Brat Karol, Siostra Wanda

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- 2009-10-01
- 2009-10-01
- 978-83-7552-711-7
Aleksandra Klich w książce "Brat Karol, Siostra Wanda" przedstawia niezwykłą historię przyjaźni ks. Karola Wojtyły, późniejszego papieża, i lekarki z Krakowa Wandy Półtawskiej. Choć ich znajomość była bardzo bliska i trwająca ponad pół wieku, w tym cały pontyfikat, i choć Półtawska jako jedyna świecka kobieta towarzyszyła papieżowi, gdy umierał - jej nazwisko prawie nie pada w biografiach Jana Pawła II.
Przyjaźń z Półtawską, jej mężem i dziećmi - jak wynika z ustaleń dziennikarki - w pewnym sensie zastępowała Wojtyle rodzinę, którą wcześnie utracił (matka zmarła, gdy miał 9 lat; ojciec, gdy miał 21 lat). Dzięki Półtawskim papież doświadczał życia zwykłych ludzi, dzielił ich smutki i radości, lepiej ich rozumiał.
Książkę wzbogaca esej o przyjaźniach wybitnych ludzi Kościoła z kobietami, rozmowa z teologiem Jarosławem Makowskim o roli kobiet w Kościele oraz poświęcony Wandzie Półtawskiej film dokumentalny na płycie DVD pt. „Duśka” w reż. Wandy Różyckiej-Zborowskiej.
Kup Brat Karol, Siostra Wanda w ulubionej księgarni
Oceny książki Brat Karol, Siostra Wanda
23 użytkowników ma tytuł Brat Karol, Siostra Wanda na półkach głównych- Chcę przeczytać 14
- Biograficzne 1
- Z polecenia 1
- E-booki 1
- Jan Paweł II 1
- Domowa biblioteczka 1
- Wiara 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Brat Karol, Siostra Wanda
Treściwa i wnikliwa książka, którą warto przeczytać dla głębszego poznania wspaniałej przyjaźni.Tacy zwykli ludzie a zarazem cudowni. Czasy też realnie ukazane. Napisane bardzo poprawnie.Moje zainteresowanie Wandą P.wzrosło.Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę kupiła moja siostra, bo wpadła jej w ręce w markecie, była w dobrej cenie. I zupełnie przypadkiem poznałam wspaniałą, bezkompromisową kobietę oraz świętego, a tak bardzo ludzkiego Papieża. Zdawało mi się, że trochę wiem o Janie Pawle II i nie wiem dlaczego nigdy nie wcześniej nie trafiłam na postać Półtawskiej. Może dlatego, że łatwiej wypromować łatwiznę?