrukcja obsługi’’. Jeżeli ktoś nie ma nic przeciwko powyższemu, to zapraszam do lektury.
Anka - awatar Anka
oceniła na61 rok temu
Bezuzyteczna.pl. Codzienna dawka wiedzy bezużytecznej Dawid Tekiela
Bezuzyteczna.pl. Codzienna dawka wiedzy bezużytecznej
Dawid Tekiela Marcel Szuplewski
Groźną „groźbę” przeczytałam na okładce tej książki. I bardzo dobrze! – pomyślałam w odpowiedzi – bo są tacy ludzie, jak ja, którzy wprawdzie korzystają z Internetu, ale nie we wszystkie ważne, a w tym przypadku ciekawe, jego zakątki docierają. Mój świat jest papierowy, więc przede wszystkim zimny. Informacja gorąca - rzadziej. A tutaj była najpierw internetowa strona Wiedzy Bezużytecznej, a potem ambitny cel – „zbudować w krótkim czasie największą i najbardziej zaangażowaną społeczność polskiego Facebooka. I to nam się udało.” – pisze jeden z autorów bardziej znany jako RoundHere. Faktycznie, udało się im to, a liczba fanów profilu jest już znacznie wyższa niż podana we wstępie i stale rośnie. Fenomen ten autorzy wyjaśniają charakterem portalu – „Wiedza Bezużyteczna to dziś nie tylko wiedza, ale również ludzie i emocje.” Od siebie dodam, że również umiejętność zaangażowania odbiorców poprzez rozrywkę. A to już trzy lata tak skutecznego angażowania! Z okazji właśnie tego jubileuszu autorzy postanowili wyjść ze świata wirtualnego i wkroczyć materialnie do realnej rzeczywistości, robiąc swoim odbiorcom papierową niespodziankę. Wydać książkę, która byłaby „swoistą encyklopedią internetu”. I tu uwaga! Zwłaszcza dla fanów strony internetowej, bo informacje bezużyteczne zawarte w tej publikacji nie są powielone z portalu. Ten fakt wyraźnie podkreślają autorzy na okładce, umieszczając pod tytułem głównym zdanie – „tego nie znajdziesz na portalu” oraz we wstępie – „Jesteś stałym czytelnikiem Bezużytecznej? Dzięki tej książce zdobędziesz wiedzę, której nie znajdziesz w sieci.” Książka jest więc dla każdego! Każdego, kto jest ciekawy wszystkiego i otwarty na szeroko pojętą wiedzę, ponieważ książka w osiemnastu rozdziałach tematycznych podaje wiedzę od Kosmosu do mikrokosmosu ludzkiego organizmu, która zaciekawia, szokuje, zadziwia, wprawia w osłupienie i bawi. To ostatnie często i gęsto potęgowane przez humorystyczne rysunki. Sam tekst autorzy podają w małych fragmentach na szarym tle. Nie ma między nimi logicznego ciągu, więc można czytać wybiórczo, dowolnie i według własnego kierunku zainteresowania. Ja czytałam jednak po kolei, ponieważ po przeczytaniu jednej ciekawostki kierunki rozwoju kolejnych wątków mogą zaplątać na jednej stronie, a zagubić w książce. A drogowskazy kierujące do źródeł informacji podane na końcu książki mogą utopić w Internecie. Dlatego po kolei będzie najefektywniejszym rozwiązaniem, zwłaszcza że po przeczytaniu jednej porcji tekstu pojawiała się we mnie nieodparta ochota na następną, a po niej z niecierpliwością sięgałam po kolejną dawkę i bardzo ciężko był mi przerwać ten ciąg i pociąg do wiedzy. Ale to pułapka autorów, którzy przyznają z premedytacją, że to specjalnie, że tak ma być „wszystko skrojone tak, byś nie potrafił się domyślić, co znajdziesz na następnej stronie”, więc przeskakiwałam z kartki na kartkę z wciąż rosnącym apetytem. I to jest ta moc napędowa szybkości wchłaniania zawartości tej pozycji. Dodatkową atrakcją są umieszczone punktowo zagadki z odpowiedziami podanymi do góry nogami. Można tę książkę czytać samemu. Można też wspólnie. Ale można też poznawać jej zawartość wspólnie na odległość za pomocą odpowiedniej aplikacji w telefonie. Autorzy umieścili na prawie każdej stronie kod QR powiązany ze specjalnie oznakowaną ciekawostką. Jeśli ktoś nigdy nie posługiwał się ta formą komunikacji, może skorzystać ze specjalnie przygotowanej do tego instrukcji. Wystarczy zeskanować kod telefonem, udostępnić na Facebooku i wspólna zabawa gotowa! Ale nie tylko zabawa. Wprawdzie autorzy używają określenia „bezużyteczna”, ale w kontekście treści, odbieram to jako kokieterię. Bo ta wiedza tak całkiem bezużyteczna nie jest. Wprawdzie bez tej wiedzy można żyć szczęśliwie i bez niej świat nadal będzie się kręcił, ale jak ułatwia życie! Z morza interesujących faktów i danych, w które nie wątpię, informacji ocierających się o plotkę tak, jak te w rozdziale ”Welcome to Hollywood” czy trudnych do uwierzenia, jak w tę o chmurze alkoholu wędrującej w Kosmosie, wyławiałam bardzo użyteczne i pożyteczne informacje, które były dla mnie wręcz radami na skalę być albo nie być na przykład kobietą. Albo ta oszczędzająca siły i cierpliwość. I takich instrukcji do natychmiastowego wykorzystania w życiu codziennym, spośród na pozór bezużytecznej wiedzy, wyłuskałam mnóstwo. Z resztą autorzy chyba mieli tego świadomość, skoro tytuł jednego z rozdziałów przeczył tytułowi książki – „Tym razem wiedza użyteczna”. Nie dajcie się więc zwieść krzykliwym hasłom na okładkach, bo książka oprócz rozrywki oferuje liczne zagadki ćwiczące rozumowanie lub spostrzegawczość, praktyczne porady, podpowiedzi i rady przemycone w formie zabawy. Faktycznie udowadnia, jak zapowiedzieli autorzy we wstępie, „że wiedza nie zawsze musi składać się z suchych, nudnych faktów”. Można ją przemycić w niewinnym kamuflażu formy, jak Konia Trojańskiego wypchanego pożyteczną wiedzą. To książka, która wychodzi naprzeciw oczekiwaniom współczesnego odbiorcy, który preferuje Internet i jego gorące, krótkie newsy niż zimny, długi przekaz tekstów charakterystycznych dla książki. Autorom udało się stworzyć hybrydę, godząc obie formy i oba rodzaje przekazu ku zadowoleniu wszystkich czytelników. Całkiem użyteczna jest ta Wiedza Bezużyteczna! http://naostrzuksiazki.pl/
Maria Akida - awatar Maria Akida
oceniła na76 lat temu

Cytaty z książki Co Twój kot próbuje Ci powiedzieć ? Poznaj tajemnice kociej psychologii.

Dodaj cytat z książki Co Twój kot próbuje Ci powiedzieć ? Poznaj tajemnice kociej psychologii.