Dzieje muzyki

Okładka książki Dzieje muzyki autora Bogusław Schaeffer, 8302012254
Okładka książki Dzieje muzyki
Bogusław Schaeffer Wydawnictwo: Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne popularnonaukowa
popularnonaukowa
1983-01-01
1983-01-01
83-02-01225-4

Kup Dzieje muzyki w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dzieje muzyki

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dzieje muzyki

2024/2 - Będę czytać 10 minut dziennie na temat muzyki.

Uwielbiam tę książkę. Uwielbiam jej krótkie rozdziały. Uwielbiam język, który nie czyni z muzyki nauki dostępnej tylko dla wybrańców.

Co tu jeszcze mówić? Brać i czytać! :)

2024/2 - Będę czytać 10 minut dziennie na temat muzyki.

Co tu jeszcze mówić? Brać i czytać! :)

Swego czasu była to biblia wspaniałego nauczyciela historii muzyki. Aktualnie przypominajka faktów, zagadnień, a także skok w przeszłość do lat licealnych. Bardzo ciekawa i przejrzysta.

Bardzo dobra pozycja, zachowująca aktualność mimo upływu czasu. Jedynie informacje o muzyce współczesnej uległy oczywistej dezaktualizacji...

82 użytkowników ma tytuł Dzieje muzyki na półkach głównych
33 użytkowników ma tytuł Dzieje muzyki na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Dzieje muzyki

Bogusław Schaeffer
Bogusław Schaeffer
prof. Bogusław Julian Schaeffer - polski muzykolog, kompozytor, krytyk muzyczny, autor książek i wykładowca akademicki. Rodowity lwowianin. Absolwent Uniwersytetu Jagiellońskiego (muzykologia) oraz Państwowej Wyższej Szkoły Muzycznej w Krakowie (kompozycja). Specjalista z zakresu muzyki współczesnej oraz historii muzyki. Twórca wielu utworów muzyki poważnej (sonat, koncertów, symfonii). Wykładowca w szkołach wyższych w Polsce, Austrii, Holandii i Wielkiej Brytanii. Autor lub współautor licznych publikacji muzykologicznych i popularyzatorskich. Odznaczony Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski i Krzyżem Komandorskim Orderu Odrodzenia Polski. Bogusław Schaeffer zmarł 35 dni po swoich 90. urodzinach. Wybrane publikacje książkowe: "Muzyka XX wieku" (Wydawnictwo Literackie, 1975),"Dzieje muzyki" (Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 1983),"Mały informator muzyki XX wieku" (Polskie Wydawnictwo Muzyczne, 1987),"Grafiki Bogusława Schaeffera" (PIW, 2007),"Aktor. Dramaty" (Instytut Badań Literackich PAN, 2014). Żona: Mieczysława Hanuszewska (do 2009, jej śmierć),Nicole Younes.

Pseudonauka i pseudouczeni Martin Gardner
Pseudonauka i pseudouczeni
Martin Gardner
W związku z tą książką miałem duże nadzieje na świetną lekturę, którą odkładałem przez lata. To tytuł bardzo znany, pojawiający się jako istotna referencja wielu nowszych publikacji. Autor z kolei to popularny demistyfikator i fan zagadek matematycznych. Jednak finalnie wyszło coś nie tak. Może to wina moich wygórowanych oczekiwań, a może i wiekowości tekstu (pierwsze wydanie amerykańskie było w 1952)? „Pseudonauka i pseudouczeni” Martina Gardnera to klasyk, który w dużych fragmentach chyba nie wytrzymał po prostu próby czasu. Teraz pisze się inaczej. Współcześnie pyta się o motywacje aktywności konkretnych ludzi, szuka powiązań w prezentowanych postawach. Autor opiniowanej książki takich tropów budowania lektury niemal nie wykorzystywał. Gardner założył, że czytelnik sam potrafi dokonać oceny stopnia bezsensowności pseudoteorii (co było może prawdą 60 lat temu, ale teraz to wątpliwe). Stąd często nie komentował bzdur rodzących się w głowach prezentowanych bohaterów. Tak było chociażby w przypadku Reicha, twórcy ‘energii orgonalnej’ – siły seksualnej uczestniczącej jakoby w tworzeniu życia. Podsumowując bezsensowny eksperyment Reicha z radem, pisze tak: „Jasne jest, że jedyną drogą, aby dokładnie wyjaśnić, co zaszło, byłoby zasięgnięcie opinii fizyka jądrowego, należy jednak wątpić, czy Reich uzna to za niezbędne. Przypuszczalnie sytuacja w końcu zostanie opanowana, tajemnica w pełni wyjaśniona i praca, miejmy nadzieję, ruszy dalej, z zachowaniem większej ostrożności.” Czy taki ukryty sarkazm jest wystarczająco czytelny dla polskiego współczesnego czytelnika? Nie wiem. Od strony formalnej „Pseudonauka i pseudouczeni” nie jest źle zbudowana. Są ufolodzy, różdżkarze, frenolodzy, zwolennicy Atlantydy, chiromanci i różnej maści samozwańczy ‘geniusze’ prezentujący, w swoich wielotomowych dziełach życia, ‘prawdziwe’ opisy świata. Coś mi jednak nie grało. Gardner zbyt szeroko rozpisał się nad treścią pseudo-publikacji całkiem niepotrzebnie. Mógł więcej miejsca poświęcić na percepcję społeczną pseudonauki i skupić się na syntezie mechanizmu ‘konkretnego pseudo’. Widać, nie takich detali oczekiwałem. Przykładowo zbyt wnikliwie i nużąco rozważył pseudo-badania nad materialnymi świadectwami zgodności z biblijnym przekazem. W ostatecznej ocenie istotny okazał się również wybór bohaterów. Zdecydowana większość to amerykańscy pseudouczeni z przełomu XIX/XX wieku. W dużej części to ludzie mi kompletnie nieznani. Było co prawda Łysenko, ale w polskim wydaniu (PWN 1966) nie mógł się pojawić z wiadomych powodów. Nieco ciekawsza okazała się końcówka. Gardiner opisał w niej słynne i wnikliwe parapsychologiczne zainteresowania Rhine’a. Przy okazji przybliżył techniki badawcze i szeroko zreferował własne wątpliwości wobec zastosowanej u niego metodologii. To dobry kawałek krytycyzmu. Niewątpliwym plusem było też zaprezentowanie prekursorów różnych popularnych i dziś trendów i mód pseudonaukowych. Dowiemy się z lektury o źródłach ufologicznych, sporo jest o pionierach negacji ewolucjonizmu czy teorii względności. Teraz już wiem, skąd czerpią tematy autorzy tekstów w czasopismach w stylu „Nie z tej ziemi”. „Pseudonauka i pseudouczeni” to lekkie rozczarowanie. Dłużyzny, choć i są perełki. Dla zainteresowanych tematyką to i tak lektura obowiązkowa. Czyli polecam raczej fanom.
Carmel - awatar Carmel
Zapomniana rewolucja. Grecka myśl naukowa a nauka nowoczesna Lucio Russo
Zapomniana rewolucja. Grecka myśl naukowa a nauka nowoczesna
Lucio Russo
Bardzo ciekawa książka-esej, ale nierówna i bez polotu. Najciekawsze oczywiście to, co dotyczy fundamentów hellenistycznej naukowości, rozróżnienia — całkowicie dziś stosowanego na opak — matematyki i fizyki oraz przemyślenia dot. metody naukowej, tak greckiej (cywilizacji hellenistycznej),jak i nowożytnej. Rozdziały, będące w rachubie objętości może i większościowe, o konkretnych osiągnięciach nauki i techniki, o gospodarce, o schyłku myśli i jego przyczynach, mogą z pewnością zainteresować historyków (i poszukiwaczy ciekawostek, tych niemało, tzn. ciekawostek, choć poszukiwaczy na LC pewnie też),ale dla zasadniczej myśli są nieistotne i choć pewni traci się ciągłość przy ich szybkim kartkowaniu, to strata to żadna, gdyż dla uchwycenia myśli przewodniej rozdziały te są zdecydowanie mniejszościowe. To, co przykuwa moją największą uwagę, to ostatni podrozdział i zakończenie, i choć podobnie miałem w ,,Lunatykach'' Koestlera (podobne wrażenie wznoszenia się i ogarniania coraz szerszych perspektyw, co prawda w innym stylu, bo u Koestlera drapieżnie, choć raczej kruczo niż pustułkowato ;)),to tutaj przykucie moje jest wyraźnie polemiczne. Szanuję za ukłon Duhemowi, podzielam bardzo krytyczne obserwacje dotyczące komercjalizacji współczesnej nauki i jej pędu ku ilości, ubolewania nad upadkiem ducha uczonego-mędrca itp. — ale brak zrozumienia dla Feyerabenda i kompletne zamknięcie na myśl Bohra bardzo bolą. PS Kupiona w księgarni przy centrum sztuki, była przeceniona do 1 (jednej) złotówki (super, miło, ale czy nie o czymś więcej to świadczy...),ale pewnie i tak bym się nie zdecydował (nie umiem odwracalnie kompresować książek, podobnie jak bez ryzyka budowlanego zwiększać pojemności mieszkania),gdyby nie to, że spostrzegłem Ireneusza Kanię jako autora przekładu — i wciąż mogę napisać, że jeszcze się na Jego wyborach nie (przynajmniej: nie bardzo) zawiodłem!
Wojciech Kryszak - awatar Wojciech Kryszak

Cytaty z książki Dzieje muzyki

Dodaj cytat z książki Dzieje muzyki

Ciekawostki historyczne