Popularne wyszukiwania

- No Mercy
- 2005-06-08
- 2005-06-08
- Paweł Stachura
Tweed, oficer brytyjskich służb specjalnych, prowadzi śledztwo w sprawie serii tajemniczych morderstw, których świadkiem był dotknięty dziwną amnezją Michael, dyrektor międzynarodowego koncernu zbrojeniowego. Tropiąc mordercę, Tweed trafia na ślad spisku, w który zamieszani są członkowie rodziny Michaela i agenci Angory, arabskiego państwa, które niedawno zakupiło w Korei Północnej rakiety dalekiego zasięgu. Życie milionów ludzi wisi na włosku. Czy Tweed i jego ludzie zdążą uratować stolice Europy przed straszliwym atakiem? Akcja rozgrywa się w plastycznie opisanej scenerii posępnych wrzosowisk Dartmoor, w opanowanej przez narkotykowe gangi Marsylii oraz w niedostępnych dla zwykłych śmiertelników biurach służb specjalnych w Londynie.
Kup Bez litości w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Bez litości
122 użytkowników ma tytuł Bez litości na półkach głównych- Przeczytane 81
- Szukam 2
- Colin Forbes 2
- WYPOŻYCZONE - POŻYCZONE 1
- Niedokonczone 1
- Kryminał/sensacja/thriller 1

Colin Forbes
Brytyjski pisarz, autor ponad 40 książek, w większości sygnowanych pseudonimem Colin Forbes. Najbardziej znany z ukazującej się przez szereg lat serii thrillerów, których głównym bohaterem była postać Tweeda, wicedyrektora Secret Intelligence Service. Sawkins uczył się w The Lower School of John Lyon in Harrow w Londynie. W wieku 16 lat rozpoczął swoją karierę jako adiustator, pracując dla periodyku wydawanego przez wydawnictwo książkowe. Podczas II wojny światowej służył w Armii Brytyjskiej, w północnej Afryce i na Bliskim Wschodzie. Po demobilizacji został przydzielony do Army Newspaper Unit (armijnego wydziału czasopism) w Rzymie. Po powrocie do cywila związał się z Londynem i jednym z tamtejszych wydawnictw. Pierwszą książkę, Snow on High Ground, wydał pod własnym nazwiskiem w 1966. Przez pierwsze sześć lat wydawał swoje powieści zamiennie pod pseudonimami Richard Raine, Colin Forbes, i Jay Bernard. Pierwszą wydaną pod pseudonimem Colin Forbes była Tramp in Armour w 1969 roku. Później, z wyjątkiem The Burning Fuse wydanej pod pseudonimem Jay Bernard, wszystkie kolejne książki sygnował już jako Colin Forbes. Zmarł 23 sierpnia 2006 na atak serca. Miał w zwyczaju co rok pisać nową powieść, stworzył ich w sumie 41 – każda stała się bestsellerem tłumaczonym na co najmniej 30 języków. Wszystkie miejsca opisane w książkach dobrze poznał, zwiedzając większość państw zachodniej Europy, wschodnie i zachodnie wybrzeże Ameryki oraz kraje Afryki i Azji. Zasłynął głównie autor powieści w konwencji thrillera , w których głównym bohaterem jest Tweed, zastępca dyrektora tajnego wywiadu (SIS). Tylko jedna z powieści Forbesa została sfilmowana: Ekspres Pod Lawiną, wyreżyserowany przez Marka Robsona w którym zagrali Lee Marvin i Robert Shaw, wydany w 1979 roku. Jego ostatnia książka, The Savage Gorge, została opublikowana pośmiertnie w listopadzie 2006. Poślubił Jane Robertson (ur. 31 marca 1925, zm. 1993). Mieli jedną córkę, Janet.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bez litości
Niestety cała historia nie jest zbyt wiarygodna. Dużo tutaj akcji, które wydają się nielogiczne. Czemu biorą na poważnie słowa tego faceta? Czemu wciągasz w sprawę kogoś, komu nie ufasz i masz zamiar szpiegować? I jakiego trzeba mieć pecha, żeby trafić na tak wielki spisek?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAkcja jest szybka i jest jej dużo, ale szczegóły sklejone ze sobą na gumę do żucia mnie nie przekonują.
Nietypowa akcja jak na ten cykl . Tym razem nie mamy do czynienia z zagrożeniem totalnym , lecz serią morderstw . Wszystko zaczyna się od tajemniczego mężczyzny, który słowami "byłem świadkiem morderstwa " uruchamia cały łańcuch dziwnych zdarzeń. TWEED jak za dawnych czasów gdy pracował w scotland yardzie podejmuje się rozwiązania zagadki mężczyzny, który ma amnezje. Nietypowa akcja , ale podobny styl ...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDa się przeczytać, aczkolwiek nie brak w książce scen niepotrzebnie drastycznych.
"Byłem świadkiem morderstwa" - to wszystko, co powiedział Michael, jeden z dyrektorów międzynarodowego koncernu zbrojeniowego. Na głowie ma ślad po silnym uderzeniu. Obrzęk mózgu sprawia, że zaczyna zachowywać się niemal jak roślina i nic więcej nie jest w stanie powiedzieć. A sprawa jest poważna! Bowiem trop prowadzi do terrorystów z Angory...
Akcja poprowadzona poprawnie i aczkolwiek schemat pozostał wciąż ten sam, nie zmieniony, czytelnik może nie odgadnąć tożsamości sprawcy całej intrygi - bowiem podejrzanych jest kilku.
Sama akcja nie jest jakoś specjalnie porywająca, za to nastrój świetnie wykreowany. W sumie, typowy produkt masowego przemysłu pisarskiego, bez jakiegoś szczególnie wartościowego elementu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Byłem świadkiem morderstwa" - to wszystko, co powiedział Michael, jeden z dyrektorów międzynarodowego koncernu zbrojeniowego. Na głowie ma ślad po silnym uderzeniu. Obrzęk mózgu sprawia, że zaczyna zachowywać się niemal jak roślina i nic więcej nie jest w stanie powiedzieć. A sprawa jest...
Książka podobała mi się. Czytałam ją jako dziecko i bardzo przerażały mnie opisy trupów i masakr, ale polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFabularnie nie jest tragicznie, zaczyna się ciekawie, intryga trzyma w napięciu i kilkakrotnie zaskakuje. Niestety wyjątkowo naiwne podejście do szczegółów uniemożliwia pozytywną ocenę całości... Moja pierwsza książka autorstwa Forbesa i ostatnia zapewne na bardzo długo. Odlecam.