Najnowsze artykuły
ArtykułyCzytamy w weekend. 1 maja 2026
LubimyCzytać425
ArtykułyLiteracki fenomen z Zurychu. „Lázár” hitem roku i międzynarodowym sukcesem!
LubimyCzytać1
ArtykułyNajpierw książka, później film - nadchodzące ekranizacje (30.04)
LubimyCzytać3
ArtykułyPrzeczytaj fragment nowej powieści szpiegowskiej Roberta Michniewicza!
LubimyCzytać2
Popularne wyszukiwania
Polecamy
Nowa Fantastyka 339 (12/2010)

- czasopisma
KRZYSZTOF PISKORSKI Celnik z Dover
JAKUB NOWAK Dominiczka mówi:
ORSON SCOTT CARD Więzienie Mazera
ORSON SCOTT CARD Oszust
Kup Nowa Fantastyka 339 (12/2010) w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Nowa Fantastyka 339 (12/2010)
30 użytkowników ma tytuł Nowa Fantastyka 339 (12/2010) na półkach głównych- Przeczytane 25
- Czasopisma 4
- 2014 1
- Miesięcznik Fantastyka 1
- Nowa Fantastyka 2010 1
- Chcę posiadać 1
- Fantastyka 1
- Posiadam - gazeta 1
Tagi i tematy do książki Nowa Fantastyka 339 (12/2010)
Wolsung: Antologia tom 1 Mateusz Bielski, Sylwia Finklińska, Maciej Guzek, Paweł Majka, Igor Myszkiewicz, Krzysztof Piskorski, Marcin Rusnak, Hubert Sosnowski, Michał Studniarek, Zbigniew Szatkowski, Anna Wołosiak-Tomaszewska, Karol Woźniczak, Simon Zack
Ostatni Dzień Pary (Tom 1) Karolina Cisowska, Anna Kańtoch, Grzegorz Piórkowski, Krzysztof Piskorski, Adam Podlewski, Bartosz Szczygielski, Ida Żmiejewska

Krzysztof Piskorski
pisarz zdobywający coraz większą popularność dzięki niezwykłej wyobraźni, zaskakującym fabułom oraz kreowaniu osobliwych światów. Zderzał już historię wojen napoleońskich ze steampunkiem i fantastyką („Zadra”, 2009, 2010),jak również polską rewolucję przemysłową z kabałą i podróżami w czasie („Krawędź Czasu”, 2011). Teraz przyszedł czas na polski romantyzm i energię próżni w nowej powieści „Czterdzieści i cztery.
Jego trzy ostatnie powieści były nominowane do nagrody literackiej im. Janusza A. Zajdla. Otrzymał ją ostatecznie wydany trzy lata temu „Cienioryt”, który LubimyCzytac.pl objęło patronatem. Zdobywca dwóch złotych wyróżnień nagrody im. Żuławskiego (za „Zadrę” i „Cienioryt”),laureat europejskiej ESFS Encouragement Award.

Opinie i dyskusje o książce Nowa Fantastyka 339 (12/2010)
Proza polska
„Celnik z Dover” Krzysztof Piskorski
Fantastyczna historyjka nawiązująca do tradycji „Opowieści kanterberyjskich”. Akcja rozgrywa się w alternatywnej wersji XVIII bądź XIX w., gdzie historia zmieniła się pod wpływem odkrycia mocy etheru. W pewnym zajeździe grupka podróżnych umila sobie czas opowiadając historie o legendarnym Celniku. Początkowo opowiadanie wydawało mi się takie sobie i postać Celnika przypominała mi schematyczne przedstawienie samotnego rewolwerowca rodem z westernu. Jednakże wraz z rozwojem akcji historie stają się coraz bardziej pomysłowe, a za samą ideą historii o Celniku zdaje się stać coś więcej. Pod koniec pojawiają się zaskakujące refleksje na temat samej istoty fikcji. Na dodatek autor bawi się narracją, przez co można odczuć, że każdą historię opowiada ktoś inny. Nie jestem pewien czy to opowiadanie jest osadzone w tym samym świecie, co późniejsza powieść „Zadra” tego autora, która po opisie wygląda na nasiąkniętą podobnym klimatem, ale po tym opowiadaniu na pewno po nią sięgnę.
„Dominiczka mówi:” Jakub Nowak
Nowy eksperyment w cybernetycznej przyszłości. W niedalekiej przyszłości, gdzie każdy ma cybernetyczne wszczepy główny bohater zostaje namówiony do uczestnictwa w pewnym eksperymencie, w którym kluczową rolę odgrywa mały chłopiec. Akcja toczy się dosyć powoli i zanim fabuła przechodzi do głównego wątku, przedstawione zostaje codzienne życie protagonisty. Domyślam się, że dzięki temu czytelnik miał się z nim bardziej utożsamić, ale mnie ten zabieg trochę znużył. Również sam pomysł na główną istotę eksperymentu nie wydawał mi się specjalnie oryginalny. Na dodatek sam finał sprawiał, że z całego tego zdarzenia nic nie wynikało. Mogę polecić głównie osobom dopiero zaczynający swoją przygodę z cyberpunkiem.
Proza zagraniczna
„Więzienie Mazera” Orson Scott Card
Pierwsze z opowiadań z tego numeru umieszczone w uniwersum powieści „Gra Endera”. Głównym bohaterem jest admirał, który odbywa samotną podróż kosmiczną w prędkości bliskiej podświetlnej, aby zachować młodość na wypadek ewentualnego konfliktu. Jednakże wojskowy nie jest zbyt chętny do powrotu do ponownego objęcia dowództwa. Bohater jest prawdopodobnie celowo kreowany tak, aby trudno go było polubić – jest bardzo gburowaty zarówno wobec innych ludzi, jak i komputera pokładowego. Jednakże dosyć szybko okazuje się, że to tak naprawdę pozory i na przykład swoją rodzinę traktuje w określony sposób z bardzo konkretnego powodu. Nie jest to żaden nowy motyw, ale jest bardzo sprawnie poprowadzony. Samo opowiadanie to głównie przemyślenia bohatera i długie dialogi, więc miłośnicy wartkiej akcji mogą czuć się lekko znużeni. Jeśli jednak ktoś lubi opowiadanie, w której to słowne potyczki odgrywają istotną rolę, to powinien być usatysfakcjonowany. Osobiście jednak miałem trochę uczucie deja vu w stosunku do „Gry Endera” jeśli chodzi o pewien zabieg fabularny. Ogólnie jednak całkiem dobry tekst.
„Oszust” Orson Scott Card
Drugie opowiadanie z uniwersum „Gry Endera”. Tutaj akcja przedstawiona jest z punku widzenia małego chłopca, którego ojciec stara się za wszelką ceną przepchnąć swojego syna do Szkoły Dowodzenia, gdzie uczą się tylko najbardziej uzdolnione dzieci. Zdecydowanie za dużą część opowiadania stanowią dosyć powtarzalne lekcje z kolejnymi nauczycielami. Przez to opowiadanie staje się szybko nużące. Ciekawiej robi się pod koniec, kiedy zostaje wprowadzony pewien drobny zwrot akcji. Autorowi nawet udało się zawrzeć pewien ładunek emocjonalny w jednej ze scen, przy której można się wzruszyć. Ogólnie jednak jest tak sobie.
Publicystyka
„Świat Endera” Bartosz Szczyżański
Przybliżenie uniwersum powieści „Gry Endera”. Autor bardzo przystępnie wyjaśnia najbardziej szczegółowe elementy tego świata przedstawionego i można łatwo zrozumieć dlaczego ten cykl cieszył się tak dużą popularnością. Niestety nie udało się uniknąć zdradzenia pewnych istotnych szczegółów fabularnych, więc ciężko polecić ten tekst osobom, które nie znają tego świata. Z kolei osoby dobrze znające to uniwersum nie znajdą tu niczego nowego. Przez powstał trochę tekst dla nikogo.
Komiks
Funky Koval część 3 - „Akcja „Pułapka””
Tym razem jest to odcinek bez tytułowego bohatera. Członkowie agencji pilnują pewnego specyficznego pokazu mody. Fabularnie niewiele tu się dzieje. Pojawia się jednak pewna refleksja na temat klonowania, którą obecnie można uznać za zapowiedź cyfrowego odtwarzania zmarłych sław. Pod względem graficznym rysownik jednak pofolgował sobie prezentując bardzo śmiałe kostiumy erotyczne. Ogólnie odcinek bardziej dla oka niż dla rozumu
Proza polska
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Celnik z Dover” Krzysztof Piskorski
Zdecydowanie za dużo Carda.
Zdecydowanie za dużo Carda.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNumer godny uwagi głównie ze względu na aż dwa opowiadania Carda, oba ze świata Endera, poświęcone bohaterom znanym z sagi.