Najjaśniejsza Rzeczpospolita. Szkice z czasów Zygmunta III i Władysława IV Wazy

Okładka książki Najjaśniejsza Rzeczpospolita. Szkice z czasów Zygmunta III i Władysława IV Wazy autora Henryk Wisner, 8388973037
Henryk Wisner Wydawnictwo: Neriton historia
historia
2001-01-01
2001-01-01

Kup Najjaśniejsza Rzeczpospolita. Szkice z czasów Zygmunta III i Władysława IV Wazy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Najjaśniejsza Rzeczpospolita. Szkice z czasów Zygmunta III i Władysława IV Wazy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Najjaśniejsza Rzeczpospolita. Szkice z czasów Zygmunta III i Władysława IV Wazy

Jest to pozycja dosyć specyficzna i przeznaczona raczej dla konkretnego odbiorcy. To zbiorek kilku artykułów (czy może eseji?) poświęconych pewnym wycinkom dziejów społecznych i politycznych nowożytnej Polski. Nie ma co oczekiwać żadnego wprowadzenia itp., dla osoby nieznającej z grubsza ustroju Rzeczypospolitej w tym okresie rozdział o sejmikach będzie kompletnie niezrozumiały. Z drugiej strony, fani epoki znajdą tu masę ciekawostek. Czytałem tę pozycję z zapartym tchem, choć stylu autora w żadnym razie nie można nazwać lekkim.

34 użytkowników ma tytuł Najjaśniejsza Rzeczpospolita. Szkice z czasów Zygmunta III i Władysława IV Wazy na półkach głównych
10 użytkowników ma tytuł Najjaśniejsza Rzeczpospolita. Szkice z czasów Zygmunta III i Władysława IV Wazy na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Najjaśniejsza Rzeczpospolita. Szkice z czasów Zygmunta III i Władysława IV Wazy

Okładka książki Król a prawo stanów do oporu Zbigniew Anusik, Krzysztof Baczkowski, Anna Filipczak-Kocur, Stanisław Grzybowski, Mirosław Nagielski, Adam Perłakowski, Andrzej Rachuba, Jerzy Sperka, Henryk Wisner
Okładka książki Gdyby... Całkiem inna historia Polski. Historia kontrfaktyczna Włodzimierz Borodziej, Tadeusz Cegielski, Andrzej Chwalba, Andrzej Garlicki, Jerzy Holzer, Janusz Kaliński, Andrzej Paczkowski, Jerzy Strzelczyk, Janusz Tazbir, Julia Tazbir, Jan Wimmer, Henryk Wisner
Henryk Wisner
Henryk Wisner
polski historyk, prof. dr hab. Od wielu lat jest pracownikiem Instytutu Historii PAN. Specjalizuje się w nowożytnej historii Polski, jest znawcą dziejów Rzeczypospolitej za panowania Wazów (zwłaszcza Litwy w okresie 1587–1648). Ciekawsze publikacje: "Najjaśniejsza Rzeczpospolita" (1978),"Od Ujścia do Warki" (1973),"Zygmunt III Waza" (1984),"Kircholm 1605 (1987, WMON),"Rzeczpospolita Wazów" (3-tomowa, 2002–2008)

Cytaty z książki Najjaśniejsza Rzeczpospolita. Szkice z czasów Zygmunta III i Władysława IV Wazy

Ciekawostki historyczne