Dzieje pustego fotela. Konferencja w San Francisco i sprawa polska
Lektura książki Dzieje pustego fotela jest szczególnie interesująca dla polskiego czytelnika, ale również bolesna, bo przypomina o wydarzeniach, kiedy Polskę traktowano przedmiotowo, a przedstawiciele rządu RP na wychodźstwie nie zostali dopuszczeni do udziału w konferencji założycielskiej ONZ. (...) Trudno było przewidzieć 1 stycznia 1942 roku, w momencie podpisania Deklaracji Narodów Zjednoczonych w Waszyngtonie przez 26 państw, w tym Polskę, że ponad trzy lata później przedstawiciele rządu polskiego nie wezmą udziału w spotkaniu w San Francisco. Wynikało to ze sprzeciwu Stalina, któremu mocarstwa zachodnie ustąpiły w nadziei, że powstanie w Polsce zgodnie z postanowieniami konferencji jałtańskiej Tymczasowy Rząd Jedności Narodowej. San Francisco było miejscem, gdzie Moskwa pokazała swoje rozumienie, jaki rząd i w jaki sposób ma powstać. Szef dyplomacji ZSRR Wiaczesław Mołotow, po tygodniach zaprzeczeń, zakomunikował 3 maja 1945 roku ministrom spraw zagranicznych USA i Wielkiej Brytanii, że zaginieni przywódcy polskiego podziemia niepodległościowego zostali aresztowani przez Rosjan. O reakcjach Amerykanów i Brytyjczyków na to wydarzenie, a także o innych polskich aspektach konferencji założycielskiej ONZ, Aleksander Bregman pisze w książce, której tytuł Dzieje pustego fotela znakomicie oddaje jej treść i dramat, jaki spotkał Polskę. dr hab. Jacek Tebinka, profesor Uniwersytetu Gdańskiego i Akademii Marynarki Wojennej w Gdyni (fragment Wstępu)
Kup Dzieje pustego fotela. Konferencja w San Francisco i sprawa polska w ulubionej księgarni
Oceny książki Dzieje pustego fotela. Konferencja w San Francisco i sprawa polska
25 użytkowników ma tytuł Dzieje pustego fotela. Konferencja w San Francisco i sprawa polska na półkach głównych- Chcę przeczytać 13
- 2015 1
- Domowa biblioteczka📚 1
- Z Historią w tle 1
- Historia powszechna 1
- historia 1
- Bookcrossing 📚 1
Tagi i tematy do książki Dzieje pustego fotela. Konferencja w San Francisco i sprawa polska
Cytaty z książki Dzieje pustego fotela. Konferencja w San Francisco i sprawa polska
Dodaj cytat z książki Dzieje pustego fotela. Konferencja w San Francisco i sprawa polska
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dzieje pustego fotela. Konferencja w San Francisco i sprawa polska
Witam. Kolejna książka A. Bregmana, która powinna być lekturą dla wszystkich, nie tylko w szkole. Smutne jest do że byliśmy i jesteśmy pionkiem w grze wielkich mocarstw. Aby to zmienić trzeba być silnym państwem. Ciekawe czy nam się uda. Pozdr. P.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka opowiada o pomijanym przez historyków czasie i konferencji, bardzo osobisty zapis odczuć polskiego dziennikarza u którego można wyczuć wiele żalu, ironii a wręcz złości o los Polski i Polaków.