Moje długie życie, t.1-2

Okładka książki Moje długie życie, t.1-2 autora Artur Rubinstein, 8322403674
Okładka książki Moje długie życie, t.1-2
Artur Rubinstein Wydawnictwo: Polskie Wydawnictwo Muzyczne Seria: Pamiętniki Muzyczne muzyka
muzyka
Juliusz Kydryński

Kup Moje długie życie, t.1-2 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Moje długie życie, t.1-2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Moje długie życie, t.1-2

Zapewne jak większość czytelników "Moich długich lat" padłem ofiarą świetnej pierwszej części. Niestety kontynuacja opowieść Rubinsteina jest za długa, nieciekawa i przede wszystkim denerwująca. Im dalej tym bardziej denerwowałem się na autora. Trochę przypomina mi to opowieść gen. Józefa Kuropieski, gdzie z normalnego człowieka, mierzącego się z przeciwnościami losu stał się megalomanem, pławiącym się w niewyobrażalnym luksusie. Strasznie raził brak kontaktów z rodziną, Polską i rzeczywistością. Bezczelność, która kontrastowała z możliwościami świata. Przeraził mnie też fakt jak sam to określił niespodziewanego wybuchu patriotyzmu podczas założenia ONZ. Z drugiej strony niestety całkowicie pejoratywne i stereotypowe "żydowskie" zachowanie. Rubinstein niestety przez swój styl bycia i aż nadmiar pieniędzy był pod koniec życia doceniany i odznaczany. Przykro to może zabrzmieć, ale dla mnie Niestety Artur Rubinstein do końca pozostał Żydem, mało wdzięcznym dla Polski i polskiego wychowania.

Jako muzyk przeczytałem tę książkę z wielkim zainteresowaniem. Zawsze lubiłem wykonania naszego wybitnego, polskiego pianisty, jakim niewątpliwie był Artur Rubinstein. W książce znajduje się tyle ciekawych opowieści, tyle opisów koncertów i odczuć z nimi związanych. Całość jest, w mojej opinii, bardzo wartościową lekturą dla każdego instrumentalisty (ja np nie jestem pianistą, a skrzypkiem). Jest też po prostu opowieścią o życiu człowieka, który był chodzącym optymizmem i radością życia, do końca swoich długich dni. Niewątpliwie wiele zawdzięczał szczęściu, które bardzo mu sprzyjało, już sam początek jego kariery zaczął się dosyć przypadkowo - o czym sam pisze. Jednak jego życie potwierdza, że szczęście sprzyja tym, którzy z radością witają każdy dzień.

Niżej oceniam, niż tom pierwszy. Gdzie dziecko takiej zwyczajnej walce o byt , był prawdziwą postacią . Tu już opis wspaniałych osobistości trochę góruje nad ważniejszymi sprawami. Poza tym mniejsza jest szczerość drugiego tomu . Każdy meloman wie, w jak okropny sposób Rubinstein zdradzał zone , czemu dość bezczelnie zaprzecza . Kocham jako pianistę , mniej jako człowieka .

161 użytkowników ma tytuł Moje długie życie, t.1-2 na półkach głównych
40 użytkowników ma tytuł Moje długie życie, t.1-2 na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Moje długie życie, t.1-2

Okładka książki Budzi się Łódź… Obrazy miasta – między literaturą a publicystyką. Antologia cz. II Leon Baumberg, Leo Belmont, Wiktor Bilski, Karola Bloch, Gustawa Bolkowska, Jerzy Bolski, St. Borawski, Ben Chanoch, Georg Cleinow, Aleksander Bolesław Cyps, Karl Dedecius, Wiktor Dłużniewski, Karol Doczkał, Ilia Erenburg, Stefan Gelski, Artur Glisczyński, Pola Gojawiczyńska, Jerzy Grohman, Czesław Gumkowski, Feliks Rafał Halpern, Otto Heike, Mieczysław Hertz, Antoni Humnicki, Gustawa Jarecka, Jan Karczewski, Jerzy Korwin, A. Krzewiński, Monika Kucner, Kuzmicz, Rafał Len, Stanisław Martynowski, Antoni Mieszkowski, Aleksander Mogilnicki, Zygmunt Nowakowski, Adam Ochocki, Władysław Pawlak, Marian Piechal, Zenon Pietkiewicz, Bolesław Prus, Ksawery Pruszyński, Maria Przedborska, Artur Rubinstein, Lucjan Rudnicki, Aleksy Rżewski, Wojciech Salwa, Carl Heinrich Schultz, Kazimierz Ślaski, Przecław Smolik, Kazimierz Sowiński, Adolf Starkman, Ludwik Starski, Stefan Świderski, Antoni Sygietyński, Henryk Szczygliński, Berta Teplitzka, Violetta Thurstan, Grzegorz Timofiejew, Julian Tuwim, Henryk Vimard, Zygmunt Waliński, Anna Warda, Jan Wojtyński, Konrad Wrzos, Josef Zelkowicz, Heinrich Zimmermann
Artur Rubinstein
Artur Rubinstein
Polski pianista pochodzenia żydowskiego. Znany był jako wirtuoz i odtwórca muzyki Chopina, Brahmsa, Schuberta, Schumanna, Dworzaka i Szymanowskiego.

Kamienne tablice Wojciech Żukrowski
Kamienne tablice
Wojciech Żukrowski
Kto zna autora ? Kto czytał ? A był jednym z największych tuzów polskiej literatury, rekomendowana książka miała 13 wydań w ponadmilionowym nakładzie, wysprzedanym !!! Jego kariera skończyła się 13.12. 1981 r. gdy w mundurze wojskowym wystąpił przed kamerami TV, popierając stan wojenny. Pisał: " Poczucie polskości bywa w pewnych środowiskach kłopotliwe, trzeba mieć sporo odwagi, żeby bronić racji narodu, narażając się na piętno nacjonalisty ". Esej " Piękny Adolf ". Ale pisał również do J. Iwaszkiewicza na blankiecie: Wojciech Żukrowski, poseł na Sejm PRL. "... ( dlaczego ) przyjął funkcję prezesa Zarządu Gł. Zw. Literatów Polskich, w którym jest jeszcze kilku niedoszlachtowanych Żydów... ". M. F. Rakowski, " Dzienniki polityczne ". Nie jestem zdziwiony !!! Jako nastolatek często słyszałem od osób w wieku autora opinię, że II WŚ była wielką tragedią dla Polski, ale miała też swoją dobrą stronę. Prawdę powiedziawszy, innych opinii nigdy nie słyszałem. Wiele jego książek sfilmowano: '" Lotna ", " Skąpani w ogniu ", " Lis ", " Kamienne tablice ". Był również scenarzystą: " Barw walki ", Kierunku Berlin ", " Ostatnich dni", a nawet "Potopu". Brał udział w wojnie 1939 r. został ranny, zbiegł z niewoli niemieckiej, był w AK, wstąpił do LWP, ale kariery tam nie zrobił ze względu na AK -owską przeszłość. Skończył jako ideowy komunista, którego nazwiska nie wymieniało się w " dobrym " ( ...tych, którzy wcześniej... bez mydła... ) towarzystwie. Chcąc nie chcąc musiał się zająć innym gatunkiem literackim. Cdn. Książkę POLECAM !!!
ando - awatar ando
Sen o Troi Heinrich Alexander Stoll
Sen o Troi
Heinrich Alexander Stoll
Jak realizować marzenia Wśród moich czytających znajomych pojawiła się moda na czytanie książek biograficznych. Chyba mamy wysyp tego typu literatury. Co bardziej znane postacie piszą, udzielają tzw. wywiadów – rzek, czasami pisze za nich autor – widmo. Sama przyznaję się bez bicia, popełniłam trzy opowieści z czasów zamierzchłej swej młodości. Większość z obecnych biografii nich to teksty ściśle związane z faktami. Autorzy zamieszczają staranne przypisy, z jakich tekstów źródłowych korzystali, by swoją opowieść uczynić wiarygodną. Jeśli natomiast wysuwają jakieś hipotezy, coś im się wydaje, to oczywiście uprzedzają o tym czytelnika. I bardzo dobrze, taka forma, taka treść. Z tym większym zainteresowaniem sięgnęłam po książkę biograficzną, w której na samym końcu przypisów nie znalazłam. Oczywiście, że to utwór starego typu, z czasów kiedy głównie opracowania naukowe zawierały owe przypisy. To „Sen o Troi” Heinricha Alexandera Stolla czyli literacka biografia Henryka Schliemanna, kupca, poliglotę, a przede wszystkim archeologa – amatora, który marzył o odkopaniu antycznej Troi. Książka powstała w 1956 roku, (moje wydanie z 1980),jest zatem bardzo klasyczną biografią. Znawcy kultury starożytnej na pewno doskonale znają postać bohatera. W swoich czasach był, mówiąc językiem współczesnym, prawdziwym celebrytą, ale przede wszystkim wielkim pasjonatem homerowskich opowieści. Nie, nie bójcie się, nie będę streszczała jego życiorysu. Zajmę się formą opowieści o życiu i działalności Niemca, który tak naprawdę był obywatelem świata. Biografia utrzymana jest w typowej dla tego gatunku formie. Najpierw mamy opis dzieciństwa, nie zawsze szczęśliwego, potem lata młodości, wytrwałej pracy, lata dojrzałe, czasy zdobywania wielkiej forsy i wreszcie spełnienie marzeń. Nie spotyka nas tu żadna niespodzianka, żaden przeskok w czasie. Wszystko chronologicznie. W sumie losy możemy podzielić na dwa etapy: marzenia i realizacja marzeń. Pierwszy etap to czas, w którym ciągle coś się dzieje. Przyglądamy się człowiekowi, który toczy walkę o byt i marzy, bo w jego przypadku marzenia z dzieciństwa nieustannie są żywe. Drugi etap to wspomniana już realizacja. Tej części niektórzy recenzenci zarzucają zbytnią rozwlekłość. Kopanie w ziemi, znajdowanie kolejnych warstw pozostałości po antycznych budowlach, spisy odkrytych skarbów rzeczywiście mogą znużyć. Ale pamiętajmy, czytamy o spełnionych pragnieniach. To, co opisano wcześniej, to była droga właśnie do nich. A teraz powróćmy do najważniejszego – brak źródeł. Skąd autor wie tyle o archeologu? Nie mogli znać się osobiście. Kochani, a skąd wiemy tyle o Mickiewiczu lub Sienkiewiczu? Po prostu wiemy… nie znamy wszystkich autorów wszystkich testów, które o tych pisarzach czytaliśmy… Ale czy na podstawie naszej wiedzy nie moglibyśmy napisać powieści o Sienkiewiczu? Biografia Schliemanna jest bowiem epicką opowieścią o jego życiu. Autor miał dużą wiedzę o nim. Stworzył jednak nie dokument, ale literaturę piękną. A w takim przypadku, dokumentacja potrzebna nie jest. Wiedza zawarta w komórkach mózgu zupełnie wystarczy. Oczywiście możemy z taką książką dyskutować. Wyłapywać sprawy dyskusyjne, nawet braki lub złe informacje. Czy jednak warto?
gks - awatar gks

Cytaty z książki Moje długie życie, t.1-2