Dissolution

Okładka książki Dissolution autora C.J. Sansom, 9780142004302
Okładka książki Dissolution
C.J. Sansom Wydawnictwo: Penguin Books Cykl: Matthew Shardlake (tom 1) powieść historyczna
powieść historyczna
Matthew Shardlake (tom 1)
2004-01-01
2004-01-01
angielski
9780142004302

Kup Dissolution w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dissolution

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dissolution

Jest to ciągnący się kryminał, który jednak plasuje się poniżej średniej. Rozbieg akcji trwa okropnie długo i mimo że tło jest ciekawe, to nie na kilkaset stron. Sama końcówka była zaskakująca, ale zupełnie nie przejmowałam się losem bohaterów.

7.5 - świetnie się czytało, plus za aneks historyczny, minus za przewidywalne zakończenie

Wpadłem na te książkę przypadkiem, przeglądając ofertę na mojej platformie z audiobookami. Widać. algorytm znający lepiej niż ja sam, moje czytelnicze gusta doszedł do wniosku, że ta powieść może mi się spodobać. Dodatkowym atutem była jeszcze osoba lektora Janusza Zadury, który moim zdaniem potrafi z każdego tekstu wycisnąć maksimum wartości i ukrytych emocji. Dość powiedzieć, że włączyłem i ... przepadłem bez reszty. Wkroczyłem w świat angielskiej reformacji którą sprowadził tak król Henryk VIII wcale nie z powodów religijnych. Nie zależało mu na odnowie kościoła, ale na unieważnieniu małżeństwa. A że Papierz był twardy, Henryk okazał się jeszcze twardszy. Ale to tylko historyczne tło dla opowieści kryminalnej, której akcja toczy się w benedyktyńskim klasztorze. Ktoś w brutalny sposób, za pomocą miecza pozbawia głowy komisarza, przygotowującego likwidacje klasztoru. Podejrzany może być każdy z mnichów, bo żadnemu z nich nie zależ na likwidacji miejsca w którym żyja od lat. dlatego Lord Cromwell wysyła kolejnego urzędnika, błyskotliwego prawnika, garbatego Matthew Shardlake"a. Rozpoczyna się śledztwo które spowoduje, że świat mnichów w ciagu kilku dni zmieni się całkowicie, a święty przybytek, zadrży w posadach. Podobieństwo do słynnej powieści Umberto Eco pewnie nie jest tu przypadkowe, skoro autor umieszcza w bibliotecznym księgozbiorze klasztoru pewną księgę , której nie dało się odnaleźć w "Imieniu Róży". O jaką księgę chodzi? Jak przeczytasz to się dowiesz.

1548 użytkowników ma tytuł Dissolution na półkach głównych
214 użytkowników ma tytuł Dissolution na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Dissolution

C.J. Sansom
C.J. Sansom
Współczesny brytyjski pisarz. Ukończył University of Birmingham, gdzie obronił pracę doktorską z historii. Do 2003 roku pracował jako adwokat, potem poświęcił się karierze literackiej. Napisał 8 powieści przełożonych na 20 języków – w tym Papierowe imperium i 6 kryminałów historycznych, których akcja toczy się w okresie rządów dynastii Tudorów, m.in. Komisarz, Alchemik, Rebelia i Księga Objawienia. Wszystkie zdobyły międzynarodową popularność. Pisarz był trzykrotnie nominowany do prestiżowej nagrody Ellis Peters Historical Dagger, przyznawanej przez Stowarzyszenie Autorów Powieści Kryminalnych CWA, i otrzymał ją za Alchemika. Papierowe imperium zostało wyróżnione Sidewise Award for Best Long-Form Alternate History.

Cytaty z książki Dissolution