Księżyc nad Warszawą

- Poczytaj mi, mamo
- 1987-01-01
- 1987-01-01
- 24 min.
Nocna, nieco baśniowa, wędrówka z księżycem po zaułkach Warszawy. Jak wygląda wielkie miasto, gdy wszyscy śpią? I czy naprawdę wszyscy śpią w nocy?
Ilustrowała Anna Stylo-Ginter.
Kup Księżyc nad Warszawą w ulubionej księgarni
Oceny książki Księżyc nad Warszawą
57 użytkowników ma tytuł Księżyc nad Warszawą na półkach głównych- Przeczytane 50
- Dzieciństwo i czasy szkolne 2
Tagi i tematy do książki Księżyc nad Warszawą
Cytaty z książki Księżyc nad Warszawą
Teraz pozdrawia go dłonią,
jak to przystoi rycerzom,
sam książę Józef na koniu.
Przed nim na straży lwy leżą.
Dla Kopernika tajemnic
nie ma wśród nieba gwiezdnego.
Przyjaźnie wita on Księżyc:
- Jak zdrowie, jasny kolego?
dodaj nowy cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Księżyc nad Warszawą
Wspomnienie dzieciństwa
Wspomnienie dzieciństwa
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążeczka z późnego PRL-u z serii ,,Poczytaj mi mamo ’’.
W nowym formacie kwadratowym, wprowadzonym po zmianach w 1974 roku.
Książeczka cienka, dobry druk. Papier grubszy odrobinę. Ilustrowana przez Annę Stylo- Ginter. Ilustracje są wprost cudowne. Warszawa nocą. Jak popatrzeć na Śródmieście na Rotundę PKO czy Stare Miasto, to robi wrażenie jakby była to nocna fotografia. Prawdziwy majstersztyk!
Historia wierszowana o nocce w Warszawie , która zabiera księżyc na spacer.
Księżyc trochę się buntuje pewnego razu i sam chce pokrążyć po niebie bez towarzystwa.
I tak odwiedza centrum stolicy, Śródmieście, Marszałkowską, Stare Miasto, Rynek, Barbakan, Pomnik Jana Kilińskiego, Kolumnę Zygmunta, Zamek Królewski, mosty na Wiśle, Syrenkę, Pomnik Adama Mickiewicza, Pomnik księcia Józefa Poniatowskiego, Pomnik Mikołaja Kopernika,
Łazienki Królewskie, Pomnik Fryderyka Chopina itd.
Cudowne zwiedzanie, piękne historyczne miejsca, niemalże żywe pamiątki.
Jeżeli chcecie trochę z dziećmi i z księżycem nocą pozwiedzać, to zapraszam do książki.
Jednak dużo lepiej byłoby powłóczyć się ciemną porą lub nocą w realu.
Polecam! 10 * za te ilustracje!
Książeczka z późnego PRL-u z serii ,,Poczytaj mi mamo ’’.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW nowym formacie kwadratowym, wprowadzonym po zmianach w 1974 roku.
Poznałam w podstawówce i wciąż wracam
Poznałam w podstawówce i wciąż wracam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tohttps://www.lovetravellingfamily.com/pl/ksiezyc-nad-warszawa-hanna-lochocka/
JEDNA Z ULUBIONYCH KSIĄŻEK Z CZASÓW DZIECIŃSTWA.
JEDNA Z ULUBIONYCH KSIĄŻEK Z CZASÓW DZIECIŃSTWA.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWarszawa to niezwykłe, wyjątkowe miasto o ciekawej historii i pięknych zabytkach z urokliwymi zakątkami. Ta książeczka została stworzona w celu przybliżenia tego miasta młodszym czytelnikom. Rymowany tekst jest autorstwa Hanny Łochockiej, ilustracje są dziełem Anny Stylo-Ginter. Książka z mojego dzieciństwa, która nadal mi towarzyszy, stojąc na jednej z książkowych półek. Godna pochwał.
Razem z głównym bohaterem, czyli Księżycem możemy zwiedzić Warszawę. Odwiedzimy między innymi Rynek na Starym Mieście, Barbakan, Kolumnę Zygmunta i Plac Zamkowy, Zamek Królewski, pomnik Syrenki, Adama Mickiewicza oraz Mikołaja Kopernika, Łazienki z pomnikiem Chopina. Dzięki tejże książeczce można poznać naszą stolicę. Tekst znakomity i super ilustracje to mocne strony książki. Książka, którą zapamiętałem z dzieciństwa. Warto ją przeczytać dzieciom i dziś lub zdobyć dla początkującego dziecięcego czytelnika. Wartościowa jest niewątpliwie.
Z przyjemnością przypomniałem sobie ostatnio tę książkę. Uważam, że jest to fantastyczna książeczka i nadal się wyróżnia spośród wielu podobnych. Warto poznać największe miasto w Polsce, warto poznać tę książkę, która to miasto w jakże uroczy i świetny sposób przedstawia i opisuje. Polecać? Oczywiście, że polecać!
Warszawa to niezwykłe, wyjątkowe miasto o ciekawej historii i pięknych zabytkach z urokliwymi zakątkami. Ta książeczka została stworzona w celu przybliżenia tego miasta młodszym czytelnikom. Rymowany tekst jest autorstwa Hanny Łochockiej, ilustracje są dziełem Anny Stylo-Ginter. Książka z mojego dzieciństwa, która nadal mi towarzyszy, stojąc na jednej z książkowych półek....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tosuper ilustracje
super ilustracje