Zosia Samosia

- Klasyka wierszyka
- 2002-01-01
- 2000-01-01
- 10 min.
Wiersz Tuwima pokazuje sympatyczną dziewczynkę Zosię. Wydaje się jej, iż zna lub może znać odpowiedzi na wszystkie pytania bez nauki i pomocy dorosłych. Na koniec dialogu przyznaje się do swojej głupoty, ale czyni to z rozpędu i bez zastanawiania się.
Posłuchaj fragmentu
- Literatura dziecięca 3
- Dawno temu 3
- Książki z dzieciństwa 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zosia Samosia
Ponadczasowa klasyka dla dzieci!
Ponadczasowa klasyka dla dzieci!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Nazwano ją Zosia Samosia,
Bo wszystko
"Sama! Sama! Sama!"
Ten wierszyk zam z dzieciństwa. Jest tutaj dużo humoru. Na pewnym etapie rozwoju większość dzieci tak się zachowuje – "samodzielnie".
Według mnie ten wiersz zasługuje na ocenę: sześć i pół gwiazdki (zaokrąglam do siedmiu).
"Nazwano ją Zosia Samosia,
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBo wszystko
"Sama! Sama! Sama!"
"Zosia Samosia" opowiada o dziewczynce, która jest przekonana, że wszystko potrafi zrobić sama i nie potrzebuje niczyjej pomocy. Jej pewność siebie jest tak duża, że odrzuca wsparcie rodziców, nauczycieli i przyjaciół.
Julian Tuwim w humorystyczny sposób ukazuje konsekwencje nadmiernej pewności siebie i odrzucania pomocy. Wiersz niesie ważne przesłanie o wartości nauki, pokory i otwartości na wiedzę przekazywaną przez innych. Uczy, że choć samodzielność jest cenna, warto również korzystać z doświadczeń i mądrości innych ludzi.
Współcześnie określenie "Zosia Samosia" używane jest także w odniesieniu do osób, które przejmują na siebie zbyt wiele obowiązków, wierząc, że nikt nie wykona ich lepiej. Może to prowadzić do przemęczenia i frustracji. W biznesie mówi się nawet o "syndromie Zosi-Samosi", gdy ktoś nie deleguje zadań, co negatywnie wpływa na efektywność pracy.
"Zosia Samosia" jest napisana prostym, rymowanym językiem, co sprawia, że wiersz jest łatwy do zapamiętania i przyjemny w recytacji. Dzięki powtarzającym się frazom i melodyjnemu rytmowi dzieci chętnie uczą się go na pamięć i czerpią radość z jego treści.
To ponadczasowa opowieść o potrzebie uczenia się, otwartości na wiedzę i znaczeniu pokory. Julian Tuwim poprzez humor i prostotę przekazuje ważne wartości, zachęcając dzieci do słuchania rad i korzystania z doświadczeń innych.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJulian Tuwim w humorystyczny sposób ukazuje konsekwencje nadmiernej pewności siebie i odrzucania pomocy. Wiersz niesie ważne przesłanie o wartości nauki,...
"Zosia Samosia" Juliana Tuwima to wiersz dla dzieci, który bawi i uczy od pokoleń. To opowieść o dziewczynce, która uważa się za wszechwiedzącą i wszechmocną, co prowadzi do zabawnych i pouczających sytuacji. Tuwim mistrzowsko operuje słowem, tworząc wiersz, który łatwo wpada w ucho i jest przyjemny w odbiorze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZosia Samosia - obowiązkowa klasyka dla najmłodszych przedstawicielek płci pięknej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKlasycznie, ale z humorem i niezwykła przenikliwością na temat dziwnie pojętej samodzielności.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWspaniała literatura! Polecam dla dużych i małych! Piękne ilustracje.
Wspaniała literatura! Polecam dla dużych i małych! Piękne ilustracje.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toArcydzieło dla dzieciaczków, ja też jestem Zosia więc kupiłam mojej małej.
Arcydzieło dla dzieciaczków, ja też jestem Zosia więc kupiłam mojej małej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeszcze pamiętam ;)
Jeszcze pamiętam ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toze mnie też jest Zosia Samosia, tyle, że ja nigdy się nie mylę :D
ze mnie też jest Zosia Samosia, tyle, że ja nigdy się nie mylę :D