Utopia nad Wisłą. Historia Peerelu

Okładka książki Utopia nad Wisłą. Historia Peerelu autora Antoni Dudek, Zdzisław Zblewski, 9788374466677
Okładka książki Utopia nad Wisłą. Historia Peerelu

Kup Utopia nad Wisłą. Historia Peerelu w ulubionej księgarnii

Utopia nad Wisłą. Historia Peerelu

Oceny książki Utopia nad Wisłą. Historia Peerelu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Utopia nad Wisłą. Historia Peerelu

Książka omawia długi okres i jest krótka, czyta się ją dobrze. Poszerza wiedzę podstawową o tym orkesie ale nie wyczerpuje.

Na plus na pewno zdjęcia oraz mapy, które lubię w tego rodzaju książkach.

Zabrakło mi chyba dwóch wątków: opisu problematyki emigracji Żydów z PRL w czasach Gomułki oraz więcej o inwestycjach w gospodarczych za czasów Gierka.

Polecam książkę tym dla których to pierwsza książka o PRLu i amatorów historii jak ja. Bardziej doświadczeni czytalinicy nie znają tu nic ciekawego raczej.

Na plus na pewno zdjęcia oraz mapy, które lubię w tego rodzaju książkach.

Polecam książkę tym...

Treść bardzo ciekawa chociaż momentami zbyt wiele nazwisk jak na takie "streszczenie". Największy zarzut mam do samego wydania. Książka jest wielka i nieporęczna. Niektóre wstawki czy cytaty mam wrażenie że wciśnięte na siłę byle zająć przestrzeń na stronie. Ciągle przeskakiwanie z tekstu głównego na dopiski bywa męczące.

Dobrze uporządkowana historia Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej. Swego czasu dużo interesowałem się okresem o którym piszą autorzy. Mimo to z wielką przyjemnością przypomniałem sobie kontekst historyczny tamtych czasów. Czyta się szybko, bez zbędnych szczegółów dat i ogromu nazwisk. Dobre ilustracje i opisy. Książkę polecam dla ludzi max średnio zaawansowanych w tematyce PRL. Wszyscy wyżej niczego nowego się nie dowiedzą.

612 użytkowników ma tytuł Utopia nad Wisłą. Historia Peerelu na półkach głównych
110 użytkowników ma tytuł Utopia nad Wisłą. Historia Peerelu na półkach dodatkowych

Okładka książki Utopia nad Wisłą. Historia Peerelu Antoni Dudek, Zdzisław Zblewski
Utopia nad Wisłą. Historia Peerelu Antoni Dudek, Zdzisław Zblewski
Okładka książki Komunizm w Polsce. Zdrada Zbrodnia Zakłamanie Zniewolenie. Włodzimierz Bernacki, Henryk Głębocki, Maciej Korkuć, Filip Musiał, Jarosław Szarek, Zdzisław Zblewski
Okładka książki Bitwy polskie. Leksykon Tomasz Gąsowski, Jerzy Ronikier, Zdzisław Zblewski
Bitwy polskie. Leksykon Tomasz Gąsowski, Jerzy Ronikier, Zdzisław Zblewski
Okładka książki Studia z historii Polski XIX i XX wieku ofiarowane Profesorowi Józefowi Buszce w pięćdziesięciolecie doktoratu Czesław Brzoza, Krzysztof Dunin-Wąsowicz, Eugeniusz Duraczyński, Alina Fitowa, Jerzy Gołębiowski, Stanisław Grodziski, Józef Hampel, Irena Homola-Skąpska, Andrzej Jaeschke, Andrzej Kozanecki, Marcin Kula, Mariusz Kulczykowski, Józef Łaptos, Czesław Łuczak, Czesław Madajczyk, Helena Madurowicz-Urbańska, Czesław Majorek, Zygmunt Piotr Mankowski, Grażyna Marmon, Władysław Masiarz, Kazimierz Olszański, Irena Paczyńska, Andrzej Pilch, Wojciech Rojek, Michał Śliwa, Henryk Żaliński, Zdzisław Zblewski, Marian Zgórniak, Franciszek Ziemski

Historia polityczna Polski 1989-2023 Antoni Dudek
Historia polityczna Polski 1989-2023
Antoni Dudek
Opisanie historii, która dzieje się na naszych oczach, to zadanie karkołomne. Antoni Dudek po raz kolejny udowadnia jednak, że jest bodaj najlepszym „kronikarzem” III Rzeczypospolitej, potrafiącym zachować chłodny dystans tam, gdzie emocje wciąż biorą górę nad analizą. Dlaczego warto przeczytać tę książkę? Obiektywizm w dobie polaryzacji: To największa zaleta Dudka. Autor nie bierze strony żadnego z politycznych plemion. Punktuje błędy zarówno ekipy balcerowiczowskiej, jak i rządu „dobrej zmiany”. Jeśli szukasz potwierdzenia swoich uprzedzeń – możesz się zawieść. Jeśli szukasz faktów – będziesz zachwycony. Kompletność i ciągłość: Książka prowadzi nas od przełomu 1989 roku, przez trudne lata transformacji, wejście do NATO i UE, aż po wybory z 15 października 2023 roku. Pozwala to zrozumieć, że obecne podziały nie wzięły się z próżni, lecz są efektem procesów trwających od dekad. Styl i język: Mimo ogromnej objętości i naukowego rygoru, książkę czyta się niemal jak pasjonujący thriller polityczny. Dudek sprawnie operuje anegdotą, kulisami gabinetowych gier i precyzyjną analizą wyników wyborczych. Kluczowe wątki analizy Dudek mistrzowsko kreśli ewolucję polskiej sceny politycznej, dzieląc ją na konkretne etapy: Fundamenty (1989–1991): Trudne kompromisy Okrągłego Stołu. Kształtowanie się duopolu: Jak dawny podział na „postkomunę” i „Solidarność” został zastąpiony przez trwający do dziś konflikt PO-PiS. Kryzys konstytucyjny i nowe wyzwania: Autor nie ucieka od trudnych ocen ostatnich lat, analizując zmiany w sądownictwie oraz wpływ pandemii i wojny na Ukrainie na polską politykę wewnętrzną. „Historia polityczna nie jest jedynie zapisem dat i nazwisk, ale fascynującym studium tego, jak naród uczy się (lub nie) korzystać z odzyskanej wolności”. Skąd ocena 9/10, a nie pełna dycha? Dychę rezerwuję dla dzieł, które mają już pełną perspektywę historyczną. W przypadku wydarzeń z lat 2020–2023 wciąż jesteśmy „w środku” procesu, co siłą rzeczy sprawia, że ostatnie rozdziały mają nieco bardziej charakter publicystyczno-kronikarski niż głęboko historyczny (co zresztą sam autor uczciwie przyznaje). Podsumowanie To nie jest książka do przeczytania w jeden wieczór – to pozycja do studiowania, wracania i sprawdzania faktów, gdy debata publiczna staje się zbyt gorąca. Jeśli chcesz zrozumieć, dlaczego polska polityka wygląda tak, jak wygląda, lepszego przewodnika niż Antoni Dudek nie znajdziesz.
Karolus815 - awatar Karolus815
Arcybiskup. Kim jest Marek Jędraszewski Tomasz P. Terlikowski
Arcybiskup. Kim jest Marek Jędraszewski
Tomasz P. Terlikowski
Książka w porządku, generalnie Terlikowski ma talent do prowadzenia narracji w sposób wciągający. Zaciekawiły mnie fakty z młodości i początków kariery abp. Jędraszewskiego, ciekawie autor nakreślił powiązania tytułowego bohatera z abp. Paetzem. Jednak główna teza autora, z której wynika, że Jędraszewski zmienił się na skutek sprawy Paetza i tego, że sam w tej sprawie nie zachował się jak trzeba, nie ma moim zdaniem uzasadnienia w treści książki. Brakuje tam jakichś dowodów na takie twierdzenie, pozostaje więc hipotezą autora. Dodatkowo po sprawie Paetza tempo i poziom książki spadają, mam wrażenie, że była ona pisana na szybko, przez co okres pełnienia funkcji metropolity łódzkiego i krakowskiego moim zdaniem nie został aż tak szczegółowo opisany. Terlikowski posługuje się czasem skrótami myślowymi, które nie zostają nigdzie wyjaśnione, pisze na przykład o „zamurowaniu” okna papieskiego, nie tłumacząc szerzej o co chodzi. Ja orientowałem się o co chodzi, ale pewnie nie wszyscy będą wiedzieć. Dodatkowo brakuje rozwinięcia (choćby skrótowego) tła opisywanych wydarzeń. Pojawiają się gdzieś w tle różne wybory prezydenckie, parlamentarne, strajk kobiet itp., ale zazwyczaj nawet nie jest wspomniane co się rzeczywiście wtedy działo, a wystarczyło by czasem kilka zdań czy akapitów. No i dlatego książka będzie łatwa do zrozumienia jedynie współcześnie, a za dekadę już mniej, bo czytelnicy nie będą rozumieli o jakie wydarzenia chodzi. Taki sposób ujęcia tematu przez autora dziwi, bo przeznaczył on na początku książki spory rozdział na opisanie czasów, w jakich urodził się i wychowywał Marek Jędraszewski, a ww. opisów zabrakło. Potęguje to wrażenie pisania książki na szybko. Niemniej historii i kontrowersji związanych z metropolitą jest opisanych sporo, jest to w sumie zebranie ich wszystkich w jednym miejscu i za to plus. Tak samo plus za utrzymywanie obiektywizmu przez większą część książki. Nawet przy bardzo kontrowersyjnych wypowiedziach autor komentuje je powściągliwie, zostawiając często czytelnikowi ocenę przeczytanych słów.
Bartłomiej Wojtas - awatar Bartłomiej Wojtas
Wojna koreańska. Wielki konflikt 1950-1953 Max Hastings
Wojna koreańska. Wielki konflikt 1950-1953
Max Hastings
„Świetnie się czyta” „Wojna Koreańska…” to książka z gatunku „cegła” którą świetnie się czyta. Język autora jest przystępny, a sposób pisania potrafi wciągnąć czytelnika. Publikacja opisuje całość konfliktu od linii frontu po gabinety przywódców. Jest to uogólniony opis, jednak zawierający wszystkie ważne wydarzenia, które miały wpływ na Wojnę Koreańską. Autor przy każdym z nich nieco zwalnia i pozwala sobie na analizę tego co się stało. Dzięki temu czytelnik poznaje dodatkowe składowe, takie jak dymisja głównodowodzącego, które modelowały starcie. Autor przedstawia nam też postacie z imienia i nazwiska, ich wspomnienia i przeżycia. Pozwala to całości zdarzeń nie być anonimowymi i mieć swoich bohaterów. Pisarz zwraca uwagę na cierpienia ludności cywilnej i efekt zderzenia kultur zachodniej i azjatyckiej, który to był pośrednią przyczyną wybuchu wojny. Niezrozumienie mentalności narodu koreańskiego doprowadziło do tragedii. Bardzo ciekawy jest wątek straszaka atomowego i który zadziałał głównie na Europę, która lękała się eskalacji konfliktu. Nie jest pominięty wątek jeńców obu stron. Niezmiernie interesującym jest wątek obozów jenieckich ONZ na którymi, po przeniknięciu doń komunistycznych agentów, nikt nie był wstanie do końca zapanować. Wielką wadą książki jest brak jakichkolwiek map. Trzeba wspomagać się innymi, co nie ułatwia czytania. W środku znajdziemy kilka zdjęć i to wszystko. Wydanie jest starannie w twardej oprawie, szyte, na dobrym papierze. Książkę polecam każdemu, kto interesuje się historią tego konfliktu i Azji.
Marcin Kowalczyk - awatar Marcin Kowalczyk
Galicja Norman Davies
Galicja
Norman Davies
Książka pt. „Galicja. Historia nie narodowa” autorstwa nieocenionego i zarazem bardzo zasłużonego popularyzatora polskiej historii (za granicą, ale również i w kraju) Normana Daviesa, to wzbudzający szacunek już samą swoją objętością monumentalny pomnik wystawiony przez brytyjskiego historyka nie tyle samej Galicji, jako austriackiej prowincji, ile Galicji rozumianej przez pryzmat spójnego społeczno-kulturowego konstruktu. W tym nieszablonowym ujęciu dzieje habsburskiej prowincji nie mieszczą się w sztywnych cezurach politycznie doniosłych wydarzeń, które z jednej strony rozpoczyna I rozbiór Polski (1772 r.),z kolei wieńczy rozpad Austro-Węgier (1918 r.). Norman Davies uświadamia swoich zainteresowanych czytelników i uważne czytelniczki, iż militarną okupację Spiszu i Podhala podjętą już w 1769 r. przez dwór wiedeński możemy potraktować za preludium do późniejszych rozbiorów Polski. Galicja zdaniem autora pracy od swego zarania była wytworem fikcji oświeconego umysłu Józefa II, który na przekór swojej matce Marii Teresy (prywatnie przeciwnej zaborom Polski) bezrefleksyjnie powielał politykę prowadzoną w Prusach przez swego mentora Fryderyka II Hohenzollerna – zabór Śląska. Południowe województwa ówczesnej Polski w zamyśle wskazanych monarchów służyły Austrii za rekompensatę strat poniesionych w wyniku wojen prusko-austriackich (trzy konflikty rozegrane z przerwami w latach 1740-1756). W trakcie panowania austriackiego, w ciągu długiego dziewiętnastego stulecia poszczególne społeczności o charakterze etnicznym, stanowym, klasowym na terenie tej największej habsburskiej prowincji wytworzyły skomplikowaną, różnorodną i zarazem spójną, unikalną mozaikę kulturową, która przetrwała upadek, a raczej odejście politycznych struktur, które nastąpiło w 1918 r. wraz z upadkiem Habsburgów i Austro-Węgier. Autor w szczególności skupił się na charakterystyce Polaków, Niemców, Ukraińców, Żydów, a także opisuje Rusinów, czy Ormian. Poszczególne społeczności w zależności od sytuacji współpracowały ze sobą, konkurowały, zwalczały się, a nawet prowadziły konflikty (te były niejednokrotnie podsycane przez ośrodki spoza prowincji). Dlatego zdaniem Normana Daviesa upadek Galicji w znaczeniu konstruktu kulturowego nastąpił dopiero wraz z nadejściem II wojny światowej i zaistniałymi w trakcie tego konfliktu czystkami etnicznymi, kontynuowanymi również po zakończeniu działań zbrojnych (np. Akcja „Wisła”). Wiedeń nie przywiązywał zbyt wielkiej wagi do terenów zagarniętej Polsce Galicji. Austria bardzo skwapliwie korzystała z zasobów tej prowincji, które posłużyły jej do prowadzenia długoletnich wojen z rewolucyjną Francją, a później z Cesarstwem Napoleona. Po Kongresie Wiedeńskim, od kiedy ustabilizowały się granice państw zaborczych na ziemiach dawnej Polski, Galicja służyła Habsburgom za miejsce z przeznaczeniem do prowadzenia spodziewanego konfliktu z Rosją, a także jako ewentualna karta przetargowa w negocjacjach pokojowych. Dlatego prowincja przez władze wiedeńskie była zaniedbywana. Sytuacja zmieniła się po 1867 r., kiedy Galicja uzyskała autonomię, ludność skorzystała z możliwości rozwoju ekonomiczno-społecznego i udzielonych jej praw politycznych. Wówczas Galicja stała się ufortyfikowanym obozem wojskowym. Austriacy pozostawili po sobie liczne umocnienia wojskowe, z których znaczna część zachowała się dziś. Pojawiły się również nacjonalizmy, które ostatecznie po dziesięcioleciach zakończyły się wojnami, zbrodniami i czystkami – skończywszy na Akcji „Wisła” (1947 r.) – i doprowadziły do upadku Galicji w znaczeniu fenomenu kulturowego. Obecnie „Galicja pozostała jedynie niesiona wiatrem chmurą rozproszonych wspomnień” – jak to przedstawił sam N. Davies (s. 697).
donekT - awatar donekT
Osiem dni maja. Ostateczny upadek III Rzeszy Volker Ullrich
Osiem dni maja. Ostateczny upadek III Rzeszy
Volker Ullrich
Podobno kiedy kończyło się Imperium Rzymskie ówcześni nie byli świadomi tego faktu ... kiedy po 12 latach upadała "1000 - letnia Rzesza", nie sposób było tego upadku przeoczyć ... Mało jest książek o historii III Rzeszy które rozpoczynają się od samobójstwa Hitlera, tu stanowi to prolog do kolejnych ośmiu rozdziałów - po jednym na każdy dzień maja który dzielił śmierć Hitlera od ostatecznej kapitulacji. Książka jest ciekawym zapisem upadku imperium, pełnym paradoksów gdzie z jednej strony rozstrzeliwano dezerterów z własnej armii, pchając do walki z walcem Armii Czerwonej starców i dzieci a z drugiej wierchuszka starała się przygotowywała się w panice do ucieczki przed nieuniknioną klęską. Część z niech próbując ukryć się za fałszywymi dokumentami i przyklejaną brodą a część uciec przed sprawiedliwością, jeżeli nie w śmierć to przynajmniej za linie wroga który wydawał się łaskawszy. Książkę czyta się dobrze, jednak przynajmniej podstawowa znajomość historii tego okresu jest absolutnym minimum aby nie pogubić się w dużej ilości nazwisk i zależności. To do czego mógłbym się przyczepić to fakt że w niektórych rozdziałach autor trochę "odpływa od tematu", przykładem niech będzie historia Marleny Dietrich która poszukiwała umieszczonej w obozie koncentracyjnym siostry. Historia sama w sobie byłaby ciekawą anegdotą, ale tu zrobiono z niej przyczynek do bez mała mini biografii Marleny rozwleczonej na 1/3 rozdziału, co jak dla mnie psuje spójność narracji książki. To czego ewentualnie mogłoby być więcej to właśnie historia osób mniej znanych szerokiej publice, chętnie wymieniłbym historię Adenauera np. na historię Williego Herolda, która jak w soczewce pokazywała że nawet zwykli i przeciętni ludzie mogą stać się prawdziwymi zbrodniarzami kiedy obdarzy się ich wystarczającą władzą.
Logun - awatar Logun
ocenił na71 miesiąc temu
SS. Przestroga historii Guido Knopp
SS. Przestroga historii
Guido Knopp
Trochę mnie ta książka zmęczyła (nie tylko dlatego, że miałem kiepski plik z powtórzoną treścią...). Jest długa, szczegółowa, a kiedy się przynajmniej część treści znało już z innych źródeł, to może to znudzić. Jest dużo informacji i są one podane w taki naukowy sposób, to też nie sprzyja lekkiej lekturze. Ale dla zainteresowanych warto z tych samych powodów - bo jest szczegółowa i jest to kawał wiedzy, autor się postarał. Oprócz historii powstania SS i sylwetek kilku bardziej znaczących członków, opisuje też historię losów powojennych, a to również było ciekawe. Mimo że mnie zmęczyła, oceniam dość wysoko. Na koniec jeden ciekawy cytat/wiosek autora: "Reasumując: formacja SS odzwierciedlała w pełni niemieckie społeczeństwo. Większość jej członków stanowili „zwykli ludzie”, którzy w tych szczególnych warunkach stali się zbrodniarzami. Przyczyniło się do tego przestępcze państwo, w jakim przyszło im żyć. Jeśli państwo twierdzi, że mordowanie ludzi to wprawdzie postępowanie okrutne i niehumanitarne, ale służy wyższemu i dobremu celowi, to więzy moralne okazują się widocznie zbyt słabe, aby powstrzymać masy przed zachowaniem o wszelkich znamionach przestępstwa. Ludzie, którzy stawali się kryminalistami, w dużej części nie uświadamiali sobie, że postępują źle. Jak brzmi morał tej historii? Sprawcą zbrodni mógł zostać każdy. Jeśli przestępcze państwo likwiduje bariery oddzielające prawo od bezprawia, żaden z jego obywateli nie może zagwarantować, że będzie podążał niezmiennie właściwą drogą. Natura ludzka jest na to zbyt słaba. Coś z Himmlera i Mengele, z Eichmanna i Heydricha tkwi w każdym z nas. W innych czasach i innych okolicznościach wszyscy ci ludzie mogliby się wykazać „zupełnie normalnym” życiorysem, byliby zwykłymi, niepozornymi obywatelami. Himmler zostałby może nauczycielem szkoły średniej, Heydrich oficerem marynarki, a Mengele pediatrą...? Przejawem lekkomyślności byłaby nadmierna wiara w człowieczeństwo człowieka, ta cecha jest bowiem zbyt zmienna i krucha. Jedynie demokratyczne państwo, które szanuje swobody obywatelskie i ustanawia klarowne normy prawne, jest w stanie zapobiec panoszeniu się bezprawia." - cóż, zgadzam się, dlatego za tak ważne uważam uważne wybieranie polityków... (czytana/słuchana: 19-21.10.2024) 4+/5 [7/10]
lex - awatar lex
Hitler. Studium tyranii Alan Bullock
Hitler. Studium tyranii
Alan Bullock
Bez wątpienia jest to poważna praca naukowa a nie literatura popularnonaukowa. Zwłaszcza drogę Hitlera do władzy Bullock niezwykle drobiazgowo opisuje. Mozolnie mi się tę część czytało. Tym bardziej, że autor obficie cytuje fragmenty "Mein Kampf", co nie ułatwia lektury, chociaż dobitnie pokazuje, że Hitler miał rozdęte do granic możliwości ego, a to co miał do powiedzenia to grafomański bełkot. Sięgnąłem po tę xiążkę aby naocznie się przekonać jak bardzo Hitler i Putin są podobni w sposobie postrzegania świata. No, są i to bardzo, ale w sumie spodziewałem się tego. Dużo większym zaskoczeniem było odnalezienie pewnych podobieństw między Hitlerem a polską scena polityczną. "Miał on szczególne wyobrażenie o świecie, a każdy fakt winien był pasować do tego wyimaginowanego obrazu. Świat musiał być takim, jakim on chciał go widzieć, ale w gruncie rzeczy był to obraz całkiem innego świata" - tak Guderian napisał o "zwykłym żołnierzu" Hitlerze, ale opis ten świetnie pasuje też do "szeregowego posła" Kaczyńskiego. Otóż Kaczyński, tak samo jak Hitler, posługuje się pogardliwymi opisami oponentów, odbierając im prawo do bycia niemieckimi (Hitler) czy polskimi (Kaczyński) patriotami tylko dlatego, ze się z nim nie zgadzają. Każdy kto się z nimi nie zgadzał okazywał się, według nich, sługusem obcego żywiołu. U Hitlera byli to Żydzi i Francuzi, u Kaczyńskiego Niemcy i Unia Europejska. Łączy ich też wspólna niechęć do sądów - bo mogą wydawać wyroki inne niż by chcieli i do niezależnych mediów - bo mogą prezentować inny niż ich obraz świata. Zresztą dlatego obaj uważają, że media należy mieć pod kontrola Państwa, czyli swoją. Po przejęciu władzy Hitler ogłosił, że Niemcy "odzyskały honor" a Szydło, czyli marionetka Kaczyńskiego obwieściła, że "Polacy wstali z kolan". Hitler otaczał się miernotami intelektualnymi, bo byli to osobnicy niezagrażający mu wewnątrz partii ale wierni i gotowi do agresywnych zachowań, które były mu na rękę. Teraz rozumiem, czemu Kaczyński toleruje na przykład Bąkiewicza lub Tarczyńskiego. Po dojściu do władzy wszyscy oni dostali ciche przyzwolenie na napchanie sobie kieszeni synekurami. Dlatego Obajtek zrobił sobie zęby płacąc kartą firmową Orlenu. Dlatego program "willa+" itd. Również inni polscy politycy czerpią z doświadczeń Hitlera. Braun też koncentruje się na jednym wrogu, który odpowiada za wszystko. Mityczny "żydowski eurokołchoz" czyli worek do którego można wrzucić absolutnie wszystko. Fizyczna agresja w zachowaniach w parlamencie to kolejny wspólny mianownik Hitlera i Brauna. Obaj też, mimo pogardliwego stosunku do demokracji chętnie korzystali z jej dobrodziejstw gdy było im to na rękę. Braun pluje na Unię ale chętnie przytula unijne apanaże. Inaczej z dorobku Hitlera korzysta Mentzen. On koncentruje się na nowoczesnych sposobach dotarcia do mas. Hitler zapoczątkował latanie samolotami i nagrywanie przemówień na płyty, a Mentzen jeżdżenie hulajnogą i rolki na Instagramie czy Tik Toku. Hitler powiedział, że "zawsze trudniej jest walczyć z wiarą niż z wiedzą" oraz "siłą napędową [...] nigdy nie było jakieś naukowe poznanie [...] ale zawsze fanatyzm". Ta polska fałszywa prawica dobrze pamięta te słowa Hitlera
The_Core - awatar The_Core

Cytaty z książki Utopia nad Wisłą. Historia Peerelu