Kazimierz Moczarski. Biografia

Okładka książki Kazimierz Moczarski. Biografia autora Anna Machcewicz, 9788324042128
Okładka książki Kazimierz Moczarski. Biografia

Kup Kazimierz Moczarski. Biografia w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kazimierz Moczarski. Biografia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kazimierz Moczarski. Biografia

Na półkach: , , , ,

Książka jest bardzo dobrym uzupełnieniem "Rozmów z katem" - pokazując historię Kazimierza Moczarskiego, środowisko z jakiego się wywodził, ukazując jak wyglądał jego pobyt w więzieniu z perspektywy osób starających się o jego uwolnienie. Dowiadujemy się dużo o działalności Moczarskiego w czasie wojny, poznajemy także losy jego żony, niemniej dramatyczne.

Niesamowite jest to, jak wielką siłę ducha miał Kazimierz Moczarski, jak znalazł w sobie siłę, nie tylko aby przetrwać, ale także, by wrócić do stosunkowo normalnego życia i aktywności społecznej po latach więzienia w nieludzkich warunkach, a także do tego, by stać się wsparciem dla zdruzgotanej latami prześladowań żony.

Wzruszający jest opis jego pierwszych wrażeń po wyjściu na wolność, jak dziwił się, że ludzie w pośpiechu nie zwracają uwagi na otaczające ich piękno świata.

O takich ludziach warto pamiętać i z ich przykładu czerpać siły i optymizm w trudnych chwilach.

Niesamowite jest...

Kazimierz Moczarski możliwe że najbardziej niezłomny z niezłomnych Polaków.

Kazimierz Moczarski możliwe że najbardziej niezłomny z niezłomnych Polaków.

W książce dużo polityki i podręcznikowa. Jakby czytała podręcznik do historii -zimna. Słaby styl pogrążył w moich odczuciach opinię o tej książce. Dodatkowy punkt w mojej recenzji dostałą sama postać Kazimierza Moczarskiego. Za jego honor i twardo przestrzegania własnych zasad.

112 użytkowników ma tytuł Kazimierz Moczarski. Biografia na półkach głównych
36 użytkowników ma tytuł Kazimierz Moczarski. Biografia na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Kazimierz Moczarski. Biografia

Okładka książki Miasta buntu w imperium sowieckim. Konteksty radomskiego Czerwca 1976 roku Bogusław Bek, Krzysztof Busse, Łukasz Kamiński (historyk), Csilla Kiss, Szczepan Kowalik, Arkadiusz Kutkowski, Vladimer Luarsabishvili, Anna Machcewicz, Konrad Słowiński, Piotr Adam Tusiński, Hermann Wentker, Józef Zając

Cytaty z książki Kazimierz Moczarski. Biografia

Dodaj cytat z książki Kazimierz Moczarski. Biografia