Materialista

- Pengemannen
- 2010-10-19
- 2010-10-19
- Iwona Zimnicka
Czwarta część kryminalnego cyklu z parą Inger Johanne Vik i Yngvarem Stubø w rolach głównych.
Seria pozornie niezwiązanych ze sobą morderstw i świadek, który nie może pomóc policji, ponieważ jest autystycznym dzieckiem… Klasyczna kryminalna zagadka, wielowątkowa akcja, z zimowym Oslo w tle. Do tego odważnie poruszane wątki dotyczące tolerancji i mniejszości seksualnych.
Grudzień 2008. W ostatnią niedzielę adwentu w centrum Oslo morze wyrzuca na brzeg niezidentyfikowane zwłoki. W Wigilię na pustej ulicy w Bergen od ciosów zadanych nożem ginie pani biskup. Ta śmierć wywołuje ogromne poruszenie. Komisarz Yngvar Stubø z Centrali Policji Kryminalnej pomaga miejscowej policji w trudnym śledztwie. Dochodzi do wniosku, że aby znaleźć sprawcę zbrodni, musi poznać odpowiedź na jedno jedyne pytanie: dlaczego sześćdziesięciodwuletnia kobieta, szanowana i powszechnie lubiana biskup Kościoła Norweskiego włóczy się po ulicach w świętą noc?
Kryminolog Inger Johanne Vik dostrzega związek miedzy tymi dwoma zabójstwami i kolejnymi tajemniczymi zgonami. Nie wyklucza następnych ofiar.
„Materialista” pokazuje, do czego może doprowadzić nienawiść w świecie, w którym następuje coraz większa polaryzacja między ludźmi, religiami i strukturami politycznymi. To również historia o tym, jak daleko jesteśmy w stanie się posunąć, by chronić swoją własność.
[opis wydawcy]
Kup Materialista w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Materialista
Z początku, główną sprawą wydaje się zabójstwo biskup, Karin Lysgaard, która została zadźgana nożem na ulicy w Wigilię. Dokąd się wybierała? Tego nikt nie wie albo nie chce powiedzieć policji, ale komisarz czuje, że to ma znaczenie. Rodzina ofiary: mąż i syn zostaje poddana śledztwu, Yngvar stara się wyciągnąć pewne rzeczy na światło dzienne. Według nich biskup była miłą, spokojną, dyplomatyczną kobietą, ze skrajnymi poglądami tylko na jedną kwestię: była przeciwniczką aborcji. W jednym wywiadzie powiedziała „Wszyscy mamy swoje tajemnicze pokoje”. Co było w jej? Kim jest kobieta na fotografii usuniętej z jej sypialni? „Mnóstwo rzeczy odchodzi razem z człowiekiem.” Okazuje się, że to jednak nie koniec. Wkrótce zaczynają ginąć inni ludzie, a każda śmierć niesie za sobą kolejne pytania. To może być przypadek, ale też coś naprawdę przerażającego. A kim jest tytułowy materialista? „Wypuściłem potwora. (…) Stałeś się materialistą.” Różnie mi się czytało tę książkę, szczególnie na początku lekko się pogubiłam w scenach, które wprowadziła autorka. Może to przeszkodzić w odbiorze książki, aczkolwiek z czasem czytelnik rozumie, że te z pozoru nieistotne i chaotyczne wątki tworzą skomplikowaną fabułę, swoistą sieć całości, aż do finału. Ta zagadkowość wymusza skupienie na lekturze, ale myślę, że warto. Anne Holt w swojej książce porusza tematy społeczne oraz obyczajowe. Poprzez postać Inger widzimy jej przerażający niepokój o nietypowe dziecko, starszą córkę. Natomiast jej intuicja połączona z intelektem niespodziewanie posuwa sprawę śledztwa na przód. Pisarka pokazała również kontekst nietolerancji, formy nienawiści do mniejszości społecznych, do czego prowadzi gniew i swoista interpretacja pewnych źródeł. To także książka o granicach, które przekracza człowiek, który chce chronić to, co uważa za swoje i to co kocha. Oprócz fabuły, bohaterów z własną historią przykuwającą uwagę, interesującym zabiegiem jest to, że podobna myśl/ słowa kończą jeden wątek, a rozpoczynają drugi. Nie spotkałam się z takim czymś w żadnej innej pozycji (a przynajmniej nie przypominam sobie tego). Sądzę, że dla miłośników kryminałów z tłem społeczno-obyczajowym to będzie interesująca lektura. Osobiście nie zraziłam się „rzuceniem na głęboką wodę” w różnorakie wątki, bo wszystko potem układa się w logiczną całość. W moim rankingu „Materialista” otrzymuje ocenę bardzo dobrą. * cytaty z książki * tekst umieszczony również na moim blogu
Oceny książki Materialista
- Anne Holt 4
- 2013 3
- 2014 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Materialista
Lubię norweskie kryminały, więc ponownie sięgnęłam po niego. Znów też zaczęłam czytać nie od początku. Jednak nie przeszkodziło to w zrozumieniu historii.
Przyznam, że początek i środek bardziej mnie wciągnął niż końcówka. Trochę nie było takiego efektu łoł, ale ogólnie książkę czytało się szybko i dialogi faktycznie były dość realistyczne. Bohaterowie też nie byli bezbarwni. Na pewno sięgnę po początek.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyznam, że początek i środek bardziej mnie wciągnął niż końcówka. Trochę nie było takiego efektu łoł, ale ogólnie książkę czytało się szybko i dialogi faktycznie były dość realistyczne. Bohaterowie też nie byli...
Z początku trochę nudna, ale im dłużej czytałam, tym trudniej było się oderwać. Dużo na pozór niepowiązanych ze sobą wątków, cały czas trzymających w napięciu i zaskakujący finał. Kryminały to raczej nie moja bajka, ale ten warto przeczytać. Porusza ważny temat nietolerancji i nienawiści.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPomysł nawet ciekawy, ale czegoś tu zabrakło. Rozwlekła, przeciągana.
Pomysł nawet ciekawy, ale czegoś tu zabrakło. Rozwlekła, przeciągana.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMógł być świetny kryminał a wyszło przeciętne czytadło... Zagadka kryminalna ciekawa ale zabrakło na końcu jakiejkolwiek niespodzianki. do tego zbyt powolne tempo opowieści. Można przeczytać, ale jeśli liczycie na "wielkie wow" to nie sięgajcie po tą powieść Anne Holt.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie przekonała mnie tematyka książki, trochę to wszystko naciągane i 'na siłę', dodatkowo czytelnik dostrzega motywy zbrodni dużo wcześniej niż policja - nie wiem czy to był zabieg celowy, ale jeśli tak to nieudany. To moja druga książka Anne Holt, zakładam, że jedna z jej słabszych, bo pierwsza "W cieniu zdarzeń" była znacznie lepiej napisana.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWciągająca, zaskakująca i akcja dzieje się szybko - polecam!
Wciągająca, zaskakująca i akcja dzieje się szybko - polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa szczęście ostatnia część serii. Jak zwykle rozczarowanie, pomimo ciekawego tematu. Zbyt mało wzmianek o Inger i Stubo jak dla mnie. Mało rozwinięty udział starszej córki w śledztwie, a moim zdaniem mógłby być to ciekawy wątek. Tajemnica Pani Biskup dosyć zaskakującą i to było najlepsze w tej części. Tytuł książki na początku czytania trochę nie zrozumiały natomiast na końcu jak najbardziej trafny.
Na szczęście ostatnia część serii. Jak zwykle rozczarowanie, pomimo ciekawego tematu. Zbyt mało wzmianek o Inger i Stubo jak dla mnie. Mało rozwinięty udział starszej córki w śledztwie, a moim zdaniem mógłby być to ciekawy wątek. Tajemnica Pani Biskup dosyć zaskakującą i to było najlepsze w tej części. Tytuł książki na początku czytania trochę nie zrozumiały natomiast na...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAnne Holt tworzy swoje kryminały jak puzzle. Rzuca czytelnikowi garść historii różnych ludzi, które w połączeniu z sobą wydają się zupełnie przypadkowe i niemające z sobą nic wspólnego. Tymczasem autorka za pomocą drobnych uwag, wskazówek taka nić, która powoli łączy wszystko. Czytelnikowi zaczyna wyłaniać się pełny obraz wszystkich zdarzeń, które łączą się jedną, czasami przerażającą całość. Dobrze się to czyta
Anne Holt tworzy swoje kryminały jak puzzle. Rzuca czytelnikowi garść historii różnych ludzi, które w połączeniu z sobą wydają się zupełnie przypadkowe i niemające z sobą nic wspólnego. Tymczasem autorka za pomocą drobnych uwag, wskazówek taka nić, która powoli łączy wszystko. Czytelnikowi zaczyna wyłaniać się pełny obraz wszystkich zdarzeń, które łączą się jedną, czasami...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAnne Holt pisze kryminały nieco nietypowe, z mocno podkreślonym wątkiem rodzinnym głównych bohaterów, ale udało jej się trafić w mój gust. Być może dla niektórych osób akcja nie jest dość wartka. Dla mnie w sam raz.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKupiona na przecenie za kilka złotych, ale jedna z tych na którą nie żałuję wydanych pieniędzy, mimo iż niewielkich. Przyjemnie mi się czytało, ciekawie zbudowana historia i połączenie wszystkich wątków. Jedyne czego mi brakowało to brak całkowitego zaskoczenia przy rozwiązaniu sprawy, co zawsze uwielbiam w książkach kryminalnych. Poza tym książka mi się podobała.