Żelazne zamczysko

Okładka książki Żelazne zamczysko autora Fletcher Pratt, L. Sprague de Camp, 8371791828
Okładka książki Żelazne zamczysko
L. Sprague de CampFletcher Pratt Wydawnictwo: ALFA Cykl: Harold Shea (tom 2-3) Seria: Biblioteka Fantastyki fantasy, science fiction
Harold Shea (tom 2-3)
Biblioteka Fantastyki
The Castle of Iron (1950),Wall of Serpents (1960)
1999-01-01
1999-01-01
Robert P. Lipski

Kup Żelazne zamczysko w ulubionej księgarnii

Oceny książki Żelazne zamczysko

OPINIE i DYSKUSJE o książce Żelazne zamczysko

Zupełnie mnie nie porwała, wręcz 50% tekstu mnie irytowało.

Zupełnie mnie nie porwała, wręcz 50% tekstu mnie irytowało.

Matematyka magi? Chodzi o taką przyprawę maggi?
Trochę słabo, że opisy książek na portalu czytelniczym tworzą ludzie lekko niedouczeni, bo to nie pierwszy raz, więc to nie "wypadek przy pracy".

Matematyka magi? Chodzi o taką przyprawę maggi?

Pierwsze dwie księgi cyklu ("Ragnarok" i "Matematyka magii") były całkiem niezłe, ale kolejne trzy, zawarte w tym tomie są dużo gorsze. Po kolei:

ŻELAZNE ZAMCZYSKO
Bohaterowie trafiają do świata Xanadu z poematu "Kubla Khan" Samuela T.Coleridga. Ja nic o tym utworze i jego świecie nie wiem i czułem się totalnie zagubiony. Tym bardziej, że od początku autorzy wrzucają nowych bohaterów, którzy wydają się zaznajomieni z magią i prawami w tej historii. Miałem wrażenie, że brakuje wstępu do tej księgi. Sama historia też nie porywa; tylko wątek utraty pamięci Belphebe mnie interesował, a tytułowe zamczysko z żelaza, które trzeba wciąż oliwić pojawia się tylko na początku i już nie wraca.

ŚCIANA WĘŻY
Jeszcze gorzej. Tym razem świat mitów fińskich, o których też mam blade pojęcie i prawie nic z tej księgi nie pamiętam. Tytuł ponownie słabo dobrany; owa ściana węży to drobna przeszkoda, o której czytelnik zapomina po kilku stronach.

ZIELONY MAG
No i jeszcze mitologia irlandzka. Teraz to już nic mi w głowie nie zostało. Chyba było jakieś polowanie na potwora z Loch Ness? Ale chyba niezbyt interesujące, skoro nic z lektury nie pamiętam. Jakieś nijakie te ostatnie historie.

Podsumowanie cyklu: pierwsze dwie księgi spoko, a potem równo w dół.

ŻELAZNE ZAMCZYSKO

56 użytkowników ma tytuł Żelazne zamczysko na półkach głównych
22 użytkowników ma tytuł Żelazne zamczysko na półkach dodatkowych

Okładka książki Expedition to Pluto Laurence Manning, Fletcher Pratt
Expedition to Pluto Laurence Manning, Fletcher Pratt
Okładka książki X Minus One Isaac Asimov, Robert Bloch, Nelson Bond, Ray Bradbury, Frederic Brown, Robert A. Heinlein, Murray Leinster, Fletcher Pratt, Clifford D. Simak, Donald Allen Wollheim
Okładka książki Czarujące obiekty latające Piers Anthony, Robert Bloch, Nelson Bond, Fredric Brown, Angela Carter, Arthur C. Clarke, John Collier, Roald Dahl, Thomas M. Disch, Peter Haining, Harry Harrison, Eric Knight, Stephen Leacock, C.S. Lewis, William F. Nolan, Mervyn Peake, Terry Pratchett, Fletcher Pratt, Robert Sheckley, Cordwainer Smith, Kurt Vonnegut, P.G. Wodehouse, John Wyndham, L. Sprague de Camp, praca zbiorowa
Okładka książki Uczeń czarnoksiężnika Fletcher Pratt, L. Sprague de Camp
Uczeń czarnoksiężnika Fletcher Pratt, L. Sprague de Camp
Okładka książki Gosh! Wow! (Sense of Wonder) Science Fiction Forrest J. Ackerman, Harry Bates, Miles J. Breuer, John W. Campbell, Ralph Milne Farley, Raymond Z. Gallun, H.L. Gold, Desmond W. Hall, Edmond Hamilton, L. Taylor Hansen, Clare Winger Harris, Amelia Reynolds Long, S. P. Meek, Abraham Merritt, C. L. Moore, W. Varick Nevins III, Fletcher Pratt, D. D. Sharp, Louis Tucker, Stanley G. Weinbaum, G. Peyton Wertenbaker, Jack Williamson, Robert H. Wilson
Okładka książki Wall of Serpents Fletcher Pratt, L. Sprague de Camp
Wall of Serpents Fletcher Pratt, L. Sprague de Camp

Cytaty z książki Żelazne zamczysko

Dodaj cytat z książki Żelazne zamczysko