Garman & Worse

Oceny książki Garman & Worse

OPINIE i DYSKUSJE o książce Garman & Worse

4 użytkowników ma tytuł Garman & Worse na półkach głównych

Tagi i tematy do książki Garman & Worse

Okładka książki Tam gdzie fiordy: Antologia nowel i opowiadań norweskich Hans Aaurud, Tryggve Andersen, Johan Bojer, Øivind Bolstad, Johan Borgen, Oskar Braaten, Peter Egge, Kristian Elster, Torolf Elster, Sven Elvestad, Sigurd Evensmo, Johan Falkberget, Bernhard Folkestad, Arne Garborg, Magnhild Haalke, Finn Havrevold, Sigurd Hoel, Kåre Holt, Alexander Lange Kielland, Hans Kinck, Thomas Krag, Jonas Lie, Torborg Nedreaas, Regine Normann, Sigbjørn Obstfelder, Arthur Omre, Nini Roll Anker, Nils Johan Rud, Cora Sandel, Aksel Sandemose, Amelie Skram, Ingvald Svinsaas, Tarjei Vesaas
Alexander Lange Kielland
Alexander Lange Kielland
Pisarz norweski, zajmował się pisaniem powieści, nowel i dramatów. Tworzył głównie w latach 80. XIX wieku w okresie, w którym w Norwegii panował realizm. Do jego najważniejszych dzieł zalicza się powieści "Garman & Worse", "Gift", "Skipper Worse" ("Kapitan Worse" - Wydawnictwo Poznańskie 1971)i "Arbeidsfolk". Fabuła większości powieści rozgrywa się w zachodniej Norwegii, przede wszystkim w okolicach jego rodzinnego Stavanger. Obok szczegółowych opisów przyrody tych okolic, Kielland skupiał się na krytyce społeczeństwa, przede wszystkim Kościoła i systemu szkolnictwa. Jako zdeklarowany zwolennik Venstre (partii lewicowej w Norwegii)szczególną wagę przywiązywał do walki o równouprawnienie kobiet i zniwelowanie różnic społecznych. Karierę porzucił na początku lat 90. gdy lewicowy rząd odrzucił jego podanie o stypendium państwowe. Drugim powodem była zmiana prądów literackich po roku 1890 - Kielland nie potrafił odnaleźć się w neoromantyzmie propagowanym przez Knuta Hamsuna. Do końca życia pracował w administracji państwowej, zmarł w 1906 roku w Bergen.

Cytaty z książki Garman & Worse

Dodaj cytat z książki Garman & Worse