Lion of the Sun

Okładka książki Lion of the Sun autora Harry Sidebottom, 9780141032313
Okładka książki Lion of the Sun
Harry Sidebottom Wydawnictwo: Penguin Books Cykl: Wojownik Rzymu (tom 3) literatura piękna
Wojownik Rzymu (tom 3)
2011-04-14
2011-04-14
angielski
978-0141032313

Kup Lion of the Sun w ulubionej księgarnii

Oceny książki Lion of the Sun

OPINIE i DYSKUSJE o książce Lion of the Sun

Trzecia część cyklu o losach dzielnego Germanina w rzymskiej armii, Balisty. Pierwotnie miała ona kończyć trylogię, jednak autor (zapewne powodowany powodzeniem wcześniejszych części) zmienił koncepcję i z bohaterem spotkamy się jeszcze nie raz.
Czy kolejne tomy utrzymają poziom?
Oby :⁠-⁠)

Ponieważ cykl bardzo mi się spodobał, sądzę że była to dobra decyzja. W tej części fabuła jest bardziej dynamiczna i pełna akcji....

Ostatnio coraz częściej sięgam po beletrystykę historyczną szczególnie z czasów Cesarstwa Rzymskiego. Może Sidebotton nie pisze tak ciekawie i wciągająco jak Iggulden czy Scarrow, ale dość przyjemnie spędziłem czas przy lekturze.
Plusy:
+ Cesarstwo Rzymskie targane jest konfliktami zewnętrznymi, a kiedy cesarz Walerian zostaję wzięty do niewoli, wielu chce zająć jego miejsce;
+ wojna domowa jest zawsze najgorszą z wojen, nie wiadomo po której stronie się opowiedzieć, a okrutne jest to, że trzeba walczyć z dawnymi towarzyszami broni;
+ Balista jak zwykle wpada z „deszczu pod rynnę”, tarapaty to jego drugie imię;
+ pokazanie bezwzględności i okrucieństwa ludzi walczących o władzę;
+ w życiu ważna jest miłość, braterstwo, poświęcenie i lojalność;
+ dobrze wykreowane postacie Balisty oraz jego najbliższych przyjaciół;
+ czasami brutalna siła nie pozwala odnieść sukcesu, trzeba użyć fortelu;
+ stopniowo zżywam się z bohaterami, na pewno sięgnę po kontynuację.
Minusy:
- jak tak dalej pójdzie to Balista chcąc nie chcąc zamorduje jeszcze kilku cesarzy;
- finałowe uśmiercenie kapłana - cesarza słabe, liczyłem na lepsze zakończenie.
Ogółem książka dobra.

Plusy:

1949
1949

Jeden z najlepszych pisarzy beletrystyki historycznej.

Zgodnie z definicją beletrystyka historyczna ma na celu:
" dostarczenie rozrywki i przyjemności czytelnikowi "
" pozwolić oderwać się od rzeczywistości i zanurzyć w świecie wyobraźni ".
Charakteryzuje się fikcyjną fabułą i postaciami, ale często opisuje również fakty i osoby historyczne.
Wszystkie te czynniki autor wypełnia, aż w nadmiarze.
Jeśli dodamy do tego pięknie napisany tekst, wartką akcję, interesujący temat...to co więcej potrzeba ?

POLECAM !!!

Jeden z najlepszych pisarzy beletrystyki historycznej.

Zgodnie z definicją beletrystyka historyczna ma na celu:
" dostarczenie rozrywki i przyjemności czytelnikowi "
" pozwolić oderwać się od rzeczywistości i zanurzyć w świecie wyobraźni ".
Wszystkie te czynniki autor...

264 użytkowników ma tytuł Lion of the Sun na półkach głównych
60 użytkowników ma tytuł Lion of the Sun na półkach dodatkowych