Czego uczą nas konie
- 2002-01-01
- 2002-01-01
- 83-7278-043-9
- konie psychologia metoda
Trzecia po Człowieku, który słucha koni i Shy Boy`u książka słynnego ujeżdżacza koni z Newady, który wzbudził powszechne uznanie swoją pozbawioną przemocy metodą ujarzmiania najdzikszych mustangów. Praca z końmi nauczyła Monty`ego Robertsa bardzo wiele - także tego, że metody postępowania ze zwierzętami dają się w pewnym stopniu przełożyć na stosunki z ludźmi. Książka obfituje w opisy spotkań z ludźmi, z których wynika zawsze coś ciekawego i pouczającego - traktując łagodnie dzikie i przestraszone konie, Monty Roberts pokazuje nam wszystkim, że przemoc nie jest nigdy dobrym wyjściem - ani w stosunku do zwierząt, ani do ludzi.
Bardzo przyjemna merytoryczna książka.
Bardzo przyjemna merytoryczna książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiezbędna lektura dla każdego koniarza i każdego miłośnika zwierząt, który chce spojrzeć na konie z zupełnie innej perspektywy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiezwykle wartościowa książka. Autor opisuje swoje doświadczenia w pracy z końmi i własny nowatorski sposób ich oswajania i ujeżdżania. Podstawową zasadą, jaką wyznaje, jest współpraca ze zwierzęciem a nie dominacja. Nie jest to jednak książka głównie o koniach, a o tym jak można doświadczenia w pracy z końmi przełożyć na stosowanie określonych technik w pracy z ludźmi, by polepszyć między nimi współpracę. Monty Roberts nie przedstawia po prostu reguł, jakie rządzą jego sposobem współpracy z końmi i ludźmi, a raczej opisuje prawdziwe przypadki problemów zachodzących w relacjach między ludźmi, końmi, a nawet problemów z pracownikami pojawiających się w różnych znanych firmach. Monty opisuje sytuacje, z którymi miał styczność, osoby i firmy, którym pomógł i na tych przykładach ukazuje całkowicie pokojowy, pozbawiony agresji i nastawiony na współpracę sposób rozwiązywania problemów. Filozofia Monty'ego jest prosta i uniwersalna, a on sam potrafi ją zastosować w pracy z ludźmi, końmi, przy rozwiązywaniu problemów firm z ich pracownikami, czy przy poprawianiu relacji rodziców z dziećmi. Duży atut tej metody polega na tym, że nie wymaga ona specjalisty do jej zastosowania. Każdy może wypróbować ją w swoim codziennym życiu, jeśli odczuwa potrzebę polepszenia relacji z osobami, z którymi ma styczność. W książce bywają opisywane także bardzo traumatyczne doświadczenia niektórych osób. Zakładam, że autor uznał za konieczne przytoczenie tych wydarzeń, jednak trzeba zaznaczyć, że są one szokujące i dla czytelnika wrażliwego mogą być pewną barierą w czytaniu.
Niezwykle wartościowa książka. Autor opisuje swoje doświadczenia w pracy z końmi i własny nowatorski sposób ich oswajania i ujeżdżania. Podstawową zasadą, jaką wyznaje, jest współpraca ze zwierzęciem a nie dominacja. Nie jest to jednak książka głównie o koniach, a o tym jak można doświadczenia w pracy z końmi przełożyć na stosowanie określonych technik w pracy z ludźmi, by...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka! Po jej przeczytaniu jeszcze bardziej utwierdziłam się w przekonaniu że powrót do naturalnych metod szkolenia koni, jest jak najbardziej konieczny! Polecam ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMonty Roberts jest znany chyba rzez wszystkich koniarzy na całym świecie i nie trzeba go raczej nikomu przedstawiać. Niesamowicie doświadczony i mądry człowiek, ze wspaniałym podejściem do koni, który nie jeden człowiek może mu pozazdrościć. Monty w tej książce opisuje przeróżne problemy na jakie ludzie często natrafiają podczas pracy z końmi i nasuwa różne rozwiązania. Tłumaczy źródła niektórych zachowań i podpowiada jak i kiedy się zachować, by koń nas zrozumiał. Autor mówi głośne "nie" jakiejkolwiek przemocy, stawia na zrozumienie zwierząt, ich potrzeb, instynktu i zachowań. świetna książka dla tych, którzy szukają inspiracji do właściwiej pracy z końmi i podpowiedzi jak rozwiązywać problemy. Polecam dla każdego.
Monty Roberts jest znany chyba rzez wszystkich koniarzy na całym świecie i nie trzeba go raczej nikomu przedstawiać. Niesamowicie doświadczony i mądry człowiek, ze wspaniałym podejściem do koni, który nie jeden człowiek może mu pozazdrościć. Monty w tej książce opisuje przeróżne problemy na jakie ludzie często natrafiają podczas pracy z końmi i nasuwa różne rozwiązania....